Tamás Ferenc: FLAC formátum (avagy LossLess)

 

FLAC = Free Lossless Audio Codec, avagy ingyenes veszteségmentes kódolási eljárás (és formátum). Weblap: http://flac.sourceforge.net/. Óriási előnye, hogy szinte minden operációs rendszer támogatja. Használatakor egyáltalán nem csökken a minőség, viszont a méret jóval kisebb. Ráadásul az eljárás segítségével az általános tömörítőkhöz (pl.: Rar, Zip, Arj, 7z stb.) képest jóval kisebb méretű fájl jön létre.

Magát a formátumot 2000-ben kezdte el fejleszteni Josh Coalson. A még erősen béta-állapotú 0.5-ös verzió 2001. január 15-én jött ki; míg a véglegesnek szánt 1.0-ás verzió 2001. július 20-án jött ki. 2003. január 29-én a Xiph.org Alapítvány és az FLAC bejelentette együttműködését. A Xiph.org alapítvány áll olyan neves ingyenes formátumok mögött áll, mint a Vorbis, Theora és a Speex. 2007. szeptember 17-én jelent meg az új, 1.2.1-es verzió. A teljes fejlesztés szabadon terjeszthető, ráadásul a forráskód is szabadon hozzáférhető, így az egész FLAC nyílt forrású, azaz Open Source licenszelésű.

Műszakilag az FLAC eredetileg csak fixpontos vételezési mintákat támogat, lebegőpontosakat nem. Ezzel elkerülhető, hogy a lebegőpontos mintavételezéskor esetleges hibák kerüljenek bele a zenei hangzásba. Bármilyen PCM kódolást támogat 4-től 32 bites mintákig, ráadásul a mintavételezési frekvencia 1 Hz és 655350 Hz között lehet 1 Hz-es lépésekkel. A csatornák száma pedig 1-től 8-ig terjedhet, melyek ráadásul csoportosíthatóak, így egyaránt megvalósítható a sztereó és az 5.1-es hangzás is. Az FLAC nyíltságát jellemzi az is, hogy eredeti formátumban nincsen rajta digitális jogvédelem (DRM). Mivel a FLAC egy Open Source licenszelésű, ezért nem lehet megakadályozni, hogy valaki jogvédelmet (is) csatoljon hozzá, de a fejlesztők direkt kérése, hogy ez ne történjen meg!

Zenei CD-ből FLAC létrehozását több (ingyenes) program is támogatja, például az Audio Transcoder is ilyen.
Honlapja (képernyőképekkel): http://www.audio-transcoder.com/how-to-rip-audio-cd-to-flac-files.
Másik lehetőség: http://www.hootech.com/formats/flac/convert-cda-to-flac.htm.

Több zenei formátummal ellentétben az FLAC jelentősége nem csökkent, mivel egyre többen szeretnének a jelentősen megnövekedett sávszélességű hálózatokon veszteségmentes zenéket letölteni és ehhez ráadásul rendelkeznek megfelelően erős vassal is.

Felhasznált irodalom: