Tamás Ferenc: Bemutatókészítési alapismeretek

 

Az informatika egyik legnépszerűbb ága a prezentáció készítése. Legyen ez akár egy néhány fős baráti társaságnak megmutatott nyaralásról szóló diasorozat vagy egy több száz fős hallgatóságnak előadott marketing-anyag. A megfelelő bemutató készítéséhez sok minden kell, többek között:

-          megfelelő program

-          jó kivetítő vagy elég nagy képernyő

-          aránylag gyors számítógép

-          jó környezet

-          igen jó előadó

Jelen cikkemmel – terjedelmi okok miatt - csak a legelső szempontot tudom körüljárni. Bár utoljára hagytam, de soha nem szabad elfelejteni a fenti felsorolásban utolsó szempontot, mivel egy prezentációnál nem csupán az anyagot kell eldarálni, hanem az előadónak is megfelelően el kell tudni magát adni!

A megfelelő programról sokat lehet vitatkozni. A jelenlegi, 2015-ös állás szerint a két népszerű a (fizetős) Microsoft Powerpoint-ja és az ingyenes Prezi. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Jelen cikkben csak a Powerpoint kezelését nézzük meg alaposabban.

 

Megjegyzés: jelen írásban a Powerpoint 2013-as verzióját használtam Windows 8.1-es környezetben. Ha az Ön gépén más verzió van, vagy más környezet, akkor a képek ettől kicsit eltérhetnek, de az alapvető használat nagyon hasonlít az itt leírtakhoz.

 

Első használat – első diaPPT logo

 

Ez a lehető legegyszerűbb, mivel csak meg kell keresni a program ikonját és elindítani.

Indítás után nagyjából a következő kép fogad:

Powerpoint alapkép

Itt a bal oldali oszlopban láthatóak a mostanában megnyitott bemutatók, míg a képernyő nagy részét elfoglaló jobb oldali blokkban az alapértelmezett minták. Tanuláshoz célszerű az egyszerű, üres bemutatót kiválasztani. Kattintás után a következő kép fogad:

Powerpoint kezdőkép

Bal oldalt látható az egyetlen megkezdett dia, melyből igen sokat egymás után rakhatunk, így létrehozva a diasorozatot; a középső részen pedig az éppen aktuális dia látható. A képernyő tetején a jelenleg használt eszköztár díszeleg.

Most alapvetően két felirat készítésére szólít fel a program. Tehát kattintsunk a nagyobb, felső részbe. („Cím beírásához kattintson ide”), majd írjunk be egy tetszőleges (pár szavas) szöveget. Utána kattintsunk a lenti, kisebb téglalapba („Alcím beírásához kattintson ide”) és ide is írjunk valami ki szöveget. Most a következőt láthatjuk:

Powerpoint első dia

Most már elkészült az első dia szövege, csak még hiányzik valami kép. Ehhez kattintsunk a „Beszúrás” fülre, melynek hatására megjelenik a megfelelő eszköztár. Itt válasszuk ki az „Online képek” kicsi ikonját.

Powerpoint kép beszúrása

Az itt felbukkanó ablakba írjunk be egy tetszőleges kifejezést, például: Powerpoint.

kép beszúrása

A lehetséges találatok közül válasszunk ki egyet, majd kattintsunk a Beszúrás gombra. Ekkor a kiválasztott kép a dia közepén helyezkedik el, ami nekünk nem jó, mivel takarja a szöveget. Tehát egyszerűen az egér segítségével vonszoljuk kicsit odébb. Ezzel készen is vagyunk a legelső diával!

Powerpoint 1. dia kész


További egyszerű lehetőségek

Mielőtt továbblépnénk ne felejtsük el menteni a munkánkat! Ez az Office 2013-ban megszokott Fájl menüben lesz egy felbukkanó új képernyőn!

Powerpoint mentés 1.

Itt a Mentés vagy a Mentés másként pontot kell kiválasztani a bal oldalról, majd kiválasztani a megfelelő mappát és a megszokott név alatt elmenteni.

Powerpoint mentés 2.

Vegyük észre, hogy így a Powerpoint fő képernyőjének a címe is megváltozik az eddigi Bemutató1 helyett immár a minta felirat lesz középen.

Következő lépésben szúrjunk be egy új diát! Ezt a Beszúrás eszköztárban tehetjük meg az Új dia ikon segítségével:

Powerpoint új dia beszúrása

Ilyenkor megjelenik a 2. számú diánk, amin lehetőség lesz egy címet és egy szöveget beírni:

Powerpoint új dia szerkesztése

Persze nem csupán ezt az egyetlen elrendezést lehet új diaként behozni, hanem tucatnyi másikat is. Ha az új dia ikonja alatti kis lefelé mutató nyílra kattintunk, akkor a következő ablakot kapjuk:

Powerpoint új dia lehetőségei

A fenti minták közül bármelyiket használhatjuk, így mindjárt több lehetőségünk nyílt.

Gyakorlati feladat: hozzon létre 5 különféle típusú diát!

Most, hogy van egy 5 diányi bemutatónk, már érdemes kipróbálni a vetítést! Ehhez menjünk a Diavetítés eszköztárra, majd kattintsunk rá „Az elejétől” ikonra (bal oldalon van):

Powerpoint diavetítés

Erre megjelenik az első dia és nem történik semmi. Igen, de ez nem hiba, hanem a program alapértelmezése, ugyanis a Powerpoint egy kattintásra vár ami lehet az egér bal gombján vagy a billentyűzeten (space, enter, jobbra nyíl – ezek a legegyszerűbbek). Így, a kattintást megismételve szépen sorra hozza a következő diákat.


Alapvető díszítések

Itt nagyon fontos a felhasználók kreativitása, mivel a program ehhez rengeteg segédeszközt ad.

Mivel a bemutatónk így még elég kezdetleges, ezért érdemes 1-2 díszítéssel feldobni. Legyen például minden egyes dián egy kép – ezt már megismertük. Persze lehet saját gépről is képeket válogatni, de itt most szándékosan olyan képeket válogattam, amikhez bárki hozzáférhet.

Aztán legyen minden diának valamilyen háttérszíne. Ehhez kattintsunk valamelyik dia egy szabad területén az egér jobb gombjával, majd a helyi menüből válasszuk a „Háttér formázása” lehetőséget.

Háttér formázása

Erre a képernyő jobb oldalán megjelenik egy eddig ismeretlen ablak, a háttér formázása:

Powerpoint háttér formázása

A legegyszerűbb, ha valamilyen egyszínű kitöltést választunk. Itt egy kisebb palettából választhatjuk ki a kívánt színt.

Powerpoint szín kiválasztása

Válasszuk ki az egyik színt egy egyszerű kattintással, így már az aktuális dia át is színesedik.

Most válasszunk egy másik diát, amit színátmenetes kitöltéssel díszítsünk fel. Vegyük észre, hogy itt már sokkal több a finomhangolási lehetőség, mint az előzőben!

Powerpoint hátterek

Most vegyünk elő még egy diát és válasszuk a „Kitöltés képpel vagy anyagmintával” lehetőséget. Itt sem kell ragaszkodni az alapértelmezett mintához, hanem bátran válogassunk a lehetőségek közül.

Powerpoint háttér kitöltése

Most vegyük a maradék pár diánkat és próbálkozzunk meg a „Kitöltés mintázattal” lehetőséggel.

Gyakorlati feladat: hajtsa végre a mintasorozatán a fenti változtatásokat úgy, az első és az utolsó dián legyen mintázatos kitöltés. Még egy kérés: az utolsó dián változtassa meg az előtér és a háttér színét is!

Ha már eleget formázgatta a hátteret, akkor a „Háttér formázása” ablak jobb felső sarkában lévő kis x segítségével zárhatja be. (Vigyázat! A fenti kis x az egész alkalmazást zárja be!)

Powerpoint kis ablak bezárása

Most nézzünk néhány további díszítési lehetőséget!

Az gondolom mindenkinek egyértelmű, hogy a más MS-Office programokban megszokott Kezdőlap eszköztár mire való (ha nem, akkor az egérfeliratok segítenek).

Powerpoint Kezdőlap eszköztár

Őszintén szólva itt összefoglalták a leggyakrabban kért műveleteket és formázási lehetőségeket.

A Beszúrás eszköztár már kicsit több figyelmet igényel.

Powerpoint Beszúrás eszköztár

Az Új dia ikon egyértelmű, a Táblázat pedig más MS-alkalmazásokból már ismert. A Képek használata megint nem okoz nehézséget, de azért érdemes kipróbálni a mellette lévő mindhárom kisebb lehetőséget is (online képek, képernyőkép, fényképalbum). Az Alakzatok eddig nem szerepelt, de pl. folyamatábrákra ideális eszköz. Ha nem szeretnénk kézzel barkácsolni egy folyamatábrát, akkor számtalan lehetőséget nyújt a SmartArt ikon. A Diagram pedig egy kis Excel-t hoz elő, melyből az alkalmazás diagramot csinál pár lépésben.

Az Áruház és a Saját alkalmazások véleményem szerint marketing-szempontok miatt került ide, így különösebb hasznát alapértelmezett esetben nem látom. Sokkal fontosabb a hiperhivatkozás, amelyet bármilyen beszúrt szövegre vagy alakzatra rá tudunk húzni. A Művelet egy érdekes lehetőség, mivel itt  be lehet állítani, hogy az alakzatra rámutatáskor, illetve kattintáskor mi történjen. (például: következő dia, programindítás, lejátszás, stb.) A Megjegyzés akkor lehet fontos, ha valaki élő bemutató tartása közben kap a diával kapcsolatos kérdéseket (pl.: egy adat pontosítását kéri a hallgatóság), mivel ide a megjegyzésbe érdemes jegyzetelni.

Nagyon fontos a Szövegdoboz, mivel ezzel szöveget lehet beszúrni egy szabadon választott helyre. A WordArt pedig érdekes művészies megjelenést adhat egyes szövegeinknek.

A főbb ikonokból hátravan még az Egyenlet (pl.: a jól ismert másodfokú egyenlet megoldóképlete), a speciális karaktereket tartalmazó Szimbólum, valamint az értelemszerűen használható Videó, Hang és Képernyőfelvétel. Apró megjegyzés ehhez a részhez: egyes gépeken nem biztos, hogy korrektül lejátszható a máshol beszúrt multimédiás objektum (pl.: hang, videó) a hiányzó kodekek miatt.

Gyakorlati feladat: készítsen egy új diát, melyben a bal felső saroktól 5 cm-re legyen a 10 cm magasságúra átméretezett Székesfehérvár címere. A dia háttere legyen sávos kék közepes színátmenetes, valamint a dián legyen egy Székesfehérvár felirat fekete betűkkel, árnyékkal és szövegeffektussal. (lásd a képen!)

Powerpoint gyakorlati feladat


Animációk és áttűnések

Már az előző fejezetben is fontos volt az egyes felhasználó kreativitása, de most ez minden eddiginél jobban kell. Az Áttűnések eszköztár nem egy bonyolult dolog, mivel az éppen aktuális diára nézve egyszerűen ki kell választani az áttűnést.

Powerpoint Áttűnések

Nagyon fontos, hogy az áttűnés ebbe a diába történik. Ezt sokan el szokták téveszteni! Persze minden effektusnál lehet pár beállítás közül választani, valamint hangot és időtartamot is időzíteni hozzá. Nagyon fontos a „Mindegyikre” ikon, mivel ezzel az éppen aktuális dia áttűnéseit lehet valamennyire beállítani.

Az eszköztár jobb oldalán lévő két kis négyzetet érdemes meggondolni, mivel a legtöbb élő szavas bemutatóban a Kattintásra a megfelelő továbbítás, de vannak helyzetek, amikor az automatikus továbbítást érdemes beállítani (Ennyi idő után). Ilyen lehetőség például az emberi beavatkozást nem igénylő kirakati bemutató.

Gyakorlati feladat: az eddigi diasorból készítsen hat különféle áttűnéssel, emberi beavatkozás nélkül is működő kirakati bemutatót. Az egyes diák 5 másodpercenként kövessék egymást!

Kicsit másképp kell megközelíteni az animációk, mivel ez egyetlen dián valósul meg.

Powerpoint animációk

Gyakorlati feladat: Készítsen egy diát saját városáról két képpel és két felirattal. Íme egy minta:

Powerpoint gyakorlati feladat

Itt négy objektum látható. A fenti eszköztáron pedig van néhány alapvető animáció. Például az első objektumot alakzatként animálja, a másodikat körcikkszerűen, a harmadikat változó sávokként, míg az utolsót pattogással. Ezt már kicsit bonyolultabb, de igen látványos effekteket lehet vele létrehozni.

Első lépésként ezeket érdemes alkalmazni, de utána érdemes felfedezni a többi lehetőséget is, amire a kis piros nyíl mutat a fenti eszköztáron. Így viszont nagyságrenddel több lehetőségünk nyílik. Ráadásul itt nem csupán a megjelenést lehet szabályozni, hanem a megjelenést és az eltűnést is.

Gyakorlati feladat: az eddigi paraméterekkel készítsen még három új diát és valamennyi új diára készítsen minden elemre kiterjedő animációt. Ne felejtkezzen el a diák közötti áttűnésekről sem!

Ezzel készen is vagyunk a bemutatókészítés technikai alapjaival. Most egy kicsit furcsa rész következik!


A jó prezentáció elvei

-          A minden diára érvényes legfontosabb szabály a 7x7, azaz diánként legfeljebb 7 sor lehet és soronként legfeljebb 7 szó. A helyes összképhez hozzátartozik, hogy minden egyes alpont azonos méretű és típusú legyen. Így a nézők gyorsan meg tudják érteni a dia teljes tartalmát, valamint várhatóan felfogják a lényeget.

-          Minden felirat legyen kontrasztos, azaz igen jól olvasható! Ellenpélda: világoskék háttéren középkék felirat.

-          Ha képet vagy képeket tartalmaz a dia, akkor azt jól látható helyre kell tenni és megfelelő méretben.

-          A túl sok kép riasztó lehet! Ilyenkor érdemes a képeket inkább egymásra halmozni.

-          Nem lehet túl sok rikító színt alkalmazni, mivel az a figyelemfelkeltés helyett éppen az ellenkező hatást kelti.

-          Ha a szöveg és a kép egybemosódik, attól még a szövegnek igen jól kell látszódnia! Nem szabad a képnek elhalványítania a szöveget és viszont.

-          Háttérszínt vagy háttérképet lehet alkalmazni, de mindenképpen figyelni kell a megfelelő kontrasztra!

-          Lehet animálni egyes elemeket, de nem szabad túlzásba esni! A túl sok animáció komoly visszatetszést kelthet, ráadásul lelassíthatja a bemutatót.

-          Ha szóbeli a prezentáció, akkor csak kattintással szabad továbbítani, mivel így az előadó nem lesz kötve időkerethez.

-          Ha nagy teremben van a bemutató, akkor érdemes egy (távirányító szerű) prezentert beszerezni, amely a továbbítást végzi egy kattintással, illetve van rajta lézermutató a lényeges elemek kiemelésére.

-          Ha kirakati a bemutató, akkor kizárólag automatikus továbbítást kell beállítani, hiszen itt nem lesz emberi beavatkozás.

-          Minden esetben érdemes időzítési próbát tartani, mivel az sokban segítheti a gyakorlati előadást.

-          Ha nem saját gépet használunk, akkor nem biztos, hogy pont ugyanazon karakterkészlet meglesz az előadói gépen, mint a saját otthoni gépünkön. Ilyen esetben érdemes a legegyszerűbb típusokat használni.

-          A projektor felbontása nem biztos, hogy megegyezik a gépével. Általában a projektoré a kisebb, tehát nem feltétlenül kell a legtökéletesebb felbontásra optimalizálni mindent.

-          Vigyázni kell a videókkal, illetve a hangokkal, mivel ezeket a helyszínen biztosított rendszer nem biztosan tudja lejátszani. Saját gépünkben bízhatunk, de a máséban nem feltétlenül.

-          Nem szabad a bemutatót felolvasni, mivel a nézők tudnak olvasni. Az egyes diákról szabad előadásban érdemes beszélni, nem felolvasni!

-          A bemutatót tartó nem csupán magát a bemutatót tartja, hanem eladja magát is. Nem könnyű műfaj, de meg lehet tanulni!

 

Összegzés

Tisztelt Olvasó! Remélem, hogy ez a pár oldalas leírás segít Önnek jó prezentációk sorát készíteni. Ehhez sok jó témát és még ennél is több kreatív gondolkodást kívánok!

 

 

© TFeri.hu, 2015. július