TFeri.hu

Google Chrome PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
Google Chrome
Mindennapi használat
Személyre szabás
Eszközök
Beállítások
Minden oldal

Tamás Ferenc: Google ChromeChrome icon

 

Telepítés és alapvető használat

Immáron 5 éve, 2008-ban írtam utoljára a böngészők jelenlegi piacvezetőjéről, a Google Chrome-ról. Itt az új verzió.
Először is töltsük le a programot! Ezt persze egy másik böngészőből kell megtenni. A cím: www.google.com/chrome

Ezt én éppen a Firefox 22.0-ba írtam be és a következő képernyőkép fogadott:

 

 

Chrome 01

A középen lévő kék gombra kell egyszer kattintani. Ekkor a következő kép lesz látható:

Chrome 02

Itt két fül látható, melyek egyike alapvetően be van jelölve, de a másik nem. Ízlés kérdése, hogy ez legyen-e az alapértelmezett böngésző. Ami viszont kötelező: az „Elfogadás és telepítés” gombra kattintás. Most a következő ablak jön:

Chrome 03

Lehetséges, hogy egyes rendszereken a tűzfal, vagy valami más alkalmazás kellemetlenkedik némi „Biztos Ön abban, hogy...” jellegű kérdéssel, de erre a válasz elég egyértelmű!

Mivel én a Firefox-ban kezdtem el a letöltést, ezért az még nyitva maradt. Ezt a program meg is érezte, így a következő kérdés fogadott:

Chrome 04

Ilyenkor persze be kellett zárni a Firefox-ot a helyes importálásért, majd rá kell kattintani a „Folytatás” gombra. Most már végigpörög az installálás, majd a böngésző tényleges megnyitásakor a következő képernyőkép lesz látható:

Chrome 05

Sokak meglepetésére egyszerre két ablak nyílik meg, de nem feltétlenül kell Google-fiókkal rendelkezni a böngésző helyes használatáért. Én személy szerint rendelkezem Google-fiókkal, de ezt a fület most bezártam. Így a következő (indító)kép lesz:

Chrome indítókép

Most nézzük meg a böngésző egyes részeit, ami tartja a megszokott berendezkedést:

Chrome 07

Kezdjünk el beírni egy oldalt, mégpedig a jelenleg legnépszerűbb magyar nyelvű hírportált, az Index.hu-t. Régebben még kötelező volt „www”-vel kezdeni a címeket, de ezt most már a böngészők többsége automatikusan kiegészíti. Így ha a címsorba kattintás után beírjuk a legelső „i” betűt, akkor a program a Firefox-ból való importálás miatt kiegészíti a maradék „ndex.hu” szöveggel. Ettől függetlenül nem biztos, hogy ez a legjobb találat lesz, így a program 5 lehetséges találatot ad, amint ez a lenti képen látható:

Chrome 08

Ezek közül akár egérrel, akár a fel-le nyilakkal, majd az Enter megnyomásával választhatunk. Az oldal megfelelő internet kapcsolat esetén pillatatok alatt betöltődik.

Megjegyzés: nem kell azon csodálkozni, hogy elsőnek a reklámok jönnek be, ez elég sok oldalon így van persze marketing megfontolások miatt.

Ha már betöltődött a kívánt oldal, akkor néha érdemes egy másikat betölteni egy második fülön. Ehhez a jelenleg nyitva lévő oldalt fent mutató fül mellett lévő kis paralelogrammára kell kattintani. (Gyorskód: CTRL+T).

Chrome 09

Ettől függetlenül, ha már elég sokat lépegettünk egy-egy fülön, akkor időnként vissza kell lépnünk egyet. Ezt legegyszerűbben a visszalépést segítő nyíllal tehetjük meg.

Chrome 10

Mellette láthatóak az előrelépés és az újratöltés (gyorskód: CTRL+R) ikonjai. A Chrome programozói elég egyszerűvé tették az előzmények megtekintését, mivel ezt a visszalépés ikon hosszabb lenyomásával tehetjük meg.

Chrome 11

Itt éppen 6 lépés látható. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a visszalépés ikonjára jobb gombbal kattintunk. Ha több előzményre is szükség volna, akkor a legalsó, „Minden előzmény megtekintése” sorra kell kattintani, mivel így nagyságrenddel több lépést kaphatunk vissza. (gyorskód: CTRL+H)

 


 

Mindennapi használat

A Chrome böngészőben az a jó, hogy gyakorlatilag nincs vele dolgunk a telepítés után! Minden szükséges kodek telepítve van, nincsenek vele kompatibilitási problémák és automatikusan frissül. Ez utóbbit meglehetősen gyakran teszi (akár hetente vagy még gyorsabban). A mostani, általam telepített verzió például a 28.0.1500.95.

Ha nem kattintgatunk fejetlenül, akkor különösebb gondot nem fog okozni. Ha például egy felesleges fület szeretnénk bezárni, akkor a fül jobb oldalán lévő kis „x”-re kell kattintani. (Gyorskód: CTRL+W)

Chrome fül bezárása

Más a helyzet, egy weblap eleve idegen nyelvű. Például ha egy fülön behívjuk a CNN televízió weblapját (www.cnn.com), akkor azt a böngésző szeretné lefordítani a Google Translate szolgáltatás segítségével. A böngésző eleve megérzi az oldal nyelvét (példánkban: angol) és felajánlja az esetleges fordítást. Én magam bizonyos szinten beszélek angolul, de nem szeretem a gépi fordítást egyrészt a pontatlansága miatt, másrészt mivel az oldalak az eredeti nyelvükön mutatnak jól. Éppen ezért a felajánlott lehetőségek közül én a „Nem”-et részesítem előnyben, de ez ismét csak egyéni ízlés kérdése.

Chrome fordítás

A nyelvfelismerő szolgáltatás egészen jól működik az angolon kívül például az olasz, spanyol, német, illetve mandarin kínai weblapokkal is (a mai próbám szerint), de szinte minden már feltérképezett nyelvvel elboldogul. Más lapra tartozik a fordító, ahol azért akadnak kisebb-nagyobb gondok a gépi fordítás pontosságával.

Másik szolgáltatás a böngészőknél megszokott jelszavak elmentése. Ezt is szívesen felajánlja a Chrome, ha olyan helyre navigálunk el, ahol jelszó szükséges.Chrome 14

Itt választhatunk a jelszó mentése és ezen a webhelyen való mentés tiltása között. Ám a felbukkanó ablak jobb szélén az ablak bezárásával a választást egész egyszerűen elhalaszthatjuk.

További kezelési lehetőségeket tartogat az Chrome ablakának jobb felső sarka.

Chrome bezárás

Itt a felső sorban a minden ablaknál jól megszokott asztalra kicsinyít, méretet változtat, illetve bezár ikonokat találjuk. Más a helyzet az alatta lévő sorral. Bal oldalon egy zöld pipát láthatunk. Ezzel az én gépem található Advanced SystemCare program értékeli az adott weblapot. A következő csillag segítségével az adott oldalt adhatjuk hozzá a könyvjelzőkhöz. A sorban következő egy általam igen gyakran használt, de alapértelmezett kiegészítő: a Freemake Video Converter. Ezzel több oldalról le lehet tölteni és igény szerint konvertálni videókat. Én például fizikaórára így viszem be a Youtube-on lelt kísérleteket.

A sorban utolsó ikon viszont igen fontos, mivel ez rejti a Chrome személyre szabását és beállításait. Erről szól a következő fejezet!

 


 

Személyre szabás és beállítások

Chrome 16

Itt először az alapvető kezelési lehetőségek vannak:

- Új lap (gyorskód: CTRL+T)

- Új ablak (gyorskód: CTRL+N)

- Új inkognítóablak (gyorskód: CTRL+SHIFT+N). Megjegyzés: az itt való internetes kóborlásunknak nem lesz nyoma az előzményekben, de azért a megfelelő naplókra ez nem vonatkozik!

- Könyvjelzők – a szokásos műveletekkel.

- Szerkesztés – itt a megszokott három műveletet egy csomagban találhatjuk: kivágás, másolás és beillesztés.

- Nagyítás: gyenge olvashatóságú lapokon segíthet, illetve kicsi képernyős netbookok esetén lehet a kicsinyítés nagy segítség. Jó ötlet a teljes képernyőre kapcsolás, amit a nagyítás sorában lévő kis stilizált téglalappal tehetünk meg. (gyorskód: F11).

- Oldal mentése másként: (gyorskód: CTRL+S) itt az éppen aktuális weboldal HTML-kódját menthetjük el, de ez még messze nem a teljes programozási hátteret jelenti, legfeljebb csak némi grafika könnyebb letöltését.

- Keresés: (gyorskód: CTRL+F) az éppen aktuális weblapon keresgélhetünk. Megjegyzés: itt a keresési ablak a jobb felső sarokban jelenik meg az aktuális találat sorszámával és az összes találattal. (a képen a „rep” szóra kerestem rá, ami itt 5-ször található meg és a fénymutatóval megjelölt találat ezek közül az első)

Chrome keresés

- Nyomtatás: (gyorskód: CTRL+P) az aktuális weblap kinyomtatása.

- Eszközök: erről kicsit később!

- Előzmények: (gyorskód: CTRL+H) az eddig bejárt helyek és oldalak listája; önálló fülön jelenik meg.

- Letöltések: (gyorskód: CTRL+J) a Chrome segítségével is le lehet tölteni sok mindent. Ezt alapvetően a felhasználó Letöltések mappájába teszi meg, de a letöltéseket legelőször a böngészőablak legalján lehet látni. Ez is önálló fülön jelenik meg.

- Bejelentkezés a Chrome-ba: itt a Google-fiókba lehet bejelentkezni. Csak emlékeztetőül: ez nem kötelező!

- Beállítások: erről is kicsit később!

- A Google Chrome névjegye: ez a máshol is megszokott kis ablak, a program önleírása. Itt látható például az aktuális verziószám is.

- Oldalak és lapok listájának (2) megjelenítése: ez máshol nem jellemző! Itt tulajdonképpen egy feladatkezelőt kapunk, amely a Chrome összes folyamatát korrektül kiírja. (gyorskód: SHIFT+ESC) Itt a sok minden befolyásoló memóriahasználat mellett az éppen használt magok száma és a hálózati kapcsolat is látható. Érdeklődők számára hasznos lehet rákattintani a „Részletek” feliratra is!

Chrome feladatkezelő

- Súgó: utolsó előtti menüpont a súgó, ami kifejezetten hasznos és jól áttekinthető.

- Kilépés: a megszokott utolsó menüpont. Gyorskód: ALT+F4.

 


 

Eszközök

Az előző legördülő menü egyik pontja az eszközök, mait csak ritkán kell használni!

Chrome eszközök

- Parancsikon létrehozása az alkalmazásokhoz: ezt általában megteszi a program telepítéskor, de néha hasznos lehet, ha például valaki elkeveri/letörli a megfelelő ikont.

- Bővítmények: ez igen fontos lehet, ha valaki nem csak a szokásos oldalakat szeretné nézegetni. Bővítményekből igen sok van: több ezer. Ezek egy része hasznos, ám elég sok a csupán memóriát és sávszélességet foglaló apróság. Telepítés egyszerűen a „Hozzáadás” gombbal történik. Fontos megjegyezni, hogy a bővítmények nagy részét csak úgy lehet használni, ha a felhasználó bejelentkezik a Google Chrome-ba! Azért érdekes lehet körülnézni a következő (alapértelmezett) helyen:

https://chrome.google.com/webstore/category/extensions?hl=hu

- Feladatkezelő: (gyorskód: SHIFT+ESC) Ez a már megismert feladatkezelőt rejti.

- Böngészési adatok törlése: (gyorskód: CTRL+SHIFT+DEL). Ezzel a böngészős múltunkat lehet letörölni. Ám ez nem minden napló törlését jelenti, csak a Chrome emlékezetét törli ki!

- Hibabejelentés: Ezzel a Chrome fejlesztőinek lehet jelezni egy általunk rosszul működőnek vélt oldal hibáját. Igen hasznos a böngésző expressz-gyors fejlesztési sebességét ismerve!

Megjegyzés: innen már nem érdemes komolyabb (programozói) tudás nélkül folytatni az eszközök olvasását.

- Karakterkódolás: ehhez nem érdemes hozzányúlni, mert a Chrome szinte mindent automatikusan felismer!

- Forrás megtekintése: (gyorskód: CTRL+U) csak programozó lelkűeknek!

- Fejlesztői eszközök: (gyorskód: CTRL+SHIFT+I) ez is csak a HTML-nyelvet jól ismerőknek ajánlott!

- JavaScript konzol (gyorskód: CTRL+SHIFT+J): ehhez már JavaScript ismeret szükséges!

 


 

Beállítások

Ez a pont az alkalmazás finomszabályzója. Sok mindenre alkalmas, de néhány, máshol megszokott beállítást nem ismer.

A menüpontot megnyitva legelső lehetőségként be lehet jelentkezni a Google fiókba, ha már van ilyen. (Megjegyzés: a GMail-es levélcím tökéletesen megfelelő!)

Második lehetőségként meg lehet szabni, hogy mivel induljon a böngésző. Alapértelmezés: „Új lap oldal megnyitása”. További lehetőség: „Folytatás ott, ahol abbahagytam”. Ezt azért nem javasolt használni, mert időnként sikerül úgy megnyitni minden szemetet/reklámot, hogy csak a böngészőből való kilépés segít. Végül a harmadik lehetőség: „Adott oldal vagy oldalak megnyitása”.

Harmadik beállítási lehetőség a megjelenés szabályozása. Itt lehet kérni kezdőoldal ikont (érdemes!), valamint a könyvjelzőket lehet mindig láthatóvá tenni. Sokan használnak itt letölthető és beállítható témát, de én ezt inkább kerülöm, mert szerintem a böngésző így, alapállapotában a leggyorsabb.

Negyedik lehetőségként kiválaszthatjuk a keresőmotort. Ez már csak azért is meglepő, mert jelenleg ugye a Google uralja a keresők piacát, de az én mostani telepítésemben a Yahoo! Az alapértelmezett. Amúgy tucatnyi motorból lehet választani.

Ötödik lehetőségként a böngésző lehetőséget ad arra is, hogy egyszerre több felhasználó is használhassa pl. a saját könyvjelzőit és jelszavait. Ezt csak nyilvános gépen érdemes beállítani, mivel a csak saját célra használt gép esetén teljesen felesleges több felhasználóval bíbelődni.

Hatodik lehetőségként ki lehet választani, hogy a Google Chrome legyen az alapértelmezett böngésző. Itt véget is érnek az alapvető beállítások, de sajnos mentés gomb nincs, de a rendszer így is elfogadja a változtatásokat.

Viszont van egy apró, szinte megbújó kis kék felirat legalul, amire érdemes rákattintani!

Chrome beállítások

Újabb beállítási lehetőségek bukkannak fel. Ezek közül az első az adatvédelem. Az alapvető beállítások jók, bár én személy szerint be szoktam kapcsolni az adathalászat elleni védekezést.

A második lehetőség a máshol is megszokott jelszavak és űrlapok mentése, valamint engedélyeztetése. Itt mindössze annyi a furcsaság, hogy minden egyes védett jelszót darabonként lehet engedélyeztetni. Ez szokatlan!

A harmadik lehetőség az internetes tartalom név alatt megbúvó betűméret, betűtípus és oldal nagyítása/kicsinyítése. Ez utóbbira például jobb a máshol megszokott CTRL+egérgörgő fel/le módszer. (Görgős egér nélkül CTRL és szükre plusz/mínusz).

Negyedik lehetőségként a hálózati proxy-beállításokat lehet módosítani. Változtatása szakértelem nélkül nagyon nem javasolt!

Ötödik lehetőségként a nyelveket lehet állítgatni. Itt például le lehet beszélni a böngészőt arról a néha idegesítő szokásáról, hogy az idegen nyelvű oldalakat mindig felkínálja fordításra.

Hatodik pontban a letöltések helyét lehet beállítani. Nekem az a bevált módszerem, hogy mindig letöltés előtt kérdezzen rá a kívánt helyre.

Hetedik pontban a biztonságot szavatoló HTTPS/SSL-tanúsítványokat lehet kezelni.

Nyolcadik pontban be lehet jelentkezni a Google Cloud Printbe. Így bárhonnan lehet nyomtatni a saját számítógép nyomtatójára, de ehhez is szükséges a Google-fiókos bejelentkezés.

Végül a rendszer kér beállítási lehetőséget ad: a háttéralkalmazások további futtatása böngésző bezárása után, illetve hardveres gyorsítás alkalmazása, ha ez lehetséges. Az alapértelmezést itt sem érdemes bolygatni, mivel csak a 2. engedélyezett.

 

További beállításai lehetőség nincs, sem a beállítás mentésére szolgáló gomb!

Ha valakiben még maradtak kérdések, akkor érdemes végignézni a Súgón mellett a szintén ott található gyakran ismételt kérdéseket (FAQ) is, mivel asok mindenre ad érthető és jól áttekinthető választ.

 


 

Tisztelt Olvasó!

Továbbra is kérem, ha valami kérdése van a fentiekhez, vagy talált valami hibát, pontatlanságot, akkor ne habozzon és forduljon hozzám! Elérhetőségek:

Kapcsolati űrlap: http://www.tferi.hu/kapcsolat/12-munkatarsaink/1-tferi

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Köszönöm a figyelmet!

Tamás Ferenc

 

© TFeri.hu, 2013

 
Ulti Clocks content

Hirdetés