Tamás Ferenc: Beviteli eszközök - egér

Az informatikai eszközök sorában az egyik legfontosabbak a felhasználó kéréseit, parancsait a számítógépnek továbbító egér, billentyűzet, szkenner, mikrofon és a többi apróság. Ezeket összefoglalóan beviteli, azaz input eszközöknek hívjuk.

Az egér (mouse) az egyik legegyszerűbb, legkedveltebb beviteli (input) eszköz. Feltalálója még 1969-ből Douglas Engelbart.

Douglas Engelbart

A hagyományos, vezetékes egér korai típusa még apró, tömör műanyag golyót rejtettek a belsejükben, 'melynek elmozdulását kis fogaskerekek érzékeltek. Az itteni képen éppen három érzékelő látható.

Görgős egér

(Kép eredetije: http://www.explainthatstuff.com/computermouse.html )

A technika fejlődésével megjelentek a fényérzékelős, hétköznapi nevén lézeres, avagy optikai egerek. Itt az egér mozgását egy apró lézersugár, pontosabban annak érzékelője jelzi. Ezek már sokkal pontosabb érzékelést és felbontást tettek lehetővé. (A kép saját készítésű.)

lézeres egér LED-je

A technikai fejlődése a csatlakozókat is fejlesztette:

Leírás

Rajz

Klasszikus billentyűzet-aljzat (5 lyukú)

egér-aljzat, klasszikus

Modern billentyűzet-aljzat (6 lyukú) - más néven: PS/2

egér-aljzat, PS/2

Hagyományos 15-lyukú csatoló - már nem szabványos

egér-aljzat, klasszikus 15 lyukú

Régi 9-lyukú csatlakozó, például soros egérhez

egér-aljzat, klasszikus 9 lyukú

Modern USB-csatoló

egér-aljzat, USB

(A fenti képek/rajzok eredetije: http://www.tomshardware.com/, illetve saját rajz.)

lila és zöld csatlakozókNagyon fontos, hogy egér vásárlása előtt mindenképpen nézzük meg, hogy a jelenlegi egerünk pontosan melyik fenti rajz szerinti véggel kapcsolódik a géphez, de végső esetben be is vihetjük a halott "cincogót". Jelenleg, 2017 végén még lehet találni a PS/2-es csatolót, de a legvalószínűbb az USB-s.

A PS/2-es csatlakozónál sajnos könnyedén összekeverhető az egér és a billentyűzet csatolója. Ennek megoldására születtek a színkódok: az egyik eszköz csatlakozó-vége zöld színű lett, míg a másik lila! Talán azért esett a választás erre a két színre, mert ezt szinte senki sem keveri össze (mármint a színtévesztők közül). (Kép eredetije: http://www.tomshardware.com/)

Technikai ötlet a zsinórmentes egér, ahol egy érzékelőt kell bedugni a számítógépbe (pl.: USB portba) és így már vezeték nélkül is használható lesz a kedvenc elektronikus rágcsálónk. Ami gond szokott lenni: elég könnyen kimerül az egér eleme, így ha van rá lehetőség, az egér alsó lézerfényét célszerű kikapcsolni. ( A kép saját készítésű.)

Zsinórmentes egér

Az aljzat technológiája mellett az érzékelő gombjai is fejlődtek, bár ezek korán sem olyan látványosan, mint az aljzaté. A PC-korszak hajnalán 2 különböző gombszámú egér volt: a 2-gombos Microsoft-egér és a 3-gombos Genius-egér. A Genius-típusú egérnél a középső gomb sajnos nem jött be, így ez utóbbi vereséget szenvedett és a technológia kiveszett a piacról. (Kép eredetije: http://www.ceratech.co.uk/product_images/mice/lrg/mou-m9-opt-blk.jpg)

Egér görgője

A Microsoft-egér annak ellenére lett egyeduralkodó, hogy a Windows operációs rendszer eleinte csak a bal gombot használta és a mai napig is a „kattintás” szó a bal gomb leütését jelenti és külön illik kihangsúlyozni a jobb gomb leütését. A kezdeti két gomb mellett hamarosan megjelent a néhai középső gomb helyett a görgő, amely a hosszabb eleinte a hosszabb szövegeken, illetve weboldalakon tette lehetővé a gyorsabb fel-le mozgást.

