TFeri.hu

Freemake Video Converter PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
Freemake Video Converter
Első konvertálás
Böngésző beépülő
Egyéb lehetőségek
Minden oldal

FVC logoFreemake Video Converter programleírás

 

Informatikai munkáimban az évek során több hasznosnál hasznosabb konvertáló programmal dolgoztam, de amióta megismertem az FVC-t, azóta a többit leszedtem, mivel ez a program gyakorlatilag minden napi szinten előforduló konvertálási problémát megold. Igen könnyen installálható, nagyon könnyen kezelhető, ingyenes és csomó hasznos funkcióval rendelkezik. Az csupán hab a tortán, hogy mindezek mellett magyar nyelvű. Lássuk mindezt részletesen!

 

Az alkalmazás honlapja: www.freemake.com Itt meg kell keresni a fenti logót és a programot már tölthetjük is le. Letöltött fájlméret: 1.2 Mbyte. Jelen cikk írásakor a legfrissebb verzió: 4.1.0.1. A program 1-3 havonta frissül, tehát érdemes nézni a frissítéseket! Bár jelen cikk csak az ingyenes verzióval foglalkozik, de létezik arany (gold) csomag, ami a fekete csíkok eltörlését végzi, exkluzív DVD-menüket és automatikus visszaállítást tartalmaz. Ezen felül létezik egy feliratok (subtitles) nevű csomag is, amivel feliratokat lehet adni a videóhoz, cserélni lehet a betűtípust, javítani a méretet, ráadásul mindezt igen egyszerűen! A kiegészítők mindegyikéhez jelenleg min. 10 $-nyi támogatás szükséges.

Még a telepítés megkezdése előtt érdemes kikapcsolni az összes futó böngészőt (tényleg mindet!), mert így könnyebb lesz a böngészők beépülőinek telepítése. A letöltött fájt futtassuk (ezt esetleg a kötözködő rendszereknél külön engedélyezni is kell), majd a következő ablak jelenik meg:

fvc01

Ez már egy nagyon kellemes fogadtatás! Az OK gomb megnyomása után jön a következő ablak:

fvc02

Engem személy szerint bosszant ez a felhívás, így ezt nem szoktam engedélyezni, de ez ízlés kérdése. A Tovább gomb után ez jön:

fvc03

Én köszönöm a javasolt programot, de ilyen programom már van (Advanced System Care) és ezt nem szeretném lecserélni, így a „Nem akarom...” kezdetűt fogadtam el.

fvc04

A „Teljes telepítés”-t érdemes választani, mivel ez kevesebb macerával jár, mint a másik lehetőség. A Tovább gombra kattintás után jön a tényleges telepítés:

fvc05

Ez általában igen gyorsan megtörténik. Mint a fenti képen is látható, a teljes programméret azért 27.94 Mbyte. További kattintás, beállítás nincs, így az eljárás végeztével a következő kép fogad:

fvc06


Első konvertálás

Itt már nyugodtan el is lehet indítani a kész programot. Ez érdekes módon eltart egy kis ideig. Ez idő alatt lehet nézni a nem túl informatív kezdőképernyőt:

fvc07

Hamarosan felvillan a program főképernyője. Nem kell megijedni, de a középső felirat angol nyelvű. (Ez a támogatásért megvehető kiegészítőt reklámozza.)

fvc08

Innentől máris lehet nekilátni a konvertálásnak. Én próbaképpen három, saját magam által gyűjtött, fizika órára használt videót konvertáltam. Ezeket a felső sorban látható (kék) videó gombbal lehet beszúrni.

fvc09

Látható mindegyik fájlnál:
- a lejátszási hossz
- a kép formátuma és mérete
- a képarány (ha az 4:3, 16:9 vagy 16:10, a többi arányt nem írja ki)
- a másodpercenkénti képek számát (fps = frame-per-second)
- hang típusa, ha van hang
- valamint a felirat.

