Tamás Ferenc: Advanced System Care programcsaládASC lógók

Bevallom őszintén, hogy több rendszervizsgáló és -optimalizáló programot használtam eddig, de ez a kis alkalmazás, amelynek ötletét Aradról küldte Sárközi Sándor, jelenlegi kedvencem. A program egyaránt alkalmas a PC alatti operációs rendszer diagnosztikájára és javítására. Jelen verzióját több népszerű rendszeren próbáltam ki és szerencsére mindegyikkel jól elboldogult – ráadásul érezhető javulást is hozott, leginkább sebességben. A program folyamatosan javul és frissül.

Honlap: www.iobit.com. Itt számos kisebb-nagyobb program található, melyek egy része fizetős. Szerencsére az ASC rövidítésűnek létezik ingyenes verziója is. Jelenlegi verzió: 10.1.0. Persze meg lehet venni a jóval többet tudó Pro verziót is 1 gépre kb. 20 dollárért, de most nézzük az ingyenest. A letöltés igen gyors, bár 49,3 Mbyte az egész csomag. Letöltés után kattintsunk a telepítőre és az operációs rendszer beállításaitól függően pár biztonsági rákérdezés után eljutunk az első lényeges ablakhoz:

 

ASC 01

Ez már magyarul köszönt, illetve a gép alapértelmezett nyelvén, ami nálam a magyar. (Megjegyzés: a cikk képei Windows 10 operációs rendszeren készültek.) Az Elfogad és telepítés gombra kattintva jön a következő ablak:

ASC 02

Ez egy meglehetősen idegesítő alkalmazás, ami az összes jelszót hivatott védeni, de idegesítő kötözködése miatt nem igazán nyerte meg a tetszésemet. Utána már jöhet is a telepítés, ami alatt olvashatjuk a szokott reklámüzeneteket.

ASC 03

A gép teljesítményétől függően 1-2 perc alatt végez is a telepítő és a következő ablakot adja ki:

ASC 04

Az itt felkínált ingyenes e-book meglehetősen olvasmányos, így le lehet tölteni. Egyéni ízlés kérdése!

A „Feliratkozás” vagy a „Feladom a kiváltságaimat” feliratok kattintása után az alkalmazás már el is kezdi működését:

ASC 05

Ezen felül a képernyő jobb felső sarkába került egy „Teljesítmény monitor”, amit kinyitva a következő kép fogad:

ASC teljesítmény monitor

Én ezt személy szerint nem szeretem, mivel feleslegesnek tartom, de ez is ízlés kérdése. A beállításoknál mindenesetre ki lehet lőni ezt is. (Lásd kicsit később!)

 


Most lépjünk be a beállításokba! Ezt a bal felső sarokba kattintással lehet megtenni, majd utána jöhet a „Beállítások” menüpont.

 

ASC beállítások

Ide belépve az „Általános beállítások” fül fogad:

ASC általános beállítások

Én személy szerint nem szeretem, ha a program állandóan a háttérben figyel, így kiiktattam az automatikus indulást, illetve a már tárgyalt okokból a teljesítmény monitor is kilőttem. Mellesleg mindkét alkalmazás futása ha csak kis mértékben is, de csökkenti a rendszer szabad teljesítményét. Meg lehet nézni a többi beállítást is, de a leglényegesebbek itt voltak láthatóak.

A fül bezárása (illetve változtatás esetén az „OK” gomb megnyomása) után visszatértünk a fő képernyőre. Első lépésben is itt jelöljünk ki mindent!
ASC futtatás
Így az alkalmazás az összes lehetőséget végig fogja vizsgálni szép sorban amint a középső („Ellenőrzés”) gombra kattintunk.
ASC ellenőrzés
Ez egy aránylag rövid folyamat szokott lenni, ha a program rendszeresen fut, de például egy Windows-frissítésnél jóval több időt is igénybe vehet. A lényeg: nyugodtan lehet mellette dolgozni, mivel nem igényel óriási memóriát. A fenti kép alsó részén az „Automatikus javítás” van kijelölve. Ennek az az előnye, hogy amint végez a bal oldali oldalon lévő menüpontokkal, egyből elkezdi a javítást.
ASC javítás közben

Időnként szükség lehet rá, hogy a gépet csak hagyjuk dolgozni, majd a munka végeztével kapcsolja le magát. Ilyen esetben az „Automatikus javítás” felirat melletti kis nyílra kell kattintani, mely esetben a következő ablak lesz látható:

ASC automatikus javítás menü

Így már könnyedén kiválasztható a kívánt funkció. Most térjünk vissza az immár rendbe rakott géppel a kezdő felületre.

ASC javítva!

Kattintsunk a fent található „Eszköztár” fülre!

Itt már látható, hogy a „kis” főprogram számtalan apróbb lehetőséget is hordoz, melyek egy része ingyenes (felirat nélkül, illetve Hot felirattal), de vannak benne fizetősök is (Pro felirattal).
ASC eszköztár

IObit Malware Fighter
A lehetőségeket elnézve megéri a program az árát, de most csak az ingyenes lehetőségeket nézzük végig! Ebből a legelső legyen a bal oldalt található „IObit Malware Fighter”, azaz a kártevők elleni védekezésre szolgál. Egyszerű kattintással pár másodperc alatt le is lehet tölteni.
Malware Fighter
A programot újabb kattintással elindítva a következő kép fogad:
Malware Fighter frissítés

Itt nem kell beijedni a középső fenyegető felirattól, mivel a rendszer ezt sokszor hamisan érzékeli.

Első lépésként fel kell frissíteni az adatbázist! (pár egyszerű kattintással), majd indíthatjuk a lényeget, az ellenőrzést!Malware Fighter frissült

A fenti képen látható, hogy ez egy frissen telepített gép volt, amin még soha futott az ASC. Ellenőrzés közben a következő kép fogad:

Malware Fighter fut

Itt is érdemes bekapcsolni az „Automatikus eltávolítás”-t, ha véletlenül nem lenne aktív. Az ellenőrzés végigfuttatása után jó esetben a következő kép fogad:

Malware Fighter ellenőrzés vége

Ha az alkalmazás véletlenül találna valami ártó férget, akkor azt nagy valószínűséggel megpróbálja kiirtani. Több éve használom az ASC-t és eddig még nem tévedett.

Az egyetlen hibája az, hogy sajnos lelövi a beépített Windows Defendert. Szerencsére ez a képernyő jobb alján felcsapódó figyelmeztető ablakra kattintva könnyedén
orvosolható:
Windows Defender bekapcsolása
Ezzel készen is vagyunk a féregirtással!

Smart Defrag

A következő javasolt alkalmazás a „Smart Defrag”, amely a lemezek töredezettség-mentesítését végzi el. Ikonja a főképernyő bal oldalán található:
Smart Defrag

A megszokott letöltés-installálás után már indítható is az alkalmazás. Íme a főképernyő:

Smart Defrag képernyő

Ezen a gépen láthatólag 3 merevlemez(-partíció) van, így mindegyiken érdemes elvégezni a karbantartást. Lemezenként ezt úgy lehet megtenni, hogy az egyes lemezre az egeret rácsúsztatva kijelöljük a „Lemez karbantartás” funkciót.

Smart Defrag

Persze a gyártó céget ismerve lehet még több lehetőséget adni, mégpedig az alul, középen lévő „Smart Defrag” gomb melletti ki nyílra kattintva:

Smart Defrag beállítások

Általában ezekből nem kell választani, mivel az alapértelmezett töredezettség-mentesítés is megfelelő, de nyugodtan lehet próbálkozni! Magát a töredezettség-mentesítést elindítva a következő kép lesz:

Smart Defrag fut

Az egyes kis színes kockák a lemez egyes részeit jelölik. A pontos színkombináció a „Lemeztérkép szín:” feliratnál látható (egér segítségével). A program elegendő futás után valami ilyen képet ad ki:

Smart Defrag végzett

Itt már jól láthatóan a megnyugtató zöld szín uralkodik, ami jelentése szerint a gyakran használt fájlokat jelenti, míg a fekete az üres helyet. Persze itt is lehetőség van a futás után lekapcsolásra, illetve altatásra. Ezzel készen is van a program!

 


 

Driver Booster logoDriver Booster

Be kell vallanom, hogy ez az egyik kedvencem. Bár a Windows-nak is létezik ilyen funkciója, de saját tapasztalataim szerint az IObit jobban csinálja a driverek frissítését!

Itt is hajtsuk végre a megszokott automatikus letöltés-installálás párost, majd a pár másodpercig tartó elemzés után a következő képet kapjuk:

 

Driver Booster indul

Bár ez a gép egy elég frissen telepített jószág, de így is láthatóan sok elavult illesztőprogramja volt. A nagy piros „Frissítés most” gombra kattintva elkezdi az elavultak lecserélését:

Driver Booster fut

Itt kivételesen érdemes a gépet békén hagyni, azaz tanácsos nem dolgozni a működés közben; viszont igen lényeges engedélyezni a „PC automatikus újraindítása” lehetőséget, amivel az alkalmazás szükség esetén él is. A program azért kötözködik egy kicsit, mert a lecserélgetés előtt mindenképpen érdemes egy rendszer-visszaállítási pontot létrehozni, amit az alkalmazás engedélyezés után meg is csinál.

Driver Booster rendszervisszaállítás

Normális esetben (szinte mindig ez van!) a következő képet kapjuk:

Driver Booster újraindul

Egy újraindítás után jöhet a megnyugtató kép:

Driver Booster kész

Ettől függetlenül érdemes többször is ellenőrizni a frissítéseket!

Driver Booster frissítés

Ha tényleg nincs több frissítés, akkor a következő feliratot kapjuk:

Driver Booster kész


Uninstaller logoIObit Uninstaller

Mindenkivel előfordult, hogy véletlenül, vagy akarattal telepített egy programot, amit később feleslegesnek tartott. Ekkor jött a szokásos „Uninstall”, vagy a Windows Vezérlőpultjában a megszokott Programok eltávolítása. Sajnos egyik esetben sem lehet teljes mértékben eltávolítani minden „szemetet” (pontosabban: bejegyzést), amit a program maga után hagyott. Ilyenkor jöhet az „IObit Uninstaller”, ami teljes kitakarítást végez.

A megszokott letöltés-installálás után a program elindítása után láthatóak lesznek a jelenleg installált programok:

Uninstaller indul

Most a példa kedvéért a listában legfelül szereplő 7-Zip nevű tömörítőt távolítom el. A programot egyszerűen ki kell jelölni, majd rá kell kattintani az „Eltávolítás” gombra.

Uninstaller munka közben

Ekkor a program felteszi a megszokott biztonsági kérdést és felajánlja a visszaállítási pont létrehozását, amit időnként, illetve komolyabb rendszerprogram esetén érdemes megengedni.

Uninstaller munka közben

Most jöhet a tényleges eltávolítás, mely alatt elég semleges képernyőt kapunk:

Uninstaller dolgozik

A program tényleges eltávolítása előtt jön a megszokott biztonsági kérdés:

Uninstaller biztonsági kérdés

Most jöhet a tényleges leszedés. Ez pár pillanattól pár percig is eltarthat. A végén a következő képet kapjuk:

Uninstaller végzett

Most viszont jön a lényeg, az egyéb bejegyzések eltávolítása: (Erőteljes Vizsgálat)

Uninstaller tisztít

Ezt futtatva az IObit Uninstaller most csak egyetlen bejegyzést talált:

Uninstaller biztonsági tisztítás

Ezt persze töröltetni kell a megszokott biztonsági kérdés után:

Uninstaller biztonsági tisztítás

Utána jöhet a sikeres üzenet:

Uninstaller végzett


Ami idegesít és ami jó

Mint ez érezhető, kedvelem az IObit programjait. Sajnos egyik idegesítő szokásuk, hogy futtatás után saját magukat bent hagyják a rendszermemóriában, amit ez a rendszer főképernyő jobb alsó sarkában is látható:

ASC logok

Ezen figyelmetlenség legegyszerűbb ellenszere az egyes programnevekre való JOBB egérgombos kattintása után a „Kilépés”. A lenti képen éppen a „Smart Defrag”-ot kapcsolom ki.

ASC logok

Fontos! A program teljes körű használatához rendszergazdai jogosultság szükséges!

 

Összefoglalva ez egy egész ügyes, sok mindent jól megoldó és igen egyszerűen használható program, melyet minden felhasználó bátran kipróbálhat, ha a gépén már túl sok szemét összegyűlt és egyre jobban kezd lelassulni. Jó felhasználást mindenkinek!

 

© TFeri, 2010.

Felújítva: 2012.

Újraírva: 2017.