Tamás Ferenc: Google ChromeChrome icon

 

1.   Telepítés és alapvető használat

Egy ideje már nem frissítettem cikkemet a böngészők jelenlegi piacvezetőjéről, a Google Chrome-ról, így éppen itt az ideje. Először is töltsük le a programot! Ezt persze egy másik böngészőből kell megtenni. A cím: www.google.com/chrome

Ezt én éppen a Firefox-ba írtam be és a következő képernyőkép fogadott:

Chrome

 

A középen lévő kék gombra kell egyszer kattintani. Ekkor a következő kép lesz látható:

Chrome szerződés

Itt arra kér a Google, hogy osszuk meg a használati statisztikát a fejlesztőkkel. Ízlés kérdése a dolog, én személy szerint nem szeretem megosztani. Ami viszont kötelező: az „Elfogadás és telepítés” gombra kattintás. Most a következő ablak jön:

Chrome letöltés

Lehetséges, hogy egyes rendszereken a tűzfal, vagy valami más alkalmazás kellemetlenkedik némi „Biztos Ön abban, hogy …” jellegű kérdéssel, de erre a válasz elég egyértelmű!
A telepítő fájl maga jelenleg 1,1 Mbájt, tehát elég kicsi. Ennek elindításával elindul a tulajdonképpeni letöltés, ami az internet sebességétől függően eltarthat pár percig.
A telepítés innentől már simán lezajlik. A rendszer első lépésként egy Google-fiókot kér, de ezt a lépést simán ki lehet kerülni. Az indítókép jelenleg valami ehhez hasonló lesz:

Chrome indítókép

Itt lehetőség nyílik a Google-fiókba belépésre (illetve regisztrálásra, ha még véletlenül nincsen), illetve azonnal lehet használni a böngésző hagyományos szolgáltatásait is.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért éri meg a fiókba való belépés (pl.: a használt Gmail-jelszóval). Erre legegyszerűbben a következő kép ad választ:

Chrome jelszóval

Látható, hogy megjelentek a könyvjelzők, valamint a leggyakrabban használt oldalak is egyetlen kattintással indíthatók.
Most nézzük meg a böngésző egyes részeit, ami tartja a megszokott berendezkedést:

Chrome részletek

Kezdjünk el beírni egy oldalt, mégpedig a jelenleg legnépszerűbb magyar nyelvű hírportált, az Index.hu-t. Régebben még kötelező volt „www”-vel kezdeni a címeket, de ezt most már a böngészők többsége automatikusan kiegészíti. A leggyakrabban használt oldalak adatbázisa miatt a böngésző megpróbálja kiegészíteni az elsőként beírt „i” betűt. (Lásd a képen)

Chrome gépelés

Itt persze folytathatjuk a beírást is, de kiválaszthatjuk bármelyik kiadott találatot, melyek között a fel-le gombokkal (utána: ENTER) vagy az egér segítségével választhatunk. Az oldal megfelelő internet kapcsolat esetén pillatatok alatt betöltődik. Megjegyzés: nem kell azon csodálkozni, hogy elsőnek a reklámok jönnek be, ez elég sok oldalon így van persze marketing megfontolások miatt.
Ha már betöltődött a kívánt oldal, akkor néha érdemes egy másikat betölteni egy újabb fülön. Ehhez a jelenleg nyitva lévő oldalt fent mutató fül mellett lévő kis paralelogrammára kell kattintani. (Gyorskód: CTRL+T).

Chrome új fül

Ettől függetlenül, ha már elég sokat lépegettünk egy-egy fülön, akkor időnként vissza kell lépnünk egyet. Ezt legegyszerűbben a visszalépést segítő nyíllal tehetjük meg.

Chrome gombok

A fülek alatt láthatók sorra a legfőbb vezérlő gombok: visszalépés, előrelépés, fül újratöltése, induló oldal betöltése. Ezek közül az újratöltés gyorskódját érdemes megjegyezni (CTRL+R), illetve a kiinduló oldalét (ALT+Home).
Ha már több oldal volt az előzményben akkor a vissza nyílra való jobb egérgombos kattintással megnyithatjuk az ottani előzményeket.

Chrome visszalépés

Itt éppen 4 lépés látható. Ha több (és némileg precízebb) előzményre is szükség volna, akkor a legalsó, „Minden előzmény megjelenítése” sorra kell kattintani, mivel így nagyságrenddel több lépést kaphatunk vissza. (gyorskód: CTRL+H)

 

2.   Mindennapi használat

A Chrome böngészőben az a jó, hogy gyakorlatilag nincs vele dolgunk a telepítés után! Minden szükséges kodek telepítve van, nincsenek vele kompatibilitási problémák és automatikusan frissül. Ez utóbbit meglehetősen gyakran teszi (akár hetente vagy még gyorsabban). A mostani, általam telepített verzió például az 57.0.2987.133.
Ha nem kattintgatunk fejetlenül, akkor különösebb gondot nem fog okozni. Ha például egy felesleges fület szeretnénk bezárni, akkor a fül jobb oldalán lévő kis „x”-re kell kattintani. (Gyorskód: CTRL+W)

Chrome bezárás

Persze lehetőség van a fülek rendezésére a máshol már megszokott „vonszolásos” módszerrel, azaz az áthelyezendő fülre kell kattintani, majd addig nyomva tartani az egeret, amíg a kívánt pozícióba el nem értünk.

Más a helyzet, egy weblap eleve idegen nyelvű. Például ha egy fülön behívjuk a CNN televízió weblapját (http://www.cnn.com/), akkor azt a böngésző szeretné lefordítani a Google Translate szolgáltatás segítségével. A böngésző eleve megérzi az oldal nyelvét (példánkban: angol) és felajánlja az esetleges fordítást. Én magam bizonyos szinten beszélek angolul, de nem szeretem a gépi fordítást egyrészt a pontatlansága miatt, másrészt mivel az oldalak az eredeti nyelvükön mutatnak jól. Éppen ezért a felajánlott lehetőségek közül én a „Nem”-et részesítem előnyben, de ez ismét csak egyéni ízlés kérdése.

A nyelvfelismerő szolgáltatás egészen jól működik az angolon kívül például az olasz, spanyol, német, illetve mandarin kínai weblapokkal is, de szinte minden már feltérképezett nyelvvel elboldogul. Más lapra tartozik a fordító, ahol azért akadnak gondok a gépi fordítás pontosságával.

Ha mégsem ajánlja fel a böngésző a nyelv lefordítását, akkor a lap egy üres helyén jobb egérgombbal előcsalogathatjuk a helyi menüt, ahol már kiválasztható a (gépi) automatikus fordítás.

Chrome fordítás

Másik szolgáltatás a böngészőknél megszokott jelszavak elmentése. Ezt is szívesen felajánlja a Chrome, ha olyan helyre navigálunk el, ahol jelszó szükséges.

Chrome jelszó mentése

Itt választhatunk a jelszó mentése és ezen a webhelyen való mentés tiltása között. Ám a felbukkanó ablak jobb felső sarkában az ablak bezárásával a választást egész egyszerűen elhalaszthatjuk.
További kezelési lehetőségeket tartogat az Chrome ablakának jobb felső sarka.

Chrome 14

Itt a felső sorban (a felhasználói név kijelzése után) a minden ablaknál jól megszokott kicsinyít, méretet változtat, illetve bezár ikonokat találjuk. Más a helyzet az alatta lévő sorral. Az elsőként látható csillag segítségével az adott oldalt adhatjuk hozzá a könyvjelzőkhöz. Ide jöhetnek egyes kiegészítések (plug-inok), de ez jelenleg üres. A sorban utolsó ikon viszont igen fontos, mivel ez rejti a Chrome személyre szabását és beállításait. Erről szól a 4. fejezet!

3.   Új lehetőségek

Az egyes böngészők őrült tempóban újulnak, így ezek a lehetőségek csak egy részét képezik az elérhető újdonságoknak. Érdemes párat megjegyezni belőlük!
- Számológép – akár a böngésző címsorába, akár a Google.com megszokott keresési ablakába beírunk egy egyszerűbb matematikai műveletet, akkor ezt a böngésző elvégzi. Például írjuk be a címsorba a következőt: 36+64, majd nyomjunk egy ENTER-t. Válaszul kapunk egy nem túl bonyolult számológépet, illetve a helyes választ, a 100-at. Ha például a 30 fok szinuszára vagyunk kíváncsiak, akkor a beírandó kifejezés: sin 30 degrees.
- Mértékegység átváltások – ez is egy igen jól használható ötlet többek között a metrikus és az angolszász egységek között. Pl.: 18 C in F eredménye: 64.5 degrees Fahrenheit.
- Kulcsszavas keresés – a címsorba nyugodtan beírhatjuk a megszokott keresőszavakat, így nem kell előtte begépelni a Google.com honlapot sem.
- Link megnyitása új fülben – ez is egy igen látványos szolgáltatás, mivel a megszokott linkre való kattintás helyett a linket ráhúzhatjuk a füleket tartalmazó sorra és így az új fülben nyílik meg a link.
- Fájlkezelő – a lustáknak egy lehetőség, hogy a Chrome képes fájlkezelőként is működni, mivel Windows alatt a címsorba egyszerűen annyit kell beírni, hogy: C:\ és máris megnyílik egy hagyományos fájlkezelőre kísértetiesen hasonló felület.
- Chrome parancsok - Érdekes szolgáltatás az about:, illetve chrome: parancskódok sorozata. Ezek közül a fontosabbak következők (a cikk írásakor):

chrome:about

Az összes parancs kilistázása – érdemes kipróbálni!

chrome:apps

Chrome alkalmazásindító.

chrome:bookmarks

Könyvjelzők listája.

chrome:cache

A böngésző gyorstárában lévő oldalak listája.

chrome:chrome

A névjegy kiírása.

chrome:devices

Eszközök, pl.: nyomtató.

chrome:downloads

Letöltések. (gyorskód: CTRL+J)

chrome:dns

Beolvassa a használt DNS-szerverek listáját.

chrome:extensions

Kiterjesztések listája. (valamint letiltása/engedélyezése)

chrome:flags

Kísérleti funkciók – nem biztonságosak!

chrome:gpu

Minden információ a grafikáról.

chrome:histograms

A Chrome belső mérőszámainak tartalmi listái.

chrome:history

Előzmények. (gyorskód: CTRL+H)

chrome:newtab

Új fül indítása. (gyorskód: CTRL+T)

chrome:version

A böngésző verziószáma, valamint pár lényeges verziószám.

chrome:net-internals

A kapcsolódó információk megjelenítése, illetve mentése.

chrome:quota-internals

Felhasználható üres hely mennyisége.

chrome:settings

Beállítások.

chrome:sync-internals

A belső beállítások és URL-ek szinkronizálása a Google-lel.

chrome:version

Verziószám kiírása.

- Gyors kapcsolás a fülek között – Ha nem tökéletes az egér, akkor érdemes használni a CTRL + 1 kombinációt az 1. fül megjelenítéséért, vagy a CTRL+2-t a 2. fülért, stb.
- Jegyzettömb – bármelyik fül átalakítható jegyzettömbbé, bár nem minden megszokott funkció él. Parancs: data:text/html, <html contenteditable> Érdemes beírni a könyvjelzők közé!
- Levelezőkliens megnyitása – ha van alapértelmezett program (pl.: Outlook/Windows Mail vagy Thunderbird), akkor a következő parancs segítségével megnyitható: mailto: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., ahol természetesen a kívánt címzettet kell beírni a megfelelő helyre.
- Egész oldalasra nagyítás – ha időnként kevés a böngésző által nyújtott nem kicsi terület, akkor egész oldalasra nagyíthatjuk a látványt az F11 segítségével. Visszaállítás: ugyanezzel.

