Tamás Ferenc: A -sztori


A mai informatika világában nagyon sok sikercég indul úgy, mint a Google: egy kicsi garázsban pár emberrel – remélve, hogy az ötletük sikert arat és gazdagok lesznek. Ezen klasszikus garázs-cégek döntő többsége némi működés után becsődöl és megszűnik, ám ritkán fel-feltűnik egy igazán nagy ötlet, ami egy igazi nagy ötletből kiindulva jó adag marketinggel megfűszerezve piacot robbant. Ilyen a Google is! Egy sima kis garázs-cégből kiindulva mára már az iparági szabvánnyá nőtte ki magát. Jellemző, hogy az (amerikai) angol nyelvben előszeretettel használják a „to search” helyett a „to google” kifejezést, de a magyar nyelvbe is átjött a keresni szó szinonimájaként a „ráguglizni” kifejezés.

Korai évek

Két nagyreményű ifjú, Sergey Brin és Larry Page 1995-ben találkoztak a Stanford Egyetemen. A 22 éves Larry, a Michigani Egyetem végzőse fontolgatja a Standford-i jelentkezést és Sergey-t bízzák meg azzal, hogy Larry-t vezesse körbe. Egyes források szerint akkor (legelső) találkozásukkor nagyjából semmiben sem értettek egyet. (Képen: a két alapító; kép forrása: https://www.google.hu/intl/hu/about/company/ )
Egyéb témák mellett Larry a disszertációjában igyekezett feltárni a World Wide Web matematikai tulajdonságait, melynek megértéséhez óriási grafikont is készített. Terry Winograd, a mentora javasolta, hogy folytassa ezt a témát – Larry később ezt a „valaha kapott legjobb tanács”-nak nevezte. Larry a probléma kutatása közben azt kezdte elemezni, hogy melyik webes oldalra hány értékes link mutat, ahogy ez a tudományos cikkeknél már megszokott. Ehhez a projecthez kapcsolódott Sergey Brin is és 1996-ban immáron Stanford-i számítógép-tudományi hallgatókként, fejlesztik a BackRub nevű keresőmotor közös fejlesztését a Stanford Digital Library Project (SDLP) keretében. Az SDLP eredeti célja az volt, hogy egy egyszerű, integrált és univerzális digitális könyvtárat fejlesszen ki a National Science Foundation és egyéb alapítványok finanszírozása segítségével. Ez a motor 1996 márciusától kezdte meg a kapcsolatok felderítését és a találatok gyűjtését. Az összegyűjtött adatok optimalizálását és a fontossági sorrend felállítását egy új, Sergey és Larry által kifejlesztett PageRank nevű algoritmus végezte el. A BackRub kimeneti listája az akkori vetélytársakkal összehasonlítva jobb és pontosabb eredményeket adott. A BackRub egy évnél valamivel tovább üzemelt az egyetemen, de az akkori lehetőségekhez képest túl sok sávszélességet emésztett fel.  A kereső motorja több fejlesztésen esett át és idővel az oldalak találati aránya is egyre jobb és jobb lett.


1997. elején a következő eredményeket tudta a még névtelen cég felmutatni: 75,2 millió indexelt HTML-oldal és 207 Gbyte letöltött tartalom. A BackRubot Java és Python nyelven írták és futásához számos Sun Ultra és Intel Pentium gépet használtak fel (Linux operációs rendszerrel). Az elsődleges adatbázist egy 28 GB-os Sun Ultra II-es HDD-n tárolták.
Némi ötletelés után a matematikai „googol” szó átalakításával (ami mellesleg egy db 1-est és 100 db utána következő 0-át jelent) cégnévnek a Google szót választották. A választással azt is akarták jelképezni, hogy a keresőmotorjuk az interneten található látszólag végtelen információhalmazt is rendszerezi és kereshetővé teszi. Az eredeti keresőmotor a google.stanford.edu címet használta az önállósodás előtt. A cég kiadásait a keresésekhez köthető fizetős hirdetések és reklámok segítségével finanszírozták.
 
(Képen: a Google legelső szervere. Kép forrása: http://static2.businessinsider.com/image/56171251bd86efa15c8b566c-1200/the-first-ever-google-server-was-built-in-a-custom-case-made-out-of-legos-and-housed-on-the-stanford-campus-at-first-it-was-just-at-googlestanfordedu-but-the-googlecom-domain-name-was-registered-on-september-15th-1997.jpg  )

1998. áprilisában Larry elindítja a Google Friends Newsletter c. hírlevelet, hogy a rajongókat tájékoztassa. Ez a lehetőség azóta megszűnt, helyette a https://www.google.com/press/  működik. A Sun társalapítója, Andy Bechtolsteim 1998. augusztusában kiállított a még nem létező Google Inc. cégnek egy 100.000 $-ról szóló csekket. Magát a google.com címet 1997.szept.15-én jegyezték be; míg a Google Inc. vállalatot formálisan 1998.szept.4-én jegyezték be egy barátjuk, Susan Wojcicki garázsában. Cím: 232 Santa Margarita, Menlo Park, Kalifornia, USA.
 
(Képen: a nevezetes garázs; Kép forrása: http://static2.businessinsider.com/image/53d90e2e69bedd7d497937a5-1200/eventually-google-drained-too-much-of-stanfords-bandwidth-and-the-it-department-kicked-them-out-page-and-brin-relocated-the-fledgling-company-in-the-garage-of-future-google-employee-and-youtube-head-susan-wojcicki.jpg )
Picivel ez után Larry és Sergey nyitnak egy bankszámlát, ahol letétbe helyezik a kapott csekket. Legelső alkalmazottjukként felveszik volt egyetemi csoporttársukat, Craig Silversteint. Később ő lett a Google technológiai igazgatója, majd több, mint 10 éves együttműködés után elváltak útjaik és Craig csatlakozott az oktatással foglalkozó Khan Academy startup-hoz. 1998. decemberében az amerikai PC Magazine arról számol be, hogy a Google-nak "hátborzongató érzéke van a kifejezetten releváns találatok megjelenítéséhez", valamint az 1998-as Top 100 webhely listájában a legjobb keresőmotornak ismerik el a Google-t.

A fejlődés


1998 végére a Google elérte a 60 millió indexelt oldalt. Bár a honlapon még mindig a „Beta” szerénykedett, de a mérvadó szaklapok cikkei szerint a Google találati arányai és pontossága sokkal jobb, mint a vetélytársakéi (HotBot, Excite, stb.); valamint sokkal gyorsabb, mint a túlterhelt portáloké (Yahoo, Lycos, Netscape, AOL, MSN, …). 1998-ban elkészül a legelső ünnepi embléma, amivel a készítők azt akarták jelezni, hogy a Burning Man fesztiválon vannak lazítani. (Kép eredetije: http://www.google.hu/intl/hu/about/company/)

1999. februárra a cég kinövi a garázst és immáron a 8 alkalmazottjukkal átköltöztek a 165 University Avenue, Palo Alto címre. A környéken, a nevezetes „Szilikon-Völgyben” (Silicon Valley) számos technológiai cég működött, például a PayPal és a Logitech ugyanezen épületben! 1999. májusában vették fel az értékesítésért felelős Omid Kordestani-t, aki a cég első nem mérnöki alkalmazottja volt. 1999. június 7-én a cég legelső sajtóközleményében egy 25 millió dolláros támogatást jelentett be a Sequoia Capitaltól és a Kleiner Perkinstől. Augusztusban újabb költözés; az új cím: 2400 E. Bayshore, Mountain View. Ez az épület néhány mérföldnyire van a Stanford Egyetemtől a Szilícium-völgyben. Novemberre vette fel a cég a legelső szakácsát, Charlie Ayers-t. A cég ekkorra már kb. 40 alkalmazottat tudott felmutatni. A kereső sikerét többek között az általa alkalmazott minimális design is növelte, mivel ezt a felhasználók nagyon megkedvelték.

A 2000-ben bevezetett egyszerű szöveges hirdetések a cég gazdasági sikerét tették lehetővé. 2000. április 1-én bejelentik a MentalPlex-et, amelyik képes kiolvasni az emberek agyából a kívánt és elképzelt keresési találatokat. Ezzel alapozzák meg az április 1-jei átveréseket (hoax-okat). Májusban megjelenik az első ünnepi embléma – egy kis UFO -; amely még nem kapcsolódik semmilyen különösebb eseményhez. (Kép eredetije: https://www.google.com/doodles/google-aliens-2000-1?hl=hu ) Azóta a www.google.com  oldalon a logót időnként lecserélik viccesre, illetve az adott nemzetre jellemző grafikára/játékra, hivatalos nevén Google Doodle. Az összes ünnepi embléma megtekinthető a https://www.google.com/doodles  weblapon.
 
2000. májusában megjelenik a Google.com első 10 idegen nyelvű verziója (francia, német, olasz, svéd, finn, spanyol, portugál, holland, norvég, dán), melyet számtalan másik követ. 2017-ben több, mint 150 nyelven ad a kereső találatokat. Júniusban pedig kötnek egy megállapodást a Yahoo!-val, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresésszolgáltatójuk. Ekkorra érik el az 1 milliárd indexelt oldalt, ezzel a világ legnagyobb keresőmotorjává váltak. Szeptemberben kezdi meg működését a Google New York egy helyi Starbucks kávéházban a 86. utcában – egyszemélyes csapattal. Ma már több, mint 4000 dolgozót foglalkoztat az ottani iroda a Nyolcadik sugárút 111. szám alatt.
 
(Kép forrása: Google Street View)
Októberben 350 ügyféllel bevezetik a Google AdWords szolgáltatást, melyben a keresésekhez kapcsolódó szöveges hirdetéseket és találatokat jelentetnek meg, így maximalizálva a megjelenés pontosságát és minimalizálva az ehhez szükséges időt. Az egyes kulcsszavakat az árbevétel és az átkattintások aránya alapján értékelték, de az alapvető ár a kattintásonkénti 5 (amerikai dollár-)cent volt. Ezt a kereskedelmi modellt azóta számos más portál és kereső is átvette. 2000. decemberben indult a Google Eszköztár, amely egy olyan böngészőbe épülő modul (plug-in), amely anélkül teszi lehetővé a keresést, hogy a felhasználó felkeresné a Google induló oldalát.

2001. februárjában megtörtént az első nyilvános felvásárlásuk is, amikor megvették a Deja.com usenetes vitafórum-szolgáltatását az 1995-tel kezdődő több, mint 500 milliós archívumokkal együtt, majd kereshetővé és böngészhetővé tették. Erre alapult a Google Csoportok szolgáltatás! Júliusban indul a Google Képek, egyből 250 millió képhez való hozzáféréssel. Augusztusban nyílik a cég első külföldi irodája, mégpedig Tokióban. Decemberre a cég eléri a 3 milliárd indexelt weboldalt. Decemberben közreadják az első Google Zeitgeistet, amely vizuálisan mondja el mindazt, amire az emberek milliói rákerestek. Ez a szolgáltatás azóta is jön – évről évre.

2002. februárjában kiadják a vállalatoknak szánt Google Keresőegységet, amellyel a cégek saját dokumentumaikban kereshetnek. 2002. szeptemberében 4000 hírforrással elindul a Google Hírek, majd decemberben a megvásárolható dolgokat kereső Froogle is (későbbi nevén: Google Shopping).

2003. februárjában felvásárolják a Blogger.com készítőjét, Pyra Labs-ot, majd az Applied Semantics felvásárlásával indult a hirdetők jobb kiszolgálását célzó Google AdSense szolgáltatás is. Áprilisban indult a Google Grants, az AdWords nonprofit verziója, amely havonta 10000 dollárt biztosít a kezdeményezéseiket népszerűsíteni kívánó csoportoknak. Decemberben elindul a Google Print (később: Google Könyvek), amely a kinyomtatott könyveket teszi kereshetővé indexelésükkel és rövid tartalmi kivonatolásukkal. A szolgáltatás 2004-ben kibővült a könyvtárakkal kötött digitális szkennelési megállapodással, így több millió könyv került szkennelésre.

2004. februárjában elérték a 6 milliárd indexelt elemet, köztük 4,28 milliárd weblap és 880 millió kép, bár a Yahoo! elkezdte az önálló keresőmotorját (újra)építeni. Márciusban újabb költözés a 2400 Amphitheatre Parkway, Mountain View címre, ahol GooglePlex néven egy igen modern és a munkatársak által nagyon kedvelt épületet vettek birtokba. A cég immáron túlnőtte a 800 alkalmazottat.
 
(Kép eredetije: http://www.andrewhoyer.com/my-day-at-the-googleplex/)

2004. április 1-jén indult a Gmail, amely azóta is igen nagy népszerűségnek örvend, bár eleinte csak meghívóval lehetett regisztrálni. Júliusban felvásárolják az internetes fotórendezéssel és megjelenítéssel foglalkozó Picasát. Augusztusában a Wall Street-i tőzsdére bevezetik a cég 19,6 milliónyi részvényét – 85 $-os darabáron. 2017 elején az immár Alphabet-részvények ára 800 $ felett van. Októberben megnyílik a Google Desktop Search, amivel a helyi merevlemezen tárolt fájlok is kereshetővé váltak – azóta ez a szolgáltatás megszűnt, illetve átalakult. 2004. novemberében nyílt meg a Google Tudós béta-verziója, amely tudományos irodalom, szakdolgozatok, disszertációk, könyvek, szinopszisok és műszaki leírások kereséséhez nyújt segítséget. Az év végére az internetes felhasználók az összes kereséseik 85%-át már a cég honlapjáról, illetve a máshová beágyazott kis keresőcsíkokról indítják el.

2005. februárjában elindul az előző év októberében felvásárolt digitális térképészettel foglalkozó Keyhole cég ötlete alapján a Google Térkép is, ami azóta világszerte átalakította a navigációt. Újabb felvásárlással (Urchin internetes elemző cég) megalapozzák a Google Analytics-ot, mely novemberben indult. Áprilisban a Google Térképben megjelenik a műholdas nézet és az útvonalterv.
 
2005. júniusban újabb szolgáltatás indul, a Google Föld, a maga térképes adatbázisával és 3D-s tervezésű épületeivel. Az alkalmazást azóta több, mint 1 milliárdszor töltötték le. Augusztusban indult a Csevegő, amely egy év múlva megjelenik a Gmail-ben is. 2013-tól a Csevegőt a Hangouts nevű egységes kommunikációs rendszer váltja fel. Októberben indult a hírcsoportok böngészésére specializálódott Google Olvasó – ez a szolgáltatás azóta megszűnt.

2006. januárjában jelentősen, újabb 25 nyelvvel kibővül a Picasa. Márciusban indult a pénzügyi információkkal szolgáló Google Finance. Márciusban a cég felvásárolja a Writely-t, amely a későbbi Google Dokumentumokat alapozza meg. Áprilisban indul az eseményekkel és határidőkkel foglalkozó, személyre szabható Google Naptár. Szintén áprilisban indult a Google Fordító, amely először arab-angol fordítást tett lehetővé, de a folyamatosan bővülő gép szolgáltatás ma több, mint 70 nyelven elérhető. Júniusban az Oxford English Dictionary szótárba bekerül a Google szó igeként. 
Augusztusban a Google Könyvkereső kibővítésével ingyenesen letölthetővé válik rengeteg könyv PDF-formátumban. Októberben felvásárolják a Youtube-ot 1,65 milliárd $-ért, valamint beindítják a Google Dokumentumok és Google Táblázat szolgáltatását.

2007. februárjában szabaddá válik az eddig regisztrációhoz kötött Gmail, valamint elindul a Google Apps cégeknek, így sok vállalat számára elérhetővé válik a felhő-alapú szolgáltatás. Májusban debütál az utcaképek szolgáltatás a Google Térképen New York, San Francisco, Las Vegas, Miami és Denver képeivel. Augusztusban pedig beindul a csillagképeket néző és virtuális túrát lehetővé tevő Sky szolgáltatás a Google Föld keretében. Szeptembertől immáron bemutatókat is lehet szerkeszteni a Presently szolgáltatással a Google Dokumentumokban. Novemberben bemutatja a cég az első nyílt operációs rendszert mobil eszközök számára, az Androidot.

