TFeri.hu

A Google-sztori PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
A Google-sztori
A fejlődés
Újabb eredmények
Minden oldal

Tamás Ferenc: A Google Logo-sztori

Újabb írás: GMail

A mai informatika világában nagyon sok sikercég indul úgy, mint a Google: egy kicsi garázsban pár emberrel – remélve, hogy az ötletük sikert arat és gazdagok lesznek. Ezen klasszikus garázs-cégek döntő többsége némi működés után becsődöl és megszűnik, ám ritkán fel-feltűnik egy igazán nagy ötlet, ami egy igazi nagy ötletből kiindulva jó adag marketinggel megfűszerezve piacot robbant. Ilyen a Google is! Egy sima kis garázs-cégből kiindulva mára már az iparági szabvánnyá nőtte ki magát. Jellemző, hogy az (amerikai) angol nyelvben előszeretettel használják a „to search” helyett a „to google” kifejezést, de a magyar nyelvbe is átjött a keresni szó szinonimájaként a „ráguglizni” kifejezés.

Korai évek

Google alapítók

Két nagyreményű ifjú, Sergey Brin és Larry Page 1995-ben találkoztak a Stanford Egyetemen. A 22 éves Larry, a Michigani Egyetem végzőse fontolgatja a Standford-i jelentkezést és Sergey-t bízzák meg azzal, hogy Larry-t vezesse körbe. Egyes források szerint akkor (legelső) találkozásukkor nagyjából semmiben sem értettek egyet. (Képen: a két alapító; kép forrása: http://www.google.hu/intl/hu/about/company/ )

 

Egyéb témák mellett Larry a disszertációjában igyekezett feltárni a World Wide Web matematikai tulajdonságait, melynek megértéséhez óriási grafikont is készített. Terry Winograd, a mentora javasolta, hogy folytassa ezt a témát – Larry később ezt a „valaha kapott legjobb tanács”-nak nevezte. Larry a probléma kutatása közben azt kezdte elemezni, hogy melyik webes oldalra hány értékes link mutat, ahogy ez a tudományos cikkeknél már megszokott. Ehhez a projecthez kapcsolódott Sergey Brin is és 1996-ban immáron Stanford-i számítógép-tudományi hallgatókként, fejlesztik a BackRub nevű keresőmotor közös fejlesztését a Stanford Digital Library Project (SDLP) keretében. Az SDLP eredeti célja az volt, hogy egy egyszerű, integrált és univerzális digitális könyvtárat fejlesszen ki a National Science Foundation és egyéb alapítványok finanszírozása segítségével. Ez a motor 1996 márciusától kezdte meg a kapcsolatok felderítését és a találatok gyűjtését. Az összegyűjtött adatok optimalizálását és a fontossági sorrend felállítását egy új, Sergey és Larry által kifejlesztett PageRank nevű algoritmus végezte el. A BackRub kimeneti listája az akkori vetélytársakkal összehasonlítva jobb és pontosabb eredményeket adott. A BackRub egy évnél valamivel tovább üzemelt az egyetemen, de az akkori lehetőségekhez képest túl sok sávszélességet emésztett fel.  A kereső motorja több fejlesztésen esett át és idővel az oldalak találati aránya is egyre jobb és jobb lett.

1997. elején a következő eredményeket tudta a még névtelen cég felmutatni: 75,2 millió indexelt HTML-oldal és 207 Gbyte letöltött tartalom. A BackRubot Java és Python nyelven írták és futásához számos Sun Ultra és Intel Pentium gépet használtak fel (Linux operációs rendszerrel). Az elsődleges adatbázist egy 28 GB-os Sun Ultra II-es HDD-n tárolták.

Némi ötletelés után a matematikai „googol” szó átalakításával (ami mellesleg egy db 1-est és 100 db utána következő 0-át jelent) cégnévnek a Google szót választották. A választással azt is akarták jelképezni, hogy a keresőmotorjuk az interneten található látszólag végtelen információhalmazt is rendszerezi és kereshetővé teszi. Az eredeti keresőmotor a google.stanford.edu címet használta az önállósodás előtt. A cég kiadásait a keresésekhez köthető fizetős hirdetések és reklámok segítségével finanszírozták.

Google legelső szervere
(Képen: a Google legelső szervere. Kép forrása: http://static2.businessinsider.com/image/56171251bd86efa15c8b566c-1200/the-first-ever-google-server-was-built-in-a-custom-case-made-out-of-legos-and-housed-on-the-stanford-campus-at-first-it-was-just-at-googlestanfordedu-but-the-googlecom-domain-name-was-registered-on-september-15th-1997.jpg )

1998. áprilisában Larry elindítja a Google Friends Newsletter c. hírlevelet, hogy a rajongókat tájékoztassa. Ez a lehetőség azóta megszűnt, helyette a https://www.google.com/press/ működik. A Sun társalapítója, Andy Bechtolsteim 1998. augusztusában kiállított a még nem létező Google Inc. cégnek egy 100.000 $-ról szóló csekket. Magát a google.com címet 1997.szept.15-én jegyezték be; míg a Google Inc. vállalatot formálisan 1998.szept.4-én jegyezték be egy barátjuk, Susan Wojcicki garázsában. Cím: 232 Santa Margarita, Menlo Park, Kalifornia, USA.

Google garázs

(Képen: a nevezetes garázs; Kép forrása: http://static2.businessinsider.com/image/53d90e2e69bedd7d497937a5-1200/eventually-google-drained-too-much-of-stanfords-bandwidth-and-the-it-department-kicked-them-out-page-and-brin-relocated-the-fledgling-company-in-the-garage-of-future-google-employee-and-youtube-head-susan-wojcicki.jpg)

Picivel ez után Larry és Sergey nyitnak egy bankszámlát, ahol letétbe helyezik a kapott csekket. Legelső alkalmazottjukként felveszik volt egyetemi csoporttársukat, Craig Silversteint. Később ő lett a Google technológiai igazgatója, majd több, mint 10 éves együttműködés után elváltak útjaik és Craig csatlakozott az oktatással foglalkozó Khan Academy startup-hoz. 1998. decemberében az amerikai PC Magazine arról számol be, hogy a Google-nak „ „hátborzongató érzéke van a kifejezetten releváns találatok megjelenítéséhez”, valamint az 1998-as Top 100 webhely listájában a legjobb keresőmotornak ismerik el a Google-t. 
Ulti Clocks content

Hirdetés