4.   Személyre szabás és beállítások

Chrome személyre szabás

Itt először az alapvető kezelési lehetőségek vannak:

- Új lap (gyorskód: CTRL+T)
- Új ablak (gyorskód: CTRL+N)
- Új inkognítóablak (gyorskód: CTRL+SHIFT+N). Megjegyzés: az itt való internetes kóborlásunknak nem lesz nyoma az előzményekben, de azért a megfelelő naplókra ez nem vonatkozik!
- Előzmények – az eddigi barangolásunk nyomai. (gyorskód: CTRL+H).
- Letöltések - (gyorskód: CTRL+J) a Chrome segítségével is le lehet tölteni sok mindent. Ezt alapvetően a felhasználó Letöltések mappájába teszi meg, de a letöltéseket legelőször a böngészőablak legalján lehet látni. Ez is önálló fülön jelenik meg.
- Könyvjelzők – a szokásos műveletekkel.
- Nagyítás - gyenge olvashatóságú lapokon segíthet, illetve kicsi képernyős netbookok esetén lehet a kicsinyítés nagy segítség. Jó ötlet a teljes képernyőre kapcsolás, amit a nagyítás sorában lévő kis stilizált téglalappal tehetünk meg. (gyorskód: F11).
- Nyomtatás - (gyorskód: CTRL+P) az aktuális weblap kinyomtatása.
- Átküldés – az itt megjelenő tartalmakat átküldheti más készülékekre, pl.: tv.
- Keresés - (gyorskód: CTRL+F) az éppen aktuális weblapon keresgélhetünk. Megjegyzés: itt a keresési ablak a jobb felső sarokban jelenik meg az aktuális találat sorszámával és az összes találattal. (a képen a „rep” szóra kerestem rá, ami itt 6-szor található meg és az alkalmazás a weblapon ebből a legelsőt jelöli ki.)

Chrome keresés oldalon belül

- További eszközök – egyéb hasznos funkciók, például Oldal mentése másként, Böngészési adatok törlése, Bővítmények, Feladatkezelő, stb. (részletesebben az 5. fejezetben!)
- Szerkesztés, Kivágás, Másolás, Beillesztés – itt a megszokott négy műveletet egy csomagban találhatjuk.
- Beállítások – részletesebben a 6. fejezetben!
- Súgó – a böngésző névjegye mellett egy egész értelmesen megszerkesztett segítség is található itt.
- Kilépés - a megszokott utolsó menüpont. Gyorskód: ALT+F4, illetve CTRL+SHIFT+Q.

 

5.   További eszközök

Chrome további eszközök

- Oldal mentése másként – (gyorskód: CTRL+S) a teljes oldalt lementi későbbi olvasásra. Akkor célszerű alkalmazni, amikor nem stabil az internetes kapcsolat.
- Hozzáadás az asztalhoz – a normál asztalra teszi ki a honlap ikonját, amit később a megszokott módon lehet megnyitni.
- Böngészési adatok törlése - (gyorskód: CTRL+SHIFT+DEL). Ezzel a böngészős múltunkat lehet letörölni. Ám ez nem minden napló törlését jelenti, csak a Chrome emlékezetét törli ki!
- Bővítmények - ez igen fontos lehet, ha valaki nem csak a szokásos oldalakat szeretné nézegetni. Bővítményekből igen sok van: több ezer. Ezek egy része hasznos, ám elég sok a csupán memóriát és sávszélességet foglaló apróság. Telepítés egyszerűen a „Hozzáadás” gombbal történik. Fontos megjegyezni, hogy a bővítmények nagy részét csak úgy lehet használni, ha a felhasználó bejelentkezik a Google Chrome-ba! Azért érdekes lehet körülnézni a következő (alapértelmezett) helyen: https://chrome.google.com/webstore/category/extensions?hl=hu (Részletesebben a 7. fejezetben!)
- Feladatkezelő - (gyorskód: SHIFT+ESC) Ez a jelenleg futó folyamatokat jelzi ki. Általában nem kell használni, de ha valamelyik fül beragad, akkor ennek a segítségével lehet „kilőni”.

Chrome feladatkezelő

- Fejlesztői eszközök – (gyorskód: CTRL+SHIFT+I) - ez csak a webes programozási nyelveket (HTML, CSS, PHP, …) jól ismerőknek ajánlott!

 

6.   Beállítások

Ez a pont az alkalmazás finomszabályzója. Sok mindenre alkalmas, de néhány, máshol megszokott beállítást nem ismer. Alapelv: a sima beállításokat nem érdemes bolygatni, mert azzal időnként komoly kárt is okozhatunk! De próbálkozni azért lehet!

Chrome beállítások

- Bejelentkezés - A menüpontot megnyitva legelső lehetőségként be lehet jelentkezni a Google fiókba, ha már van ilyen. (Megjegyzés: a GMail-es levélcím tökéletesen megfelelő!)
- Induláskor – Ezzel meg lehet szabni, hogy mivel induljon a böngésző. Alapértelmezés: „Új lap oldal megnyitása”. További lehetőség: „Folytatás ott, ahol abbahagytam”. Ezt azért nem javasolt használni, mert időnként sikerül úgy megnyitni minden szemetet/reklámot, hogy csak a böngészőből való kilépés segít. Végül a harmadik lehetőség: „Adott oldal vagy oldalak megnyitása”.
- Megjelenés - Harmadik beállítási lehetőség a megjelenés szabályozása. Itt lehet kérni kezdőoldal ikont (érdemes!), valamint a könyvjelzőket lehet mindig láthatóvá tenni. Sokan használnak itt letölthető és beállítható témát, de én ezt inkább kerülöm, mivel a böngésző így, alapállapotában a leggyorsabb.
- Keresés - Negyedik lehetőségként kiválaszthatjuk a keresőmotort. Az alapértelmezett persze a saját Google motor. Amúgy az általános keresők között jelenleg meglepően kicsi a választék: Google, Yahoo!, Bing. Más lapra tartoznak a speciális keresők, pl.: Árukereső.hu, Booking.com, Corbis képek, stb.
- Személy – a felhasználói fiókot lehet megadni, illetve a vendégként való böngészést lehet engedélyezni.
- Alapértelmezett böngésző - Hatodik lehetőségként ki lehet választani, hogy a Google Chrome legyen az alapértelmezett böngésző. Itt véget is érnek az alapvető beállítások, de sajnos mentés gomb nincs, de a rendszer így is elfogadja a változtatásokat.

Viszont van egy apró, szinte megbújó kis kék felirat legalul, amire érdemes rákattintani!

Chrome további beállítások

Itt újabb speciális beállítási lehetőségek bukkannak fel. Ezek közül az első az adatvédelem. Az alapvető beállítások jók, de ettől még érdemes végigbogarászni. Többek között itt lehet letiltani a használati statisztikák és hibajelentések automatikus küldését a Google számára.
A második lehetőség a máshol is megszokott jelszavak és űrlapok. Itt egy jól látható táblázatot kapunk a már mentett jelszavainkról, de a biztonság kedvéért a legelső jelszó megjelenítése előtt a rendszer még kér egy biztonsági bejelentkezést a belépéskori jelszóval.
A harmadik lehetőség az internetes tartalom név alatt megbúvó betűméret, betűtípus és oldal nagyítása/kicsinyítése. Ez utóbbira például jobb a máshol megszokott CTRL+egérgörgő fel/le módszer. (Görgős egér nélkül CTRL és szürke plusz/mínusz).
Negyedik lehetőségként a hálózati proxy-beállításokat lehet módosítani. Változtatása szakértelem nélkül nagyon nem javasolt!
Ötödik lehetőségként a nyelveket lehet állítgatni. Itt például le lehet beszélni a böngészőt arról a néha idegesítő szokásáról, hogy az idegen nyelvű oldalakat mindig felkínálja fordításra.
Hatodik pontban a letöltések helyét lehet beállítani. Nekem az a bevált módszerem, hogy mindig letöltés előtt kérdezzen rá a kívánt helyre.
Hetedik pontban a biztonságot szavatoló HTTPS/SSL-tanúsítványokat lehet kezelni.
Nyolcadik pontban be lehet jelentkezni a Google Cloud Printbe. Így bárhonnan lehet nyomtatni a saját számítógép (bekapcsolt) nyomtatójára, de ehhez is szükséges a Google-fiókos bejelentkezés.
Utána a rendszer további kisegítő lehetőségeket ajánl fel, pl.: nagyobb kontraszt, erősebb színek, stb.
Végül a rendszer két beállítási lehetőséget ad: a háttéralkalmazások további futtatása böngésző bezárása után, illetve hardveres gyorsítás alkalmazása, ha ez lehetséges. Az alapértelmezést itt sem érdemes bolygatni.
Legeslegutolsó beállítási lehetőségként ott van az alapértelmezett beállítások visszaállítása, amit akkor érdemes használni, amikor már túl sok mindent sikerült elállítani.

További beállításai lehetőség nincs, sem a beállítás mentésére szolgáló gomb!
Ha valakiben még maradtak kérdések, akkor érdemes végignézni a Súgón mellett a szintén ott található gyakran ismételt kérdéseket (FAQ) is, mivel sok mindenre ad érthető és jól áttekinthető választ.

7.   Bővítmények újragondolva

Az egyik legjobb, de ugyanakkor legtöbbször szidott része a böngészőknek a bővítmények/kiegészítők (plug-in, extension), ezzel egyrészt sokkal könnyebbé tehetjük a munkánkat, másrészt viszont sok lehetőségtől megfosztjuk a megjelenést. Ebben a részben néhány apróbb lehetőségre szeretném felhívni a figyelmet.

- Google Diák, Google Dokumentumok, Google Táblázatok, Google Dokumentumok Offline – ezeket akkor érdemes használni, ha rendelkezünk Google tárhellyel, illetve ott szoktunk irodai dokumentumokat szerkeszteni. (URL: http://docs.google.com/)
- Google Levélfigyelő – ezzel a Gmail-t figyelhetjük böngészés közben. A címsor jobb oldalán a csillag mellé teszi ki a kis ikonját.
- OneNote Web Clipper – azoknak ajánlott, akik sokat használják a OneNote-ot jegyzetelésre. Gyors, egyszerű, könnyű.
- Booking.com – a népszerű szállásfoglaló oldal saját hivatalos bővítménye.
- Dropbox for Gmail – a méltán népszerű felhő alapú tárhely és a Gmail összekötése.
- AdBlock – a reklámok blokkolása. Nem tökéletes és egyes oldalak megjelenésében kifejezetten káros, de hasznos lehet.
- Adblock Plus – az előzővel kb. megegyező.
- YT Downloader – A Youtube-ról képes letölteni zenéket és videókat. (Sajnos nem tökéletes!)

 


 Tisztelt Olvasó!

 

Továbbra is kérem, ha valami kérdése van a fentiekhez, vagy talált valami hibát, pontatlanságot, akkor ne habozzon és forduljon hozzám! Elérhetőségek:

Kapcsolati űrlap: https://tferi.hu/kapcsolat-102

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Köszönöm a figyelmet!

Tamás Ferenc

© TFeri.hu, 2017.ápr.

 

 
Nincs IKeret