2008. februárban a JotSpot felvásárlása és újragondolása után debütál a Google Webhelyek. Márciusra lezárják az ügynökségek, marketing-vállalatok számára reklámlehetőségeket kínáló DoubleClick felvásárlását. Májustól elérhető a keresés az IPv6 címeken is; a Google fordító immáron 23 nyelven elérhető. Júniusban indult a Google Térképkészítő, melynek segítségével a felhasználók közvetlenül frissíthetik a földrajzi adatokat a Google Térkép és a Google Earth szolgáltatásokban. Júniustól a webhelytulajdonosoknak elérhetővé válik a saját honlapon belüli keresést lehetővé tevő a Google Egyéni Keresőmotor. Júliusban a cég keresője eléri az 1 billió indexelt weboldalt.
2008. augusztusban elindult az amerikai választásokkal foglalkozó webhely, ami 2012-től nemzetközi lett. Szeptember 2-án kiadják a Google Chrome böngésző legelső verzióját, amely igen gyorsan rést hasít a piacból. Decemberben a világ minden tájáról kiválogatott zenészekkel megalakul a Google Szimfonikus Zenekar – későbbi nevén Youtube Symphony Orchestra.

Újabb eredmények


2009. februárjában a Google Föld kibővül az óceánnal, amely 3D-s képeket (is) ad a tenger mélyéről, valamint a Google Fordítójában megjelenik a magyar nyelv is! Szintén februárban megjelenik a hangalapú keresés az Androidon. Áprilisban újragondolják a Google Labs-t és bevezetik a Toolbar Labs-et. Júliusban bejelentik a Google Chrome OS rendszer fejlesztését, amely egy elsősorban laptopokra szánt nyílt forráskódú, pehelykönnyű operációs rendszer. A Holdraszállás 40. évfordulóján a Google Föld-be bekerül a Hold is, többek között helyszíni felvételekkel. (Aztóa már elérhető a Mars is.) Októberben bejelentik a 3D-s Épületmodellezőt (Building Maker), amelyet jól összehangolnak a Google Föld térképeivel. Októberben készült el a Google Térkép Navigációja, amely egy részletes, GPS-alapú navigációs rendszer 3D-s nézettel, hangos irányítással és egyes helyeken forgalmi adatokkal.

2010. márciusában már kerékpáros útvonalak is felkerülnek a Google Térképre. Áprilisban elindult egy webhely azon számának közzétételére, amelyeket a kormányoktól kap a Google arra vonatkozóan, hogy közöljön információkat felhasználókról, illetve hogy távolítson el tartalmat a Google-termékekből. Az év második felétől kezdve grafikákkal is szemléltetik a termékekhez vezető forgalom megszakítását, például ha egy kormány letiltja a hozzáférést, vagy ha átvágnak egy kábelt. Májusban a Pac-Man 30. évfordulójára indult az első játszható ünnepi embléma. Júniustól a Google.com háttérképe személyre szabható. Októberben jelentették be az önvezetős autós technológiát.

2011. februárjában a világ 17 nagy múzeuma is megtekinthető virtuálisan a Google Art projekt kere-tében 1000 feletti képpel. Márciusban bevezetik a +1 gombot, amely ajánlásokkal segíti az eligazo-dást. 2011. áprilisától az alapító társtulajdonos Larry Page lesz a vezérigazgató és Eric Schmidt az ügyvezető elnök. Elérhetővé válik a Google+ projekt, a valós idejű megosztást biztosító és az inter-netet újragondoló szolgáltatás. Augusztusban játékok is felkerülnek a Google+-ra, valamint az utca-képek immár az Amazonasról is megtekinthetőek. Októberben a Google Föld eléri az 1 milliárd letöl-tést. Közben a legtöbb szolgáltatás ráncfelvarráson, illetve újratervezésen esik át, novemberben éppen a Gmail van soron, míg decemberben a Youtube-ra kerül a sor. Decemberben az Android Marketen az alkalmazásletöltések száma túllépte a 10 milliárdot, amely kb. egy milliárd letöltéssel nő havonta.
2012. februárjában a Chrome elindul Androidon is, majd májusban iOS-en is. Márciusban az Android Marketből Google Play áruház lesz, amely alkalmazások mellett többek között játékokat, könyveket, mozifilmeket és zenét is lehet letölteni. Áprilisban elindul a Google Drive, amely fájlok, képek, do-kumentumok megosztását teszi lehetővé. Év közben a Chrome piacvezető böngésző lett. December-ben elindul az iPhone-on is a Google Térkép

c. videója elsőként elérte a Youtube-on az 1 milliárd letöltést, ezzel a világ legnézettebb videója lett. Ebben az évben indították el Google Glass néven a hordható szemüveg projektet, ami azóta a sikertelen üzletmenete miatt meg-szűnt.
 
(Kép forrása:
http://www.highlightpress.com/google-glass-faq-covers-privacy-user-experience-and-release-date-details/3206/sdavis)
2013. májusra alapos ráncfelvarráson esett át a GMail. Pár hónappal a Google Térkép asztali verziójának bemutatása után júliusra megjelent a tabletekre és az okostelefonokra szánt verzió is. Szeptemberre az Android eszközök száma meghaladta az 1 milliárdot. Decemberben megjelent a Google Compute Engine, amely fejlesztőknek teszi lehetővé az alkalmazásaik létrehozását és üzemeltetését a Google felhő-szolgáltatásain.

 
2014. áprilisban a Google Térképben immár 2007-től kezdve hozzáférhetők az utcaképek. (Képen: Street View autó; Kép eredetije: https://www.google.com/streetview/understand/) Májusban elkészült az első 3D-s logó, a 40. születésnapját ünneplő Rubik-kockáról. Novemberre a Google megnyitotta a 70. irodáját a világ 41 országában. Decembertől a legfelkapottabb keresések címe immár Google – Az év keresései.

2015. október 2-re a cégcsoportot átszervezték, az új holding-cég az Alphabet Inc., amely összefogja az összes kisebb-nagyobb Google-céget. A cég portfóliója több iparágat lefed, például: technológia, élettudomány, befektetés és kutatás. Leányvállalataiból több megváltoztatta nevét az átalakítás óta: a Google Venturesből GV, a Google Life Sciencesből Verily, a Google X-ből X lett. A Google részvényeit átnevezték Alphabet részvényeknek, amik a Google régi "GOOG" és "GOOGL" kódjain vannak a tőzsdén jegyezve. Az Alphabet összes értékét 543,3 milliárd dollárra becsülik.
 
(Kép forrása: https://arstechnica.com/gadgets/2016/01/2016-google-tracker-everything-google-is-working-on-for-the-new-year/) Az egyes vállalat-részek leírása a link helyén megtalálható!

2016-ban debütáltak a Google-X keretein belül az önvezető autók, amik immár a kaliforniai utakon is feltűntek. A cég ráerősített a mobiltartalmakra, mivel a keresések arányában egyre nagyobb részt kapnak a mobilról indított keresések. A keresések eredménye is módosult annak függvényében, hogy ki hol írta be a keresési kulcsszavakat.

A fejlődés töretlen azóta is. A Google egyértelműen ipari szabvánnyá vált és egyre nagyobb lesz. A pénzügyi eredményei is tiszteletre méltóak. Az USÁ-ban oly' népszerű és a cégektől elvárt jótékonysági, környezetvédelmi és közösségi felajánlásoknak is messzemenően eleget tesz. A folytatás még nem látható, de várhatóan a cég soha nem áll le...


© TFeri.hu, 2012.
Felújítva: 2017.Felhasznált irodalom:
–    http://www.google.hu/intl/hu/about/company/ 
–    http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Google
–    http://www.google.com/about/company/history/
–    http://www.submittoday.com/history_of_google.htm
–    http://web.archive.org/web/20000309205910/http://www.google.com/pressrel/pressrelease1.html
–    http://www.fundinguniverse.com/company-histories/google-inc-history/
–    http://www.siliconvalleyhistorical.org/home/google_
–    https://www.wired.com/2005/08/battelle/ 
–    https://hu.wikipedia.org/wiki/Alphabet_Inc.
–    http://www.cozy-digital.co.uk/history-of-google-cozy
–    http://www.businessinsider.com/google-history-in-photos-2016-10/#google-got-its-start-in-1996-when-two-stanford-phd-students-named-sergey-brin-left-and-larry-page-right-had-the-idea-for-backrub-a-revolutionary-search-engine-that-used-a-technology-called-pagerank-that-would-rank-web-pages-based-on-how-many-other-web-pages-linked-back-to-them-1
–    http://www.highlightpress.com/google-glass-faq-covers-privacy-user-experience-and-release-date-details/3206/sdavis 
–    https://www.britannica.com/topic/Google-Inc 
–    https://arstechnica.com/gadgets/2016/01/2016-google-tracker-everything-google-is-working-on-for-the-new-year/ 
–    http://www.archantdialogue.co.uk/opinions/what-google-did-for-content-marketing-in-2016/