Tamás Ferenc: Hangformátumok – MP3Pro

Egy 128 kbps-en tömörített zenét igen jól lehet hallgatni, mivel szinte a teljes élményt visszaadja, ám ugyanezt 64 kbps-on megismételve már egészen más az élmény: ilyen esetben elég rossz az élmény! Az eredeti MP3 szabvány kialakításakor a fejlesztők kompromisszumot kötöttek: kicsi fájlméretért cserébe még aránylag elviselhető minőség jár.

2001-ben a Thomson cég bejelentette az MP3Pro érkezését, amelyet a következő generációs MP3-nak szántak. Előnyei: jobb hangminőség és sokkal jobb tömörítési arány. Az eredeti szabvány ígérete szerint 128 kbps-os élményt nyújt már 64 kbps-es kódolási rátával is, így a valódi CD-minőséget elérhetővé tette az akkor még elég alacsony internetes sávszélességeken is. Az új technológiát eredetileg a svéd Coding Technologies fejlesztette ki, aki eredetileg süketek számára akart hallást segítő eszközöket kifejleszteni. A Coding Technologies a saját munkáját kombinálta a Thomson és a Fraunhofer Intézet audió-kódolásban úttörő munkájával, így született meg végül az MP3Pro, amely lehetővé teszi 24 letöltött zenei album tárolását egyetlen CD-ROM-on. Az MP3Pro kifejlesztésekor a kisebb bitráta együtt járt a klasszikus MP3-ban található torzítások nagyságrendi csökkentésével.

MP3Pro fájl készítésekor ez a kódoló a hangfelvételeket két részre osztja. Az egyik rész elemzi az alacsony frekvenciatartományban lévő zenei információt és átkódolja normál MP3 adatfolyammá. Ez a módszer lehetővé teszi a kódolónak, hogy a kisebb mennyiségű adatfolyamra koncentráljon, így ott jobb tömörítést tud végezni. Ráadásul így fenntartható a teljes kompatibilitás a hagyományos MP3-lejátszók számára. A másik rész viszont a magas frekvenciatartományban lévő információt elemzi és kódolja az MP3-adatfolyam részére, ám ezt a hagyományos MP3-lejátszók általában figyelmen kívül hagyják. Viszont az új MP3Pro dekóderek ezt már képesek kielemezni, így a zenekar újra teljes egészében (és csaknem teljes minőségében) összeáll. Az egyetlen technikai követelmény, hogy a lejátszóknak támogatni kell a hagyományos MP3-as 16, 22.5 és 24 kHz mellett az új technológiához szükséges 32, 44.1 és 48 kHz mintavételezési frekvenciákat is. Ezt minden szoftveres MP3-lejátszó könnyedén teljesíti, de egészen más a helyzet a hordozható MP3-lejátszókkal.

Az alábbi grafikonokat a www.mp3prozone.com oldalról vettem át a jobb érthetőség kedvéért:

Hangformátumok

Hangformátumok

Az új lejátszók többsége már támogatja az MP3Pro technológiával készült fájlokat is, mivel a Pro kódolási technológia mindkét tartományát teljes mértékben kihasználják. Természetesen az új lejátszók visszafelé kompatibilisek, azaz a hagyományos MP3-as fájlokat is lejátsszák, így nem kell a teljes zenei gyűjteményünket lecserélni!

Technológiai értelemben az MP3Pro technológia a bitráták széles választékát képes támogatni, nem csak az MP3-tól megszokott 64 kbps-t. Az alacsony kódolású MP3Pro fájlok inkább webes közvetítésre vagy internetes rádióknak javasoltak, míg a magasabb bitrátákat inkább a jó/kiváló hangminőség eléréséhez érdemes használni. Az MP3Pro a következő bitrátákat támogatja:

- Mono: 18, 20, 24, 32, 40, 48, 56 kbps

- LC-sztereó: 18, 20, 24, 32, 40, 48, 56 kbps

- Sztereó: 32, 40, 48, 56, 64, 80, 96 kbps

 

Javasolt MP3Pro-lejátszó és kódoló a Thomsontól:

http://www.mp3prozone.com/assets/mp3PROAudioPlayer.exe.

Hangformátumok

Kép eredetije: http://www.mp3prozone.com/

 

Másik konverter: CDA To MP3 Plus

URL: http://cda-to-mp3-plus.software.informer.com/

A technológia fejlődése, többek között a változtatható bitrátájú MP3, illetve a nagy sávszélességet igénylő veszteségmentes FLAC elterjedése gyakorlatilag elavulttá tette az MP3Pro-t.

 

Felhasznált irodalom: