Tamás Ferenc: Bemutatókészítési alapismeretek

 

Az informatika egyik legnépszerűbb ága a prezentáció készítése. Legyen ez akár egy néhány fős baráti társaságnak megmutatott nyaralásról szóló diasorozat vagy egy több száz fős hallgatóságnak előadott marketing-anyag. A megfelelő bemutató készítéséhez sok minden kell, többek között:

-          megfelelő program

-          jó kivetítő vagy elég nagy képernyő

-          aránylag gyors számítógép

-          jó környezet

-          igen jó előadó

Jelen cikkemmel – terjedelmi okok miatt - csak a legelső szempontot tudom körüljárni. Bár utoljára hagytam, de soha nem szabad elfelejteni a fenti felsorolásban utolsó szempontot, mivel egy prezentációnál nem csupán az anyagot kell eldarálni, hanem az előadónak is megfelelően el kell tudni magát adni!

A megfelelő programról sokat lehet vitatkozni. A jelenlegi, 2015-ös állás szerint a két népszerű a (fizetős) Microsoft Powerpoint-ja és az ingyenes Prezi. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Jelen cikkben csak a Powerpoint kezelését nézzük meg alaposabban.

 

Megjegyzés: jelen írásban a Powerpoint 2013-as verzióját használtam Windows 8.1-es környezetben. Ha az Ön gépén más verzió van, vagy más környezet, akkor a képek ettől kicsit eltérhetnek, de az alapvető használat nagyon hasonlít az itt leírtakhoz.

 

Első használat – első diaPPT logo

 

Ez a lehető legegyszerűbb, mivel csak meg kell keresni a program ikonját és elindítani.

Indítás után nagyjából a következő kép fogad:

Powerpoint alapkép

Itt a bal oldali oszlopban láthatóak a mostanában megnyitott bemutatók, míg a képernyő nagy részét elfoglaló jobb oldali blokkban az alapértelmezett minták. Tanuláshoz célszerű az egyszerű, üres bemutatót kiválasztani. Kattintás után a következő kép fogad:

Powerpoint kezdőkép

Bal oldalt látható az egyetlen megkezdett dia, melyből igen sokat egymás után rakhatunk, így létrehozva a diasorozatot; a középső részen pedig az éppen aktuális dia látható. A képernyő tetején a jelenleg használt eszköztár díszeleg.

Most alapvetően két felirat készítésére szólít fel a program. Tehát kattintsunk a nagyobb, felső részbe. („Cím beírásához kattintson ide”), majd írjunk be egy tetszőleges (pár szavas) szöveget. Utána kattintsunk a lenti, kisebb téglalapba („Alcím beírásához kattintson ide”) és ide is írjunk valami ki szöveget. Most a következőt láthatjuk:

Powerpoint első dia

Most már elkészült az első dia szövege, csak még hiányzik valami kép. Ehhez kattintsunk a „Beszúrás” fülre, melynek hatására megjelenik a megfelelő eszköztár. Itt válasszuk ki az „Online képek” kicsi ikonját.

Powerpoint kép beszúrása

Az itt felbukkanó ablakba írjunk be egy tetszőleges kifejezést, például: Powerpoint.

kép beszúrása

A lehetséges találatok közül válasszunk ki egyet, majd kattintsunk a Beszúrás gombra. Ekkor a kiválasztott kép a dia közepén helyezkedik el, ami nekünk nem jó, mivel takarja a szöveget. Tehát egyszerűen az egér segítségével vonszoljuk kicsit odébb. Ezzel készen is vagyunk a legelső diával!

Powerpoint 1. dia kész