6.13. fejezet: Total Commander

Befejezve: 2006.

logo Minimális verzió: 5.0
Ajánlott verzió: 6.01
Ár: Ingyenes! Letölthető az Internetről, például a Jáky FTP-szerveréről!)
Eredeti verzió: www.ghisler.com
Magyar verzió: www.totalcommander.hu
A leírásban szereplő, 6.01-es verzió mérete: 1 473 856 Byte, szóval igen kicsi. Ehhez képest tudása igen jó!
Régi elnevezése: Windows Commander. A Microsoft esetleges perrel való fenyegetése miatt került sor a név megváltoztatására.

6.13.a.) Miért éppen a Total Commander?

Ha valaki szeretne egy igen könnyen kezelhető, kétablakos fájlkezelőt használni, ami ráadásul ingyenes és magyar nyelvű, akkor már jó nyomon jár. Az csak ráadás, hogy a 6.x verzió már képes ablakonként több fület adminisztrálni; valamint a programban egy egészen kiváló ki-betömörítő/daraboló algoritmus mellett megtalálható egy igen jól használható FTP-felület is! Kicsit részletesebben:
Forrás: Total Commander 6.01 help

6.13.b.) Installálás

Letöltés után kapunk egy fájlt, ami jó esetben kb. 1,5 MByte és azonnal futtatható. A fájlt elindítva első lépésként a program nyelvét kell kiválasztanunk. A csúszkát kicsit lejjebb gördítve a Magyar (Hungarian) nyelvet kell kiválasztani.
Következő kérdés: Do you also want to install all other languages? ..., azaz Szeretné felrakni az összes egyéb nyelvet?. Javaslat: Yes. Ne szórakozzunk, hátha kell még! Ténylegesen sok helyet nem foglal, mindössze 686 KBájt.
Következőben megadja a helyet, ahová szeretné magát felrakni, például C:\wincmd. Hagyjuk jóvá! Ha már valaha installálva volt ez a program, akkor megérzi a régi installálás helyét és szeretné magát ugyanoda felrakni. Ilyenkor rákérdez 1-2 dologra. Például: The specified directory already exists. ... Ezt is hagyjuk jóvá!
Ha már volt installálás, akkor a program létrehozott egy .INI fájlt is. Ezt is szeretné felülírni, bár az alapértelmezés az, hogy megtartsa a régi beállításokat. (You can define your own location for settings...) A következő (NEXT) gombbal mehetünk tovább.
Szeretne készíteni egy önálló csoportot a Start menüben. (Do you want to create a group in the Start menu?) Érdemes! Válasz: Yes.
Folytatásban szeretne egy önálló ikont a munkaasztalon (Do you want to create an Icon on the Desktop? ) Hagyjuk jóvá. Válasz: Yes. (ez az alapértemezés), majd a panel alján tovább (NEXT).
Csak itt történik meg a program tényleges lemezre másolása. Ez még a lassabb gépeken sem tart 1 percnél tovább. A végső üzenet: Installation successful! Nyomjunk OK-t!.
Most már készen vagyunk!

6.13.c.) A program kezelőfelülete

A jobb oldalon látható ikonra kattintva lehet elindítani a Total Commander-t. Bár ez a program ingyenes, de megvásárolható, ezért minden indításkor az itt láthatóhoz hasonló ablak jelenik meg, melyben az 1, 2, vagy 3-as gomb közül kell az egyiket megnyomni. Ha valaki megveszi a programot, akkor persze ez a kötelezettsége elmúlik. Az egy személyre érvényes licensz jelenlegi ára 40,- svájci frank.

Legelső futtatáskor az alapbeállításokat egy ENTER-rel jóvá kell hagyni, de utána bejön a jól megszokott kétpaneles képernyő. Lássuk a legfontosabb lehetőségeket:

6.13.d.) A legfontosabb gombsor

Ezek a leggyakrabban használt parancsok ikonos indítását tartalmazzák. Nézzük őket sorban!
 1. A forrás újraolvasása. Hasznos, ha pl. sok floppy-lemezt cserélgetünk.
 2. Könyvtárfa. Egy meghajtón tesz lehetővé sokkal gyorsabb könyvtárváltást.
 3. Az aktuális panelen csak neveket ír ki. Gyors könyvtár-áttekintésre való.
 4. Teljes. Vissza a klasszikus megjelenéshez, ahol minden egyes könyvtárnak, illetve fájlnak megjelenik a neve, kiterjesztése, mérete, dátuma és attribútuma.
 5. Könyvtárfa. Egy másik lehetőség a gyors navigálásra. Érdemes kipróbálni!
 6. Kijelölés megfordítása. Ennek a piros csillagnak nem véletlenül ez lett az ikonja, mivel a billentyű-parancsa is a numerikus billentyűzeten lévő csillag!
 7. Vissza ez előző alkönyvtárhoz.
 8. Vissza a következő alkönyvtárhoz. A két nyíl hasznos, de én ritkán használom.
 9. Becsomagolás. Ötletes ikon, jó megvalósítás. Alapértelmezett a ZIP kiterjesztés, de rákattintva egyértelmű, hogy sokfajta más is lehet!
 10. FTP-kapcsolat: egy már meglévő kapcsolatot lehet megnyitni, vagy egy olyant definiálni, melyet többször is fogunk használni.
 11. Új FTP-kapcsolat: Ezt az URL-lel jelzett ikont akkor érdemes alkalmazni, ha csak egyszeri alkalommal szeretnénk valamit kipróbálni.
 12. Notepad: a jó öreg jegyzettömböt indítja - üresen.
 13. Write: A legegyszerűbb, de egyben igen könnyen használható WordPad-et indítja.
 14. Control Panel: A vezérlőpult kiírása.

6.13.e.) Egyéb vezérlőgombok

A legfontosabb gombsor alatt általában a meghajtók között lehet váltani egyetlen kattintással.
Ha éppen nincsen kedvünk a meghajtó-sorral vesződni, akkor itt is lehet drive-ot váltani. Érdekesség, hogy nemcsak a meghajtó betűjele van megjelenítve, hanem a neve is (itt éppen névtelen), a felhasznált, valamint az összes hely az aktuális lemezen.
A következő - jobb oldalon látható - négyes szerepe kicsit nehezebben érthető. A bal felső gomb már a szimbóluma miatt is egyértelmű, mivel az adott meghajtón egyből a gyökérkönyvtárba juttat. A mellette lévő pedig egyetlen szinttel feljebb. Jogoson merül fel a kérdés, hogy miért kellenek erre külön nyomógombok, amikor a hagyományos módszerrel is prímán navigálhatók ezen irányok. Ez így igaz, de például mivel a saját gépemen is a Total Commander-t használom, ezért tapasztalatból mondom, hogy igen gyakran kellett feleslegesen kattogtatnom egy bonyolult könyvtárstruktúrában, vagy idegesítően sokat görgetnem egy túlhízott alkönyvtárban. A két nyomógombnak igenis van értelme!
Az alsó sorban lévő két nyomógomb megint csak a kényelmet szolgálja. A bal alsó csillag mögé egy csomó, gyakran használt könyvtárat lehet csomagolni, melyre a csillagra kattintás után legördülő menüből egyetlen kattintással lehet navigálni. A könyvtármenü (Hotlist) igen jó ötlet! Egy konkrét példa ismét a saját gépemről: Ezen könyv honlapja a C:\apache\htdocs\tferi_hu útvonalon van. Ezt igen könnyen be lehet hívni a bal oldalon látható menüpontra kattintással. Amúgy érdemes belenézni a Beállítások pontba is, ahol finomhangolásra nyílik lehetőség.
A jobb alsó gomb az utoljára felkeresett pár könyvtárat tartalmazza nevéhez méltóan (Directory History / Történet).
A panelekre nem szeretnék túl sok időt vesztegetni, mindössze arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az egyes kategóriák oszlop-fejléceire (Név, Kiterjesztés, Méret, Dátum) kattintva lehetőség nyílik a gyors rendezésre! Az egyes panelek alatt kerül kiírásra az összes, illetve a kijelölt fájlok mérete és darabszáma. Ne felejtsük el, hogy a kijelölés INSERT gombbal történik (vagy jobb oldali egér-kattintással).
A legalsó feletti sorban pedig egy teljes értékű parancssor szerepel, mely az éppen aktuális (kiírásra is került) könyvtárban hajtódik végre. Végül legalul jönnek a kiemelten sokszor használt utasítások, melyek már eme fejezet legelején sorra kerültek.
Ezzel végetért a leggyakrabban használt, külön ikonban is elérhető parancsok és funkciók tárgyalása. Jöjjenek a "finomszabályozók", az egyes menük. FIGYELEM!!! A menük precíz ismerete nem feltétlenül szükséges a program kielégítő szinten történő használatához.

