TFeri.hu

Táblázatkezelés alapjai 2. rész PDF Nyomtatás E-mail
  
Tartalomjegyzék
Táblázatkezelés alapjai 2. rész
Fontosabb eszköztárak
Grafikon
Gyakori függvények
Osztály-statisztika példa
Minden oldal

Tamás Ferenc: A táblázatkezelés alapjai – 2. rész

1. részhez kattintson IDE!

Egyszerű hivatkozások

A cikk-sorozat ezen részében az Excel legfontosabb függvényei jönnek sorra, de előbb a hivatkozásokat kell alaposan megismerni!

A legtöbb táblázatkezelőben az alapvető munka egy óriási mezőn folyik, amit az Excel munkalapnak hív. Amint arról szó esett az előző részben, ennek a munkalapnak vannak (betűvel jelölt) oszlopai és (számmal jelölt) sorai, amik így együtt egy koordináta-rendszert adnak meg. De nem csupán egyetlen munkalap létezik, hanem (a memória szabta korlátokon belül) elég sok lehet. Ha az alapvetően adott munkalapot egy igen nagy méretű lapnak vesszük, akkor a többi munkalapra nyugodtan gondolhatunk úgy, mint ugyanolyan méretű lapokra, amik a legelső munkalap „felett” vannak, mint a könyv lapjai. Ilyen esetben már egy térbeli koordináta-rendszerrel van dolgunk.

Ha csak egy munkalapon belül gondolkozunk és azon belül csak egy cellára hivatkozunk, akkor azt nyugodtan megtehetjük a megszokott +A2 minta alapján, ami most az A2-es cellára való hivatkozást jelenti. Ha ezt a +A2 tartalmat beírjuk egy cellába, akkor pontosan azt az eredményt kapjuk, amit az A2-es cella tartalmaz. Ez minden más cellára igaz, kivéve az A2-esre, mert egy cella soha nem hivatkozhat önmagára! Ha másik munkalapból szeretnénk hivatkozni az A2-es cellára, akkor előbb meg kell adnunk a munkalap nevét, majd csak utána a cella megszokott hivatkozását, tehát a helyes forma: +Munkalap1!A2. Begépeléskor van egy kis segítségünk, mivel nem kell mindenképpen a pontos koordinátákat bepötyögnünk, hanem a megszokott + leírása után elegendő a kívánt koordinátájú cellára kattintani és így a képlet kiegészíti magát. (Megjegyzés: egyes táblázatkezelőkben a képlet nem beírását nem + jellel kell kezdeni, hanem = jellel. Szerencsére az Excel ezt a formátumot is megengedi.)

 

Már a cikksorozat előző részében is szó volt arról, hogy nem csupán egyetlen cellára hivatkozhatunk, hanem egész tartományra is. Ilyen esetben meg kell adni a tartomány két sarkát, pl.: A1:C3. Fontos, hogy ilyenkor a tartomány két ellentétes sarkát adjuk meg, különben a program nem megfelelő eredményt ad. Szerencsére a rendszer elég rugalmas, mivel bár a cellába bal felsőtől a jobb alsó sarokig kerül be az eredmény, de nekünk nem kell pontosan ilyen sorrendben kijelölni. Apropó, kijelölés! Ezt a legegyszerűbben a SHIFT+nyilak kombinációjával tehetjük meg, de itt is lehetőség nyílik az egérrel való kijelölésre is, ha az egyik választott saroktól az ellentétes sarokig lenyomva végighúzzuk az egeret a munkalap felett. További könnyebbség, hogy az Excel általában befejezi a képleteket, mivel pl. a +SZUM(A1:C3 képlet esetén nem kötelező beírni az összegzést lezáró zárójelet, hiszen ezt az alkalmazás megteszi helyettünk!

Excel 034

Kicsit bonyolítja a helyzetet, ha nem egybefüggő a hivatkozni kívánt tartomány. Ilyen esetben a további tagok bevitele előtt egy pontosvesszőt kell a képletbe illeszteni. Az előző példánál maradva az újabb verzió: +SZUM(A1:C3;D5).

Nagyon komoly segítség a már megismert képlet-másolás. Nézzük meg, hogy ez mit is jelent pontosan! Ha például az A1:A10 mezők A12-ben lévő átlagát, tehát a +ÁTLAG(A1:A10) képletet szeretnénk másolnia B12-be, illetve a C12-be, akkor nem kell a képletet újra leírni, mivel a megszokott másolás-beillesztés kettőssel megoldódik a képlet-átvitel. Tehát a B12-be a következő képlet kerül: +ÁTLAG(B1:B10), míg a C12-ben ez lesz: +ÁTLAG(C1:C10). Szerencsére ez egészen komoly formulákkal is teljesen megbízhatóan működik.

Vegyünk most egy másik példát! Az A1:F10 cellákban legyenek számok, melyeket soronként kell kiátlagolnunk. Ehhez a G1-es cellában készítsük el a megszokott +ÁTLAG(A1:F1) képletet. Ezt a megszokott módokon is másolhatjuk lefelé (G10-ig), de az Excel szerencsére nyújt egy újabb lehetőséget is: az aktuális cella fénymutatóját vigyük rá a G1-es cellára, az egérrel pedig álljunk a G1-es cella jobb alsó sarka fölé (pontosan oda, ahol a megszokott nagy + egérmutató átvált sokkal kisebbre). Ha itt lenyomjuk az egér bal gombját, majd visszük lefelé az egeret, akkor a képlet értelemszerűen másolódik, amint a bal gombot elengedtük.

Excel 035

Abszolút és relatív hivatkozások

Időnként szükség van arra, hogy egyes képletből ne minden cella másodjon automatikusan, hanem csak egyes elemei. Vegyünk példának egy banki betétekkel és kamatokkal foglalkozó táblázatot. Az A oszlopban legyenek az egyes betétek fantázianevei, a B oszlopban a kamat 1 éves elhelyezés esetén, míg a D oszlopban lássuk a lehetséges betétek összegét, majd az E oszlopban a lejárat utáni kamatot. Elég könnyen belátható, hogy ha ilyen esetben a megszokott módon másoljuk a képletet, akkor nem a valódi kamatokat kapjuk az E oszlopban. Tehát ebben a példában szükség van arra, hogy a képlet egyes eleme, nevezetesen a kamatláb ne változzon másolás közben. Ezt úgy érhetjük el, hogy a kamatlábat mutató cella-hivatkozás minden egyes eleme elé $ jelet teszünk. Tehát a példánál maradva az eddigi, helytelenül másolódó képlet: +D2*B2/100. Ezt javítsuk át a következőre: +D2*$B$2/100. (Megjegyzés: javítani a képletre kattintva lehet, vagy az aktuális cella képlete az F2-vel is szerkeszthetővé válik.) Így a képletben a relatív hivatkozás (D2) simán másolódik, viszont az abszolút hivatkozás ($B$2) mindig változatlan marad.

Excel abszolút hivatkozás

Időnként szükség lehet arra is, hogy csak a sor vagy csak az oszlop maradjon változatlan. Ezt vegyes hivatkozásnak nevezik. Példa: +$A1. Ilyenkor másoláskor az A oszlop változatlan marad, viszont az 1-es sor átcserélhető. Másik példa: +A$1. Ebben az esetben az 1-es sor változatlan marad, ám az A oszlop átváltozik.

Lássunk most egy másik példát! Készítsünk egy egyszerű valutaváltó táblázatot. Lényege: adott három valuta (CHF, USD, EUR), amiket a pillanatnyi árfolyamon át kell váltanunk magyar Forintra (HUF). A feladat lényege: az átváltási árfolyamokat rögzítve segítsük az egyes összegek HUF-ra váltását! Itt meggondolandó, hogy abszolút vagy vegyes hivatkozásokat kell-e alkalmaznunk.

Excel vegyes hivatkozás

  
Ulti Clocks content

Hirdetés