További újításként a görgő a fel-le mozgatása mellett függőleges benyomást is lehetővé tett, amellyel sokkal gyorsabb fel-le görgetés vált lehetővé.

Mivel a számítógépes játékosok előszeretettel használják az egeret, ezért főleg miattuk megjelentek a kiegészítő gombok is. Ezek többnyire oldalt foglalnak helyet és a komolyabb játékok, vagy egyéb alkalmazások teszik őket programozhatóvá. (például töltés a fegyverbe, nézetváltás, vagy valami egészen egyedi)

Az egér egyik jellemzője a felbontás, amit dpi-ben adnak meg. (dot-per-inch, azaz képpont hüvelykenként). Ennek értéke általában 600, de 1000-től sok ezerig is terjedhet. Pár egér esetén előfordul, hogy ez a felbontás változtatható, de ez csak a prémium kategória jellemzője.

Persze a technológia fejlődése elhozta a különleges egerek felbukkanását is, ilyenek közül talán legelső volt a korai laptopokba beépített trackball, magyarul hanyattegér. A technológia lényege, hogy az egér görgőjét fordítva szerelik be, így a felhasználó gyakorlatilag a közvetlenül a görgőt forgathatja el, így igen finom parancsokat is adhat. Ellenben az egér két gombját külön-külön ki kellett vezetni a helyes vezérlés miatt. (Kép eredetije: http://www.micwil.com/images/gallery/solidtek_compact_keyboard_with_trackball_p3_1200x900.jpg)

Trackball

Kicsit később megjelent egy speciális egér-helyettesítő piros gomb a billentyűzet közepén, amely alternatívát nyújtott a hagyományos egérkezelésre, de többnyire megmaradt kiegészítő lehetőségnek. (Kép eredetije: http://www.hardwareheaven.com/reviewimages/lenovo-x1c-laptop/lenovo-x1c-laptop_eraser-nib.jpg)

Piros egérgomb a billentyűzetben

A következő ötlet a jobb minőségű érzékelők elterjedésével bukkant fel. Ez volt a touchpad, azaz érintő felület (magyarosítása: tapipad – nem terjedt el). Ez többnyire a normál billentyűzet alatt van. (Kép eredetije: http://www.360bin.com/images/detailed/26/sony-12q2bts-eseries15-gray-touchpad-lg.jpg)

Touchpad

Az egér mozgatása a touchpad-en egyszerű simítással történik, míg a sima kattintás az egér bal gombjának lenyomását jelenti. A jobb gomb többnyire csak a billentyűzeten található helyi menüvel érhető el.

Ez a technológia mindaddig nem igazán terjedt el, amíg nem indult robbanásszerű fejlődésnek az érintőképernyős okostelefonok piaca. Itt már egyértelműen a könnyen, jól és igen egyszerűen használható egybeépített kijelző/touchpad-kombináció uralkodik; ráadásul az árak is rohamosan esnek lefelé.

A végén jöjjön még pár design-ötlet. Egyik újítást a Microsoft dobta piacra az emberi kéz természetes állását utánozó MS Ergonomic/Natural Mouse-zal, amely első pillanatra elég nagyméretű, de a kialakításában van ötlet! (Kép eredetije: http://www.slashgear.com/gallery/data_files/7/4/Microsoft_Natural_Mouse_6000_1.jpg )

MS Natural/Ergonomic Mouse

Másik design-ötlet a gyerekek kedvében igyekszik járni a speciálisan nekik kialakított, gyerekkéz-méretű és ötletes rajzolatú egérrel.

(Kép eredetije: http://img.alibaba.com/wsphoto/v2/301742445/New-Car-Optical-Mouse-Gift-Toy-Mouse-for-Kids-Free-Shipping.jpg )

Design egér

Persze a női felhasználók sem maradhattak ki a design-őrületből. Így jöhetett ki az alábbi „rágcsáló”: (Kép eredetije: http://i3.asn.im/Mouse-for-Women-_t27z.jpg )

Női egér

Most, 2017 novemberében még nem jósolható meg a fejlődés további irama, de egyelőre még nem látható az egér fejlődésének vége. Egyik ilyen lehetséges továbbfejlesztési ötlet a „bird”-nek (magyarul: madár) nevezett, magyar fejlesztésű 3D-s rajzolóeszköz. Honlap: http://leonar3do.com/, kép is onnan!

Leonar3do bird

Érdemes megnézni az eszköz használatáról szóló videót is itt: