Tamás Ferenc: Algeo

 

Sok lehetőség van arra, hogy megfelelően használjuk a mobiltelefont. Példának okáért jelentősége a függvények ábrázolásában van azzal, hogy bár nem a létező legtökéletesebben ábrázolják a függvényeket, illetve nem a szokásos módon fogják elemezni, de ettől függetlenül azért nagyon-nagyon jó az esély arra, hogy egy alapvető lehetőséget nyújtson a megfelelő és könnyű rajzoláshoz.

Egyik kedvelt applikáció az Algeo nevezetű. Ez a bizonyos app a Google Play áruházból ingyenesen tölthető le és használható. Egyelten hátránya mindössze az, hogy angol nyelvű, de ez egy grafikus ábrázolás magamnál nem feltétlenül nagy baj, bár esetenként gondot okozhat.

algeo01Nos akkor próbáljuk meg használni ezt a bizonyos applikációt! Kezdjük azzal, hogy a Google Play áruházból megkeressük, majd letöltjük az Algeo nevezetű programot. Az alkalmazás nagyon kicsi, maga a program különösebben gondot nem okoz: letöltése illetve installálása is egyszerű.  Telepítés után megjelenik a telepített programok között.

 

Indítás után a következő képernyőkép fogad:

algeo02

Amint látható ez egy hagyományos felépítésű számológép: a 0-tól 9-ig a számok mellett van a négy alapművelet, a nyitó és a záró zárójel, a gyökvonás, az előre-hátra nyíl, továbbá egy E betű. A jobb oldalon láthatunk a narancssárga alapon 3 nyomógombot: a válasz gombot, egy visszalépés gombot és egy OK gombot. Nézzük ezeket közül azokat, amelyek magyarázatra szorulnak!

A hagyományos nyomógombok mellett a kisebb méretben láthatók a műveleti jelek: a perjel az osztás, az alatta lévő csillag a szorzás, az összeadás és a kivonás pedig egyértelmű! Alul található egy nagy E betű. Ez az exponens, azaz tízes alapú hatványkitevő. Próbáljuk meg a következőt beírni 2E3. Ez a következőt jelenti: 2E3 = 2*103 = 2*1000 = 2000.

Jogos kérdésként merül fel, hogy ebben a programban hol van eddig a függvényábrázolás? Nos, sehol. Ugyanis abban az esetben, ha csak ezt a képernyőt használjuk és semmi mást, akkor ez egy sima, hagyományos, megszokott, alapműveletes számológép. Meg kell mondani erre ez a program teljesen alkalmas. Érdekességként számoljunk ki néhány egyszerű műveletet, például számoljunk párosztás összeadást, szorzást illetve egy-két gyökvonást is. Persze a nagy számolgatások közepette ne felejtsük el a zárójelek helyes használatát, illetve kipróbálását.

Most jöjjön a tényleges függvényábrázolás! Fordítsuk el a telefont, így a számológép egy másik billentyűzete jön elő, nevezetesen itt már bal oldalt feltűnik tizenkét kék alapon fehér feliratú gomb. Ezek segítségével fogunk tudni függvényeket ábrázolni.

algeo03

Most gépeljük be a legelső függvényt, nevezetesen a 2x+5-öt. Ez a függvény a legegyszerűbben ábrázolható és igen egyszerűen begépelhető. A szövegbevitel végén ne felejtsük el megnyomni az OK-t.

algeo04

Ha megvan, utána a lenti képernyőkép szerint vigyünk be még két függvényt, mivel a program szerencsére egyszerre 3 függvény használat engedélyezi.

algeo05

Most kattintsunk a Draw, azaz rajzolás gombra. A következő képernyőt kapjuk:

algeo06

Itt jól látható a 3 függvény ábrázolása: nevezetesen a legelsőként bevitt függvény kékkel, a második zölddel, a harmadik pedig narancssárgával.

Ha a tartomány nem elegendő, akkor a képernyő hagyományos módon való csúsztatásával átvariálható, illetve kicsinyíthető és nagyítható a koordinátarendszer.

algeo07

Most gyakorlásként írjuk a következő függvényeket:

f(x)=1/2*x-3

g(x)=2*(x+3)2-4

h(x)=(2x-1)3+(x-4)2-1

Most már jöhetnek a bonyolultabb, összetettebb függvények. Ezeket az elforgatott képernyő jobbra húzásával érhetjük el. Ilyenek találhatók benne pl.: szinusz, koszinusz, tangens, logaritmus, exponenciális, hiperbolikus függvények illetve néhány hazánkban nem ilyen néven megszokott függvény.

algeo08

Ezek közül csak pár példa:

floor(x) = egészrész (x)

frac(x) = törtrész(x)

abs(x) = abszolút érték (x)

Most jöjjön 3 bonyolultabb függvény, lásd a képernyőképet!

algeo09

Lássuk eme 3 függvény rajzolatát is!

algeo10

Az alkalmazás lehetőséget ad arra is, hogy egy x érték esetén megnézzük, hogy milyen értéket ad ki a 3 ábrázolt függvény. Ehhez a képernyő jobb felső sarkában lévő kisebb fektetett nyolcas szerű jelet kell megnyomni.

algeo11

Ha máshol érintjük meg a képernyőt, akkor természetesen az x—et máshová is átrakhatjuk.

algeo12

A következő képen az a hely látható, ahol a zöld függvény értéke 0, valamint a kék és a narancssárga értéke nagyjából megegyezik.

algeo13

Ha egészen pontosan akarjuk beszabályozni a skálát, akkor a telefon jobb felső sarkában lévő három egymás alatti pontra kell kattintani, ahol elérjük a skála beszabályozását tartalmazó ablakot.

algeo 14

Most próbáljuk meg a következő jóval bonyolultabb 3 függvényt bevinni az applikációba: az első a szinusz függvény inverze lesz, a második a szinusz hiperbolikusz függvény egy elég bonyolult verziója, végül a harmadik egy exponenciális függvény.

algeo15

Úgy érzem nem lesz meglepetés, hogy az alkalmazás ezt is teljes pontossággal ábrázolja.

algeo 16

Végezetül szeretném javasolni, hogy az androidos telefonokra töltsek le a programot és használják ellenőrzésként minél többet.

 

© TFeri.hu, 2015. jún.