PNGPNG képformátum:

Képek tárolására, tömörítésére alkalmas veszteségmentes formátum, sokan a jövő egyik lehetséges nyerő típusának tartják. A rövidítés eredetije: Portable Network Graphics. A PNG-t eredetileg a GIF (Graphics Interchange Format) utódjának, illetve helyettesítőjének fejlesztették ki. Lehetőségei miatt elsősorban a hálózatokban használják grafikus adatok továbbítására, illetve tárolására. Tömörítésre - a GIF-fel ellentétben - nem az LZW algoritmust használja, hiszen a PNG kifejlesztésekor éppen a jogi problémák elkerülése volt az egyik fő cél; helyette az LZ77 egyik módosított változatát, a „deflation” nevű algoritmust használja a „zlib” programkönyvtár segítségével. Nem hivatalos rövidítése: PNG's Not a Gif. (URL: http://web-building.crispen.org/formats/png.html)

 

A PNG támogatja a 24-bites paletta-alapú képábrázolást, a szürkeárnyalatos, illetve az RGB-képeket is. Mivel a PNG-t eredetileg képek interneten keresztüli továbbítására tervezték, nem pedig professzionális alkalmazásra, ezért nem támogatja az egyéb színterek használatát, például a CMYK-t sem.

Kijelölt MIME típusa: image/png. Eredeti szabvány dátuma: 1996. október 14.

Kifejlesztő: PNG Development Group (W3C.org támogatással)

A PNG típusú ikont több operációs rendszer is támogatja. A GNU/Linux már 1999-től teljes támogatást nyújt. A Microsoft Windows csak a Vista megjelenése után támogatta ezt a lehetőséget. Nagyobb gondot jelentett a böngészőkkel való kompatibilitás. A PNG-támogatás már a korai Netscape/Mozilla-verziókban megjelent, de az Internet Explorer csak a 7.0-ás verziótól fogva képes megfelelően jó támogatást nyújtani a PNG-hez, bár már a 4.0b1 verzióban is volt némi PNG-s rész.

Történelem és fejlődés:

A PNG kifejlesztéséhez a legnagyobb indíttatást az Unisys adta 1995 körül, amikor a GIF tömörítéséhez használt LZW-algoritmusra bejelentette szabadalmi igényét. További problémaként felmerült, hogy a GIF-képek mindössze 256 színt tudtak egyszerre megjeleníteni, pedig a számítógépek eddigre ezt már meghaladták. Habár a GIF lehetővé teszi az animációt, a fejlesztői csoport mégis úgy döntött, hogy ez nem kell a PNG-be.

1995 januárjában a „comp.graphics” nevű Usenet csoportban tartottak egy előzetes megbeszélést egy a „GIF-et helyettesítő képformátum” tárgyában, ebből alakult ki később a PNG. Oliver Fromme , az MS-DOS alatti képszerű JPEG-nézegető program, a QPEG szerzője javasolta a PING rövidített nevet, mely eredeti jelentésében: Png Is Not a Gif (Értsd: A PNG nem GIF) URL: http://groups.google.com/group/comp.graphics/msg/1131d852358a7578

  • 1996. okt. 1.: Megjelent az 1.0-ás verzió leírása. Későbbi szabványneve: RFC 2083.

  • 1998. dec. 31.: Megjelent az 1.1-es verzió néhány apróbb változtatással, három apróbb kiegészítéssel.

  • 1999. aug. 11.: Újabb verzió, ezúttal az 1.2-es – egyetlen apró kiegészítéssel.

  • 2003. nov. 10.: A PNG nemzetközi szabvány lett (ISO/IEC 15948:2003). Ez csak nagyon kis mértékben különbözik az 1.2-es verziótól, nem tartalmaz semmilyen lényegesebb kiegészítést.

  • 2004. márc. 3.: Megjelent a végleges ISO/IEC 15948:2004-es szabvány. (URL: http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=29581)

Fejléc:

A PNG egy speciális, csak itt megtalálható 8 bájtos fejléccel kezdődik. A hexadecimális értékek: 89 50 4E 47 0D 0A 1A 0A.

URL: http://www.libpng.org/pub/png/spec/1.1/PNG-Rationale.html#R.PNG-file-signature

Bájt(ok)

Leírás

89

A 8 bites adatátvitelt nem támogató rendszerek átviteli bitjét beállítja,így csökkenti annak kockázatát, hogy hibásan szövegfájlnak ismerjék fel a típust.

50 4E 47

ASCII-ben kódolt PNG betűk, így a fájlkezelő könnyen azonosítja a típust.

0D 0A

Egy DOS-szerű sor-vége-jel (CRLF), hogy a DOS-UNIX rendszerek is jól értelmezzék a sor-vége jelet.

1A

Egy bájt, amely a DOS alatt leállítja a képernyős beolvasást, fájl-vége karakter.

0A

UNIX-típusú sor-vége-jel, hogy a DOS-UNIX rendszerek helyesen megérezzék a fejléc végét.