Tehát ez a képernyő már eleve igen informatív! A videók beszúrása után ki kell választani a kimeneti formátumot az alsó sorban lévők közül. Én az MPEG-re kattintottam, majd a következő képernyő jön be:

fvc10

Látható, hogy itt a konverzió össze lényeges információja megtalálható. Persze beállítható a mentési könyvtár is. Ez nálam: D:\!_Munka\Fizika_Videok. Utána kezdődhet is a munka, ami ilyen kis állományok esetén alig pár pillanatig tart. A végén a következő kép bukkan elő:

fvc11

Itt sajnos két ablakot kell bezárni: elsőként a legfelső „Sikeres” nevűt az OK gombbal, majd az alatta lévőt a „Bezárás” gombbal. Ennyi! A program tökéletesen használható!

Most már jöhetnek a finomságok!

 


 

Böngésző beépülő

A következő jó ötlethez nagyon fontos volt, hogy telepítéskor ne legyen bekapcsolva a Firefox, illetve a Chrome, ugyanis az FVC telepít egy aprócska plug-int. Ez később a böngésző fő ablakában a jobb felső sarokban jelenik meg.

fvc12.jpg

Ezzel lehet ugyanis a legtöbb videómegosztóról leszedni zenéket, illetve videókat. Én a mintában egy Britain Got Talent-ben bemutatkozó (és később a szériát megnyerő) énekes első fellépését hoztam be. Ő Paul Potts. A pontos URL: http://www.youtube.com/watch?v=1k08yxu57NA
Mellesleg ez az operairodalom egyik legnehezebben énekelhető tenor-áriája Verdi: Turandot-jából, a Nessun Dorma. A cikk írásakor 117 milliószor nézték meg ezt a videót!
Szóval, ha a böngészőben a videó nézése közben rákattintunk az FVC ikonjára, akkor elindítja a programot, majd a főablakba be is hozza a videómegosztó által generált linket.

fvc13

Ekkor már csak a lenti sorban ki kell választani a kimenti formátumot és már az alkalmazás már le is tölti a kívánt tartalmat. Jelen esetben az AVI-t választottam. Látható, hogy a kimenet mérete kb. 55 Mbyte lesz.

fvc14

A megfelelő kódolához először is a gép letölti a teljes videót, majd csak utána konvertál. A képen a letöltés egyik pillanata látható.

fvc15

Ennyi! Már készen is van a konverzió! Ugye, tényleg egyszerű!

Apró megjegyzés: a folyamat előrehaladását jelző kék csík felett a bal oldalon látható egy érdekes kapcsoló: „Folyamat végén kapcsolja ki a gépet”. Ez egy igen jó szolgáltatás hosszú idejű letöltéseknél!

 


 

Egyéb lehetőségek

Eddig az alsó csíkra csak úgy hivatkoztam, mint a lehetséges kimeneti formátumokra. Íme az eddig ismert formája:

fvc16

De ez a program nem csak ennyi formátumot ismer, hanem jóval többet. Ha a jobb oldali kis nyílra kattintunk, akkor előjön a következő csík-részlet:

fvc17

Az első képrészlet általános, megszokott formátumaival szemben ezek már nem mindenhol támogatott típusok. Van még egy részlet:

fvc18

Ezzel vége a lehetséges konverzióknak. Már innen is látszik, hogy elég nagy a választék!

Pontosabban az alkalmazás által támogatott formátumok listája is igen tiszteletre méltó:

fvc19

Ez mellett érdemes megnézni a támogatott oldalakat is:

fvc20

 

FONTOS FIGYELMEZTETÉS!

Kérem, hogy minden esetben tartsa be a szerzői jogokat, tehát semmilyen jogellenes magatartást ne kövessen el az anyagok letöltésekor, illetve konvertálásakor!

 

Tamás Ferenc

© TFeri.hu, 2013.

 
Ulti Clocks content

Hirdetés