Hirosima 1945

In Memoriam Atomic Cloud

Hiroshima 1945

 

 

A tények: 1945. augusztus 6-án reggel Harry S. Truman amerikai elnök parancsára egyetlen bombát dobtak le az akkor Japán egyik legnagyobb városára, Hirosimára. A „Little Boy” (kisfiú) nevű bomba robbanása kb. 140 ezer embert ölt meg azonnal. A következő harci bevetésre csupán 3 nappal később került sor Nagaszaki városa ellen, ahol kb. 80 ezer ember halt meg azonnal. Az események hatására a japán hadvezetés aug. 15-én feltétel nélkül kapitulált és a feltehetőleg sok szövetséges katona életét követelő szárazföldi invázió is lemaradt.

 

A történelem sokarcú. Állítólag Adolf Hitler mondta, amikor a külföldi újságírók firtatták a nácik cselekedeteit, hogy „A győztesnek mindig igaza van!”. Emberileg nem tudom elhinni, hogy akkor, 1945-ben miért kellett 220 ezer főként civilt feláldozni a háború oltárán. Az atomtámadás emberiség elleni tett volt, erre szerintem nincsen mentség!

Hirosima

A robbanás reggel volt, helyi idő szerint 08:16-kor, amikor a legtöbb japán munkába igyekezett, vagy már dolgozott. Az Enola Gay nevű bombázó Paul Tibbets kapitány parancsnoksága alatt szállt fel hasában szörnyű terhével a Csendes Óceán nyugati részén lévő Tinian légi bázisáról és körülbelül hat órát repült Japán felé. A repülés eseménymentes volt. A pilótával csak annyit közöltek, hogy egy eddig soha nem látott erejű bombát fog ledobni, így ha a szokásos eljárási rend szerint dobja ki a gépből, akkor nagyjából a gépe alatt fog robbanni. Így a pilóta úgy döntött, hogy a terhét kidobja, majd azonnal éles fordulót tesz, hogy ne kerüljön a bomba hatása alá. Hirosima

A bomba 57 másodpercet zuhant, majd a 60 kilogrammnyi Uránium-235-ös anyag felrobbant úgy 600 méter magasan. Bár a maghasadásban csak az anyag 1,38%-a vett részt, de a robbanás hatóereje így is 13 ezer tonna TNT-vel egyenlő. A teljes pusztítás hatósugara 1,6 km-nyi volt, ami nagyjából 11,4 km2-et tett ki. A város épületeinek kb. 91%-a megsemmisült.

A robbanás először a fényt adja ki magából, ami a közelben állókat azonnal elpárologtatja, míg a távolabb álló tárgyakba és emberekbe egyaránt beleégnek az árnyékok. Sokan megvakulnak. Utána jön a hang, ami az esetleges közeli túlélőket süketíti meg, majd jön a porfelhővel terhelt légnyomás, ami mindent és mindenkit ledönt.

A bombázás egyik legszörnyűbb hatása a hátramaradt sugárzás, ami hosszú évtizedekig szedte az áldozatait. Jellemző, hogy 1950 és 1990 között a rák, illetve a leukémia miatti halálozási arány a túlélők között kb. 9%-kal nagyobb lett összehasonlítva a többi japánnal.

 

KeritesTöbben is azt hiszik, hogy ez a két bomba volt az utolsó kettő, amely robbant, de ez egy hatalmas tévhit! Az USA és Oroszország (a szovjet kísérleteket is beleszámítva) csaknem 1000-1000 robbantásért felelős. Franciaország 200 körül jár. További atomhatalmak: Nagy-Britannia, Kína, India, Pakisztán. Esetleg ide tartozhat Izrael és Észak-Korea is.

Mindenki tisztában van azzal, hogy az atomfegyver nem megoldás semmire sem (talán az űrből fenyegető hatalmas aszteroidák elleni védekezést kivéve), de akkor miért kell még mindig ennyit tartani? Nem hiszem, hogy ennek ésszerű oka van!

Nem szabad, hogy csak a hirosimai atomtámadás utáni állapotban szándékosan megtartott dóm figyelmeztesse a világot erre a rettenetre!

 

Hirosima

Források: