Tamás Ferenc: Zenei formátumok – WMA

WMA = Windows Media Audio

A WMA egy veszteséggel tömörített zenei formátum, melyet a Microsoft fejlesztett ki az MP3 ellenfeleként. A WMA név maga egyaránt használatos zenei formátumként és kodekként.

Ez egy olyan technológia, melyet a Windows Media keretcsomag részeként szabadalmaztattak. A WMA négy különböző kodeket tartalmaz. Az eredeti WMA, más néven egyszerű WMA, az akkor már igen nagy népszerűségnek örvendő MP3 és RealAudio vetélytársaként született meg kb. 1999-ben. A WMA Pro az újabb és továbbfejlesztett verzió, amely támogatja a többcsatornás üzemmódot és a magas felbontású zenei hangzást. A veszteségmentes WMA Lossless a zenei formátum tömörített, de hibátlan hangzású verziója; míg az eredeti WMA veszteséges volt! Végül a WMA Voice célja az emberi beszéd tömörítése elég alacsony bitsűrűséggel!

 

Az eredeti WMA formátum Henrique Malvar és csapatának munkája volt, akik a Microsoft Windows Media csoportjánál dolgoztak. Malvar volt a csapat vezetője, valamint a Microsoft Jelfeldogozásért Felelős Csoportjának managere. Ez a csoport dolgozott az MSAudio projecten. Az első véglegesített kodeket MSAudio 4.0 néven jelzik, mely később a Windows Media Audio lett a Windows Media Technologies 4.0 részeként. A Microsoft állítása szerint a WMA fájlokat fele akkora méretben lehet készíteni, mint az MP3-as megfelelőjüket. A cég további állítása szerint 64 kbit/s-os bitrátával CD-közeli hangzás-élmény érhető el. Ezt a két állítást azonban a szakértők többségében elutasították, mert a formátum nem váltotta be mindazt, amit az MS ígért. (Jobb oldalon: Henrique Malvar; Kép eredetije: https://en.wikipedia.org/wiki/Rico_Malvar)Henrique Malvar

1999-ben piacra dobták a WMA 2. verzióját, majd sorra jöttek az újabb kibocsájtások: 2000-ben a Windows Media Audio 7, 2001-ben a Windows Media Audio 8, majd 2003-ban a Windows Media Audio 9. Az legutóbbi verzióban már támogatásra lelt mind a négy WMA-formátum.

Maga a WMA legtöbbször tartalmazza a szintén Microsoft által szabadalmaztatott ASF (Advanced System Format) tárolót, melyben a fájl metaadatait tárolják, pl.: kódolási eljárást és az MP3-ak esetén is a már megszokott ID3-tagokat. Ilyen metaadatok lehetnek például a szám előadója, címe, album címe, illetve a normalizálási érték. Ez az eljárás ráadásképpen támogatja a digitális jogkezelés (DRM) elég erős megvalósítását is.

Az eredeti WMA is képes két különálló csatornán kódolni a (sztereó) audió jeleket 48 kHz-ig. A későbbi WMA 9-ban bevezették a változó bitrátát és az átlagos bitsebességet, így jelentősen növelték az MS kódolási eljárásának minőségét. Az AAC-hez és az Ogg Vorbishoz hasonlóan a WMA eredeti célja is az volt, hogy az MP3-ban észlelt hiányosságokat kezelje és kiküszöbölje; így nem csoda, hogy a három formátum erős hasonlóságokat mutat. A WMA Microsoft-érdekeltségeken túli támogatottságára jellemző, hogy a Nokia 2005-ben jelentette be, hogy a telefonjai a jövőben támogatják a WMA-t. Ugyanebben az évben a PlayStation Portable frissítése is már WMA-támogatást hozott a konzol számára.

Közkedvelt WMA-t is lejátszó zenei programok: ALLPlayer, KMPlayer, Media Player Classic, Winamp, VLC Media Player.

Átalakítók és konverterek: TotalAudioConverter, Factory Audio Converter.

 

 

Felhasznált irodalom:

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Media_Audio

http://www.coolutils.com/Formats/WMA

http://www.myformatfactory.com/WMA