2017. októberében jelent meg a Fall Creators Update, a soron következő Windows 10 frissítés. Az op. rendszer immáron minden (jogosított) Windows 10-et használó gépre telepíthető, amelyek megkapták az előző frissítést. A szerverek túlzsúfoltságát csökkentendő a frissítés csak hullámokban válik elérhetővé, így egyesek heteket vagy hónapokat is várhatnak rá. A cég ezúttal a 3D-s megjelenítés felé nyitott. Új felületet kapott a Paint (új néven: Paint 3D), amely immár térbeli rajzokra is képes. A kész 3D-s modelleket bele lehet illeszteni a „Vegyes valóság”-ba pl. a Remix 3D segítségével.

Win 10 frissít

(Kép eredetije: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4043948/windows-10-whats-new-in-fall-creators-update-1709)

A kész 3D-s modelleket PowerPoint bemutatókba is be lehet illeszteni – forgatással, áttűnéssel, illetve alakváltással lehet életre kelteni.

Win 10 frissít

(Kép eredetije: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4043948/windows-10-whats-new-in-fall-creators-update-1709)

További támogatásra kerül a VR-technológia, mivel az MS immár támogatja az összes nagyobb virtuális valóságot megjelenítő technológiát. Az egyre népszerűbbé váló emojikat immár a billentyűzetről is be lehet illeszteni, elég ehhez a Win + pont (.) kombinációt megnyomni, majd a felbukkanó ablakból kiválasztani a kívánt rajzocskát. A tálcára immár névjegyeket és gyakran meglátogatott webhelyeket (csak MS Edge) is ki lehet tűzni, valamint a tálcára kitűzött névjegyekből rögtön lehet Skype hívást kezdeményezni. További előnyök az MS Edge-ben megnyitott e-könyveknél, hogy immár ki lehet emelni a szövegrészleteket, valamint jegyzetelni is lehet. A Start menü immár támogatja a mappák létrehozását, továbbá újabb témák és egyéb lehetőségek is megjelentek a személyre szabásnál. További újdonság, hogy az Androidos telefonok és az iPhone-ok is összeköthetők a PC-vel.

Az arra alkalmas gépeket gépelgetés helyett lehet diktálni is pl. e-mailt vagy üzenetet. Ehhez ki kell választani az érintőbillentyűzetet, majd a mikrofon ikonját vagy nyomja meg a Win + H billentyűkombinációt. (A magyar nyelv használata sajnos még nem lehetséges.) További javítást kapott a kézírás-felismerő, az újragondolt OneDrive és rengeteg apróbb biztonsági javítás is található a csomagban.

 

A teljes cikket megtalálja ITT: https://tferi.hu/windows-tortenet-iii