TFeri.hu

Adatbáziskezelés alapjai 2. rész PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
Adatbáziskezelés alapjai 2. rész
Lekérdezések
Minden oldal

Tamás Ferenc: Adatbáziskezelés alapjai 2. rész

Az előző részben szó volt az elméleti alapokról, most nézzük mindezt a gyakorlatban! (Jelen cikkben az MS Access 2013-as képernyőképeket használom.)
A program indításakor a következő kép fogad:

Access 01

Ezzel még nem lehet túl sokat kezdeni, mivel az adatbázist célszerű előbb menteni, vagy egy teljesen újat kezdeni. Az eddigi Access verziókban a mentés kötelező volt, de most ezt valamiért kihagyták. Tehát érdemes a "Fájl" menüre kattintani:

Access 02

Ez után már jöhet az „Új” adatbázis kiválasztása!

 

Access 03

A gyakorlott felhasználók itt lényegében bármelyik, már előkészített adatbázis-sablont választhatják, de most tanulási célzattal érdemes az üres adatbázist választani!

Access 04

A megszokott, azonnali kezdéssel ellentétben az Access még a gyakorlati indítás előtt mentést kér. Ezt megcsinálva már a következő kép fogad:

Access 05

Itt már elkezdhető a tulajdonképpeni munka. Kiindulásképpen készítsünk egy táblát pár képzeletbeli ismerősünkről. (Az adatok véletlenszerűen!)
Először is a Tábla1 adatait állítsuk be! Ezt az alapértelmezetten megjelenő Adatlap nézet helyett Tervező nézetre váltással célszerű elkezdeni (a Nézet gomb alatti kis nyilacskára kell kattintani, majd Tervező nézet).

Access 06

Az eddigi Access verziók itt mentést kértek, de a 2013-as kivételesen nem. Mindenesetre raktározzuk el, hogy az adattábla neve "telefonok" legyen.

Access 07

Végre eljutottunk a tényleges munkafelülethez!

Access 08

A későbbi eredményesebb munka miatt javasolt, hogy minden egyes táblában legyen egy elődleges kulcs. Ezt a rendszer automatikusan adja, így hagyjuk is meg neki.
A következő sorba írjuk be a "Vezetéknév" szót, majd a jobbra nyílra kattintva válasszuk ki a típust. Jelen helyzetben a rendszer a "Rövid szöveg" típust ajánlja fel. Ez most jó is lesz! (Megjegyzés: a kép alján látható a mező pontos beállítása, pl.: mezőméret, formátum, alapértelmezett érték, stb.)

Access 09

Most vigyük fel a knév1 és a knév2 mezőket is hasonlóan, majd következzen a körzetszám. Ez viszont legyen Szám típusú. Ezt az adattípus egyszerű legördítésével érhetjük el.

Access 10

A következő kérdésben tisztázzuk a nemét. A mezőnév legyen a férfi. Itt a típust állítsuk Igen/Nem-re! Utána jöjjön az szidő (születési idő), melyet Dátum/Idő típusra állítsunk be!
Ezzel befejeztük az alapvető szerkezet felvételét! Tehát most a következőt látjuk:

Access 11

Most vegyük észre, hogy menet közben elkövettünk egy aprócska figyelmetlenséget. A Vezetéknév nevű mezőt túl hosszan írtuk le, ráadásul nagy kezdőbetűvel. Szerencsére a javítás mindössze annyiból áll, hogy belekattintunk a javítandó mezőnévbe, majd egyszerűen felülírjuk azt, például vnév-re. Ha menet közben észrevettük, hogy hiányzik még egy mező, akkor azt hasonlóan pótolhatjuk.
Most viszont váltsunk vissza az adatlap nézetre a bal felső nézet gomb segítségével! Itt a következő alaposan megváltozott látkép fogad:

Access 12

Most már elkezdhetjük felvinni az egyes adatokat simán a mezőbe való kattintással, vagy a megfelelő irány-nyilak használatával. Lényeges, hogy az Azonosító mezőbe ne írjunk semmit. Azt a rendszer automatikusan megteszi helyettünk. Az egyes adatok hosszát ezen nézetben módosíthatjuk a két oszlop közötti megfelelő kattintással, majd a nyíl vonszolásával.

Access 13

Most írjunk be pár légből vett adatot! (min. 10 db, de lehet több is) Ez után a következő kép fogad:

Access 14 
Ulti Clocks content

Hirdetés