Tamás Ferenc: Hangformátumok – AAC

Az AAC (Advanced Audio Coding) a digitális hangok egy veszteséges tömörítési és kódolási algoritmusa, melyet az MPEG csoport tervezett (tagjai: Dolby Laboratories, Sony, Nokia, Fraunhofer IIS, AT&T Bell Laboratories), mivel hitük aszerint ez a formátum lehet a nagy sikerű MP3 utóda – főleg közepes és nagy bitráták esetén. Az AAC nemzetközi szabványt hivatalosan 1997-ben jelentették be. Az AAC-t amúgy gyakran nevezik „MP4 audio”-nak is, mivel az MP4-es fájlokban gyakran hangsávként csomagolják be. Amúgy az AAC alapértelmezett zenei formátuma az iTunes-nak, az iPod-nak, az iPad-nek, iPhone-nak, Nintendo DSi-nek, DivXPlus Web Player-nek és a Playstation 3-nak. Továbbá támogatják a következők: Sony Playstation Portable, Nintendo Wii, Sony Walkman MP3, Sony-Ericsson, Nokia, Android és BlackBerry mobilok.

Az AAC formátum egyik fontos tulajdonsága, hogy az MP3-at meghaladó rugalmasságot ad, mivel megengedi a párhuzamos kódolást, ami hatékonyabb tömörítést eredményez nem sokkal nagyobb CPU-használat mellett. Két fő kódolási eljárást használnak, melyek jelentősen lecsökkentik az adatmennyiséget a lényegtelen elemek törlésével, illetve lecserélésével. További stratégia a belső hibajavító kódok alkalmazása, továbbá egy jelfeldolgozást segítő speciális algoritmus alkalmazása, amely minimalizálja a minta esetleges sérülését. Éppen ezek miatt az AAC sokkal alkalmasabb a digitális zenei tartalmak tárolására, mint az MP3, akár a különleges zenei effektek esetén is.

Néhány további fontos tulajdonság:

  • nagy mintavételezési frekvencia (8 kHz-től 96 kHz-ig) – pl. az MP3-nál: 16-48 kHz

  • a 16 kHz feletti frekvenciák jobb kezelése

  • tetszőleges számú csatorna 1-től 48-ig

  • változó hullámhossz és véletlenszerű bitráta

  • egyszerűbb és hatékonyabb szűrési minták

  • átmeneti (kisebb mintavételezésnél) és állandó (nagyobb mintavételezésnél) jelminták

Az AAC dicséretére legyen mondva, hogy jelenleg az MP3 mellett ez az egyik legnépszerűbb digitális zenei formátum például az interneten, illetve a vezeték nélküli digitális platformokon.

További fejlesztések: AAC+ formátum, amely azonos bitrátánál jobb hangminőséget produkál, illetve a HE-AAC (High Efficiency AAC), amely nagyon alacsony bitrátán is képes működni.

Javasolt lejátszók: Adobe Flash Player, MediaMonkey, MediaPlayer Classic Home Cinema, Songbird, VLC Media Player, %K Player.

Kódolók CDA-ról AAC-re: Audio Transcoder (http://www.audio-transcoder.com/how-to-rip-audio-cd-to-aac-files ), Borthersoft Free Multifunction Converter (http://www.brothersoft.com/converter-211049.html)

 

Felhasznált irodalom: