TFeri.hu

Új gép vásárlása 2015. nov. - software PDF Nyomtatás E-mail
  

Tamás Ferenc: Hogyan vásároljunk új gépet?

2.rész: Mit telepítsünk rá?

1. rész: A vas - avagy a hardware

Ez a rész a szoftverről szól, azaz mindarról, ami a gépen van. Hogy egyértelmű legyen a különbség, a hardver az, amit ütni lehet, míg a szoftver az, amit szidni lehet. (Egyik diákomtól hallottam és tetszik!)

Alapvetően, ha veszünk egy gépet, akkor azon van valamilyen operációs rendszer. Ez az olcsóbb gépek esetén valamilyen igen gyenge Linux. Ezt azonnal le kell cserélni egy másik operációs rendszerre. Lássuk a lehetőségeket!

 

1.)    Linux: Ez mindent tartalmaz, tehát van benne egy elég sokat tudó operációs rendszer, egy komplett irodai csomag, egy vírusirtó, egy lemez-író/olvasó, egy multimédiás lejátszó, egy fájlkezelő, egy böngésző, valamint számtalan más egyéb kiegészítő. Ráadásul a legtöbb Linux disztribúcióban minden programtípusból több is akad. A programok elnevezése az egyes disztribúciókban eltérő, így itt nem is írtam példákat. Az ár általában 0,- Ft, azaz ingyenes, de ez immár a klasszikus időkkel ellentétben nem minden Linuxra igaz, mivel több csomagért már elkérnek pár ezertől pár tízezer forintig terjedő összeget. Jelen cikk írásakor a nagyobb Linux disztribúciók asztali verzióinak árai:

(kezdőknek):Linux pingvin

- Ubuntu: ingyenes

- OpenSuse: ingyenes

- Fedora: ingyenes

- Suse: 15.400,- Ft

(haladóknak):

- Debian: ingyenes

- Slackware: ingyenes

- Red Hat: 18.000,- Ft

(Az árakat a www.szoftverabc.hu oldalról szedtem.) Látható, hogy a legtöbb pingvines megoldás ingyenes, illetve az asztali gépekre szánt fizetős verziók sem egetverően sokba kerülnek, így alig található illegális letöltés, mivel pár ritka kivételtől eltekintve mindenki a legális forrásokat használja! (Kép eredetije: http://www.starling-tech.com/images/linux-logo.png)

2.)    Android: Az operációs rendszer Linux-eredetű magját aAndroid logo Google fejleszti nyílt operációs rendszerként. Bár az alapvető rendszer nem túl sokat tud, de igen könnyen és nagyon gyorsan személyre szabható. Kiegészítők pár kattintással letölthetők a Google Play áruházból. A verziók egymást követik aránylag gyorsan. Ezek többsége ingyenes, illetve igen olcsó. (Jellemzően pár száz forinttól 1-2 ezerig.) A platform ingyenessége miatt ritkák a nem hivatalos források, bár például a fizetős Androidos játékok elterjedése miatt egyre többen használnak illegális forrásokat is. Mostanában egyre több tableten és notebook-on ez az alapértelmezetten telepített operációs rendszer. (Kép eredetije: http://www.android.com/media/android_vector.jpg)

Apple logo3.)    Apple iOS: Ez egy önálló, semmivel sem keverhető operációs rendszer. A kiegészítőket általában az Apple áruház honlapjáról lehet beszerezni. Ezek egy része ingyenes, de elég sok fizetős is van közte. Én magam nem vagyok „alma-hívő”, főként az alapkészülék igen brutális ára miatt! Itt a felhasználók zöme az alapkészülék beállításait és alkalmazásait használja, mivel azokkal nagyon is meg van elégedve. Ha ez kevés, akkor jellemző a hivatalos források használata, így bár léteznek illegális beszerzési módok, de ezek igen kis százalékban vannak jelen. (Kép eredetije: http://www.apple.com/)

4.)    Windows: Windows 10 logoAsztali és mobil platformokon jelenleg ez a legnépszerűbb operációs rendszer. Jelenlegi verziói: 7, 8, 8.1 és 10. A régebbi verziókkal ellentétben az idén megjelent Windows 10 egész sokat tud és komolyan megállja a helyét. Ha valaki rendelkezik 7-es, 8-as vagy 8.1-es legális verzióval, akkor ingyen frissíthet 10-re. A rengeteg illegális letöltés miatt sajnos ezt egyre többen megcsinálják – akár jogellenesen is. A jelen állás szerint még nem tölthető le a jogtiszta Windows 10 telepítő állomány, mivel csak frissítés lehetséges, de ez várhatóan rövidesen változni fog. Az operációs rendszer ára jelenleg: 28.700,- Ft, de ez kereskedőnként erősen változik. A 10-es ugyan tartalmaz egy vírusirtót, valamint egy fájlkezelőt, de sajnos irodai programcsomagot (Office), lemezírót, illetve komoly teljesítményű multimédiás lejátszót nem. Ezeket pótolni kell mihamarabb, bár a legtöbb programból létezik ingyenes verzió is. Szerencsére az összes vezető böngésző ingyenes. (Kép eredetije: http://www.microsoft.com/)

Néhány program(csomag) jelenlegi ára:

-          Microsoft Office Home and Student: 31.300,- Ft

-          Microsoft Office Pro: 121.600,- Ft

-          McAfee vírusirtó: 14.000,- Ft

-          Panda Vírusirtó: 9.000,- Ft

-          F-Secure Antivírus: 6.906,- Ft

-          Total Commander: 8.900,- Ft

-          CorelDraw X6 grafikai program: 162.400,- Ft

-          Ahead Nero lemezíró: 28.000,- Ft

(Az árakat a www.szoftverabc.hu oldalról szedtem.)

A fenti árakat ismerve sokan szeretik használni az illegális forrásokat, de nagyon fontos kiemelni, hogy a programokat csak legális forrásból érdemes beszerezni! Az illegális programokkal a törvények megszegése mellett túl sok probléma lehet! Nem érdemes feltört, vagy fekete verziókat használni! Szerencsére a legtöbb programból létezik igen olcsó, vagy teljesen ingyenes alternatíva! Egyik legegyszerűbb letöltési lehetőség a http://tferi.hu/letoltes.php honlap - ez itt a reklám helye! J

Kérem, feltétlenül törekedjen a legális használatra!

 

© TFeri.hu, 2015. nov.

 
Ulti Clocks content

Egyebek

Hirdetés