Tamás Ferenc: Futurisztikus repülő szerkezetekEz a szokatlanul cím két különös, de már erősen tesztfázisban lévő repülő alkalmatosságot rejt. Az első a Malloy Aeronautics cég által kifejlesztett lebegő motor.
 
(Kép eredetije: http://www.hover-bike.com/MA/wp-content/uploads/2014/03/IMGP4861.jpg )
A képen gyakorlatilag egy nagyranőtt, embert is szállítani képes drón látható. Elöl-hátul megfelelő rotorokkal üzemel és a fenti felvételen kikötve működik. Gyakorlatilag az amerikai hadsereg egyik megrendeléséről van szó, amelyben egy embert is szállítani képes könnyű, egyszerű repülő szerkezet kifejlesztését kérték a beszállítóiktól. Az amerikai Malloy az angol Survice Engeneering Co.-val együttműködve hozta létre ezt az új harcászati felderítő járművet.
A cél az, hogy egy helikoptert helyettesítsenek ezzel a könnyű drónnal, amely biztonságot ad és lényegesen kisebb költségű. Bemutatóját a párizsi repülő show-n tervezik.

 
Honlap: http://www.hover-bike.com/MA/news/?ncid=txtlnkusaolp00000618
Az ötlet eredetije persze a Csillagok háborúja (eredeti) trilógiából való…
Emlékeztetőül egy kép: 


(Kép eredetije: https://storiesbywilliams.files.wordpress.com/2013/06/speeder_bike1.jpg)
Források: http://www.hover-bike.com/MA/news/?ncid=txtlnkusaolp00000618 
http://www.hover-bike.com/MA/
http://arstechnica.com/cars/2015/06/us-army-picks-up-uk-made-hoverbike-for-troop-transport-logistics-surveillance/


A másik slágergyanús repülő szerkezet a légdeszka. Ezt a Vissza a jövőbe c. filmben ismerhettük meg. Emlékeztetőül egy kép a nagysikerű filmből:
 
(Kép eredetije: http://neongods.com/wp-content/uploads/2015/01/back-to-the-future-hoverboard.jpeg )
A Lexus cég légdeszkája mágneses lebegéssel éri el a súrlódásmentes lebegését. Folyékony nitrogénnel hűtött szupravezető és állandó mágnesek kombinációja hozza létre ezt a most még hihetetlen látványt.
 
(Kép eredetije: http://www.lexus-int.com/amazinginmotion/slide/images/slide_bg.jpg )
A Lexus autómárkánál már megszokott design-elemekkel formatervezett eszköz kiváló anyagokkal és high-tech eljárással készül.


A Lexus Slide terméke ugyan kereskedelmi forgalomban még nem kapható, de a prototípus tesztelése hamarosan megkezdődik. Innen már csak idő (és pénz) kérdése a termék piacra dobása.

Források:
http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/lexus-has-made-a-real-rideable-hoverboard-called-slide-it-claims-10341281.html 
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-24/lexus-builds-a-functional-hoverboard-prototype
http://www.ibtimes.co.uk/lexus-slide-marty-mcflys-hoverboard-made-real-1507686 


© TFeri.hu, 2015. jún.