Virtuális kirándulás – Görögország 2010

Makrygialos - Olymposz Riviéra

10 napot töltöttünk idén augusztusban Görögországban. Már régen terveztük ezt a nyaralást, most sikerült megvalósítani. Jelen leírás nem tudja visszaadni mindazt, amit átéltünk, de 1-2 érzést, illetve benyomást szeretnék megosztani Önökkel. (Jobb oldali zászló eredetije: http://www.hellasmultimedia.com/webimages/anim-htm/anim19.htm )

Először is: én nem feltétlenül rajongok az autóbuszos társasutakért, mivel például Thesszaloniki környékére, ahová mi is mentünk, kb. 24 óra az út Székesfehérvárról. Inkább autóval mentünk. Persze kerestünk hozzá segítséget is, amit Stevie leírásában meg is találtunk. Címe: http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=333 Érdemes kinyomtatni!

 

Némi kiegészítés: a legegyszerűbb útvonal: magyar határig az M5-ösön (pár óra, kiváló út), utána Szerbián át az E-75-ösön keresztül. Na, ezzel már gondok vannak. Szerbiában kezdődik a Balkán! Több helyen is szednek útdíjat, amit vagy szerb dínárt váltva lehet kifizetni, vagy euróval, de legegyszerűbb bankkártyával. Minden szerb fizetőkapunál korrektül és gyorsan le tudták húzni a VISA kártyámat. (5-6 alkalommal kell fizetni, kikerülni nem érdemes őket.) Útvonal: Palic, Novi Sad, Belgrád, Nis, Leskovac, Tabanovce. Összesen kb. 6-7 óra egy jó 100-120-as tempóval. A szerb útvonal eljén még építkeznek, de utána jön egy szépen megépített és gyors autópálya, majd jönnek a hegyek, ahol sokkal nehezebben lehet haladni a sima főúton. Stevie leírásában óvott a rettenetesen kemény szerb rendőröktől, de nálunk ez nem volt gond, mivel főleg éjszaka haladtunk át az országon. Sajnos a sok útépítgetés miatt alkalomszerűen le van zárva ez-az, de rengetegszer előfordult az is, hogy a már felesleges táblákat kint hagyták vagy egyszerűen ott felejtették. (pl.: 300 méteren belül 100-as, 80-as, 60-as, 80-as, majd 40-es sebességkorlátozó tábla). A szerb kutaknál a benzin hatósági áras, tehát mindenhol egyforma, de tisztaságot biztosan az OMV és a Mol kutaknál lehet találni; a többi lutris. A határnál tényleg gond lehet, mert a szerb határőrök befelé alaposan megnéznek mindenkit (akár több órás várakozás is lehetséges!), de szerencsére kifelé nem volt gondunk. Utána jött egy másik ex-jugoszláv tagállam: Macedónia. Számomra rejtély, hogy ez a picike ország miből él. A rajta áthaladó E-75-ös úton kívül szinte semmilyük sincs, viszont tankolni ott érdemes, mert a Makpetrol kútjai korrektek és jó minőségű benzint adnak. Alig 2-3 óra alatt keresztül lehet haladni rajta, de érdemes a szép hegyeket nézegetni. A GPS-szel érdemes vigyázni, mert nálunk például Makedónia nem volt benne, így mindenáron Szófia felé akart kerülni, de volt olyan is, akit Kosovóba vitt át. Visszafelé jövet már többet gondolkodtunk és a papír alapú térkép ellenőrzésére használtuk csak a GPS-t. A makedón-görög határon nem szokott torlódás lenni, bár 20-30 perc várakozás azért beleférhet.

 

Görögországba érve több mindenre felfigyelhetünk. Például az utak egész jók, de mégsem! Állítólag volt olyan autópályájuk, amelyre 1981-ben kaptak támogatást és csak 2003-ra tudták megépíteni. Sok helyen látszik, hogy csak a fél autópálya épült meg, de hogy a másik felére mikor lesz pénz, az jó kérdés. Tudom, hogy augusztusban elég meleg van arra is, de azért az itt-ott dolgozgató építőkön nem sok ember munkálkodott az utakon. Az autópályákon itt is 120 a megengedett maximum, de 130-140-es tempóval halad az átlagos forgalom. Más a helyzet a táblákkal. Sajnos a görög betűs neveket szerintem ötletszerűen írják át latinra, mivel volt olyan görög város, aminek háromféle latin átírása is létezett egy 50 km-es szakaszon belül. Ráadásul a GPS is hajlandó eltévedni, mivel az ottani utak nem igazán precízen vannak bevíve az adatbázisba. Persze a görög autópályákon is kell fizetni, de ott legalább már euróval. Sajnos egész Görögországra érvényes, hogy nem szeretik a bankkártyás fizetést! Amíg ott voltunk, egyáltalán nem tudtuk használni a kis plasztiklapocskát, így csomó készpénzt kellett vinnünk. Bár vannak ott is pénzkiadó automaták, de az általában nem egy olcsó művelet (az én bankomnál pl. 4€ + 0,5%).

Az utak jól járhatóak és elég szélesek is. Mivel az ország jó része hegyekkel van tele, ezért érdemes gondolkodni azon is, hogy a térképen simának tűnő út sajnos komoly hegyeken is átvezethet! Az időjárás stabil: nyáron 30-35 fok közötti állandó napsütés, amit csak nagy néha zavar meg pár apró fátyolfelhő. A tenger mindig meleg és csak reggelente hullámzik egy kicsit.

Árak egyszerűek és nagyjából hazainak megfelelőek. Benzin 1,5 € körül literenként (ez sok), gyros pitában 2-3 €, leülve egytálétel 5-8 €. Dinnye, barack, szőlő: 1-3 €/kg. Üdítők: 1-2 €/doboz, sör kicsivel több, bor minőségtől függően 4-20 €/liter. Mivel az ország egyik fő bevételi forrása a turizmus, ezért rengetegen dolgoznak a vendégek körül. Nagyobb központokban érezhető a tömegtermelés és a hajtás, de kisebb falucskákban még megmaradt az eredeti görög melegszívű vendégszeretet is! Akik nem teljes ellátású („all inclusive”) szállodákban laknak, azok számára már épültek Lidl és Aldi boltok, melyekben nagyjából a magyarnak megfelelő árakkal lehet találkozni. Itt például lehet dombornyomott kártyákkal fizetni! Ami viszont feltűnő: mintha a görögök alig ennének valamit! Nálunk sok minden van a boltok polcain, de élelmiszer csak pár tucat fajta! Első meglepetésünkből felocsúdva rájöttünk, hogy például friss pékáruért érdemes felkeresni a helyi kis pékséget, ahol sok minden korrekt áron és igen jó minőségben kapható, pl.: kenyér 0,80 €. Görög mentalitásra azért jellemző, hogy a déli szieszta után (nagyjából 2-től 4-ig) nem biztos, hogy kinyit a boltocska, mivel a tulajnak (aki többnyire a boltja felett lakik) egyszerűen nincsen kedve. Ha ma valamit nem sikerül megoldani, akkor holnap, vagy holnapután. Finoman szólva, ez egy igen nyugodt ország! Ami még nagyon zavaró volt, az a görögök lazasága. Ha valami 9-kor kezdődik, akkor az csak nagyjából igaz, mivel 8 és 10 között valamikor elindul. Ha egy görög finoman akarja figyelmeztetni honfitársát a pontosságra, akkor „európai pontosság”-ot kér tőle. Ez 9.00-t jelent.

Inni a meleg miatt is sokat kell, de a helyi (palackos) víz mindenhol jó és 30-80 cent között kapható literes hűtött palackokban. Érdemes fagyit is venni, illetve jégkrémeket is kipróbálni. A csapvíz is iható, de előtte érdemes lehűteni, mivel így jobban esik. Egy szokatlan megoldás: mivel az ország vezetékrendszere igen szűk, ezért a WC-be nem lehet beledobni a papírtGörög út 1, hanem a mellette lévő kis kukákba kell gyűjteni!

Mi a Thesszalonikitől délre található Paralia üdülőcentrum melletti kis faluban, Makrygialoson laktunk egy kedves kis családi panzióban. Szállásunk weblapja: http://makrygialos.info/

A tengerparton pár kilométerre van egy sólepárló, valamint a tengeren van osztrigatelep, ami kedveli az itteni igen tiszta vizeket.

Görög út 2

A szállások ára erősen változik, mi elég kedvező áron kaptuk. Szobánk ablakából nem lehetett a tengerre látni, csak az erkélyről, de a kijárattól alig 150 méterre volt (az utca végén) a tenger. Ami feltűnő volt: igen sok a magyar! Szinte mindenfelé hallani magyar beszédet, így a helyiek is pár szót akaratlanul felszedtek, pl. a strandon szoktak árulni fánkot a következő szavakkal: „Isteni finom a fánk!”. A kis falunkban a helyiek általában csak görögül tudnak, de pár szót pötyögtek angolul, illetve németül is, esetleg magyarul. Sok helyen találkozhatunk fényképekkel illusztrált étlappal, ami sokszor magyar nyelvű is lehet. Ha egy étteremhez megyünk, akkor a tulaj pár alkalom után már előre üdvözöl és alaposan megrakott tálakkal hálálja meg ottlétünket, majd egy-egy nagyobb vacsora után hozza az ajándék hűtött dinnye, vagy barackszeleteket. Turistaközpontokban az árak nagyobbak, de főleg a tengerparti sétányon. Ha megelégszünk egy kicsivel hátrébb lévő utcával, ott már igen barátságos (értsd: megfizethető) árakkal találkozunk. Az ország legfőbb vonzereje persze a rendkívül kedvező adottságokkal rendelkező tengerpart. Az aranyhomok nem feltétlenül jellemző, de többnyire nem kell sziklákra sem számítani. A strandok jól kiépítettek és szinte mindenhol ingyenesek. A vizek bár melegek, de mivel itt nincsenek korallzátonyok, így halak és egyéb tengeri jószágok is csak ritkásan voltak. Viszont a csendesebb részeken mindig lehet látni 1-2 apróságot egy kicsi búvárszemüveggel és egy búvárpipával.

Görög út 3