TFeri.hu

HTC Vive a gyakorlatban PDF Nyomtatás E-mail

Tamás Ferenc: HTC Vive a gyakorlatban

Egy vallomással kell kezdenem: nem szoktam lelkesedni az újabbnál újabb játékokért, de ma a székesfehérvári Hyper Hydra Kft. jóvoltából ez a lehetőség nagyon meglepett.

Szóval, a cég egy kicsi irodában van a Sárkeresztúri út 149. alatt. (A belvárostól az Auchan felé menet a KÖBE biztosító feliratú házban.) Ott az ügyvezető fogadott és megmutatta a virtuális realitás platformot, a HTC Vive-ot. Ez egy kifejezetten kellemesen viselhető sisakra emlékeztető fej-egységet és két kézbe fogható műanyag „manipulátort” tartalmaz, valamint a szobában van még két jól beállított érzékelő.

HTC Vive 01

 

 

(Kép forrása: www.gamechannel.hu)

Kicsit idegenkedve vettem fel a sisakot, mert a 3D-s látvány a nem mindig szokott „bejönni” még a mozikban sem – főleg a nem fiatalkorú szemem miatt. De ez igen! Tökéletes volt! A technikai háttérhez kell egy elég erős számítógép, valamint megfelelő szoftverválaszték. Mivel nem sokkal később kezdődött az iskolában a fogadó órám, ezért csak belestem pár alkalmazásba.

A HTC Vive látványvilágában nem csupán „kidudorodnak” a látványelemek, hanem teljes komplexitásukban, térbeli megjelenéssel realizálódnak. Szerencsére nem volt szükség a szemüvegemre, mivel a sisak beállítható volt a megfelelő dioptriámra. Így teljesen élethűen tudtam lövöldözni a virtuális piros-kék támadókat…

HTC Vive 02

… illetve a hegycsúcsok között dobálhattam a botot a digitális kutyának.

HTC Vive 03

(A fenti kettő, valamint a lenti kép forrása: https://www.vive.com/eu/ - bár a másodiknál alig látszanak a hegyek.)

HTC Vive 05

(Itt azért megvannak!)

A látvány oly’ annyira lenyűgöző volt, hogy enyhén émelyegtem is a magasságtól. Tökéletes az illúzió! Ez a magas hegyi séta nálam minden vitt!

Innentől fogva elszabadult bennem a gyerek és immár simán élveztem a különféle játékokat, melyek között volt mozgáskoordinációt javító, illetve tenger alatti halak és bálnák látványát nyújtó alkalmazás. Ez utóbbi megint olyan tökéletesre sikeredett, hogy szinte éreztem a bálna farkának lendületét és a képhez hasonlóan én is elhajoltam a méretes csapás elől. Ez teljesen olyan érzés volt, mint amikor Egyiptomban a Vörös-tengeren üvegfenekű hajóval bámultuk a halakat!

HTC Vive 04

(Kép forrása: https://www.vive.com/eu/)

Nem néztem bele a Naprendszer-építő alkalmazásba, illetve a seregnyi jobbnál jobb tudományos-ismeretterjesztő programba, de ezt mindenképpen pótolni fogom!

Egyszerűen hihetetlen ez a lehetőség! Engem teljesen megfogott – őszintén a rabja lettem! Sajnos a fellelhető videók közel sem tudják visszaadni a látványvilágot még nyomokban sem. Ezt tényleg meg kell tapasztalni – személyesen!

A Vive cég honlapját megnézve jelenleg kb. 100 program van a szetthez – köztük egész komoly tudású ingyenes alkalmazások is! A pénzért megvásárolhatóak is pár USA-dollárba kerülnek – én nem láttam 25$-nál nagyobb árat. Az ingyenesen hozzáférhető fejlesztői platformoknak hála a programkínálat természetesen folyamatosan nő! Ilyen többet között a magyar nyelvű https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=1131-WSFG-3320&l=hungarian.

A székesfehérvári Hyper Hydra Kft-ről: a cég vállalja kisebb létszámú iskolás, illetve vegyes összetételű csoportok bevezetését a valódi VR-világba, illetve igény szerint egy-két órás összejövetel is megszervezhető. Mindezt igen korrekt áron! A cégvezető egyetlen kérése egy előzetes telefonos időpont-egyeztetés!

Elérhetőségek:

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Tel.: +36-20-200-80-80

Cím: 8000 Székesfehérvár Sárkeresztúri út 149.

 

Mindenkinek igen jó, tartalmas szórakozást kívánok!

 

 

 

© TFeri.hu, 2016. dec.

 

Kiegészítés:

VirtuAll - Virtuális valóságot népszerűsítő portál

Link: http://virtuall.hu

Napi rendszerességgel frissülő hírportál. Témák között szerepelnek a legnépszerűbb VR szemüvegekkel (HTC Vive, Oculus Rift, PSVR) kapcsolatos hírek. A virtuális valóság tartalmak készítéséről is találhatók oktatóanyagok és ajánlók.

 
Ulti Clocks content

Hirdetés