TFeri.hu

Kábelek és hálózati eszközök bővülés PDF Nyomtatás E-mail
  

Kábelek és hálózati eszközök ...

Egy egyszerű példa otthoni hálózatra

Sok háztartásban 2-3 asztali gép is működik a megszokott okostelefonok vagy tabletek mellett. Ilyen esetben érdemes egy strapabíró routert beszerezni. Érdemes ragaszkodni a márkához, bár az kicsit többe kerül. Így a 2016. áprilisi trendek szerint a TP-Link, Asus, illetve a D-Link a népszerű és leginkább keresett termékek. Ezek árai jelenleg 6 és 12 ezer Ft közöttiek. A router kiválasztásánál fontos megnézni, hogy mindenképpen legyen rajta elegendő mennyiségű kábeles csatlakozóhely. Általános alapelv: a kábeles csatlakozás mindig megbízhatóbb, mint a zsinórmentes.

A routereken többnyire 4 ilyen hely található, így az asztali gépek összekötése ezzel megvalósítható. Sajnos időnként megesik, hogy valamilyen okból nem lehet kábeles csatlakoztatást megoldani, így muszáj csak WiFi-kapcsolatokkal megoldani az összeköttetéseket. A legtöbb jelenlegi router bőven bírja a vezeték nélküli csatlakozási kísérleteket is, így gépenkénti WiFi kulcsokkal megoldható a jó kapcsolat. (Ezen PenDrive-méretű eszközök 2016. áprilisi ára kb. 4-6 ezer Ft.)

Jó ötlet: a megfelelő routert érdemes a lakás közepére helyezni, valami nem túl feltűnő helyre. Fontos, hogy ne legyen a közelben nagy elektromosságot sugárzó készülék (pl.: televízió). Az egyes internetre vágyó készülékek kapcsolatait le kell tesztelni, hogy megfelelő sebességgel érjék el a helyi internet-elosztót.

Az már más lapra tartozik, hogy megfelelő sebességű és áru internet-kapcsolatot érdemes választani. Az egyes szolgáltatók többnyire a legnagyobb (és így a legdrágább) kapcsolatot igyekeznek felkínálni, de nem kell mindenképpen ezt választani. Többnyire elegendő a kisebb is, esetleg a legkisebb. Tapasztalataim szerint 1-2 héten belül eldől, hogy ez elég lesz-e. Ha mégis kicsi lenne a sebesség, akkor a szolgáltatók szívesen módosítják felfelé a megrendelt tarifacsomagot – hűségidőtől függetlenül.

További ötlet: az otthoni routert mindig le kell védeni megfelelően erős jelszavas védelemmel. Ez WPA2-es erősségű védelmet jelent min. 5 karakternyi jelszóval, amiben egyaránt van kisbetű, nagybetű és szám is. A legtöbb router megengedi a sugárzási csatorna választását is. Ha a környéken zavaróan sok jel van, akkor időnként körbe kell nézni és a legkevésbé zsúfolt csatornát kell kiválasztani alapértelmezettként.

A teljes cikkért kattintson IDE!

 
Ulti Clocks content

Hirdetés