6.13.f.) További gyakran használt menüpontok

Fájl főmenü. Gyorskód: ALT+F
Kijelölés főmenü. Gyorskód: ALT+K
Parancsok főmenü. Gyorskód: ALT+P
Hálózat főmenü. Gyorskód: ALT+H
Nézet főmenü. Gyorskód: ALT+N
Beállítások főmenü. Gyorskód: ALT+B
Start főmenü. Gyorskód: ALT+T
Súgó főmenü. Gyorskód: ALT+S.
Attribútumok módosítása
Helye: Fájl főmenü, legelső pontja. A hagyományos Windows-ok alatt az attribútumok gyakorlatilag nincsenek kihasználva, így az Archív (a = archivated), Csak olvasható (r = read only), Rejtett (h = hidden) és a Rendszer (s = System) gyakorlatilag lényegtelen. Nem így a Unix/Linux szervereknél, melyek lényegesen olcsóbb áruk miatt lényegesen gyakoribbak. Kedvenc programunk persze képes adminisztrálni ezen jogokat is a hagyományos oktális (nyolcas számrendszerű) struktúrában. Erről részletesebben a könyv 26.6. fejezetében lehet olvasni. Címe: Pár szó a jogokról
Időnként szükséges a kijelölteken túl az alkönyvtárakban is a kívánt változtatást végrehajtani, de érdemes figyelni a szintén itt beállítható dátum és időre is!
Becsomagolás (ALT+F5)
Helye: Fájl főmenü felülről 2. pontja. Alapvetően 9 formátumban képes a program csomagolni, de ezek közül is - külső értelmező hiányában - a ZIP az alapértelmezett, ráadásul korlátozás nélkül ingyenes. Alapértelmezésben az összes kijelölt fájlt csomagolja, ráadásul elboldogul az alkönyvtárakkal is. Érdemes a "Beállítás" gombra is kattintani a kívánt formátumnál, mivel például a ZIP esetén is 0-tól 9-ig lehet tömörítési arányt választani. Ilyenkor nem érdemes szórakozni, érdemes a viszonylag nagyobb számítási teljesítményt igénylő, maximális 9-est beállítani, mivel így tényleg kisebb lesz a fájlméret. Érdekesség, hogy a tömörítés végeredményét mindig a másik panelba helyezi el!
Kicsomagolás (ALT+F9)
Helye: Fájl főmenü felülről 3. pontja. Az éppen kijelölt tömörített állományt csomagolja ki a másik panelba (vagy ahová éppen kérjük a könyvtár beírásával). Gyakorlatilag az előző pont ellentéte. Csak a legelső fájl kell kijelölni, mivel a többit már az alkalmazás saját maga készíti el. Érdemes vigyázni az "Azonosat felülírja" beállítással, mivel így pillanatok alatt lehet régi, jó szolgálatot tévő állományokat semmivé tenni. Személyes tapasztalom (és káraim) alapján bátran merem tanácsolni, hogy érdemes mindig egy önálló könyvtárba végezni a kicsomagolást! További érdekesség, hogy a program simán ENTER-rel megnyitja a tömörített fájlt, amit azután simán másolhatunk például F5-tel is.
Fájldarabolás
Helye: Fájl főmenü vízszintes vonal utáni első pontja. Nevéhez híven egy tetszőleges fájlt lehet több, kisebb darabra szétnyiszálni. Igaz, hogy csak pár klasszikus méret van megadva, de tetszőleges méret megadható egyszerű beírással.
Fájlegyesítés
Helye: Fájl főmenü vízszintes vonal utáni 2. pontja. Az előző ellentéte. A kicsomagoláshoz hasonlóan itt is elegendő a legelső fájlt kijelölni (például: akarmi.001) és a többi a gép dolga. Érdemes megbizonyosodni arról, hogy a fájl összes szelete meglegyen az ellenőrző CRC-vel együtt.
Kijelölések
Helye: kijelölés főmenü. Gyakran van szükség arra, hogy az INSERT helyett kicsit gyorsabban is ki lehessen pár fájlt jelölni. Erre alkalmas a klasszikus szürke plusz (numerikus billentyűzeten az összeadásjel), valamint az ENTER. Ha nem az összes állományt kell kijelölni, hanem csak egyes részeket, akkor a megszokott * (csillag) és ? (kérdőjel) szimbólumok használhatóak. Ellenben ha tényleg az összes fájlt szeretnénk kijelölni, akkor a CTRL gomb és a szürke plusz használata javasolt!
Tetszőleges módszerrel történt kijelölést pedig a szürke csillaggal lehet megfordítani.
Könyvtárak összehasonlítása (SHIFT+F2)
Sokan készítenek fontos állományaikról, könyvtáraikról biztonsági másolatokat. Nekik áldás ez a kiválóan és megbízhatóan működő funkció.
Keresés (ALT+F7)
A Windows XP hasonló, Win+F gyorskódjával induló animált szörnyűség helyett egy igen puritán, de nagyon hasznos lehetőség ez a keresés. Érdemes a további ablakokkal is törődni, hiszen itt is lehet méretre, időpontra és még sok egyéb tulajdonságra keresgélni.
Háttérletöltés-kezelő
A hozzám hasonlóan sokat internetezőknek áldás lehet, hogy az egyes fel-/letöltéseket lehet sorbarendezni, illetve háttérbe küldeni. Ezekhez nyújt igen jól áttekinthető segítséget ez a kis ablakocska.
FTP-kapcsolódás (CTRL+F)
Helye: Hálózatok főmenü vízszintes elválasztó vonal alatti első pont. Először egy "Kapcsolódás FTP-szerverhez" feliratú panel jelenik meg. (Lásd jobb oldalt) Itt elsőként az "Új kapcsolat" gombot kell megnyomni. Megjelenő külön ablakon a beállítások:
Kapcsolat neve: akármilyen oldal
Kiszolgáló neve: ftp.freeweb.hu - vagy bármi más, ami csak kellhet.
Felhasználó neve: Ezt előzőleg regisztrálni kell a szolgáltatónál.
Jelszó: Ezt is előzőleg kell megadni.
Végül nyomja meg az "OK" gombot. (ENTER NEM JÓ! Kattintani érdemes!)
Visszajutott a "Kapcsolódás FTP-szerverhez" ablakba, ahol be van írva a "akármilyen oldal". Egyszer kattintson rá, majd kattints a "Kapcsolódás" gombra. Ha minden jól ment, akkor sikerült bejutni a Freeweb - vagy bármilyen más szolgáltató szerverébe. Sajnos időnként leszakad a kapcsolat. NEM kell törődni vele! Próbálkozzon újra.
Fontos lehetőség az úgynevezett névtelen kapcsolódás. Ezt sok szerver megengedi, de sajnos nem mindegyik. Jellemzően ilyenkor csak a letöltés működik, a feltöltés nem! Felhasználó neve: anonymous. Jelszó: tetszőleges E-mail cím (nem árt létező, de nem feltétlenül kell!) GYAKORLÁSUL érdemes próbálkozni a LINUX-os FTP-szerverekkel, vagy a Microsoft FTP-oldalával. Esetleg a saját iskolám FTP-szerverével. Címe: ftp://ftp.jaky.hu/.
Anyagok fel-/letöltése: hagyományos másolással, mintha két helyi könyvtár között működne az információcsere. Lekapcsolódni a szerverről úgy kell, hogy a "Szétkapcsolás" gombra kattint.
Legközelebb csak a CRTL+F gombot kell megnyomni, majd a "Kapcsolódás"-t. Figyelem! Ettől függetlenül még lehet, hogy nem működik minden precízen, hiszen még lehet például Proxy-szerver, tűzfal, stb. is!
Új FTP-kapcsolat (CTRL+N)
Helye: Hálózatok főmenü vízszintes elválasztó vonal alatti második pont. Ezt akkor érdemes igénybe venni, ha nem kell állandó kapcsolatot teremteni a kívánt FTP-szerverrel. Amúgy a dolog lényegében ugyanaz, mint az előző menüpontban!
Új fájl ablak (fül) (CTRL+T)
Helye: Nézet főmenü 7. pontja. A Total Commander-t eddig sokat bírálták, hogy csak két ablakot képes használni. Ezt a 6-os verzióban sikerült felturbósítani, ugyanis az egyes panelokon újabb füleket lehet létrehozni. Amúgy ezt az új fület a CTRL+W kombinációval lehet bezárni.

6.13.g.) Gyorskódok a billentyűzeten

F1Segítség
F2A forrás-könyvtár újraolvasása
F3Fájlok kiíratása
F4Fájlok javítása
F5Fájlok másolása
F6Fájlok átnevezése vagy átvitele
F7Könyvtár készítése
F8Fájlok törlése
F9A felső menüsor aktiválása
F10Aktiváld, vagy deaktiváld a bal oldali főmenüt
ALT+F1A bal oldali meghajtó cseréje
ALT+F2A jobb oldali meghajtó cseréje
ALT+F3Alternatív (külső) fájl-néző használata
ALT+F4Kilépés
ALT+F5Fájlok becsomagolása
ALT+F7Keresés
ALT+F8A parancssor történeti listájának megnyitása
ALT+F9Speciális fájlok kicsomagolása
ALT+F10Könyvtárfa megnyitása
SHIFT+F2Két könyvtár összehasonlítása
SHIFT+F3Csak a kurzor alatti fájl megmutatása
SHIFT+F4Új fájl készítése és betöltése a szerkesztőbe
SHIFT+F5Fájlok másolása (átnevezéssel) azonos könyvtárba
SHIFT+F10Mutasd a tartalom-menüt
SHIFT+CTRL+F5Parancsikon készítése a kijelölt fájlhoz
SHIFT+F6Fájlok átnevezése azonos könyvtárban
SHIFT+ESCA Total Commander ablakának lecsökkentése ikon méretűre
ALT+bal/jobb nyilakUgrás az előző/következő már meglátogatott könyvtárba
ALT+lefelé nyílNyisd meg az előzőleg meglátogatott könyvtárak listáját
Numerikus + (plusz)A kiválasztás bővítése
Numerikus - (mínusz)A kiválasztás szűkítése
Numerikus * (csillag)A kiválasztás megfordítása
Numerikus / (per)A kiválasztás visszaállítása
CTRL+Numerikus + (plusz)Minden fájl kiválasztása
CTRL+Numerikus - (mínusz)Minden kiválasztás megszüntetése
ALT+Numerikus + (plusz)Minden azonos kiterjesztésű fájl kiválasztása
CTRL+PgUp vagy BackspaceVisszalépés a szülőkönyvtárba
CTRL+<Ugrás a gyökérkönyvtárba (a legtöbb európai billentyűzeten)
CTRL+\Ugrás a gyökérkönyvtárba (a legtöbb amerikai billentyűzeten)
CTRL+PgDnKönyvtár, illetve arcvívum megnyitása (önkicsomagoló .EXE is!)
CTRL+bal/jobb nyilakNyisd meg a könyvtárat, illetve az archívumot a célkönyvtárban
CTRL+F1Fájlnézet csak nevekkel
CTRL+F2Teljes fájlnézet (minden jellemzővel)
CTRL+SHIFT+F2Gyorsfeljegyzések megnézése (Új készítése: CTRL+Z)
CTRL+F3Sorbarendezés név alapján
CTRL+F4Sorbarendezés kiterjesztés alapján
CTRL+F5Sorbarendezés dátum/idő alapján
CTRL+F6Sorbarendezés méret alapján
CTRL+F7Rendezetlen
CTRL+F8Könyvtárfa-nézet a panelban
CTRL+F9A kurzor alatti fájl megnyitása a hozzárendelt programmal
CTRL+F10Mutasd az összes fájlt
CTRL+F11Csak a programokat mutasd
CTRL+F12Csak a felhasználó által kívánt fájlokat mutasd
TABCseréld fel a panelek aktualitását
INSERT vagy SPACEVálaszd ki a fájlt, illetve a könyvtárat.
ENTERVálts könyvtárat, futtasd a programot, hajtsd végre a parancssor, ha nem üres.
SHIFT+ENTERFuttasd a parancssort, a kurzor alatti program futtatása
ALT+SHIFT+ENTERAz összes alkönyvtár teljes méretének kiírása.
ALT+ENTERA tulajdonságok ablak megmutatása.
CTRL+AMinden kiválasztása.
CTRL+BMinden fájl egy ablakban (az alkönyvtárak is)
CTRL+CFájl másolása a vágólapra
CTRL+DKönyvtár-gyorslista megnyitása
CTRL+FKapcsolat megnyitása FTP-szerverrel
CTRL+SHIFT+FKapcsolat lezárása FTP-szerverrel
CTRL+IA célkönyvtár megcserélése
CTRL+LTeljes helyfoglalás (a kiválasztott fájloké)
CTRL+MCsoportos átnevezés
CTRL+SHIFT+MVáltoztasd meg az FTP-átviteli módot
CTRL+NÚj FTP-kapcsolat (az URL vagy a hoszt beírásával)
CTRL+PMásold az aktuális útvonalat a parancssorba
CTRL+QVálts át gyorsnézeti módra
CTRL+RA forráskönyvtár újraolvasása
CTRL+TNyiss új könyvtár-fület és aktiváld
CTRL+SHIFT+TNyiss új könyvtár-fület, de ne aktiváld
CTRL+UCseréld fel a panelokat
CTRL+SHIFT+UCseréld fel a panelokat a fülekkel együtt
CTRL+VBeillesztés a vágólapból
CTRL+WZárd be az aktuális fület
CTRL+SHIFT+WZárd be az összes fület
CTRL+XVágd ki a fájlt a vágólapról
CTRL+ZJavítsd ki a fájlok gyorsfeljegyzéseit
CTRL+UPNyisd meg az aktuális könyvtárat egy új fülben
CTRL+SHIFT+UPNyisd meg az aktuális könyvtárat egy új fülben a másik ablakon
CTRL+TABUgrás a következő fülre az aktuális ablakban
CTRL+SHIFT+TABUgrás az előző fülre az aktuális ablakban
ALTGR+betű(k) vagy CTRL+ALT+betű(k)Gyorskeresés a fájlnévre az aktuális könyvtárban

Felhasznált irodalom: