In Memoriam Winamp!

(1997-2013)

 

(Cikk alapja: http://en.wikipedia.org/wiki/Winamp#History
A
cikkbeli képek onnan valók!)

Az MP3 hihetetlen népszerűvé tételében igen nagy szerepet játszott a 2000-es évek egyik, ha nem a legjobb médialejátszója, a Winamp. A legelső megjelenés Justin Frankel és Dmitrij Boldyrev nevéhez fűződik még 1997-ből. Ők a Utah Egyetem hallgatói voltak akkoriban, amikor is a Windows felületébe integrálták az továbbfejlesztett multimédia termék (Advanced Multimedia Products) nevű MP3-játszójukat. A minimalista kinézetű Winamp 1997.április 21-én jelent meg a 0.20a verzióval.

winamp 0.20

 

A külön ablakot nem tartalmazó lejátszó mindössze pár funkciót tudott (lejátszás/megnyitás, szünet, folytatás, illetve kilépés). Magát az MP3 dekódolást az AMP társalapítója, Tomislav Uzelac által kifejlesztett dekódoló motor végezte, amely ingyenes volt nem üzleti célú felhasználásra.

 

A következő fontos állomás a 0.92-es verzió volt 1997.májusában, amely ingyenes (freeware) megjelenés volt. Itt már megjelent a szabványos Windows keretrendszer és menüsor, így kialakult a klasszikus Winamp-os színvilág a maga sötétszürke keretével, ezüstös 3D-s gombokkal, piros/zöld hangerő-csúszkával, fekete háttér előtti sötétzöld betűkkel és feliratokkal. Akkoriban még nem volt pozíció eszköztár. A spektrumelemző és a hullámforma-analizátor csak később jelennek meg. Lejátszáshoz elég volt a fájlt a lejátszólistára ráhúzni.

winamp 0.92

Az 1.006-os verziót 1997.június 7-én adták ki immáron Winamp néven, de még csupa kisbetűvel. Már megjelent a spektrum-analizátor és a színes hangerő-csúszka, de nincs hullámforma-kijelző. A segítség menüben szerepelt az AMP nem-üzleti licensze is.

winamp 1.006

Tomislav Uzelac szerint Frankel 1997.június 1-jén licenszelte a 0.7-es verziójú AMP motort. Frankel hivatalosan 1998.januárjában alapította meg a Nullsoft Inc.-t, és folytatta a Winamp fejlesztését, amely immáron 10 $-os shareware-ré változott. Márciusban Uzelac cége az AMP (amely már a PlayMedia Systems része volt) hivatalosan is szakított a Nullsoft-tal és letiltotta az AMP kódoló használatát. Válaszul a NullSoft az AMP-t lecserélte a Nitrane-ra, amely a NullSoft által szabadalmaztatott dekóder, bár ezt a PlayMedia erősen vitatta.

Az 1998.március 31-én kiadott 1.90-es verzió volt az első általános célú audió-lejátszó. A Winamp honlapján publikáltak két bemeneti plug-int (MOD és MP3 néven), valamint egy jobb látványt nyújtó vizualizációs beépülőt. Az 1.91-es telepítője mindössze 18 nappal később jelent meg, de már tartalmazott Windows wave, cdda, és tálca-kezelő plug-inokat is, valamint a híres Wesley Willis-féle DEMO.MP3-at. ("Winamp, it really whips the llama's ass.") Kicsit kibővítve meghallgatható itt:

. 1998.júliusára a Winamp különféle verzióit több, mint 3 milliószor töltötték le. Igazi bombasiker lett!

1998.szeptember 8-án jelent meg a Winamp 2.0-ás verziója. A 2.x verziókat igen széles körben használták és a lejátszó így egyik legsikeresebb Windows-os szoftverré vált. Az új verzióban fejlesztették a lejátszási listát, az equalizert sokkal pontosabbá tették, több plug-int vezettek be, és engedélyezték a skinek (bőrök) használatát a lejátszási listában és az equalizer ablakban.

winamp 2.0

Ám a PlayMedia beperelte a NullSoft-ot 1999.márciusában az általuk alkalmazott dekóder miatt. 1999.májusában A. Howard Matz szövetségi bírótól kapott egy végzést, melyben a NullSoft-os Nitrane kódoló megosztása ellen; valamint ugyanabban a hónapban tárgyalásokat is kezdtek a szabadalmi összegek miatt. Nem sokkal ez után a NullSoft váltott a Fraunhofer Intézet ISO dekóderére, amely az MP3-at is tartalmazta.

1999.március 24-én jelent meg a Winamp 2.10-es verziója, benne a „Llama” jelmondat egy új (bégetős) verziójával. 1999.júniusában a NullSoft-ot felvásárolta az AOL 80 millió $-ért. A NullSoft 1999.decemberében újraindította a Winamp-ra specializálódott winamp.com-ot, melyben könnyebb hozzáférést ígért a skinekhez (bőrökhöz), a plug-inokhoz (beépülőkhöz), audió streaminghez, továbbá dalok letöltését, fórumokat és fejleszti erőforrásokat nyújtott. 2000.június 22-én a Winamp elérte a bűvös 25 millió regisztrált felhasználót.

A következő nagy verzió a Winamp3-as, amely immáron a nevében tartalmazta az MP3 nevében lévő számot. 2001.augusztus 9-én jelent meg. Ez a 2-es verzió teljesen újraírt változata immáron a Wasabi keretrendszerben, amely teljes rugalmasságot és seregnyi új funkciót ígér. A Winamp3-at párhuzamosan fejlesztették a Winamp 2-vel, de a felhasználók nagy része szerint túl sok erőforrást használt és elég instabil lett. Maga a 3-as verzió visszafelé kompatibilis volt a Winamp 2 skinjeivel és plug-injaival, de a Shoutcast forrás-plug-in már nem volt támogatott.

winamp 3

Mivel a felhasználók nem szerették a 3-as verziót, ezért tömegével visszatértek a 2-eshez. Válaszul a NullSoft további 2-es verziós kiadásokat adott ki, pl.: 2.9, illetve 2.91 – még 2003-ban. Ezt követő a két béta-verzióban (2.92 és 2.95) már néhány 5-ös verzióban lévő funkciót hozott be. A Linux-os felhasználók számára megjelent egy alfa-kiadás 2001.október 9-én, de a nagy felhasználói érdeklődés ellenére sem jelent meg stabil verzió ezen platformra.

A következő lépést a Winamp 5-ös jelentette, mivel a 4-es verzió egyszerűen kimaradt arra hivatkozva, hogy a 2-es és a 3-as fejlesztési ágat így egyesítették. (értsd: 2 + 3 = 5 ) Maga a Winamp 5 a 2-es kiadáson alapult, de számos 3-as tulajdonsággal is rendelkezett (pl.: modern skin-ek) Megjelenés: 2003. december. Teljes leírás: http://www.tferi.hu/konyv5/FEJ20a.html Az 5.2-es verzió óta a Winamp rendelkezik egy iPod-szinkronizálással is.

winamp 5

2007.október 10-én jelent meg a 10. évfordulós ünnepi kiadás, a Winamp 5.5, tíz évvel a legelső Winamp megjelenése után. Új funkcióként belekerült az album megjelenítése, több lokalizáció (pl.: német, lengyel, orosz, francia), valamint egységes lejátszó és médiakönyvtár skin. Ez a verzió immáron támogatta a Windows '95/98 operációs rendszereket is.

Az utolsó nagyobb kiadás, a Winamp 5.6-os támogatta az Androidos Wi-Fi-t, valamint a közvetlen egér-görgő támogatást. Ráadásul megvalósult a VBR kódolású Fraunhofer AAC kodek, Ezen kívül lehetőséget nyújt egyes kiterjesztések esetén értékelés írására (pl.: MP3, WMA/WMV, OGG és FLAC). Belekerült a magyar és az indonéz nyelvi támogatás is.

Az utolsó stabil kiadás a Winamp 5.66-os, 2013.november 20-án jelent meg. A tulajdonos AOL aznap jelentette be, hogy 2013.december 20-án a program fejlesztését beszüntetik annak ellenére, hogy még mindig hoz pár millió $-t.

2014.január 2-án bejelentették, hogy a belgiumi központú Radionomy weboldal vette meg a lejátszót és a hozzá tartozó Shoutcast online rádiós szervert.

(Hír forrása: http://index.hu/tech/2014/01/02/az_aol_eladta_a_winampot/)

© TFeri.hu, 2014.január