TFeri.hu

Google Earth PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
Google Earth
Eszköztár
Menüsor és elemei
Minden oldal

Google Earth logoGoogle EarthGoogle Earth logo big

A világ legnagyobb keresőjének, a Google-nek sok vállalkozása van. Ezek közül talán az egyik legmerészebbnek indult a világ teljes felületét térképeken, illetve űrfotókon ábrázolni kívánó Google Earth. Honlapja: http://earth.google.com/ Immáron a magyarított név: Google Föld, de elég sok helyen még megmaradt az eredeti Google Earth felirat.

A program elég gyorsan frissül. Jelenlegi 7-es verziója 2013. február 26-án jelent meg és az előző verziókhoz képest mindig javul. A program először csak a letöltőfájlt ajánlja fel, ami csak 766 Kbyte. De utána jön a teljes verzió, ami sokkal nagyobb (jelenleg 24.25 MByte)

 

Google EarthFontos! A program használata - hatalmas internetes adatigénye miatt - csak komolyabb sávszélesség esetén javasolt! Lassú, akadozó internet esetén jobb nem is gondolni rá! Szintén gondot okozhat, ha a használni kívánt gépen gyenge a videókártya, illetve kicsi a videómemória. Ezeket általában már telepítés közben kijelzi a rendszer, de ez sajnos nem teljesen megbízható. Azért nagyon érdemes próbálkozni vele!

A telepítés egyáltalán nem bonyolult, szinte csak a tovább gombot kell nyomogatni. Használatba vételkor ne felejtkezzünk meg a számítógépen használt tűzfalon engedélyezni a program kommunikációját a központi szerverrel – ezen lépés nélkül tulajdonképpen használhatatlan lesz a program!

Legelső induláskor egy „Kezdési tipp” nevű képernyő jelenik meg, amit nem feltétlenül kell lekapcsolni, mivel tényleg értékes ötleteket adhat főként a tapasztalatlan felhasználóknak.

Google Earth tippek

Tényleges induláskor egy teljes földgömb jelenik meg, melynek tetszőleges helyére rá tudunk közelíteni az egér görgőjével. Ez alapvetően a helymeghatározó böngészők és adatcsomagok segítsége miatt immáron (itt, az én gépemen) Magyarország!

Navigáció:

Google Earth navigációHa az általunk használt egéren véletlenül nincsen görgő, akkor sem kell pánikba esni, mivel a jobb felső sarokban lévő csúszkákkal is mindent el lehet intézni. A jobb felső panel az egyik leglényegesebb eszköz a programban, bár ez első pillanatra nem egyértelmű. Alaphelyzetben csak két egymásba ágyazott kör és egy "N" betű látható ott. De közelítsünk csak rá az egérrel! Ilyenkor kivilágosodik a kör és (a tetején, illetve az alján) fel-le mozgást tesz lehetővé, míg az oldalán balra jobbra foroghatunk. Az északi irányt az „N” betű helye jelzi. Nálunk az iskolai földrajzórák miatt azt szoktuk meg, hogy az északi irány van a térkép tetején, tehát általában érdemes odailleszteni. Az alatta lévő kis karika a 4 irányú nyíllal a térképen lévő fel-le-balra-jobbra mozgást teszi lehetővé. Itt inkább a középső kéz segítségével érdemes mozogni, ugyanis a térkép egy adott pontjára kattintva, az egér bal gombját nyomva tartva vonszolhatjuk tetszőleges irányba. A 3 jelzés közül legalul a függőleges csúszka ugyanazt teszi, mint az egér görgője. A "+" jel közelít (zoom-ol), míg a "-" jel távolít.

További adatok az induló oldalon: a képernyő alján, részint a Föld miatt kicsit takarva láthatjuk a következő adatsort (egymás mellett):

- Képek dátuma: 4/10/2013 – elég friss képadatok. Ez hónap/nap/év formátumban van.
- 46º 45'32.32” É 18º18'02.00” K – ez a pontos földrajzi koordinátáját jelenti az egérmutatónak. Gyorsan változik!
- Magasság: 0 m. - Ha éppen a szárazföldön vagyunk, pl.: hazánkban. De érdemes kivinni a mutatót a tengerek fölé!
- Szemmagasság: 11001.01 km – Itt a fénykép aktuális magasságát mutatja.

Ez utóbbit persze a zoom segítségével tudjuk változtatni!

Kezdjünk egy egyszerű gyakorló feladattal! Kérem, hogy közelítsen rá Európára, majd azon belül Magyarországra. (Az alapbeállításokkal az országhatárok jól láthatóan be vannak rajzolva!) Eléggé közelítve egyre több részlet jön elő.

Europe
Kb. 8800 km magasan.

Magyarország
Kb. 215 km magasan

Az országhatárok már az alapbeállításokkal is jól láthatóak. Az egyes országok nevei úgy 5500 km magasan tűnnek fel. 2100 km magasan jönnek elő a legfontosabb utak, majd 960 km magasan néhány autópálya logója is feltűnik. 750 km magasan lesz látható pár megye neve, ám a konkrét megyehatárok csak 380 km magasan lesznek láthatók. 215 km körül tűnnek fel a nagyobb városok nevei.

Tovább közelítve úgy 66 km magasan jön elő pár helyi nevezetesség (pl.: Székesfehérvár esetén a Bory-vár, Géza nagyfejedelem szobra, az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum). Tovább közelítve úgy 18 km magasan kezd több részlet kirajzolódni (ezek főleg üzletek, illetve művelődési házak), majd kb. 10 km magasan jönnek elő a legfontosabb utak nevei (itt: Berényi, Móri, Palotai, Budai, Széchényi, Balatoni). A kisebb utak 2.5 km magasan bukkannak fel, míg a teljesen pontos képeket úgy 500 méter magasságból kaphatjuk meg. A közelítés egészen kb. 110-120 méterig mehet, ahol is az alkalmazás átvált inkább a jól ismert utcanézetre. Az itt látható képen pl. Székesfehérváron az Országalma látható.

Országalma, Székesfehérvár

További információként megjelenik a képek dátuma, ami jelen esetben 2011. november.

 

A következő fejezetben nézzük meg az eddig elhanyagolt bal oldali oldalsávot!

Itt három különböző legördíthető panelt láthatunk:

- Search: (magyarul keresés): Ide kell beírni a keresendő célt, pl.: Országház, Budapest.

- Helyek: Itt kitűzhetünk adott helyeket, koordinátákat, nevezetességeket, ideiglenes helyeket, …

- Rétegek: Ez rendelkezik jelenleg a legtöbb beállítási lehetőséggel.

Google Earth rétegek

Alapértelmezéskor a Fotókon belül a Helyek látható, 360 Cities képgyűjteménye és az Utak (ezt jelöli a menüpont előtti kis pipa). További bejelölt menüpontok rejtőznek a kék téglalapok alatt. Például kattintsunk a Szegélyek és címkék téglalapjára. Ott már látható, hogy mit jelenít meg a program. Időnként zavaró is lehet a sok kis jelölés, de saját magam példájából tudom, hogy sokszor igen komoly segítséget jelentett.

Menjünk például Budapesten a Parlament közelébe, úgy 250 méter szemmagasságig!

Országház, Budapest

Itt már látható a Parlamentet és az Országgyűlési Könyvtárt jelölő kis piktogram, valamint pár kis piros színű négyzet. Ezek közül válasszuk ki a „Dome Hall of the the Hungarian Parlament with the Crown” címűt.

Országház kupolaterme

Ide belépve a 360 Cities weblapon megszokott teljes körpanoráma fogad, nevezetesen a magyar Parlament Kupolaterme, középpontban a Szent Koronával. Mivel ezzel egy másik cikkem foglalkozik, ezért itt most nem szeretném részletezni a pontos kezelést. (A teljes cikk itt olvasható rengeteg példával: http://tferi.hu/korpanoramak) Ha kigyönyörködtük magunkat, akkor a bal felső sarokban lévő „Vissza a Google Earth-be” gombra kell kattintanunk!

Turistalátványosság révén a környékről rengeteg hagyományos fénykép is készült. Ezeket úgy tekinthetjük meg, hogy a bal oldali panelen a 360 Cities feletti Panoramio előtti pipát is kijelöljük. Így mindjárt több ezer fotó közül válogathatunk!

Ha már a Parlamentnél állunk, akkor érdemes a bal oldali oldalsávon kijelölni a „3D-s épületek” menüpont pipáját is. Így a hagyományos műholdkép helyett 3 dimenziós ábrázolást kapunk.

3D-s nézet

Érdemes ráközelíteni az épület csúcsaira, így igen jól látható, hogy az épület oldalára rávetítették a műholdkép részleteit. Nem olyan pontos, mint a körpanoráma segítségével készült fotók, de igen szép az összhatás. Érdemes a Belváros felett kicsit nézelődni, mivel szinte az összes épület elkészült 3 dimenziós nézetben! Így látható többek között az is, hogy melyik épületekben van kis, zárt udvar!

Ha már a bal oldali panelnél tartunk, akkor érdemes kipróbálni az „Időjárás” kijelölését, ami az alapvető pillanatnyi hőmérsékleti értékek mellett felhőkkel, radarképpel és pár aprósággal szolgál. Most, hogy ezt a cikkek írom Székesfehérváron, az ablakomból kinézve csúnya felhőt látok, de ez az aktuálisnak mondott radarképen nem szerepel; viszont a hőmérsékleti adat reális!

Sokkal több információt nyújt a következő „Galéria” nevű pont. Itt a fentiekben már megismert 360 Cities mellett adatokat és fényképeket kaphatunk a Discovery Networksről, a földrengésekről, a National Geographic magazinból, stb. De ez már szerintem zavaróan sok!

Google Earth galéria

Hasonlóan sok lehetőséget rejt a Globális tudatosság és a Több nevű menüpont is.

 


 

Eszköztár:

A képernyő tetején van a normál eszköztár, ami további érdekességeket és lehetőségeket rejt.

Google Earth eszköztár

- A legelső ikon a bal oldali oldalsávot rejti el, illetve fedi fel.

- A következő, sárga ikon segítségével helyzetjelzőt rakhatunk a térképre. A szolgáltatás azért is jó, mert az alkalmazás ilyenkor kiírja a helyzetjelző pontos GPS koordinátáit. Például a Lánchíd pesti hídfője: 47°29'57.96"É 19° 2'46.71"K alatt található.

- A következő, radírra hasonlító ikonnal egy sokszöget lehet a térképhez hozzáadni. Székesfehérváron például pár napja találtak egy fel nem robbant II. világháborús bombát és a városrész kiürítéséhez egy így megjelölt térképet használtak.

- A következő ikonnal útvonalat lehet megjelölni. Ez akkor hasznos, ha például kinyomtatjuk a térképet és előre be akarjuk jelöli a kiszemelt útvonalat.

- A következő (két síkot stilizáló) rajzzal egy lefedőképet lehet hozzáadni egy térképrészlethez.

- A sorban utolsó ikonnal körutazást lehet rögzíteni, de ehhez nem árt egy jó mikrofon sem, mivel csak így használható értelmesen a lehetőség.

Mindegyik hozzáillesztés esetén érvényes, hogy bár vannak alapértelmezett színek, formák, méretek, de ezt szinte korlátok nélkül lehet változtatni, így igazán látványossá lehet tenni a néhol unalmas alaptérképnézetet.

- Viszonylag új szolgáltatás a korábbi képeket visszaállító ikon, melynek segítségével pl. a Lánchídnál jelenleg 2000.júniusa és 2011.áprilisa között lehet pár időpontot egy csúszkával beállítani.

- Mellette a napfény ikonjával lehet beállítani a választott időpontban a napfényt, de ugyanitt működik egy kis napfényes animáció is.

- A következő (bolygót jelző) ikont egyelőre szeretném kihagyni!

- Most a vonalzó jön, amivel először a földfelszín két pontja közötti távolságot lehet lemérni. A mellékelt ábrán a Balaton hosszát igyekszem lemérni.

Google Earth vonalzó

A vonal mellett lehetőség van a következő fül segítségével egy töredezett útvonal kimérésére, míg a harmadik füllel területet és kerületet lehet számolni, de ez csak a Pro (értsd: fizetős) verzió felhasználói számára adott.

- Az utolsó három ikon magáért beszél, mivel a legelsővel E-mail mellékletet lehet küldeni a képernyőképről vagy a jelenlegi nézetről az alapértelmezett levelezőprogrammal (de ezt is lehet itt szabályozni).

- Az utolsó előtti ikonnal nyomtatni lehet (érdemes vigyázni, mert időnként túl sok a szín a térképen, ami komolyan „eszi” a nyomtató festékét!).

- Az eszköztár utolsó ikonjával át lehet nézni a Google Térkép (értsd: maps.google.com) alkalmazásba.

Égbolt és bolygók:Égbolt és bolygók

Akinek ez a rengeteg tudás még mindig nem volt elég, annak itt a következő lehetőség, amit az imént kihagyott ikon rejt! Jelenleg a Hold, a Mars és az Égbolt térképei érhetők el meglepő részletességgel! Ez megérne egy újabb cikket, de itt csak pár lehetőséget szeretnék bemutatni:

Google Earth égbolt

Az égbolt részlete a Tejúttal – ez az alapértelmezett kezdőkép!

Érdemes néhány ismert csillagot, égitestet beírni és közben élvezni az odaröpítő animációt. Persze itt minden eddiginél jobban érvényes, hogy az angol nyelvű (illetve a csillagászati) kifejezéseket kell használni. Ez a programrészlet jelenleg alig pár százalékban van magyarosítva! Én például a következő útvonal bejárását javaslom (az egyes helyeket a jól ismert Search mezőben kell beírni): Jupiter, Alpha Centauri, Beta Carinae, Andromeda. (A képen a szomszéd galaxis, az Androméda látható.)

Androméda

Néha zavaróan sok a felirat, de mind mögött rengeteg adat és tudás rejtőzik, tehát érdemes keresgélni és (angolul) olvasgatni!

Mars

Ez már a Mars bejelentkező képernyője a bolygó teljes nézetével. Itt is a Földön megszokott módon lehet navigálni, de érdemes ráközelíteni a részletekre, mivel igen sok adatot és még több fényképet rejtettek el a marsi glóbuszon. Ha a bal oldali sávot alaposan megnézzük, akkor könnyebben lehet pl. a NASA sikeres Mars-szondáit elérni. A képen az Opportunity szonda leszállóhelyén készült körpanoráma egy részlete látható.

Mars Opportunity

Áttérve a Holdra, itt már egészen más a helyzet, mivel ott már ember is készített helyszíni felvételeket. Érdemes az Apolló-űrhajók leszálló helyére rákeresni, mivel ott a programozók megcsinálták a megfelelő 3D-s maketteket és már az adatbázisból elérhetőek a helyszíni fotók és az ezek által készült körpanorámák. A képen az Apolló-11 leszállóhelyének 3D-s modellje látható.

Hold Apollo-11

Térjünk vissza a Földre, ahol nincs más hátra, mint a menüsor ismertetése!

 


 

Google Föld menüsor:

A menüsor ismerős lehet, hiszen a legtöbb program ilyen rövidítéseket, kifejezéseket használ, de itt is van persze pár újdonság!

A Fájl menüben (ALT+F) van a hagyományos Megnyitás (CTRL+O), de például Mentésből helyből 4 verzió lehetséges. (Saját helyekbe: CTRL+SHIFT+S, hely mentése másként: CTRL+S , saját helyek mentése, kép mentése másként: CTRL+ALT+S).

Folytatásban lehet kérni Visszaállítást, de sokkal népszerűbb az E-mail használata. Lehet helyjelzőt küldeni: CTRL+E, Nézetet: CTRL+ALT+E, illetve Képet: CTRL+SHIFT+E. Lehet a tartalmat megosztani a Google Earth közösséggel, illetve megtekinteni Google Térképen (CTRL+ALT+M). Utána egy szokásos Nyomtatás jön (CTRL+P), majd a Kijelentkezés a szerverről (Ki tenne ilyent?). Utolsó előttiként jön a Bejelentkezés a Térkép Motorba, illetve a Kilépés (a programból).

A Szerkesztés menü (ALT+S) hagyományosan kezdődik: kivágás (CTRL+X), illetve Másolás (CTRL+C), de a Másolásból akad még pár verzió. Például a Másolás nyomkövetési útvonalként, majd a nagyon kiváló Kép másolása (CTRL+ALT+C), amivel az éppen aktuális képet lehet elmenteni. Utána a Hely megtekintésének másolása (értsd: GPS koordináták másolása), majd jön a hagyományos Beillesztés (CTRL+V) és a Törlés. A Keresés menüvel értelemszerűen kereshetünk a térképen (illetve a saját megjelölt helyeink között). Ez után már igen ritkán érdemes használni a menüpontokat, de néha megéri ránézni: Frissítés: CTRL+R, Átnevezés: CTRL+ALT+R, Pillanatfelvétel, Rendezés A-Z, Tartalom törlése, Stílussablon alkalmazása, Domborzati profil megjelenítése, végül Tulajdonságok. Itt szeretném megjegyezni, hogy az itt felsorolt menüpontokból több is csak a Pro felhasználók számára van fenntartva.

A Nézet főmenüben (ALT+N) szó volt már az Eszköztárról (CTRL+ALT+T), valamint az Oldalsávról (CTRL+ALT+B), de érdemes megbarátkozni a teljes képernyővel is (F11) – bár nekem itt első lépésre csak a képernyő egy részét foglalja el, de a menüsor és az oldalsáv tényleg eltűnik. A Felbontás menü esetén látható, hogy a rendszer igen sok alkalmazása lehetséges, mivel TV-szabványból 7, míg nyomtatvány méretből 4 áll a rendelkezésünkre. Az Állapotsort érdemes megtartani (a képernyő alján), hiszen így tudjuk, hogy mi merre és főleg milyen távol van. A Rács (CTRL+L) alkalmazkodik a térkép felbontásához, míg az Áttekintő térkép csak a jobb alsó sarokba teszi ki a föld térképén a nézett részlet helyét. A Lépték sokat segíthet, de sajnos sok helyen nem látható valami jól. A Túravezető jelenleg még csak gyerekcipőben jár, de az látszik, hogy a környék nevezetességeit igyekszik kiemelni. Alapesetben az Atmoszféra ki-bekapcsolása nem sok változást hoz, de ha az oldalsávban bekapcsoljuk az időjárást, akkor már kicsit más a helyzet. A Nap az aktuális fényerőt jeleníti meg (animálható oda-vissza időben), míg a Historical Imaginery a régebbi fényképeket hozza elő – ahol vannak ilyenek. A Vízfelszín értelemszerűen csak a tengerek és az óceánok felett kapcsolható ki és be. A Felfedezés menüvel lehet a csillagok közé látogatni – ez már volt ebben az írásban. A Visszaállítás legfőbb előnye, hogy pillanatok alatt vissza lehet hozni a térkép alapnézetét és irányát. Végül az utolsó menüvel (Legyen ez a kiindulási pont) le lehet beszélni az alkalmazást arról az idegesítő szokásáról, hogy az USÁ-t mutassa elsőnek.

Az Eszközök főmenü (ALT+E) mindössze 4 pontból áll: A Vonalzó segítségével távolságokat, útvonalat, területet, kerületet lehet mérni. A GPS menüponttal jelen lévő (népszerűbb) GPS készülékekhez lehet csatlakoztatni a programot, de fájlból is lehet importálni. A Repülőgép-szimulátor (CTRL+ALT+A) menüről az utolsó fejezetben lesz, míg az Opciók a rendszer finomhangolására szolgálnak.

A Hozzáadás főmenü (ALT+H) leginkább a rendszer személyre szabására szolgál, mivel a fent lévő rendszerbéli adatokat lehet kiegészíteni Mappával (CTRL+SHIFT+N), Helyjelzővel (CTRL+SHIFT+P), Útvonallal (CTRL+SHIFT+T), Sokszöggel (CTRL+SHIFT+G), Modellel (CTRL+SHIFT+M), Körutazással, Fotóval, Lefedő képpel, illetve Hálózati linkkel.

Legvégül jön a Súgó főmenü a szokásos tartalmakkal, melyből leginkább a gyorsbillentyűk összefoglaló táblázata érdemel figyelmet.

Repülőgép-szimulátor:

Ez az egyik legmeglepőbb része a Google Earth-nek. Így egészen más szempontból kaphatunk betekintést a tájba, mintha csak térképeken néznénk. A dolog nyitja a megfelelő irányítás. Ehhez szeretném idemásolni a Súgó megfelelő fejezetét:

Google Earth repülőszimulátor

Sebesség (csomó)

 1. Irány:

 2. Dőlésszög

 3. Függőleges sebesség (láb / perc)

 4. Kilépés a repülésszimulátorból funkció

 5. Gáz

 6. Oldalkormány

 7. Csűrőkormány

 8. Magassági kormány

 9. Fékszárny és futómű helyzetjelzés

 10. Bólintási szög (fok)

 11. Magasság (lábban a tengerszint felett)

A HUD elrejtéséhez/megjelenítéséhez nyomja meg a H gombot.

A repülésszimulátort botkormánnyal vagy egérrel is irányíthatja. Ha az egeret szeretné használni, kattintson az egérgombbal a képernyő közepére. Ekkor az egérmutató egy + (kereszt) jellé változik. A repülésszimulátor szüneteltetéséhez vagy újraindításához nyomja meg a szóköz billentyűt.
A felszálláshoz először nyomja meg a Page Up billentyűt a gázadáshoz és irányítsa a gépet a kifutóra. Ha a gép mozgásban van, lassan húzza visszafelé az egeret vagy botkormányt. A kívánt sebesség elérése után a gép felszáll. Az irány módosításához vagy a repülőgép bedöntéséhez mozgassa enyhén az egeret vagy botkormányt. Vigyázzon, nehogy túlkorrigáljon. Ha a szárnyak vízszintesek, az egeret vagy botkormányt húzza középre. Körbenézéshez használja a nyilakat + Alt (lassú) vagy Ctrl (gyors).
A gáz, csűrőkormány, magassági kormány, oldalkormány, egyensúlyvezérlő és fékszárny beállításaival kapcsolatosan lásd a lenti billentyűparancsokat.

Leszállás a repülőgéppel

A leszállás valamivel bonyolultabb és némi gyakorlat kell hozzá. A leszálláshoz:

 1. Közelítse meg a megfelelő kifutópályát vagy sík területet.

 2. A Page Sown segítségével vegyen vissza a gázból és lassítsa le a gépet.

 3. Nyomja meg a G billentyűt a futómű kiengedéséhez.

 4. A fékszárny beállításához meg az F billentyűt. Ezzel lelassítja a repülőgépet.

 5. Földet érés után a kerékfékekkel tudjuk lelassítani a repülőgépet. A bal oldali fék aktiválásához nyomja meg a , (vessző) billentyűt; a jobb oldali fék aktiválásához pedig a . (pont) billentyűt.

Tény, hogy el lehet vele szórakozni! Én személy szerint 10-15 repülési próba után feladtam, mivel minden alkalommal alig pár perc után lezuhantam, de több ismerősöm is órákat tölt vele a (virtuális) levegőben.

 

Miért éri ez meg? Hogyan tovább?

A Google sok vállalkozása közül ez az egyik legsikeresebb, mivel óriási tömegeket vonz és persze ahol ekkora nézőközönség megjelenik, ott a reklámozók is szépen megjelennek. Itt konkrétan a cégek jelennek meg, mivel az üzletük, illetve telephelyük helye, pontos megtalálhatósága és esetleges 3D-s látványa komoly előnyt jelenthet, illetve ha már szinte mindenki rendelkezik ilyen adatokkal, akkor senki sem maradhat ki. Saját munkahelyemet, a székesfehérvári Jáky Szakközépiskolát is pár lépésben sikerült felrakatnom a térképre ingyenesen. (47°11'19.29"É; 18°25'12.39"K)

Google Earth hajóPersze, a program hatalmas digitális adatbázisával óriási rajongói kört szerzett. Egyik ilyen honlap a Google Sightseeing ( Google Earth repülőhttp://googlesightseeing.com/) Itt láthatók például a kiszáradóban lévő Aral-tó medrében rekedt hajók, vagy egy F-15-ös vadászgép, ahogy New Orleans mellett a levegőben van. Itt országonként van a csoportosítás, így az érdekes látnivalóért sok helyre kell benézni! Mivel a fényképeket a Google folyamatosan frissíti, így egyes koordinátákon már eltűnt a látványosság!

Másik jó válogatás a http://www.noupe.com/photography/40-bizarre-and-cool-google-earth-photos.html lapon található, ahol érdekes és különleges légifelvételek állnak rendelkezésünkre.


Folytatásként 1-2 érdekes hely koordinátái jöjjenek:

(Lehet, hogy pár hely hibás! Ilyen esetben kérem, jelezzen a megszokott e-mailben! Köszönöm!)

18 31'45.67"S, 70 15'05.25"W – keresse meg a Coca-Cola reklámot (Dél-Amerika)

32 40'33.83"N,117 9'28.36"W – horogkereszt alakú épület Kaliforniában (USA)

45 7'25.87"N, 123 6'48.97"W – FireFox-róka a mezőn (USA)

39 49'21.77"N, 3 28'44.50"W – BAR felirat a hegyoldalon (Spanyolország)

31 6'14.73"N, 121 0'52.87"E – Anyahajó egy túl kicsi öbölben (Kína)

37 38'44.56"N, 115 44'57.26"W – KFC-jelvény feje a mezőn (USA)

51 22'22.32"N, 1 50'51.20"W – Ló a mezőben (Anglia)

50 00'38"N, 110 06'51"W – Ember alak – Nasca-fennsík mintájára (Dél-Amerika)

41 30'20.22”N, 81 41'33.82”W – A világ legnagyobb bélyegzője (USA)

25 15'56.20”N, 55 15'33.49”E – Burj Al-Arab Hotel (Dubai)

25° 1'15.18"N, 54°59'51.91"E – Pálma alakú sziget (Dubai)

51 11”38.06”N, 1 42'56.20”W – Kiwi madár rajza (Anglia)

51 30'12.62”N, 0 07'10.49”W – London szeme (Anglia)

48 51'29.78”N, 2 17'40.66E – Eiffel-torony (Franciaország)

37 31'47.17”S, 177 10'35..58”E – Whakaari Vulkán (Új Zéland)

40 41'13.74”N, 74 02'39.70”W – Szabadság-szobor, New York (USA)

19 38'45.99"N 37 17'42.17E – Elsüllyedt hajóroncs (Szudán)

33 23'46.08" N 44 29'17.03"E – Furcsán piros tó (Irak)

32 08'59.96" N 110 50'09.03"W – Repülőgép-temető (USA)

31 15'15.53N 24 15'30.53W – Atlantis (esetleges) helye (Atlanti Óceán)

38 13'34.01"N 112 17'54.74W – Rakéta-teszt (USA)

16°54'9.00"N 99°58'15.97"W – Földrengés (?) Acapulcó (Mexikó)

6°37'45.99"S 31° 8'13.00"E – Vizilócsorda (Tanzánia)

18°20'34.81"N 66°45'7.15"W - Arecibo Obszervatórium (Puerto Rico)

36° 5'43.38"W 115°10'32.13"W - Luxor piramis, Las Vegas (USA)

29°58'42.49"N 31° 8'5.14"E – A valódi nagy piramis (Egyiptom)

50°53'39.14"N 4°20'30.19"E – Atomium, Brüsszel (Belgium)

33°51'25.48"S 151°12'54.37"E – Operaház, Sydney (Ausztrália)

41°52'39.51"N 87°38'7.12"W – Sears Tower, Chicago (USA)

43°38'34.57"N 79°23'12.94"W – CN Tower, Toronto (Kanada)

3° 9'28.55"N 101°42'41.96"E – Petronas Ikertorony, Kuala Lumpur (Malajzia)

44°14'40.83"N 7°46'13.36"E – Óriási nyúl (Olaszország)

48°51'31.19"N 2°17'40.27"E – Eiffel torony, Párizs (Franciaország)

36° 6'44.76"N 115°10'18.46"W – Eiffel torony, Las Vegas (USA)

51°10'43.92"N 1°49'34.20"W – Stonehenge (Nagy-Britannia)

37°58'16.69"N 23°43'34.10"E – Akropolisz, Athén (Görögország)

41°53'25.08"N 12°29'33.41"E – Kolosszeum, Róma (Olaszország)

27°10'30.97"N 78° 2'30.11"E – Taj Mahal, Agra (India)

37°49'7.63"N 122°28'35.33"W – Golden Gate-híd, San Francisco (USA)

40°41'20.95"N 74° 2'39.58"W – Szabadságszobor, New York (USA)

34° 8'2.75"N 118°19'18.19"W – Hollywood betűk, Los Angeles (USA)

31°46'37.55"N 35°14'2.82"E – Siratófal, Jeruzsálem (Izrael)

69° 3'34.12"N 33°12'17.33"E – Atomtengeralattjáró, Murmanszk (Oroszország)

47°30'24.80"N, 19° 2'47.32"E – Parlament, Budapest (Magyarország)Felhasznált irodalom:

http://maps.google.com/

http://techline.hu/it_vilag/20110509_google_earth.aspx

http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1881770_1881787_1881774,00.html

http://www.googleearthcoolplaces.com/

http://googlesightseeing.com/

http://www.noupe.com/photography/40-bizarre-and-cool-google-earth-photos.html

http://www.smashingapps.com/2011/10/28/40-unbelievably-interesting-google-earth-photos.html

 

 

© TFeri.hu, 2009.
Kiegészítve: 2011.
Újraírva: 2013.

Google Earth

A világ legnagyobb keresőjének, a Google-nek sok vállalkozása van. Ezek közül talán az egyik legmerészebbnek indult a világ teljes felületét térképeken, illetve űrfotókon ábrázolni kívánó Google Earth. Honlapja: http://earth.google.com/ Immáron a magyarított név: Google Föld, de elég sok helyen még megmaradt az eredeti Google Earth felirat.

A program elég gyorsan frissül. Jelenlegi 7-es verziója 2013. február 26-án jelent meg és az előző verziókhoz képest mindig javul. A program először csak a letöltőfájlt ajánlja fel, ami csak 766 Kbyte. De utána jön a teljes verzió, ami sokkal nagyobb (jelenleg 24.25 MByte)

Fontos! A program használata - hatalmas internetes adatigénye miatt - csak komolyabb sávszélesség esetén javasolt! Lassú, akadozó internet esetén jobb nem is gondolni rá! Szintén gondot okozhat, ha a használni kívánt gépen gyenge a videókártya, illetve kicsi a videómemória. Ezeket általában már telepítés közben kijelzi a rendszer, de ez sajnos nem teljesen megbízható. Azért nagyon érdemes próbálkozni vele!

A telepítés egyáltalán nem bonyolult, szinte csak a tovább gombot kell nyomogatni. Használatba vételkor ne felejtkezzünk meg a számítógépen használt tűzfalon engedélyezni a program kommunikációját a központi szerverrel – ezen lépés nélkül tulajdonképpen használhatatlan lesz a program!

Legelső induláskor egy „Kezdési tipp” nevű képernyő jelenik meg, amit nem feltétlenül kell lekapcsolni, mivel tényleg értékes ötleteket adhat főként a tapasztalatlan felhasználóknak.

Tényleges induláskor egy teljes földgömb jelenik meg, melynek tetszőleges helyére rá tudunk közelíteni az egér görgőjével. Ez alapvetően a helymeghatározó böngészők és adatcsomagok segítsége miatt immáron (itt, az én gépemen) Magyarország!

Navigáció:

Ha az általunk használt egéren véletlenül nincsen görgő, akkor sem kell pánikba esni, mivel a jobb felső sarokban lévő csúszkákkal is mindent el lehet intézni. A jobb felső panel az egyik leglényegesebb eszköz a programban, bár ez első pillanatra nem egyértelmű. Alaphelyzetben csak két egymásba ágyazott kör és egy "N" betű látható ott. De közelítsünk csak rá az egérrel! Ilyenkor kivilágosodik a kör és (a tetején, illetve az alján) fel-le mozgást tesz lehetővé, míg az oldalán balra jobbra foroghatunk. Az északi irányt az „N” betű helye jelzi. Nálunk az iskolai földrajzórák miatt azt szoktuk meg, hogy az északi irány van a térkép tetején, tehát általában érdemes odailleszteni. Az alatta lévő kis karika a 4 irányú nyíllal a térképen lévő fel-le-balra-jobbra mozgást teszi lehetővé. Itt inkább a középső kéz segítségével érdemes mozogni, ugyanis a térkép egy adott pontjára kattintva, az egér bal gombját nyomva tartva vonszolhatjuk tetszőleges irányba. A 3 jelzés közül legalul a függőleges csúszka ugyanazt teszi, mint az egér görgője. A "+" jel közelít (zoom-ol), míg a "-" jel távolít.

További adatok az induló oldalon: a képernyő alján, részint a Föld miatt kicsit takarva láthatjuk a következő adatsort (egymás mellett):

- Képek dátuma: 4/10/2013 – elég friss képadatok. Ez hónap/nap/év formátumban van.

- 46º 45'32.32” É 18º18'02.00” K – ez a pontos földrajzi koordinátáját jelenti az egérmutatónak. Gyorsan változik!

- Magasság: 0 m. - Ha éppen a szárazföldön vagyunk, pl.: hazánkban. De érdemes kivinni a mutatót a tengerek fölé!

- Szemmagasság: 11001.01 km – Itt a fénykép aktuális magasságát mutatja.

Ez utóbbit persze a zoom segítségével tudjuk változtatni!

 

Kezdjünk egy egyszerű gyakorló feladattal! Kérem, hogy közelítsen rá Európára, majd azon belül Magyarországra. (Az alapbeállításokkal az országhatárok jól láthatóan be vannak rajzolva!) Eléggé közelítve egyre több részlet jön elő.

Kb. 8800 km magasan.

Kb. 215 km magasan

 

Az országhatárok már az alapbeállításokkal is jól láthatóak. Az egyes országok nevei úgy 5500 km magasan tűnnek fel. 2100 km magasan jönnek elő a legfontosabb utak, majd 960 km magasan néhány autópálya logója is feltűnik. 750 km magasan lesz látható pár megye neve, ám a konkrét megyehatárok csak 380 km magasan lesznek láthatók. 215 km körül tűnnek fel a nagyobb városok nevei.

Tovább közelítve úgy 66 km magasan jön elő pár helyi nevezetesség (pl.: Székesfehérvár esetén a Bory-vár, Géza nagyfejedelem szobra, az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum). Tovább közelítve úgy 18 km magasan kezd több részlet kirajzolódni (ezek főleg üzletek, illetve művelődési házak), majd kb. 10 km magasan jönnek elő a legfontosabb utak nevei (itt: Berényi, Móri, Palotai, Budai, Széchényi, Balatoni). A kisebb utak 2.5 km magasan bukkannak fel, míg a teljesen pontos képeket úgy 500 méter magasságból kaphatjuk meg. A közelítés egészen kb. 110-120 méterig mehet, ahol is az alkalmazás átvált inkább a jól ismert utcanézetre. Az itt látható képen pl. Székesfehérváron az Országalma látható.

 

További információként megjelenik a képek dátuma, ami jelen esetben 2011. november.

 

A következő fejezetben nézzük meg az eddig elhanyagolt bal oldali oldalsávot!

Itt három különböző legördíthető panelt láthatunk:

- Search: (magyarul keresés): Ide kell beírni a keresendő célt, pl.: Országház, Budapest.

- Helyek: Itt kitűzhetünk adott helyeket, koordinátákat, nevezetességeket, ideiglenes helyeket, …

- Rétegek: Ez rendelkezik jelenleg a legtöbb beállítási lehetőséggel.

 

Alapértelmezéskor a Fotókon belül a Helyek látható, 360 Cities képgyűjteménye és az Utak (ezt jelöli a menüpont előtti kis pipa). További bejelölt menüpontok rejtőznek a kék téglalapok alatt. Például kattintsunk a Szegélyek és címkék téglalapjára. Ott már látható, hogy mit jelenít meg a program. Időnként zavaró is lehet a sok kis jelölés, de saját magam példájából tudom, hogy sokszor igen komoly segítséget jelentett.

Menjünk például Budapesten a Parlament közelébe, úgy 250 méter szemmagasságig!

Itt már látható a Parlamentet és az Országgyűlési Könyvtárt jelölő kis piktogram, valamint pár kis piros színű négyzet. Ezek közül válasszuk ki a Dome Hall of the the Hungarian Parlament with the Crown” címűt.

Ide belépve a 360 Cities weblapon megszokott teljes körpanoráma fogad, nevezetesen a magyar Parlament Kupolaterme, középpontban a Szent Koronával. Mivel ezzel egy másik cikkem foglalkozik, ezért itt most nem szeretném részletezni a pontos kezelést. (A teljes cikk itt olvasható rengeteg példával: http://tferi.hu/korpanoramak) Ha kigyönyörködtük magunkat, akkor a bal felső sarokban lévő „Vissza a Google Earth-be” gombra kell kattintanunk!

Turistalátványosság révén a környékről rengeteg hagyományos fénykép is készült. Ezeket úgy tekinthetjük meg, hogy a bal oldali panelen a 360 Cities feletti Panoramio előtti pipát is kijelöljük. Így mindjárt több ezer fotó közül válogathatunk!

 

Ha már a Parlamentnél állunk, akkor érdemes a bal oldali oldalsávon kijelölni a „3D-s épületek” menüpont pipáját is. Így a hagyományos műholdkép helyett 3 dimenziós ábrázolást kapunk.

 

Érdemes ráközelíteni az épület csúcsaira, így igen jól látható, hogy az épület oldalára rávetítették a műholdkép részleteit. Nem olyan pontos, mint a körpanoráma segítségével készült fotók, de igen szép az összhatás. Érdemes a Belváros felett kicsit nézelődni, mivel szinte az összes épület elkészült 3 dimenziós nézetben! Így látható többek között az is, hogy melyik épületekben van kis, zárt udvar!

 

Ha már a bal oldali panelnél tartunk, akkor érdemes kipróbálni az „Időjárás” kijelölését, ami az alapvető pillanatnyi hőmérsékleti értékek mellett felhőkkel, radarképpel és pár aprósággal szolgál. Most, hogy ezt a cikkek írom Székesfehérváron, az ablakomból kinézve csúnya felhőt látok, de ez az aktuálisnak mondott radarképen nem szerepel; viszont a hőmérsékleti adat reális!

Sokkal több információt nyújt a következő „Galéria” nevű pont. Itt a fentiekben már megismert 360 Cities mellett adatokat és fényképeket kaphatunk a Discovery Networksről, a földrengésekről, a National Geographic magazinból, stb. De ez már szerintem zavaróan sok!

Hasonlóan sok lehetőséget rejt a Globális tudatosság és a Több nevű menüpont is.

 

Eszköztár:

A képernyő tetején van a normál eszköztár, ami további érdekességeket és lehetőségeket rejt.

- A legelső ikon a bal oldali oldalsávot rejti el, illetve fedi fel.

- A következő, sárga ikon segítségével helyzetjelzőt rakhatunk a térképre. A szolgáltatás azért is jó, mert az alkalmazás ilyenkor kiírja a helyzetjelző pontos GPS koordinátáit. Például a Lánchíd pesti hídfője: 47°29'57.96"É 19° 2'46.71"K alatt található.

- A következő, radírra hasonlító ikonnal egy sokszöget lehet a térképhez hozzáadni. Székesfehérváron például pár napja találtak egy fel nem robbant II. világháborús bombát és a városrész kiürítéséhez egy így megjelölt térképet használtak.

- A következő ikonnal útvonalat lehet megjelölni. Ez akkor hasznos, ha például kinyomtatjuk a térképet és előre be akarjuk jelöli a kiszemelt útvonalat.

- A következő (két síkot stilizáló) rajzzal egy lefedőképet lehet hozzáadni egy térképrészlethez.

- A sorban utolsó ikonnal körutazást lehet rögzíteni, de ehhez nem árt egy jó mikrofon sem, mivel csak így használható értelmesen a lehetőség.

Mindegyik hozzáillesztés esetén érvényes, hogy bár vannak alapértelmezett színek, formák, méretek, de ezt szinte korlátok nélkül lehet változtatni, így igazán látványossá lehet tenni a néhol unalmas alaptérképnézetet.

- Viszonylag új szolgáltatás a korábbi képeket visszaállító ikon, melynek segítségével pl. a Lánchídnál jelenleg 2000.júniusa és 2011.áprilisa között lehet pár időpontot egy csúszkával beállítani.

- Mellette a napfény ikonjával lehet beállítani a választott időpontban a napfényt, de ugyanitt működik egy kis napfényes animáció is.

- A következő (bolygót jelző) ikont egyelőre szeretném kihagyni!

- Most a vonalzó jön, amivel először a földfelszín két pontja közötti távolságot lehet lemérni. A mellékelt ábrán a Balaton hosszát igyekszem lemérni.

A vonal mellett lehetőség van a következő fül segítségével egy töredezett útvonal kimérésére, míg a harmadik füllel területet és kerületet lehet számolni, de ez csak a Pro (értsd: fizetős) verzió felhasználói számára adott.

- Az utolsó három ikon magáért beszél, mivel a legelsővel E-mail mellékletet lehet küldeni a képernyőképről vagy a jelenlegi nézetről az alapértelmezett levelezőprogrammal (de ezt is lehet itt szabályozni).

- Az utolsó előtti ikonnal nyomtatni lehet (érdemes vigyázni, mert időnként túl sok a szín a térképen, ami komolyan „eszi” a nyomtató festékét!).

- Az eszköztár utolsó ikonjával át lehet nézni a Google Térkép (értsd: maps.google.com) alkalmazásba.

 

Égbolt és bolygók:

Akinek ez a rengeteg tudás még mindig nem volt elég, annak itt a következő lehetőség, amit az imént kihagyott ikon rejt! Jelenleg a Hold, a Mars és az Égbolt térképei érhetők el meglepő részletességgel! Ez megérne egy újabb cikket, de itt csak pár lehetőséget szeretnék bemutatni:

Az égbolt részlete a Tejúttal – ez az alapértelmezett kezdőkép!

Érdemes néhány ismert csillagot, égitestet beírni és közben élvezni az odaröpítő animációt. Persze itt minden eddiginél jobban érvényes, hogy az angol nyelvű (illetve a csillagászati) kifejezéseket kell használni. Ez a programrészlet jelenleg alig pár százalékban van magyarosítva! Én például a következő útvonal bejárását javaslom (az egyes helyeket a jól ismert Search mezőben kell beírni): Jupiter, Alpha Centauri, Beta Carinae, Andromeda. (A képen a szomszéd galaxis, az Androméda látható.)

Néha zavaróan sok a felirat, de mind mögött rengeteg adat és tudás rejtőzik, tehát érdemes keresgélni és (angolul) olvasgatni!

Ez már a Mars bejelentkező képernyője a bolygó teljes nézetével. Itt is a Földön megszokott módon lehet navigálni, de érdemes ráközelíteni a részletekre, mivel igen sok adatot és még több fényképet rejtettek el a marsi glóbuszon. Ha a bal oldali sávot alaposan megnézzük, akkor könnyebben lehet pl. a NASA sikeres Mars-szondáit elérni. A képen az Opportunity szonda leszállóhelyén készült körpanoráma egy részlete látható.

 

 

Áttérve a Holdra, itt már egészen más a helyzet, mivel ott már ember is készített helyszíni felvételeket. Érdemes az Apolló-űrhajók leszálló helyére rákeresni, mivel ott a programozók megcsinálták a megfelelő 3D-s maketteket és már az adatbázisból elérhetőek a helyszíni fotók és az ezek által készült körpanorámák. A képen az Apolló-11 leszállóhelyének 3D-s modellje látható.

Térjünk vissza a Földre, ahol nincs más hátra, mint a menüsor ismertetése!

Google Föld menüsor:

A menüsor ismerős lehet, hiszen a legtöbb program ilyen rövidítéseket, kifejezéseket használ, de itt is van persze pár újdonság!

A Fájl menüben (ALT+F) van a hagyományos Megnyitás (CTRL+O), de például Mentésből helyből 4 verzió lehetséges. (Saját helyekbe: CTRL+SHIFT+S, hely mentése másként: CTRL+S , saját helyek mentése, kép mentése másként: CTRL+ALT+S).

Folytatásban lehet kérni Visszaállítást, de sokkal népszerűbb az E-mail használata. Lehet helyjelzőt küldeni: CTRL+E, Nézetet: CTRL+ALT+E, illetve Képet: CTRL+SHIFT+E. Lehet a tartalmat megosztani a Google Earth közösséggel, illetve megtekinteni Google Térképen (CTRL+ALT+M). Utána egy szokásos Nyomtatás jön (CTRL+P), majd a Kijelentkezés a szerverről (Ki tenne ilyent?). Utolsó előttiként jön a Bejelentkezés a Térkép Motorba, illetve a Kilépés (a programból).

A Szerkesztés menü (ALT+S) hagyományosan kezdődik: kivágás (CTRL+X), illetve Másolás (CTRL+C), de a Másolásból akad még pár verzió. Például a Másolás nyomkövetési útvonalként, majd a nagyon kiváló Kép másolása (CTRL+ALT+C), amivel az éppen aktuális képet lehet elmenteni. Utána a Hely megtekintésének másolása (értsd: GPS koordináták másolása), majd jön a hagyományos Beillesztés (CTRL+V) és a Törlés. A Keresés menüvel értelemszerűen kereshetünk a térképen (illetve a saját megjelölt helyeink között). Ez után már igen ritkán érdemes használni a menüpontokat, de néha megéri ránézni: Frissítés: CTRL+R, Átnevezés: CTRL+ALT+R, Pillanatfelvétel, Rendezés A-Z, Tartalom törlése, Stílussablon alkalmazása, Domborzati profil megjelenítése, végül Tulajdonságok. Itt szeretném megjegyezni, hogy az itt felsorolt menüpontokból több is csak a Pro felhasználók számára van fenntartva.

A Nézet főmenüben (ALT+N) szó volt már az Eszköztárról (CTRL+ALT+T), valamint az Oldalsávról (CTRL+ALT+B), de érdemes megbarátkozni a teljes képernyővel is (F11) – bár nekem itt első lépésre csak a képernyő egy részét foglalja el, de a menüsor és az oldalsáv tényleg eltűnik. A Felbontás menü esetén látható, hogy a rendszer igen sok alkalmazása lehetséges, mivel TV-szabványból 7, míg nyomtatvány méretből 4 áll a rendelkezésünkre. Az Állapotsort érdemes megtartani (a képernyő alján), hiszen így tudjuk, hogy mi merre és főleg milyen távol van. A Rács (CTRL+L) alkalmazkodik a térkép felbontásához, míg az Áttekintő térkép csak a jobb alsó sarokba teszi ki a föld térképén a nézett részlet helyét. A Lépték sokat segíthet, de sajnos sok helyen nem látható valami jól. A Túravezető jelenleg még csak gyerekcipőben jár, de az látszik, hogy a környék nevezetességeit igyekszik kiemelni. Alapesetben az Atmoszféra ki-bekapcsolása nem sok változást hoz, de ha az oldalsávban bekapcsoljuk az időjárást, akkor már kicsit más a helyzet. A Nap az aktuális fényerőt jeleníti meg (animálható oda-vissza időben), míg a Historical Imaginery a régebbi fényképeket hozza elő – ahol vannak ilyenek. A Vízfelszín értelemszerűen csak a tengerek és az óceánok felett kapcsolható ki és be. A Felfedezés menüvel lehet a csillagok közé látogatni – ez már volt ebben az írásban. A Visszaállítás legfőbb előnye, hogy pillanatok alatt vissza lehet hozni a térkép alapnézetét és irányát. Végül az utolsó menüvel (Legyen ez a kiindulási pont) le lehet beszélni az alkalmazást arról az idegesítő szokásáról, hogy az USÁ-t mutassa elsőnek.

Az Eszközök főmenü (ALT+E) mindössze 4 pontból áll: A Vonalzó segítségével távolságokat, útvonalat, területet, kerületet lehet mérni. A GPS menüponttal jelen lévő (népszerűbb) GPS készülékekhez lehet csatlakoztatni a programot, de fájlból is lehet importálni. A Repülőgép-szimulátor (CTRL+ALT+A) menüről az utolsó fejezetben lesz, míg az Opciók a rendszer finomhangolására szolgálnak.

A Hozzáadás főmenü (ALT+H) leginkább a rendszer személyre szabására szolgál, mivel a fent lévő rendszerbéli adatokat lehet kiegészíteni Mappával (CTRL+SHIFT+N), Helyjelzővel (CTRL+SHIFT+P), Útvonallal (CTRL+SHIFT+T), Sokszöggel (CTRL+SHIFT+G), Modellel (CTRL+SHIFT+M), Körutazással, Fotóval, Lefedő képpel, illetve Hálózati linkkel.

Legvégül jön a Súgó főmenü a szokásos tartalmakkal, melyből leginkább a gyorsbillentyűk összefoglaló táblázata érdemel figyelmet.

Repülőgép-szimulátor:

Ez az egyik legmeglepőbb része a Google Earth-nek. Így egészen más szempontból kaphatunk betekintést a tájba, mintha csak térképeken néznénk. A dolog nyitja a megfelelő irányítás. Ehhez szeretném idemásolni a Súgó megfelelő fejezetét:

 

Sebesség (csomó)

 1. Irány:

 2. Dőlésszög

 3. Függőleges sebesség (láb / perc)

 4. Kilépés a repülésszimulátorból funkció

 5. Gáz

 6. Oldalkormány

 7. Csűrőkormány

 8. Magassági kormány

 9. Fékszárny és futómű helyzetjelzés

 10. Bólintási szög (fok)

 11. Magasság (lábban a tengerszint felett)

A HUD elrejtéséhez/megjelenítéséhez nyomja meg a H gombot.

A repülésszimulátort botkormánnyal vagy egérrel is irányíthatja. Ha az egeret szeretné használni, kattintson az egérgombbal a képernyő közepére. Ekkor az egérmutató egy + (kereszt) jellé változik. A repülésszimulátor szüneteltetéséhez vagy újraindításához nyomja meg a szóköz billentyűt.
A felszálláshoz először nyomja meg a Page Up billentyűt a gázadáshoz és irányítsa a gépet a kifutóra. Ha a gép mozgásban van, lassan húzza visszafelé az egeret vagy botkormányt. A kívánt sebesség elérése után a gép felszáll. Az irány módosításához vagy a repülőgép bedöntéséhez mozgassa enyhén az egeret vagy botkormányt. Vigyázzon, nehogy túlkorrigáljon. Ha a szárnyak vízszintesek, az egeret vagy botkormányt húzza középre. Körbenézéshez használja a nyilakat + Alt (lassú) vagy Ctrl (gyors).
A gáz, csűrőkormány, magassági kormány, oldalkormány, egyensúlyvezérlő és fékszárny beállításaival kapcsolatosan lásd a lenti billentyűparancsokat.

Leszállás a repülőgéppel

A leszállás valamivel bonyolultabb és némi gyakorlat kell hozzá. A leszálláshoz:

 1. Közelítse meg a megfelelő kifutópályát vagy sík területet.

 2. A Page Sown segítségével vegyen vissza a gázból és lassítsa le a gépet.

 3. Nyomja meg a G billentyűt a futómű kiengedéséhez.

 4. A fékszárny beállításához meg az F billentyűt. Ezzel lelassítja a repülőgépet.

 5. Földet érés után a kerékfékekkel tudjuk lelassítani a repülőgépet. A bal oldali fék aktiválásához nyomja meg a , (vessző) billentyűt; a jobb oldali fék aktiválásához pedig a . (pont) billentyűt.

Tény, hogy el lehet vele szórakozni! Én személy szerint 10-15 repülési próba után feladtam, mivel minden alkalommal alig pár perc után lezuhantam, de több ismerősöm is órákat tölt vele a (virtuális) levegőben.

 

Miért éri ez meg? Hogyan tovább?

A Google sok vállalkozása közül ez az egyik legsikeresebb, mivel óriási tömegeket vonz és persze ahol ekkora nézőközönség megjelenik, ott a reklámozók is szépen megjelennek. Itt konkrétan a cégek jelennek meg, mivel az üzletük, illetve telephelyük helye, pontos megtalálhatósága és esetleges 3D-s látványa komoly előnyt jelenthet, illetve ha már szinte mindenki rendelkezik ilyen adatokkal, akkor senki sem maradhat ki. Saját munkahelyemet, a székesfehérvári Jáky Szakközépiskolát is pár lépésben sikerült felrakatnom a térképre ingyenesen. (47°11'19.29"É; 18°25'12.39"K)

Persze, a program hatalmas digitális adatbázisával óriási rajongói kört szerzett. Egyik ilyen honlap a Google Sightseeing ( http://googlesightseeing.com/) Itt láthatók például a kiszáradóban lévő Aral-tó medrében rekedt hajók, vagy egy F-15-ös vadászgép, ahogy New Orleans mellett a levegőben van. Itt országonként van a csoportosítás, így az érdekes látnivalóért sok helyre kell benézni! Mivel a fényképeket a Google folyamatosan frissíti, így egyes koordinátákon már eltűnt a látványosság!

Másik jó válogatás a http://www.noupe.com/photography/40-bizarre-and-cool-google-earth-photos.html lapon található, ahol érdekes és különleges légifelvételek állnak rendelkezésünkre.


Folytatásként 1-2 érdekes hely koordinátái jöjjenek:

(Lehet, hogy pár hely hibás! Ilyen esetben kérem, jelezzen a megszokott e-mailben! Köszönöm!)

18 31'45.67"S, 70 15'05.25"W – keresse meg a Coca-Cola reklámot (Dél-Amerika)

32 40'33.83"N,117 9'28.36"W – horogkereszt alakú épület Kaliforniában (USA)

45 7'25.87"N, 123 6'48.97"W – FireFox-róka a mezőn (USA)

39 49'21.77"N, 3 28'44.50"W – BAR felirat a hegyoldalon (Spanyolország)

31 6'14.73"N, 121 0'52.87"E – Anyahajó egy túl kicsi öbölben (Kína)

37 38'44.56"N, 115 44'57.26"W – KFC-jelvény feje a mezőn (USA)

51 22'22.32"N, 1 50'51.20"W – Ló a mezőben (Anglia)

50 00'38"N, 110 06'51"W – Ember alak – Nasca-fennsík mintájára (Dél-Amerika)

41 30'20.22”N, 81 41'33.82”W – A világ legnagyobb bélyegzője (USA)

25 15'56.20”N, 55 15'33.49”E – Burj Al-Arab Hotel (Dubai)

25° 1'15.18"N, 54°59'51.91"E – Pálma alakú sziget (Dubai)

51 11”38.06”N, 1 42'56.20”W – Kiwi madár rajza (Anglia)

51 30'12.62”N, 0 07'10.49”W – London szeme (Anglia)

48 51'29.78”N, 2 17'40.66E – Eiffel-torony (Franciaország)

37 31'47.17”S, 177 10'35..58”E – Whakaari Vulkán (Új Zéland)

40 41'13.74”N, 74 02'39.70”W – Szabadság-szobor, New York (USA)

19 38'45.99"N 37 17'42.17E – Elsüllyedt hajóroncs (Szudán)

33 23'46.08" N 44 29'17.03"E – Furcsán piros tó (Irak)

32 08'59.96" N 110 50'09.03"W – Repülőgép-temető (USA)

31 15'15.53N 24 15'30.53W – Atlantis (esetleges) helye (Atlanti Óceán)

38 13'34.01"N 112 17'54.74W – Rakéta-teszt (USA)

16°54'9.00"N 99°58'15.97"W – Földrengés (?) Acapulcó (Mexikó)

6°37'45.99"S 31° 8'13.00"E – Vizilócsorda (Tanzánia)

18°20'34.81"N 66°45'7.15"W - Arecibo Obszervatórium (Puerto Rico)

36° 5'43.38"W 115°10'32.13"W - Luxor piramis, Las Vegas (USA)

29°58'42.49"N 31° 8'5.14"E – A valódi nagy piramis (Egyiptom)

50°53'39.14"N 4°20'30.19"E – Atomium, Brüsszel (Belgium)

33°51'25.48"S 151°12'54.37"E – Operaház, Sydney (Ausztrália)

41°52'39.51"N 87°38'7.12"W – Sears Tower, Chicago (USA)

43°38'34.57"N 79°23'12.94"W – CN Tower, Toronto (Kanada)

3° 9'28.55"N 101°42'41.96"E – Petronas Ikertorony, Kuala Lumpur (Malajzia)

44°14'40.83"N 7°46'13.36"E – Óriási nyúl (Olaszország)

48°51'31.19"N 2°17'40.27"E – Eiffel torony, Párizs (Franciaország)

36° 6'44.76"N 115°10'18.46"W – Eiffel torony, Las Vegas (USA)

51°10'43.92"N 1°49'34.20"W – Stonehenge (Nagy-Britannia)

37°58'16.69"N 23°43'34.10"E – Akropolisz, Athén (Görögország)

41°53'25.08"N 12°29'33.41"E – Kolosszeum, Róma (Olaszország)

27°10'30.97"N 78° 2'30.11"E – Taj Mahal, Agra (India)

37°49'7.63"N 122°28'35.33"W – Golden Gate-híd, San Francisco (USA)

40°41'20.95"N 74° 2'39.58"W – Szabadságszobor, New York (USA)

34° 8'2.75"N 118°19'18.19"W – Hollywood betűk, Los Angeles (USA)

31°46'37.55"N 35°14'2.82"E – Siratófal, Jeruzsálem (Izrael)

69° 3'34.12"N 33°12'17.33"E – Atomtengeralattjáró, Murmanszk (Oroszország)

47°30'24.80"N, 19° 2'47.32"E – Parlament, Budapest (Magyarország)Felhasznált irodalom:

http://maps.google.com/

http://techline.hu/it_vilag/20110509_google_earth.aspx

http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1881770_1881787_1881774,00.html

http://www.googleearthcoolplaces.com/

http://googlesightseeing.com/

http://www.noupe.com/photography/40-bizarre-and-cool-google-earth-photos.html

 

http://www.smashingapps.com/2011/10/28/40-unbelievably-interesting-google-earth-photos.html

 

 
Ulti Clocks content

Hirdetés