TFeri.hu

GMail PDF Nyomtatás E-mail
  

Tamás Ferenc: Google Mail (azaz Gmail)

Sok levelezőrendszer létezik egymás mellett, ezek nagy része ingyenes, de talán egyik sincs olyan kiterjedt és jól használható, mint a Google levelezőrendszere, a GMail. A teljesen webes alapú szolgáltatás 2004. április 1-jén (nem tréfaként!) és kezdetben sokáig csak meghívóval lehetett bejelentkezni, de 2007. februárjától ezt a korlátozást eltörölték. Már a kezdetek kezdetétől a cég levelezése azt ígérte, hogy hatalmas (és egyre növekvő) tárhelyet nyújt kényelmes és jól elérhető szolgáltatásokkal. Ez ténylegesen teljesül is és a fejlesztéseknek egyáltalán nincsen vége! Lássuk mindezt részletesebben!
A szolgáltatás elindításához csak egy egyszerű böngésző kell internet-kapcsolattal – mondjuk ebből nem árt, ha nem a leglassabb verziónk van. A böngésző címsorába írjuk be a jól ismert www.google.com címet, majd a lap tetején megjelenő vonalzóból válasszuk ki a GMail nevet és kattintsunk rá!
Gmail regisztráció
Másik lehetőség, hogy direktbe a böngészőbe írjuk a http://mail.google.com/ vagy a www.gmail.com címet egyikét. Ekkor megjelenik a Google szolgáltatások megszokott kezdőablaka:
Gmail belépés
Ha már valamelyik Google szolgáltatást használtuk, akkor beléphetünk az ott megszokott felhasználónévvel és jelszóval, de ha nem (van még ilyen ember?), akkor létre kell hozni egy Google profilt. A kérdések a szokásosak:
 • Vezeték és utónév
 • Felhasználónév
 • Jelszó (kétszer!)
 • Születésnap (év, hónap, nap)
 • Nem
 • Mobiltelefon (csak számjegyeket fogad el)
 • Jelenlegi e-mail címe (ezt nem feltétlenül kell megadni, de nem árt)
 • Ellenőrző kód (általában 1-2 szó)
Fontos, hogy két kipipálható szöveg is van, melyből az elsőt (Elfogadom a Google Általános szerződési feltételeit és Adatvédelmi irányelveit) muszáj elfogadni, de a másodikat (a Google felhasználhatója adataim... tartalmú) már nem – de ez is ízlés kérdése. A továbblépés után 1-2 perccel már használhatjuk is a fiókunkat!

Alapvető szolgáltatások

Belépés után a következő kép fogadja a látogatót:
Google kép 7
(Fontos megjegyzés: a képek a saját fiókomból való képernyőképek!)
Jól látható, hogy a bal oldali oszlopban sorakoznak egymás alatt a legfontosabb szolgáltatások:
 • Beérkező levelek
 • Fontos
 • Elküldött levelek
 • Piszkozatok
 • Spam
 • Személyes
 • Utazás
 • Továbbiak
A fenti kép a beérkező leveket mutatja meg. A lap nagy részén ezen levelek küldője és címe, valamint első pár szava látható. Mint a fentiekből is sejthető, én ezt a postafiókot elsődlegesen tartaléknak szánom, ahová a biztonsági mentéseimet rakom és azon fájljaimat, amelyekre bárhol szükségem lehet. Fontos tudni, hogy a GMail a hagyományos, telepített levelezőkliensekkel (OutLook, Windows Mail, Thunderbird,...) szemben bárhol, bármilyen gépen használható, ahol van egy akármilyen webböngésző!
A leveleket simán olvashatjuk az adott sorra való kattintással. Jó ötlet a cégtől, hogy az egyes leveleket, melyet gyakran oda-vissza pattognak a két fél között, egyszerre meg lehet tekinteni és egy egész beszélgetést lehet (visszafelé) elolvasni. Mondjuk a dologban az lehet a veszélyes, hogy sajnos egyetlen kattintással ki lehet törölni az egész folyamatot.
GMail levél olvasása

 

A másik nagyon fontos funkció a levélírás, amit a felület ki is emel. Ki kell tölteni a címzettet, de ha elkezdjük begépelni az első pár betűt, akkor a legtöbb böngésző ezt igyekszik kiegészíteni. Természetesen lehet küldeni egyszerű másolatot (cc), illetve titkos másolatot is (bcc). Sokak nem szeretik használni, de illik kitölteni a tárgy mezőjét is. Szinte mindenféle fájlt lehet csatolni, többek között nagyobb méretűeket is. Egy apró megjegyzés: ha nem GMail-fiókra küldjük a levelet, akkor nem biztos, hogy tudja fogadni a nagyobb levelet is! A levél szerkesztésekor érdemes arra figyelni, hogy az alapvető szövegszerkesztési műveletek is megengedettek, így félkövér, döntött, aláhúzott, betűtípus, méret, betűszín, hangulatjelek (smiley-k), felsorolások, behúzás, idézet és a szokásos igazítási műveletek is. Érdemes velük élni, de ettől függetlenül lehet egy levél tetszőlegesen formázott, ha a fogadó fél levelezőprogramja ezt nem képes megjeleníteni. A beérkező levelek között lehet többféle jelölést is alkalmazni, például érdemes a „Fontos” vagy a „Személyes” címkét alkalmazni.
Érdemes körülnézni, hogy mit lehet egy kapott levéllel kezdeni. Megnyitni, ugye könnyű, csak egyszerűen rá kell kattintani.
GMail kép 9
Látható a levél feladója (a fenti képen látható levelet például én küldtem magamnak – mintául.) Az ablak jobb felső sarka lesz most a lényeges! Ott látható egy kis nyomtató-ikon, ami szerencsére reklámmentesen nyomtatja ki a levelet. A tőle jobbra látható kis ikon egy önálló ablakba dobja fel a levelet. Kicsit gyakrabban használt az alatta lévő kis nyíl, amivel válaszolhatunk a levélre. Sok egyéb lehetőséget nyújt a négy ikon közül a jobb alsó sarokban lévő kicsi, lefelé mutató nyíl, ami a „Továbbiak” címkét kapta. Ezzel lehet választ adni, továbbítani a levelet, szűrni, nyomtatni, törölni, kéretlen levelet (spam) és adathalászatot bejelenteni, valamint egyéb lehetőségek között a levelet lefordítani. Érdemes vele élni, de kár, hogy ezeket a funkciókat a jelenlegi felület így elrejti.
Önálló ikonként is fellehető pár fontos, gyakran használt funkció még a levélszerkesztési műveletek ablaka felett.
GMail ikonok
A fenti képen ezek kicsi, szürke hátterű ikonokként láthatóak. Balról jobbra sorrendben a következők:
 • Vissza a Beérkező levelek mappához
 • Archiválás
 • Spam bejelentése - nem értem, hogy ez miért kapott ekkora szerepet, mivel a Google spam-szűrője igen jó!
 • Törlés
 • Áthelyezés ide: - érdemes kattintani a lehetőségekért.
 • Címkék – pl: munkahely, nyugták, személyes, utazás.
 • Továbbiak – ezek néha változnak. Pl.: megjelölés olvasatlanként, csillagozás, stb.

Többen panaszkodtak arra, hogy nehezen találják meg a kilépés gombot, így inkább a böngésző fülét kapcsolják ki. Nos, persze ez is működik, de azért nézzünk egy tisztességes kikapcsolást ebben a verzióban! Ehhez első lépcsőben kattintsunk a saját felhasználó nevünkre, majd az ott felbukkanó ablakban már látható lesz a kilépés gomb.
GMail kép 12

Beállítási lehetőségek

Ez a kis ikon ügyesen elbújik a fontos, gyakran használtak között, de ki kell emelni!
GMail kép 11
Az alapvető beállításokkal nincsen gond, mivel ezek első sorban az egész postafiók megjelenítésére vonatkoznak. Az alapértelmezett a „kényelmes” megjelenítés, de ki lehet próbálni a kicsit több levelet egyszerre megmutató „közepes”, illetve „kompakt” formát. Gyakori használat esetén érdemes megfelelő témát választani. Nekem csillagászati érdeklődésem miatt a „Bolygók” fantázianevű tetszett meg, amint ez sok kivágott képernyőképen is látszik. Viszont a lehetséges beállításokból ez csupán egyetlen, mégpedig a legutolsó fület jelenti!
Fontos megjegyzés, hogy ezeket nem feltétlenül kell állítgatni, főként nem felelőtlenül!
Az Általános fül alatt van pár olyan fül, amit nem árt beállítani. Sok helyi hálózatban tiltják a https-et, így ezt nem célszerű kötelezővé tenni. Túl sok levél esetén érdemes több színű csillagozást használni. Illik egy névjegyet szerkeszteni, amit az alkalmazás minden levél végére odafűz. Hosszabb offline kapcsolat (például internet-mentes nyaralás) esetén nagyon jó szolgáltatást nyújt az automatikus válaszok bekapcsolása. Ha valamit változtatunk, akkor ne felejtsük el legalul a "Változtatások elmentése" c. gombbal ezt jóváhagyni!
A Címkék fül alatt találhatók az alapértelmezett és a felhasználó által definiált címkék is, bár szerintem az alapértelmezettek éppen elegendő mennyiséget nyújtanak egy átlagos felhasználásra.
A következő fül a Bejövő nevet viseli, amely csak pár beállítási lehetőséget hagy a felhasználók számára – én ennél azért többet vártam volna!
A Fiókok és importálás legfontosabbik beállítása (szerintem) a jelszó módosítása. A GMail képes importálni a fontosabb szolgáltatóktól leveleket és névjegyeket. A cég szerint a Yahoo!, a Hotmail, az AOL szolgáltatásból és bármelyik más internetes levelezőből, bár ezt én a magam részéről nem veszem készpénznek. Ha egyszerre több fiókot is használunk, akkor érdemes további saját e-mail címet is hozzáadni, illetve itt nyílik lehetőség máshol lévő POP3-as fiókot is ide irányítani. A nagyon sok anyagot interneten tartók számára a cég ad lehetőséget az éppen aktuális (2012. szeptemberében éppen 10 291 MB) hely feletti tárhely vásárlására is.
A Szűrők egy más lehetőséget takar, mivel itt ki lehet szűrni pl. az egy feladótól/címzettől származó leveleket, de lehet szűrni tárgyra vagy tartalomra is.
Fontos lehetőség rejlik az Átirányítás és POP/IMAP fül mögött. Itt az egyéb fiókba érkezett leveleket lehet a GMail-be irányítani pár egyszerű kattintással. Fontos, hogy az átirányítás biztonsága miatt a Google küld egy levelet az átirányítandó címre, amelyben lévő linkre rá kell kattintani. Persze itt is lehet szűrni! Meggondolandó az a lehetőség is, hogy ne minden levelet automatikusan irányítson ide, hanem egy eredeti példányt is őrizzen meg az érkezési postafiókban. Szerencsére a levelezőprogramok helyes beállításait a Google jól és érthetően írja le. Más lapra tartozik az IMAP, amikor a GMail-ben lévő leveleket más kliensen keresztül is el lehet érni. Sajnos a cikk írásakor ezt a leírást nem lehet magyar nyelven elérni, de tapasztalatom szerint a Google Fordító aránylag érthető eredményt produkál.
A Csevegés jelen pillanatban megy, de én személy szerint jobban tudom használni a Facebook csevegését, mivel abban népszerűsége miatt egyszerre sokkal többen érhetőek el. Ami viszont előny, hogy ezt a szolgáltatást összekapcsolták a Skype-pal, így azonnal lehet telefonálni belőle akár internetes kapcsolattal rendelkező, akár a külső, tehát Netre nem kapcsolt telefonnal is; bár ez utóbbiért némi pénzt kell fizetni.
A Rövid hírek egy, itt nem túl sikeresen működő szolgáltatás maradványa – máshol ez RSS-nek hívják.
A következő fül, a Labs még a cég szerint is őrült kísérletek helye. A jelenlegi verzióban elérhető pár érdekes ötlet, például: Flickr előnézet, a Google Naptár modul, stb.
Az Offline egy érdekes ötlet, amit csak akkor érdemes használni, ha gyakran vagyunk interneten nem elérhető környezetben.
Szeretném még megjegyezni, hogy a felhasználói név választásakor nem feltétlenül célszerű a " Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. " megadása, mert egy hivatalos helyen, vagy a munkahelyi interjúban ezt igen kínos megadni. Illik helyette valami olyant, ami az adott személy nevének valamelyik verziója, például " Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. " már helyes lehet, ha az illető máj. 3-án született. A jelszó választása egy másik dolog. Érdemes bele tenni kis- és nagybetűket, valamint számokat is, hogy minél nehezebben lehessen visszafejteni. Amit nem szabad: gyerek, kutya, macska nevét, születés- és névnapot, rendszámot, igazolványok számát! Mindez mellett valami olyant kell választani, amit az ember könnyedén megjegyez és időnként változtatni is kell! Például: Bartók 25-ös lakcím helyett: Bart0k25 lehet a megfelelő jelszó, ahol minden kívánalomnak megfelel és elég könnyen megjegyezhető!
Összesítve ez a Google-szolgáltatás egy igen kényelmes, hatalmas és ráadásul ingyenes tárhelyet ad. Ezért cserébe csak kevés reklámot kell elviselni, amik ráadásul cseppet sem tolakodóak. Szóval, mindenkinek szívből ajánlom!

© TFeri, 2012.
 
Ulti Clocks content

Hirdetés