Tamás Ferenc: Hangformátumok – OGG

 

Az OGG egy ingyenes, nyílt bitfolyam-formátum, amelyet a Xiph.org Alapítvány fejlesztett ki. A kidolgozók kijelentették, hogy ez a formátum korlátlan szabadságot enged meg minden további fejlesztésnek és célja a kifejezetten hatékony, jó minőségű hangzás-élmény létrehozása és kódolása.

Maga az OGG számos egymástól független adatcsomagot tartalmaz: audió, videó, (feliratos) szöveg, valamint metaadatok. Az OGG multimédia keretrendszerében van a Theora, ami egy veszteséges videóréteg; de a leggyakrabban használt változó bitrátájú zene-orientált Vorbis réteg is, ám lehetőség van az emberi beszédet tömörítő Speex kodekre is, valamint a veszteségmentes (audió) FLAC-re és (audió/videó) OggPCM-re is.

2007-ből származó ötlet az Opus kodek projekt, amely egy szabad felhasználású, nyitott formátum. Az Opus kodek abban különbözik a legtöbb jó minőségű formátumtól (pl.: AAc, OGG Vorbis, MP3), hogy igen alacsony a késleltetése (csak 5-66,5 ms), ám ez hasonlóan alacsony késleltetésű formátumokhoz képest igen jó hangzást eredményez. Viszont a legfontosabb az Opus kodekben, hogy teljesen nyitott formátum, jogdíjmentes és bármilyen szoftverhez szabadon adoptálható.

A metaadatokat leginkább a CMML tárolja (Continuous Media Makup Language = folyamatos média jelölő nyelv), illetve a Kate, ami egy új (lehetséges) formátuma a szövegeknek és a feliratoknak. Szoftveresen ide tartozik az Icecast (médiasugárzó) szerver, valamint az adását fogni képes Ices kliensek; a szinkronizált médiatartalmak visszajátszásáért felelős OggPlay könyvtár, a Quicktime tartalmakat Xiph-formátumban lejátszó XiphQT könyvtár és a Vorbis metaadatok könnyű szerkeszthetőségét Macintosh világban lehetővé tevő VorbisCommentEdit alkönyvtár. Összefoglalva:

 

Audió

Veszteséges

Speex

8-32 kbit/s – főleg emberi beszédre

 

 

Vorbis

16-500 kbit/s – változó bitrátájú, szabad felhasználású zenei kodek

 

Veszteségmentes

FLAC

Kiváló zenei tömörítési eljárás

Opus Sokoldalú szabadon felhasználható zenei kodek

 

Tömörítetlen

OggPCM

Kísérleti tömörítetlen PCM-kodek.

Videó

Veszteséges

Theora

Az On2 Technologies által adományozott VP3 kodeken alapuló, de alaposan továbbfejlesztett videókodek.

 

 

Tarkin

Kísérleti, de mára elavult kodek (2000 és 2002 között).

Daala A Mozilla Alapítvány és a Xiph.org közös fejlesztése. Cél: a H.265-ös teljesítményének felülmúlása. Szabadon felhasználható és terjeszthető.

 

 

Dirac

Ingyenes, nyílt videóformátumú, széleskörű felhasználásra tervezett kódolás. Célja: alacsony felbontású HD- (és feletti) tartalmak terjesztése, valamint közel veszteségmentes szerkesztési eljárás bevezetése..

 

Veszteségmentes

OggUVS

Tömörítetlen videókodek.

Szöveg

 

Writ

Szöveg-kodek beépített feliratok vagy címek számára.

 

 

CMML

Egy szöveg/alkalmazás kodek metaadatok, feliratok és formázásuk jobb megjelenítésére.

 

 

Annodex

Ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazás-kodek a CSIRO szabványai szerint, amely a jegyzeteket és az indexelt hálózati médiát is támogatja.

 

 

OggKate

Egy sablon-kodek, amely eredetileg a karaoke céljaira lett kialakítva.

 

2007 előtt .OGG kiterjesztést használták minden olyan fájlra, amely valamilyen OGG-kódolást tartalmazott. De 2007 óta a Xiph.org Alapítvány javaslatára már csak a zenei Ogg Vorbis fájlokra használják a .OGG kiterjesztést. A Xiph.org Alapítvány úgy döntött, hogy létrehoz pár új kiterjesztést a használt média-tartalmak pontosabb leírása kedvéért, például az .OGA csak audió-fájlokat tartalmaz, a .OGV csak videót (hanggal vagy nélküle), míg a .OGX kevert tartalommal rendelkezik.

Mivel a formátum teljesen szabad felhasználású és nem vonatkoznak rá szerzői jogi megkötések, ezért számos későbbi fejlesztésbe is belekerült. Ezek között egyaránt találhatók ingyenes és kereskedelmi (értsd: fizetős) fejlesztések, például hordozható médialejátszók, valamint számos gyártó GPS-vevői.

Maga az elnevezés sem teljesen egyértelmű, mivel származhat Terry Pratchett: Korongvilág c. könyvének Nanny Ogg karakteréből is (bár ezt a fejlesztők tagadják); de levezethető a Netrek c. számítógépes játékban használt szakzsargonból, ahol az ogg-olás (angolul: ogging) egy olyan erőteljes tettet jelent, amely végrehajtása alatt nem törődünk az erőforrásaink jövőbeli kihasználhatóságával. Másrészt viszont a fejlesztők szerint az OGG névadója Terry Pratchett: Kicsi istenek c. könyvének egyik alakja.

A fejlesztés kezdetén 1993-ban az OGG még nem volt önálló, hanem egy nagyobb fejlesztés része volt csupán, ráadásul a projekt eredeti elnevezése Squish (Spricc) volt, de a védjegybe mégis már az új, OggSquish név került, amelyet 2001-ig használtak. A fejlesztők 1997-es leírása szerint „ez egy kísérlet egy rugalmasan tömörített formátum a modern audió-lejátszók és alkalmazások részére, amely hozzáférhető tetszőleges platformon és gépen egyaránt”. 2000-re az OggSquish-et így jellemzik: „számos egymáshoz kapcsolódó multimédiás és jelfeldolgozó projekt összege.” 2001-ben a csoport újra nevet vált, ezúttal egyszerűen Ogg-ra. Ezúttal így jellemzik magukat: „mi egy olyan esernyő vagyunk, amely számos multimédiás és jelfeldolgozó projectet ölel maga alá”. 2000. szeptember 2-án az OGG-fejlesztésből különvették a zenei hangkódolásért felelős Vorbis-projectet. 2002-ben az addig formálisan videótámogatással nem rendelkező OGG kezdeményezte az OGM-formátumot, amely így bekerülhetett a Microsoft DirectShow keretbe egy ogg-alapú beágyazott videó formátumával. Az OGM eredetileg egy zárt kódú csak Windows-alapú eszköz volt, de a kódot később sikerült megnyitni. Később a videó és a felirat formálisan már Ogg-formátumú volt, de több inkompatibilitási gond is felmerült. A felmerült problémákat ettől függetlenül a megfelelő kiforrottságot először elérő Matrjoshka-formátum érte el, így kínálva alternatívát azoknak, akik érdeklődtek a Vorbis audió és esetleges videó-megoldásai iránt. Ennek eredményeképpen a Xiph.org Alapítvány már nem támogatja az OGM-et, helyette a videómegjelenítésért felelős a későbbiekben kifejlesztett OGV-re került a hangsúly.

2006-ra habár az OGG nem érte el a mindenütt jelen lévő (és kvázi piacvezetővé vált) MPEG-szabványok (pl.: MP3/4) fejlettségi szintjét, de mégis ez lett az általánosan használt ingyenes zenei- és videókódolási eljárás; ráadásul ezt a szabványt elkezdte támogatni számos digitális zenelejátszó. Ez mellett sok népszerű videójáték motorjában is feltűnt a támogatottsága, pl.: Doom 3, Unreal Tournament 2004, Halo: Combat Evolved, Jets n Guns, Mafia: The City of Lost Heaven, Myst IV: Revelation, Stepmania, Serious Sam: The Second Encounter, Lineage 2, Vendetta Online, Battlefield 2, valamint a Grand Theft Auto. Az egyre népszerűbbé váló Vorbis kodeket is már támogatta csaknem az összes zenei lejátszó. 2007. május 16-án a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) kampányt indított az ingyenes Vorbis kódolási eljárás minél szélesebb körű elterjesztése mellett, hogy etikailag, jogilag és technikailag is alternatívája lehessen a védett kódú MP3-eljárásnak. A felhasználókat is arra bátorították, hogy egy blog-bejegyzéssel vagy legalább egy kattintással támogassák az ügyet. Azok számára, akik nem akarták letölteni az FSF által is támogatott Ogg-lejátszót, a VLC-t, a Xiph.org Alapítvány egy kodeket tett közzé, amelyben a QuickTime-alapú (Windows-os vagy Mac OS X-es) programokat teszi képessé az Ogg-fájlok kezelésére. Ilyenek például a iTunes-lejátszók, az iMovies-alkalmazások, de a Windows-felhasználóknak is lehetett telepíteni a Windows Media Player Ogg-kodeket. 2009. június 30-án az OGG-körébe tartozó Vorbis és Theora voltak az egyetlen formátumok, melyet a Firefox 3.5-ben frissen bevezetésre került Video és Audio HTML5-tagek támogattak. Ez összhangban volt az eredeti elképzeléssel, de a HTML5-ből az OGG-támogatást később eltávolították. 2010. március 3-án az Ffmpeg fejlesztői által közzétett technikai analízis kétségbe vonta az Ogg általános multimédiás képességeit, mint általános célú formátumcsomag. Az Ogg alkotói és fejlesztői egy meglehetősen hosszú válaszban utasították vissza a vádakat. 2010. decemberében az Ogg-t támogató böngészők egyaránt meghaladták az MP4-et és a WebM-et támogatókat.

 

 

Felhasznált irodalom: