12. fejezet: Windows alkalmazások

Befejezve: 2003.

logo Az előző fejezet kicsit túl hosszúra sikeredett, de sebaj! Folytassuk tovább az Ablakok bemutatását. (Angolul nem értőknek: Windows=Ablakok). A Windows alatt gyakorlatilag korlátozás nélkül használható szinte minden program, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy főleg kisebb teljesítményű gépeken leginkább a direkt Windows alá írt programok használhatók csak igazán. Memóriagondok esetén előfordulhat, hogy maga a rendszer ajánlja fel, hogy lépjünk ki egy-két alkalmazásból, így egyrészt újabbakat tudunk elindítani, másrészt az eddig futó alkalmazások valamivel gyorsabbak lesznek.
Középiskolai tanárként és rendszergazdaként úgy tapasztalom, hogy Windows 3.11-es verziója stabilabb volt, mint a következő (Win' 95). Eme új rendszer hibáit a Windows 98 hozta helyre, ami valamivel stabilabb elődjénél. A 98 második kiadása kicsit tovább javított a helyzeten, majd a Millenium Edition (Windows ME) újabb ötleteket hozott. Ám igazi stabilitást csak a Windows NT 4.0 használatakor tapasztaltam. Kár, hogy szinte alig támogatja játékprogram! Fejlesztése a Windows 2000. Sajnos ehhez is igen erős hardware kell, de vannak helyek, ahol csak a stabilitás számít! Talán a legjobb megoldást a Windows XP hozta, de ehhez már kegyetlen erős "vas" kellett, ám szinte mindent támogat...
Programok hordozhatósága: ha egy program Windows 3.x alatt hajlandó futni, akkor szinte mindig alkalmas Windows 9x alatti futtatásra. Sajnos már találkoztam ellenpéldával, nevezetesen az Instant Artist nevű program Windows 3.x alatt könnyedén fut, ellenben Win 9x alatt még nem sikerült életre keltenem. A dolog akkor sem lesz sokkal bonyolultabb, ha a Windows egy régebbi verziójára írt programmal van dolgunk. Ekkor ugyanis maga a Windows rendszere figyelmeztet, hogy ez a verzió egy régebbi Windows alá íródott és már le kellene cserélnünk.
És mi van a DOS alatti programokkal? Nos, Windows alatt az ilyen programok gyakorlatilag gond nélkül futnak, ha a gépünkben van elegendő memória. Ekkor ugyanis a Windows rendszere nyit a képernyő egy jól elkülönülő részén egy speciális szöveges ablakot, amelyben "eredeti" környezetben könnyedén fut a DOS-program, míg az ablakot a jó öreg Windows-os szokás szerint be lehet zárni a bal felső gombra való dupla kattintással. Ha nem ilyen egyszerű a programunk (mint például a Norton Commander egy Windows 3.x alatti rendszeren), akkor az egész képernyő átvált DOS üzemmódba mindaddig, amíg a DOS-alkalmazás lezárul. A bezárás után a képernyő egyszerűen visszaváltozik hagyományos Windows-os képernyővé.
Win XP hazudik A hordozhatóságot segíti elő a Windows XP egy új szolgáltatása: a kompatibilitás-varázsló. Ez az ügyes ötlet onnan született, hogy nem minden program tűri el maga alatt a Windows XP-t, ilyenkor vissza kell állítani a verziószámot. Ilyenek lehetnek régebbi játékok, vagy a Windows egyes verzióira írott speciális alkalmazások. Hogyan is működik mindez? A már HDD-re telepített alkalmazás ikonjára kattintson jobb gombbal, majd válassza ki a "Kompatibilitás" fület. Itt a "Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban:" kapcsolót kell legördíteni, majd ki lehet választani a megfelelő verziót.

12.1.) Programok indítása


A Windows rengeteg lehetőséget ad az egyes programok elindítására. Nézzük sorban eme lehetőségeket!

12.1.a.) Programok indítása ikonnal

MS Office XP
12. 1. kép: Office ikonok az Asztalon
Ez a legegyszerűbb módszer! Az asztalon állva egyszerűen duplán rákattintunk valamelyik ikonra és már el is indul a megfelelő alkalmazás. Ne felejtsük el, ha túl sok alkalmazást indítunk el, akkor az előbb-utóbb telerakja a rendelkezésre álló memóriát és nehézségeket, illetve hibákat okoz.
A bal oldali ábrán A Microsoft cég irodai programcsomagjának, az Office-nak 4 része látható: WinWord (szövegszerkesztő), Excel (táblázatkezelő), FrontPage (honlap-szerkesztő) és PowerPoint (bemutató-készítő).
12.1. feladat: Indítsunk el néhány programot dupla kattintással, majd sorra zárjuk is be őket.

12.1.b.) Programok indítása a Futtat parancs segítségével

Win XP
12.2. kép: Futtatás ablak
A "Start" menüben a "Futtatás" szót kell kiválasztani. Az itt megnyíló ablakban egyszerűen beírhatjuk a futtatandó program nevét, de többnyire ezt nem tudjuk fejből. Ilyen esetekben érdemes a "Tallózás" gombot megnyomni, ahol egyszerűen elnavigálunk a kívánt programig és egy dupla kattintással beszúrhatjuk a "Futtatás" ablakba.
Win XP
12.3. kép: Tallózás ablak
Ha a futtatandó program neve belekerül a "Futtatás" ablakba, akkor már megnyomhatjuk az "OK" gombot és készen is vagyunk.
12.2. feladat: Indítsunk el néhány programot a Futtatás paranccsal, majd sorra zárjuk is be őket.

12.1.c.) Indítás a Windows Intéző segítségével


Ez a módszer is célravezető, de ezzel egy kicsit később szeretnék ezzel foglalkozni. A program helye a régebbi Windows-okban: Start\Programok\Windows Intéző.
Viszont a Windows XP-ben: Start\Programok\Kellékek\Windows Intéző
Újabb lehetőség a Windows gomb + "E" billentyű.
Mielőtt továbbiakat tanulnánk, pár konkrét programot szeretnék bemutatni. Elsőnek nézzük meg a Kellékek csoportot.

12.2.) Óra program


12.4. kép: Az óra program a megszokott helyén

12.5. kép: Az óra program beállításai
Ez a program nem a Start\Programok\Kellékek csoport tagja, de gyakorlatilag hozzá tartozik. Alapesetben az "Asztal" sarkán, a tálca jobb alsó szélén ül és mutatja Ha az egeret ráfuttatjuk, de nem kattintunk rá, akkor megjelenik a mai dátum. Beállításához kétszer kell kattintanunk, majd megjelenik a középen látható kép, ahol egész egyszerűen állíthatjuk mind a dátumot, mind a pontos időt, mind pedig az időzónát. 
Használata igen egyszerű és igen könnyű, de én személy szerint bánom, hogy nem alakítható a mérete, mint a Windows 3.x verzióiban.
12.3.feladat: Nyissuk meg az óra programot és állítsuk be a pontos időt!
12.4. feladat: Az óra program segítségével nézz meg, hogy milyen napon született! (Meglepve vehetjük észre egyes számítógépeken, hogy a program csak 1980 és 2079 közötti éveket tudja!)

12.3.) Számológép program


12.6. kép: Az egyszerű számológép

Ez a program is a Start\Programok\Kellékek programcsoportban van. Ikonja:. Használata igen célszerű és nagyon egyszerű. Mint ahogy minden fontosabb zsebszámológép-gyártónál van tudományos, illetve egyszerűsített kalkulátor, úgy itt a Windows-on belül is megtalálható eme két fajta. Ha valaki használt rendszeresen zsebszámológépet, akkor nem lesz gondja a Windows-os változat használatával sem!
Nagysága nem állítható be, mindkét változat mérete eleve adott. Ikon állapotban nem működik, használata csak kinyitottan lehetséges. Akinek sok számolnivalója akad egy dokumentum szerkesztése közben, megéri eme zsebszámológéphez nyúlni.
A programnak mindössze három főmenüje van: Szerkesztés, Nézet, valamint Súgó néven, mint az a bal oldali képen is látható. Nézzük sorra a menüpontokat!

12.3.a.) A számológép-program menüi

- Szerkesztés menü:

Hívása: ALT+Z, vagy egér egyszeri rákattintása.
A Windows hagyományos műveletei, a Másolás, illetve a Beillesztés szerepelnek benne. Egy másik programmal együttműködve érdemes használni. Példának okáért egy másik programban a SHIFT+nyílbillentyűk, majd a SHIFT+INSERT gombok segítségével kijelölünk egy számot, majd a Számológépre átváltva beilleszthetjük gépünk kijelzőjére. Természetesen mindez fordítva is igaz, magyarul a számológép kijelzőjén lévő számot is át tudjuk vinni egy másik programba ugyanezzel e módszerrel. Különben a módszert érdemes elsajátítani, mivel a Windows alatti programok többsége hasonlóképpen működik.
- Nézet menü:

Hívása: ALT+N, vagy egér egyszeri rákattintása.
Csak két beállítási lehetőség van, a Tudományos, illetve az Egyszerű. Ezek közül természetesen csak az egyik lehet beállítva. A két típusról pár sor múlva szeretnék beszélni részletesebben.
- Súgó menü:

Hívása: ALT+S, vagy az egér egyszeri rákattintása.
Ez is csak két menüpontot tartalmaz. Az első egy mindenre kiterjedő súgó. Sajnos a Windows szokásos szószátyársága itt is megmutatkozik, mivel véleményem szerint meglehetősen bőbeszédű súgóval van dolgunk, ám a gyakorlati példákból elég kevés van.
A másik menüpontja "Névjegy". Semmi különleges tartalma nincs, csak a hagyományos termékeknél is megszokott jogokat mutatja. (Copyright)

12.3.b.) Alapműveletes számológép billentyűi


A gép felső részében egy szám-kijelző található, rajta 32 számjegynek, valamint a tízes hatványnak való hely. A kijelzőn lévő felirat nem véletlenül ilyen, mivel a kijelzésen látható szám normál alakban értelmezendő, azaz: 1,234567890123e+013 = 1,234567890123 .1013.
Attól nem kell félni, hogy a kijelzőre nem fér el egy szám, mivel túl nagy. Hatalmas a tárkapacitása, legfeljebb a kiírás sebessége lassul le drasztikusan. Ha az eredmény mégis nagyobb lenne a normálisan elvárható időn belül kiadottnál, akkor a gép rákérdez, hogy biztosan ezt akarjuk-e, mivel az eredmény kiadása túl sok ideig tarthat.
A program billentyűzetén a 10 számjegy egyértelmű, akárcsak a tizedesvessző. Megnyomásuk vagy az egérrel való kattintással lehetséges, vagy a numerikus billentyűzettel. A számok beadása szintén lehetséges az alfa-billentyűzet felső sorában lévő billentyűkkel is. Figyelem! Angol nyelvterületen a tizedesvessző helyett tizedespont van, így a dolog egy-két programban, illetve az angol nyelvű billentyűzeteken könnyedén keverhető.
A műveleti billentyűk használata egérrel:
Osztás: 9-es mellett “/”. Gyökvonás: “/” melletti “sqrt” felirat. 
Szorzás: 6-os mellett “*”. Százalék: “gyök” alatti “%” jel.
Kivonás: 3-as mellett “-“. Reciprok: “%” alatti “1/x” jel.
Összeadás: tizedespont mellett “+”. Egyenlő: Az aktuális műveleti sor vége.
A négy alapműveletre természetesen használhatók a numerikus billentyűzet megfelelő gombjai is. Egy szám előjelét úgy is megfordíthatjuk a -1-gyel való szorzáson kívül, hogy megnyomjuk a “+/-“ billentyűt. (Megjegyzés: sqrt= Square Root , azaz négyzetgyök)
Memória-billentyűk értelmezése és használata:
MC: Memory Clear Memória törlése.
MR: Memory Reverse Memória kiírása a kijelzőre
MS: Memory Setup A kijelzőn lévő szám memóriába tétele.
M+: Memory Plus A kijelzőn lévő szám hozzáadása a memóriához.
Ha a gép memóriájában van valami, akkor a numerikus kijelző alatti kis téglalapban megjelenik egy nagy "M" betű.
Egyéb billentyűk:
C: Clear A kijelző, illetve az aktuális műveleti sor teljes törlése.
CE: Clear A beírt utolsó szám törlése a kijelzőről.
Vissza Back Az utolsó számjegy törlése a kijelzőről.
12.5. feladat: Próbáljuk ki az alapműveletes számológép minden funkcióját, beleértve a memória-műveleteket is!

12.3.c.) Tudományos számológép billentyűi

Win XP
12.7. kép: A tudományos számológép
FIGYELEM! Eme tankönyv nem tekinti feladatának (már terjedelmi okokból is), hogy a tudományos számológéphez fűződő esetenként komolyabb matematikát is megtanítsa!

Ez a zsebszámológép megfelel egy mai modern zsebszámológépnek, esetenként egy kicsit többet is tud. Néhány billentyűje ugyanaz, mint a hagyományos zsebszámológépnek. Az egyéb billentyűkhöz szükséges matematikai műveletek ismertetése már meghaladja eme könyv kereteit, így itt nem is kerülnek részletes ismertetésre. Viszont van a számológépen egy igen érdekes szolgáltatás: ha valamelyik billentyűre rákattintunk az egér jobb gombjával, akkor megnyílik egy "Mi ez?" tartalmú ablak. Ha erre a bal gombbal kattintunk, akkor az adott gombról szóló súgót kapjuk meg, ami csak pár mondat terjedelmű és érthető! A súgó tartalmazza az adott nyomógomb billentyűzetes megfelelőjét is.
Természetesen a főbb műveletek is megtalálhatók a program tudományos felületén.
Bináris műveletek Mod, Or, Lsh, And, Xor, Not
Trigonometrikus műveletek sin, cos, tan
Inverz trigonometrikus műveletek jelzője Inv
Hiperbolikus műveletek kijelzője Hyp
Logaritmikus műveletek Exp, ln, log
Hatványozási műveletek X^y, x^3, x^2, 1/x
Faktoriális számítás n!
Statisztika előhívása Sta
Statisztikai műveletek Ave, Sum, s, Dat
A statisztikánál beadott számokat egy külön kis ablakban láthatjuk!  
Hexadecimális (16-os) számrendszer speciális számjegyei A, B, C, D, E, F
Normálalak és hagyományos írásmód átváltója F-E
Egészrész Int
Pi konstans kijelzője pi
Számrendszeri kijelzők Hex (tizenhatos), Dec (tízes), 
Oct (nyolcas), Bin (kettes)
Fok, perc, másodperc kiszámítása tizedfokból és vissza dms
Fok- és ívmérték átszámítása Fok, Radián, Újfok
12.6. feladat: Próbáljuk ki a tudományos igényű számológép összes funkcióját, beleértve a számrendszerek közötti átváltást, valamint a statisztikai műveleteket is!
12.7. feladat: Váltsunk át a tudományos és a hagyományos zsebszámológép között, valamint próbáljunk meg adatokat cserélni a két kiépítés között.
12.8. feladat: Fedezzük fel a logikai műveleteket! (Mod = maradékos osztás, Or = bitenkénti Vagy, Lsh = bináris eltolás balra, And = bitenkénti És, Xor = bitenkénti kizáró Vagy, Not = bitenkénti Nem)

12.4.) Paint, a rajzoló program

Win XP
12.8. kép: A Paint program egyszerű képe
Ikonja: . Alapértelmezésben használt kiterjesztés: BMP. (Bitmap, bit-térkép).
Ez nem egy egyszerű program, de ennek ellenére érdemes megtanulni. A dolog ott kezdődik, hogy próbáljunk meg rajzolni. Gyakorlatilag ehhez nem kell más, mint egy üres lap, amit a program ablakának közepe ad. Kell egy ceruza vagy egy toll, amit az egér jelképez. A hagyományos rajzoláshoz más már nem is kell. Ezzel ellentétben a komputerizált rajzoláshoz nem árt egy kicsit több!
A Számológéppel ellentétben itt nem kell az egyes ikonokra jobb gombbal rákattintani, hogy megjelenjen a magyarázat, hanem elegendő egy kis várakozás, mivel hamarosan megjelenik az ikon neve, ami jellemzi a funkcióját!
Elsőnek is meg kell választani a megfelelő színt. Ehhez 28 lehetőség áll rendelkezésünkre, melyeket a Paint ablakjának alsó sorában láthatunk. Ha megvan a megfelelő szín, akkor az egérrel a színre kattintunk az ablak alsó sorában. A szín kiválasztása után érdemes meggondolni a vonalvastagságot.
Ehhez a Paint bal oldalán lévő eszköztárban a vonalat szimbolizáló ikonra kell kattintanunk.
Alapértelmezésben 5 vastagság áll rendelkezésre. A megfelelő vastagságúra rákattintva már kezdhetjük is a vonalak húzását.
12.9. feladat: Rajzoljunk pár különböző színű és vastagságú vonalat véletlenszerűen a képernyőre!
Ha megvan, akkor töröljük le a képet a Fájl főmenü "Új" menüje segítségével. A program felajánlja, hogy elmentse-e a képet. Ha jól sikerült, akkor érdemes elmenteni és a file nevét megadni.
12.10. feladat: Egy Paint egy üres ablakába rajzoljunk egy négyzetet, melynek minden oldala különböző színű, majd rajzoljunk bele egy téglatestet, melynek minden oldala azonos színű, de más-más vonalvastagságú! A törléssel ugyanúgy járjunk el, mint az előbb.

12.4.a.) Egyszerű alakzatok rajzolása


12.9. kép: Egyszerű alakzatrajzoló ikonok
Kezdjünk tiszta lappal, töröljük le a képernyőnket! (Például úgy, hogy új alakzatot kezdünk, muitán bezártuk a régit.)
A szín és a vonalvastagság megválasztása után bökjünk rá az egyenes rajzolása melletti kis ikonra. Ezzel görbe vonalat tudunk húzni. Meg kell adni a vonal elejét, végét, majd kétszer kell hajlítani. Érdemes próbálkozni, mivel igen érdekes rajzok jöhetnek ki, amíg próbálkozunk.
FONTOS! Ha valamit nagyon elszúrtunk, akkor lehetőség van az utolsó pár művelet visszavonására a Szerkesztés menü első pontjában. Neve (értelemszerűen): visszavonás. Tapasztalat: ha valamilyen részletet sikerült jól megrajzolni, akkor érdemes elmenteni a pillanatnyi állapotot, hiszen így biztosan megmarad!
Az egyenes alatt egyszerű téglalapot húzhatunk a sarkainak megadásával, míg a fenti ábrán benyomva látszó ikon segítségével tetszőleges alakzatot lehet szerkeszteni. Az alakzat rajzolását akkor kell lehet abbahagyni, ha visszaértünk a kiindulási pontba!
A következő sorban lévő ikonokkal ellipszist, illetve lekerekített sarkú téglalapot tudunk rajzolni. Ha az egér húzása közben lenyomjuk a SHIFT gombot, akkor tudunk kört is húzni!
12.11. feladat: Rajzoljunk néhány téglalapot egymás mellé különböző színekben, majd a kép letörlése után rajzoljunk pár téglalapot egymás fölé is! Próbáljuk ki, hogy a különböző színekre rákattintva milyen belsejű téglalapokat kapunk!
12.12. feladat: Rajzoljunk "gyerekmondókás" fejet: Pont, pont, vesszőcske; készen van a fejecske!
12.13. feladat: Az iménti gyerekfejre illesszünk hajat, valamint rúzsozzuk ki a száját!
12.14. feladat: Rajzoljunk meg álmaink családi házát oldalnézetben! Legyen rajta minden alakzat, amit eddig megismertünk. Ha valamelyik vonal vagy alakzat nem úgy sikerül, ahogy elgondoltuk, akkor alkalmazzuk a 3. sorban lévő radírokat. Fedezzük fel, hogy mi a különbség a két radír között!

12.4.b.) A Paint további ikonjai


Most az első öt sorban lévő további ikonokról beszéljünk!

12.10. kép: További ikonok
Az első sorban lévő két ikonnal ()bekeríthetjük a kép egy részét, majd másolhatjuk, vagy törölhetjük. Haladóbb fokon lévőknek ajánlott, hogy a bekerített részt más alkalmazásba is vigyék át!
A módszer a következő: be kell keríteni (leginkább téglalappal) a kívánt részt, majd a Szerkesztés főmenü Másolás menüjére kattintva a kijelölt rész a Windows programcsomag egy speciális részébe (a Vágólapra) kerül, ahonnan a legközelebb futtatott program, amiben van Szerkesztés\Beillesztés menü, ki tudja másolni. Persze több módszerrel is lehetséges a másolás, de ez az egyik legegyszerűbb.
A második sor bal oldalán van a radír. Ezt lenyomva a képen bármit törölhetünk. Nem árt törlés előtt megnézni, hogy mekkora is lesz a radír által törölt terület. (4 méret lehetséges!) Mellette van a festékesvödör ikonja. Hivatalos neve: Kitöltés színnel. Érdekes, de igen hasznos szolgáltatás, mely egy lezárt területen lévő azonos színt cserél le egy másikra. VIGYÁZAT! Gyakorlati tapasztalat, hogy bármennyire is igyekszem pontosan kijelölni a terület határait, nem sikerül 100 %-osan és a festék kijut a maradék területre is. A szolgáltatás igénybe vétele után igen gyakori a visszavonás. A terület határait amúgy a harmadik sorban lévő kis nagyítóval lehet megvizsgálni közelről 4 különféle nagyításban. (1-, 2-, 6- és 8-szoros nagyítás)
A harmadik sor bal oldalán egy különleges szolgáltatás van: itt mintát vehetünk a rajz egy színéből, majd azzal rajzolhatunk tovább. Szerencsére, hogy megjelent ez a nagyon hasznos szolgáltatás immár a Windows Paint programjában, miután több más grafikai programban már sikert aratott. Mellette egy egyszerű nagyítót találunk, amely 1-, 2-, 6- és 8-szoros nagyítást tesz lehetővé.
A negyedik sorban két különféle rajzolási lehetőség van: egy sima, egyszerű ceruza és egy ecset. A ceruza vastagsága nem változtatható, de az ecseté elég sokféleképpen. Az ötödik sor bal oldalán lévő kis festékszórót érdemes kipróbálni különböző vonalvastagságokkal és színekkel, majd megpróbálni, hogy mi is az a festékszóró-effektus. Gyakorlatilag arról van szó, hogy ha az egeret nyomva tartva húzzuk a festékszórót, akkor az egérhúzás sebességétől függő különböző mértékű befestettséget kapunk. Ha a rajzra szeretnénk tenni valamilyen feliratot, akkor az 5. sor jobb oldali ikonjára kell kattintanunk. Ekkor egy külön kis ablakban megjelenő betűméretben, stílusban, illetve betűtípussal írhatunk. Változtatás értelemszerű, beleértve a félkövér és a döntött betűket is!
12.15. feladat: Az előző feladatban megrajzolt családi házat csinosítsuk ki megfelelően kiszínezve. Legyen a ház mellett kert, kerítés, valami kevéske égbolt felhőkkel és esetleg egy autó is!

12.4.c.) A Paint fontosabb menüpontjai


A "File" főmenü elég hagyományos, gyakorlatilag minden Windows program File menüje ugyanilyen. Kezdetben még nem javaslom, hogy az oldalbeállítás, illetve a nyomtatóbeállítás menüpontokba belemenjünk. Ez csak a haladóknak javaslom. Egyetlen lényeges újdonság az, hogy a rajzunkat betehetjük tapétaként mozaiknak, illetve középre. A "Nézet" főmenüben állíthatjuk a megjelenő eszköztárakat. (Szerszámkészlet, Paletta, Állapotsor, Szöveg eszköztár)
A "Kép" főmenüben lehetőség nyílik egy előre kijelölt részlet tükrözésére, forgatására (Gyorskód: CTRL+R), nyújtására, döntésére (CTRL+W), a színek megfordítására (CTRL+I). Legérdekesebb szerintem a "Tulajdonságok" menüpont, mivel itt állíthatjuk be a rajz szélességét, magasságát, a mértékegységet (hüvelyk, cm, képpont), illetve a színességet (színes/fekete-fehér). (Gyorskód: CTRL+E). Természetesen törölhetjük a képet is. (CTRL+SHIFT+N)
12.16. feladat: Rajzoljuk meg a következő fizikai kísérletet: egy téglatest egy lejtőn csúszik lefelé. Rajzoljuk be a testre ható valamennyi erőt is abban az esetben, ha van súrlódás. Alkalmazzunk kiemelésként különböző színeket, valamint feliratokat! A kész rajzot mentsük el floppyra!
12.17. feladat: Rajzoljuk meg A Nap, a Föld, valamint a Hold megfelelő állását apály, illetve dagály esetén. A három égitestet különböző színekkel rajzoljuk, valamint írjuk az ábrájuk mellé a tömegüket, valamint a sugarukat is! Ezt a kész rajzot is mentsük el floppyra!
12.18. feladat: Rajzoljuk meg a leendő egyszintes családi házunk alaprajzát a lehető legnagyobb alapossággal. Ne felejtkezzünk meg a szobák nagyobb bútordarabjairól, valamint a nyílászárókról sem! Az egyes szobákat feliratozzuk funkciójuk szerint, de ne felejtkezzünk meg a helyes méretek beírásáról sem. Ezt a kész rajzot is mentsük el floppyra! A három rajz közül a legsikerültebbet nyomtassuk is ki, ha van rá lehetőségünk, akkor színesben is nyomtassuk ki.

12.5.) Jegyzettömb program

Win XP
12.11. kép: A Jegyzettömb program
Ez a program szerintem minden idők egyik legegyszerűbb Windows alatti szövegszerkesztője.
Gyakorlatilag egy elektronikus írógép egyszerűségét ötvözi nagyon minimális beállítási lehetőségekkel. Útvonala: Start\Programok\Kellékek\Jegyzettömb.

12.5.a.) Fájl menü


A hagyományos főmenü, tartalma is teljesen hagyományos.

12.5.b.) Szerkesztés menü


Az első menüpontok jól ismertek. (Visszavonás, Kivágás, Másolás, Beillesztés, Törlés) Gyakorlatilag egy kijelölt rész műveleteit tudják eme menüpontok kezelni. A "Kijelöl mindent" egy újdonság az eddigiekhez képest. Ez a menüpont a teljes beírt szöveget kijelöli egy kattintásra. Az időt és a dátumot sem minden program tudja kiírni egy kattintásra. Ez a kicsi Jegyzettömb tudja ezt, akár a menüből kiválasztva, akár egy F5-öt lenyomva. A Szerkesztés utolsó előtti menüje kiköszörüli a Jegyzettömb egyetlen hibáját: azt, hogy automatikus beállításnál nem tudja a beírt szöveget sorokba tördelni. Helyette az ENTER lenyomásáig egyetlen sorba ír mindent. Javaslat: állítsuk be a programot úgy, hogy a "Hosszú sorok törése" nevű menüpont be legyen jelölve. Így a sortörés problémája meg van oldva. Az utolsó menüvel pedig betűtípust válthatunk, ha ezt szükségesnek érezzük.

12.5.c.) Keresés menü


A Jegyzettömb beírt szövegében lehet eme menüpontokkal keresgélni fel-le. Szükség esetén meg lehet különböztetni a kis-, illetve a nagybetűket is. A "Továbbkeresés" menüpont kiválasztásával, vagy az F3 megnyomásával értelemszerűen a következő beírt szöveget lehet megkeresni.

12.5.d.) Súgó menü


A témaköröket érdemes megnézni, illetve bármilyen probléma esetén hozzájuk fordulni. Ha ügyesen tudunk navigálni a Windows Help-rendszerében, akkor gyakorlatilag minden problémára kapunk választ.
12.19. feladat: A Jegyzettömb program segítségével írjuk meg az éppen aktuális házi feladatot, vagy jegyzeteljük ki valamelyik történelmi esemény (például az ókori római-pun háborúk) fontosabb eseményeit. A kész fájlt mentsük ki JEGYZET.TXT néven.
12.20. feladat: Nyissuk meg egyszerre a Számológépet és a Jegyzettömböt, majd vegyünk elő egy meglehetősen sok mellékszámítást igénylő feladatot és a megoldását készítsük el a Jegyzettömb-ben a Számológép aktív segítségével

12.6.) WordPad program

Win XP
12.12. kép: A WordPad futása közben
Ez egy újabb szövegszerkesztő, ezúttal egy kicsit jobb és komolyabb, mint az előbb megismert Jegyzettömb.
Útvonala: Start\Programok\Kellékek\WordPad.
Ez a program például automatikusan megtöri a hosszú sorokat, valamint a túl hosszú oldalakba is tesz oldaltöréseket. Többféle betűtípust és betűméretet lehet választani, valamint az egyes bekezdéseket is gyakorlatilag tetszés szerint lehet alakítgatni. A program lehetővé teszi grafikák és képek, valamint egyéb apróságok beillesztését. Régebben ez a program csak a WRI kiterjesztést ismerte, ám mostani verziója már számos egyéb file-típust is ismer és feldolgoz. Ezek: Word for Windows 6.0 (DOC), Windows Write (WRI), Rich Text formátum (RTF),. Szöveg (TXT), Szöveg - MS-DOS formátum (TXT), Unicode szöveges formátum (TXT).
Gyakorlatilag ha nincs komolyabb szövegszerkesztőnk, akkor a WordPad is megteszi, mintegy alapműveletes szövegszerkesztő. Van olyan ismerősöm, aki a Windows megvétele után nem akart többet költeni szoftverre és simán ezt a programot használja üzleti levelezése lebonyolítására - sikeresen. Nézzük sorra a menüket!
Szöveget már tudunk írni, de azt még tisztáznunk kell, hogy mi az a bekezdés. A bekezdés két ENTER leütése közötti összes szöveget tartalmazza. Azok számára, akik írógépről akarnak átszokni a számítógépes szövegszerkesztésre, azoknak igen furcsa lesz, hogy nem kell minden egyes sor végén ENTER-t ütni, csak az egyes bekezdések végén. A pontos sorba rendezés fáradságos munkáját a felhasználótól átveszi a számítógép. Van, aki ezért nagyon hálás, de van olyan is, aki nem tud leszokni az írógépnél már megszokott örökös ENTER-nyomogatásról.
Alapértelmezésben minden új szót a normál szerkesztési sor végén kezd kiírni a gép és csak akkor rakja át a szót a következő sorba, ha az teljes egészében nem fér ki a már megkezdett sorban. Mi van, ha a szebb kiírás kedvéért szótagolni szeretnénk? Ekkor a következő javaslatom van: állítsuk be a WordPad ablakának szélességét éppen egy sornyira és ha gépelés közben azt látjuk, hogy a sor már majdnem véget ért, csak pár szótag hiányzik, akkor pontosan tudunk gépelni.
Ennél jobb módszerek is vannak, mégpedig: Balra, Középre és Jobbra igazítás. Ezek a lehetőségek az egyes bekezdések szerkesztési módját jelentik. A Balra igazítás, illetve a Jobbra igazítás jelentése egyértelmű: az összes üres helyet tedd a másik felére, vagyis a teljes szöveget szerkeszd át a kiválasztott oldalra. A Középre is hasonlóan egyértelmű: nézd meg, hogy milyen hosszú a sor, majd bal, illetve jobb oldalon kb. ugyanannyi helyet hagyjál ki. A lehetőségek alkalmazása időnként meglehetősen látványos változást tesz lehetővé.

12.6.a.) WordPad menüi

- File főmenü: (ALT + F)


A menük a hagyományosak. Érdemes megfigyelni a menüpontok ikon-megfelelőjét is! Új fájl kezdése (CTRL + N): , megnyitás (CTRL + O): , mentés (CTRL + S) , nyomtatás (CTRL + P) .
Itt is a négy legutóbbi fájlt lehet megnyitni. Mentésnél érdemes megnézni, hogy milyen kiterjesztést használunk, mivel egy szerencsétlen választásnál nem biztos, hogy a kész fájlt máshol is meg tudjuk nyitni. Először ennél a programnál jelenik meg, hogy a nyomtatandó szöveget még nyomtatás előtt meg lehessen nézni a "Nyomtatási kép" menüponttal. Az "Oldalbeállítás" segítségével 21 papírméretből választhatunk, beleértve a felhasználó által megadott méretet is.
12.21. feladat: Nyissunk meg minél több különböző kiterjesztést a WordPad program segítségével! Ne felejtsük el, hogy egyszerre csak egy fájlt lehet nyitva tartani egy WordPad alkalmazással.
12.22. feladat: Az utóbbi fájlt nyomtassuk ki, miután megnéztük a "Nyomtatási kép"-et, majd használtuk az "Oldalbeállítások"-at is!
- Szerkesztés főmenü: (ALT + Z)
Ebben a főmenüben már számos újdonság is akad a hagyományos "Szerkesztés" főmenükhöz képest. A "Visszavonás" (CTRL + Z) , a "Kivágás" (CTRL + X) és a "Másolás" (CTRL + C) hagyományos. Elsősorban a beillesztés újult meg egy-két speciális lehetőséggel. Érdemes például kipróbálni a "Beillesztés"(CTRL + V) , illetve az "Irányított beillesztés" menüpontokat. Néhány érdekes dolgot fogunk felfedezni.
A Jegyzettömb-ben megismert "Keresés" (CTRL + F) menü itt is megtalálható. A keresés logikus folytatása a "Továbbkeresés" (F3). A "Csere" (CTRL + H) segítségével az előbbinél egy megkeresett szöveget lehet kicseréltetni egy másikra ilyen-olyan egyezések alapján.
A "Csatolás" lehetővé teszi egy másik fájl beillesztését, pontosabban a szerkesztett fájlhoz való csatolását. Nem minden típusú fájl engedi meg a tetszőleges hozzácsatolást, de a WRI és a DOC kiterjesztésben viszonylag szabadon mozoghatunk.
WordPad beszúrás
12.13. kép: Objektum beszúrása
- Nézet főmenü: (ALT + N)

Itt a négy különböző vonalzót kapcsolhatjuk ki-be. Ezek: Eszköztár, Formátumsor, Vonalzó, Állapotsor. A Beállítások menünél a különféle fájltípusok beállításait manipulálhatjuk.
- Beszúrás főmenü: (ALT + B)

Itt is be tudjuk a szúrni a szövegbe az aktuális dátumot és időt. A másik menüponttal pedig egy objektumot lehet beszúrni, ha azt az aktuálisan szerkesztett fájltípus ezt megengedi, amint ezt a bal oldali képen lehet látni.
Lehet egy objektumtípusból újat létrehozni, illetve már létező fájlt is meg lehet nyitni. (Létrehozás fájlból) Tapasztalatom szerint hangot és bonyolult objektumokat nem érdemes a WordPad-ba beszúrni, ám egyszerű bitképpel (BMP), egyenlettel (Equation) vagy más WordPad file-lal érdemes próbálkozni! Jó szolgáltatás, hogy a csatolt alakzatokat az eredeti programjával lehet szerkeszteni.
12.23. feladat: Készítsünk egy MYWRI.DOC nevű fájlt, amibe próbáljunk meg 1-2 grafikát, számot, illetve egyéb objektumot beszúrni, valamint vigyünk bele egy Jegyzettömb program segítségével elkészített szöveget is!
12.24. feladat: Készítsünk egy újabb dokumentumot, de egyúttal ágyazzuk bele az Einstein-képletet (E=mc2) is, vagy valami bonyolultabb matematikai formulát!
- Formátum főmenü: (ALT + O)
Betűformázás 12.14. kép: Betűtípus kiválasztása Négy almenü van: "Betűtípus" (ezt láthatjuk a bal oldali képen), "Felsorolás" , "Bekezdés" és "Tabulátorok". A "Felsorolás" apró pöttöket tesz ki minden új sor elejére. A "Bekezdés" segítségével lehet némi üres helyet hagyni balról, jobbról, az első sor előtt, valamint itt is lehet állítani az igazításon.
Ebben a programban még meglehetősen kevés választási lehetőség van a betűformázási lehetőségek között. Egy átlagos betűtípushoz (például a mintán látott Arial-hoz is) 4 betűstílus tartozik: a Normál, a Dőlt , a Félkövér és a Félkövér dőlt. Ezeket be lehet állítani egyszerű kattintásokkal is, ha be van kapcsolva a "Formátumsor" vonalzó. Itt is él az a lehetőség, hogy a nyomógomb fölé siklatva az egeret kis idő múlva meglátjuk a gomb jelentését. Néhány nyomógomb funkcióját ettől függetlenül szeretném felsorolni:
- félkövér:
- döntött:
- aláhúzott:
- színválasztás: (17 választási lehetőség)
- igazítás balra: (egy egész bekezdést igazít balra)
- igazítás középre: (egy egész bekezdést igazít középre)
- igazítás jobbra: ; (egy egész bekezdést igazít jobbra)
- dátum és idő beszúrása:
A "Tabulátorok" menüpont hatását érdemes kipróbálni, bár szerintem felesleges alkalmazni. Hatására ugyanis a TAB billentyű ugrását lehet az eredeti helyett valahová átállítani.
- Súgó főmenü: (ALT + S)

Semmi különös újdonságot nem tartalmaz. Menüpontjai: Témakörök, Névjegy.
12.25. feladat: Az előző file-ban válasszunk ki pár sort a WordPad szövegéből és minden egyes szavát változtassuk meg más betűre, betűméretre és betűtípusra!
12.26. feladat: Írjunk be egy tetszőleges újságcikkből 10-20 sornyi szöveget, melyet 4 részre tagolunk. Részenként igazítsuk a bekezdéseket balra, jobbra, illetve középre! Bekezdésenként más és más betűtípust, illetve betűméretet válasszunk ki.
12.27. feladat: Gépeljünk be egy tetszőleges, de elég hosszú szót (Például: megszentségteleníthetetlenségeitekért), majd minden betűt alakítsunk mindig eggyel nagyobbra.
12.28. feladat: Válasszunk ki egy tetszőleges, de nem túl rövid bekezdést és másoljuk a dokumentumunk legvégére négyszer egymás után, mint 4 különböző bekezdést. Ezután rendezzük a 4 bekezdést a 4 különböző lehetőség szerint és hasonlítsuk össze az eredményeket!
12.29. feladat: A Write program segítségével írjuk meg az éppen aktuális házi feladatot, vagy jegyzeteljük ki valamelyik ország legfőbb jellemzőit (például Nagy-Britannia). A kész file-t mentsük ki JEGYZET1.DOC néven.

12.6.b.) Ismétlő kérdések


12.30. feladat: Mi a bekezdés?
12.31. feladat: Hogyan lehet formázni egy bekezdést?
12.32. feladat: Mi az az objektum?
12.33. feladat: Milyen vonalzók vannak a WordPad, illetve a Jegyzettömb programokban?
12.34. feladat: Hogyan formázhatunk egyszerű karaktert a WordPad programban?
12.35. feladat: Hány különböző típusú karaktert lehet egyszerre 1 db Jegyzettömbbe írni?
12.36. feladat: Milyen alapvető színeket lehet beállítani a WordPad-ben?
12.37. feladat: Hányféle dátumformátum van a WordPad-ben?
Megjegyzés: A rajzok egyrészt a Windows 3.11-es, másrészt a Windows 95, illetve 98-as programokból valók.

12.7.) Intéző

Intéző 12.15. kép: A Windows Intéző futás közben Ez a program a Windows beépített fájlkezelője. Igen sok hasznos tulajdonsága van, amit ki is lehet használni, ha valaki hajlandó megismerkedni vele.
Indítás: Start\Programok\Windows Intéző, (esetleg: Start\Programok\ Kellékek\Windows Intéző) de sokkal egyszerűbb a Windows-gombbal és az E betűvel.
A fájlokkal való munkát ez a program nagyon leegyszerűsítette. Tulajdonképpen, ha valaki már mentett el fájlt agy sima kis Windows-os programban és szüksége volt könyvtárváltásra is, akkor már tudja is kezelni ezt a programot.
Az alkalmazás képe alapvetően két panelből áll. A bal oldaliban láthatjuk, hogy éppen hol állunk, míg a jobb oldaliban láthatjuk az aktuális hely tartalomjegyzékét. Az előbbiek alapértelmezésben vannak, de ez is alakítható. Figyeljük meg, hogy a klasszikus struktúrával ellentétben itt nem drive-okra, mint legnagyobb struktúrákra van osztva a gép tárolórendszere, hanem az egész gép egységes fa-struktúrában jelenik meg. Az "Asztal" nevű ikon alatt találhatjuk a munkaasztalon lévő legfontosabb ikonokat. Ezek a bal oldali ábrán: Dokumentumok, Sajátgép,. Amelyik ikon alatt további struktúrális mélység található, ott láthatunk egy bekeretezett + vagy - jelet. Ha egy ilyen ikonra + jelnél duplán rákattintunk (vagy megnyomjuk rajta lévő fénymutatónál a numerikus billentyű + jelét), akkor az ikon megnyílik és megmutatja a belső tartalmát a bal és a jobb oldalon egyaránt.
Ez látszólag pazarlás, de valójában nem az, mivel így a bal oldalon tovább kutathatunk az almenükben. Ez az összetétel nagyon mély lehet. Tapasztalatom szerint 10 mélységi szint már nehezen tekinthető át. Ennél több már teljesen felesleges. Megnyitás után az ikon előtti + jel átvált -ra. Ekkor is dupla kattintással lehet lezárni, illetve a numerikus billentyűzeten lévő - gomb megnyomásával. Ha nem akarunk minden egyes alkönyvtárat szintenként megnyitni, akkor javaslom a numerikus * megnyomását. Vigyázat! Egy bonyolult struktúra kiírása nem mindig sikerült pár másodperc alatt, így időnként kénytelenek vagyunk várni.
A Sajátgép ikon alatt a következők vannak (alapértelmezésben): valamennyi meghajtó (a példában A:, C:, D: és E:). Sok feladatot elvégezhetünk igen egyszerűen. Nézzünk ezek közül néhányat!

12.7.a.) File másolása

Kijelölés:

A bal oldali panelben keressük meg azt a helyet, ahonnan másolni szeretnénk. A jobb oldali panelen menjünk rá fénymutatóval arra file-ra, amit másolni akarunk. Ha több egymás utánit szeretnénk kijelölni, akkor a SHIFT+nyilak kombinációval tehetjük meg. Ha több, de nem egymás utánit akarunk kijelölni, akkor az első kijelölése után nyomjuk meg a CTRL gombot, majd a továbbiakra az egér bal gombjával kattintsunk rá.

Másolás előkészítése:

Most valahogyan tudatni kell a géppel, hogy a kijelölt állományokat szeretnénk másolni. Ezt is megtehetjük az eddig szokásos úton.
Egyrészt az egér jobb gombjának lenyomása után megjelenő helyi menüből kattintsunk rá a másolás szóra.
Másik lehetőség a Szerkesztés menü másolás parancsának lenyomása.
Harmadik lehetőség a CTRL és az INSERT gombok együttes benyomása.
Negyedik lehetőség a CTRL és a C gombok lenyomása.

Beillesztés

(avagy a Másolás végrehajtása):
Menjünk abba a mappába, ahová másolni szeretnénk a kijelölt állományokat, majd szintén több variációból választhatunk.
Egyrészt az egér jobb gombjának lenyomása után megjelenő helyi menüből kattintsunk rá a beillesztés szóra.
Másik lehetőség a Szerkesztés menü beillesztés parancsának lenyomása.
Harmadik lehetőség a SHIFT és az INSERT gombok együttes benyomása.
Negyedik lehetőség a CTRL és a V gombok lenyomása.

Ez elsőre túl bonyolultnak hangzik, de ha megjegyezzük a sorrendet, akkor sokkal egyszerűbb lesz! Erre szolgál az alábbi kis táblázat:
1: lépés: Kijelölés: valahogy! Egérrel Menüvel Gyorsgombbal Egyébként
2. lépés: Másolás Egér jobb gomb Másolás Szerkesztés menü Másolás CTRL és C CTRL és INSERT
3. lépés: Beillesztés Egér jobb gomb Beillesztés Szerkesztés menü Beillesztés CTRL és V SHIFT és DELETE
Az előzőektől függetlenül van egy még gyorsabb módszer, melyben lépések nélkül lehet másolni.
Legelőször is győződjünk meg róla, hogy a célmappa ki van-e nyitva a bal oldalon. Ha nincs, akkor nyissuk meg! Most a bal oldalon álljunk oda, ahonnan másolni szeretnénk. Jelöljük ki a másolandó fájlokat, majd a CTRL-t lenyomva tartva húzzuk át az egészet a célmappába! Szerintem ennél egyszerűbb módszer nincs!

12.7.b.) Fájl törlése

A sok munka és a sok másolás hatása, hogy a legnagyobb tárolónk is előbb-utóbb betelik. Ekkor kénytelenek vagyunk törölni. Módozatok itt is igen sokfélék lehetnek! A legelső lépés itt is ugyanaz: ki kell jelölni a törlendő állományokat, majd ...
- egyszerűen húzzuk át őket a Lomtárba, vagy
- nyomjuk meg a DELETE gombot.
- az egér jobb gombjának megnyomása után a helyi menüben kattintsunk rá a Törlés feliratra.
Ilyen esetekben a program feltesz egy megerősítő kérdést és a törölt fájlt a Lomtárba rakja, hacsak nem floppy-ról töröltünk. Ha a fájlt ténylegesen le akarjuk törölni, akkor egérhúzás alatt tartsuk lenyomva a CTRL gombot, így véglegesen törlünk.
Fájl törlése
12.16. kép: Rákérdezés egy file törlésére
Tény, hogy ez nem mindig célszerű, mivel tapasztalataim szerint jobb, ha a fájl csak az adott helyéről tűnik el és esetenként még érdemes turkálni a "Lomtár"-ban.

Felhasznált irodalom: