Tamás Ferenc: HTC Vive a gyakorlatban


Egy vallomással kell kezdenem: nem szoktam lelkesedni az újabbnál újabb játékokért, de ma a székesfehérvári Hyper Hydra Kft. jóvoltából ez a lehetőség nagyon meglepett.
Szóval, a cég egy kicsi irodában van a Sárkeresztúri út 149. alatt. (A belvárostól az Auchan felé menet a KÖBE biztosító feliratú házban.) Ott az ügyvezető fogadott és megmutatta a virtuális realitás platformot, a HTC Vive-ot. Ez egy kifejezetten kellemesen viselhető sisakra emlékeztető fej-egységet és két kézbe fogható műanyag „manipulátort” tartalmaz, valamint a szobában van még két jól beállított érzékelő.
 
(Kép forrása: www.gamechannel.hu )
Kicsit idegenkedve vettem fel a sisakot, mert a 3D-s látvány a nem mindig szokott „bejönni” még a mozikban sem – főleg a nem fiatalkorú szemem miatt. De ez igen! Tökéletes volt! A technikai háttérhez kell egy elég erős számítógép, valamint megfelelő szoftverválaszték. Mivel nem sokkal később kezdődött az iskolában a fogadó órám, ezért csak belestem pár alkalmazásba.

A HTC Vive látványvilágában nem csupán „kidudorodnak” a látványelemek, hanem teljes komplexitásukban, térbeli megjelenéssel realizálódnak. Szerencsére nem volt szükség a szemüvegemre, mivel a sisak beállítható volt a megfelelő dioptriámra. Így teljesen élethűen tudtam lövöldözni a virtuális piros-kék támadókat…
 
… illetve a hegycsúcsok között dobálhattam a botot a digitális kutyának.
 
(A fenti kettő, valamint a lenti kép forrása: https://www.vive.com/eu/  -
bár a másodiknál alig látszanak a hegyek.)
 
(Itt azért megvannak!)

A látvány oly’ annyira lenyűgöző volt, hogy enyhén émelyegtem is a magasságtól. Tökéletes az illúzió! Ez a magas hegyi séta nálam minden vitt!
Innentől fogva elszabadult bennem a gyerek és immár simán élveztem a különféle játékokat, melyek között volt mozgáskoordinációt javító, illetve tenger alatti halak és bálnák látványát nyújtó alkalmazás. Ez utóbbi megint olyan tökéletesre sikeredett, hogy szinte éreztem a bálna farkának lendületét és a képhez hasonlóan én is elhajoltam a méretes csapás elől. Ez teljesen olyan érzés volt, mint amikor Egyiptomban a Vörös-tengeren üvegfenekű hajóval bámultuk a halakat!
 
(Kép forrása: https://www.vive.com/eu/ )

Nem néztem bele a Naprendszer-építő alkalmazásba, illetve a seregnyi jobbnál jobb tudományos-ismeretterjesztő programba, de ezt mindenképpen pótolni fogom!
Egyszerűen hihetetlen ez a lehetőség! Engem teljesen megfogott – őszintén a rabja lettem! Sajnos a fellelhető videók közel sem tudják visszaadni a látványvilágot még nyomokban sem. Ezt tényleg meg kell tapasztalni – személyesen!
 A Vive cég honlapját megnézve jelenleg kb. 100 program van a szetthez – köztük egész komoly tudású ingyenes alkalmazások is! A pénzért megvásárolhatóak is pár USA-dollárba kerülnek – én nem láttam 25$-nál nagyobb árat. Az ingyenesen hozzáférhető fejlesztői platformoknak hála a programkínálat természetesen folyamatosan nő! Ilyen többet között a magyar nyelvű https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=1131-WSFG-3320&l=hungarian .

A székesfehérvári Hyper Hydra Kft-ről: a cég vállalja kisebb létszámú iskolás, illetve vegyes összetételű csoportok bevezetését a valódi VR-világba, illetve igény szerint egy-két órás összejövetel is megszervezhető. Mindezt igen korrekt áron! A cégvezető egyetlen kérése egy előzetes telefonos időpont-egyeztetés!

Elérhetőségek:
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Tel.: +36-20-200-80-80
Cím: 8000 Székesfehérvár Sárkeresztúri út 149.

Mindenkinek igen jó, tartalmas szórakozást kívánok!© TFeri.hu, 2016. dec.


Kiegészítés:
VirtuAll - Virtuális valóságot népszerűsítő portál
Link: http://virtuall.hu
Napi rendszerességgel frissülő hírportál. Témák között szerepelnek a legnépszerűbb VR szemüvegekkel (HTC Vive, Oculus Rift, PSVR) kapcsolatos hírek. A virtuális valóság tartalmak készítéséről is találhatók oktatóanyagok és ajánlók.