17. fejezet: PowerPoint

Befejezve: 2006.

17.1.) Bevezetés


logo A Microsoft Office csomagjának fontosságában harmadik programja az előadás- és bemutató-tervező PowerPoint. Sokáig ezt a programot alig lehetett tanítani, mivel nem volt hozzá megfelelően erős hardware-környezet. Szerencsére mostanra a géppark fejlődött annyira, hogy ez ne okozzon különösebb gondot! Használata első látásra bonyolult, viszont némi gyakorlás után igen sok - teljesen felesleges - munkától tud megmenteni.
Ez a leírás a PowerPoint 2000-es verziójáról készült, ám jól használható az XP-s verzióhoz is!

Mi is a bemutató? Nagyon hasznos és nagyon jó egy anyagot szóban elmondani, de miért nem tegyük ezt sokkal látványosabban, ha lehet?!
Egy sima bemutató összedobása az Előadástervező varázslóval 10-20 perc alatt megvan. DE! Az előadást egy igazán jó és szép bemutatóval lehet a legjobbá tenni! Nagyon fontos eldönteni, hogy mit is csinálunk?
- Lehet egy kirakati (állandóan pörgő, előadó nélküli) bemutatót készíteni némán vagy hanggal.
- Lehet egy nem kirakati, de kísérőszöveggel fűszerezett bemutatót készíteni némi aláfestő zenével.
- Végül lehet egy élő emberes bemutató alá némi segédanyagot adni.
A három lehetőséget nem szabad keverni! Egy élő előadó magyarázatát agyonütheti a túldíszített bemutató, de ugyancsak öngyilkosság egy üzlet kirakatába kitenni egy szegényes, összedobált anyagocskát!

17.1. kép: A kiinduló panel Az eddig megszokottakkal ellentétben a PowerPoint egy kicsit többet erőszakoskodik és beszél feleslegesen. A bal oldalon látható panelt például aktiválás után kapjuk a 2000-es verzióban. Itt célszerű az üres bemutatót választani, mivel ez nyújtja a legtöbb szabadságot. Természetesen meg fogunk ismerkedni az "Előadás-tervező Varázsló" és a "Tervezősablon" használatával is.
Maga a program egy diasorozatból és ezek közötti hatásokból áll. A jobb oldalon ezt a panelt láthatjuk.
17.2. kép: Új dia beszúrása

17.2.) Az első dia elkészítése

17.2.a.) Indításkor...

Indítsa el a PowerPoint-ot. Induláskor a 2000-es verzió négy választási lehetőséget ajánl fel:
- Előadás-tervező Varázsló
- Tervezősablon
- Üres bemutató
- Létező bemutató megnyitása
(Megjegyzés: az XP-nél ezek az idegesítő elemek eltűntek.)
Alul látható egy jelölőnégyzet, melyben letilthatjuk eme ablak megjelenését, de kérem, hogy ezt NE tegye meg. Higgye el, hogy hasznos lehet...
Szóval válassza ki az Üres bemutatót. Ekkor egy újabb ablak jelenik meg, melyben az "Új dia" elrendezését lehet megválasztani. Az egyszerűség kedvéért kérem, hogy válassza ki a 3. sor jobb oldalán látható "Üres" nevűt. 
Figyelem! Fontos, hogy maga a bemutató több diából áll! Ezeket egyesével kell szerkeszteni!

17.2.b.) Kezelőfelület

A megjelenő kezelőfelület nem túl bonyolult. Bal oldalon látható a diák elrendezése és pár szavas összefoglalása. Itt jelenleg csak egyetlen dia van, de nyugalom! Lesz itt még sokkal több is!
A képernyő jobb oldalának domináns részét a dia képe tölti ki. 
Jobb oldalt alul található a jegyzetelő. (Felirata: Jegyzet beírásához kattintson ide)
Most csak a dia képére összpontosítunk!

Nézzük meg, hogy mit lehet egy dián alakítani! Elsőként próbáljunk meg a fenti képen is látható üres diát megtűzdelni elemekkel.A "Beszúrás" menüben sok-sok ismerőssel találkozunk. A legegyszerűbben szöveget lehet bevinni.

17.2.c.) Szövegbevitel

17.3. kép: A PowerPoint 2000 felületei futás közben

A szövegszerkesztőkhöz szokott átlagos felhasználóknak igen furcsa lehet, hogy nem lehet azonnal szöveget bevinni!
Kérem, hogy válassza ki a "Beszúrás" főmenüből a "Szövegdoboz" pontot. Ez után az egérrel kattintson a dia egy helyére, ahol már kezdheti is a szöveg bevitelét. Szerencsére a program elég értelmes ahhoz, hogy bárhová is kattintson a dia képén, egyből elkezdje a szöveg bevitelét.
Gyakorlásul kérem, hogy írja be a következő kifejezéseket a legelső diára:
- Árvíztűrő tükörfúrógép
- Hullámtűrő tengervízlocsoló
- Jáky József Műszaki Szakközépiskola
Ha szövegbevitel közben ENTER-t nyomunk, akkor sem történik semmi különös, hiszen a szövegbevitel a következő sorban simán folytatódik.

17.2.d.) Szöveg átvitele

Természetesen jó lenne, ha az esetleg rossz helyre került szöveget át tudnánk cipelni más helyre. Ilyenkor egyszer rá kell kattintani az átvivendő szöveg belsejébe, majd a megjelenő keret oldala felé vinni az egeret. Az egérkurzor hamarosan át fog alakulni és a nyílmutató felett megjelenik egy célkereszt. Ekkor kell a bal gomb nyomva tartásával átvonszolni a feliratot egy új helyre.
Gyakorlásul kérem, hogy rendezze át a dia feliratait!

17.2.e.) Szöveg szerkesztése ikonokkal (Formázás eszköztár)

Az előbb megismert módon egyszer kattintson a szöveg belsejébe, majd jelöljön ki néhány karaktert az egér bal gombjának a szövegen való húzásával, illetve a SHIFT és a mutató nyilak segítségével.
Ha már sikerült kijelölni pár betűt, akkor próbálja ki az alapvető betűformázási lehetőségeket, melyek a főmenük alatti ikonsorban találhatók. Itt is nagy segítséget ad a program, mivel minden ikon felett pár másodpercig nyugalomban tartva az egeret megjelenik az illető ikon neve. Az itt megtalálható betűformázó ikonok:
- Betűtípus
- Betűméret
- Félkövér (F)
- Döntött (D)
- Aláhúzott (A)
- Szövegárnyékolás (S)
Ezek után a sorban következő öt ikont egyenlőre kihagyhatjuk, de az utánuk jövő két "A" betűt nem! Az első a betűméretet növeli, míg a második a betűméretet csökkenti.
Még egy megjegyzés: szöveget kettős kattintással is ki lehet jelölni, de ilyenkor csak éppen az a szó jelölődik ki, amelyiken kattintott.

17.2.f.) Szöveg szerkesztése menükkel

Természetesen lehetőség nyílik a kijelölt szöveg sokkal bővebb szerkesztésére menüs parancsok segítségével. Ehhez a "Formátum" főmenüből válassza ki a "Betűtípus"-t, ami a legelső pont. Itt is választhat betűtípust (pl.: Times New Roman, Courier New, Symbol, stb.), Betűstílust (általában: Normál, Félkövér, Dőlt, Félkövér dőlt), valamint méretet. Ha nem találja meg a megálmodott méretet, akkor bátran írja be a felső részbe. Kitétel: csak pozitív egész szám írható be és a kész karakter férjen bele a diába.
A "Különlegességek" keretében választhat aláhúzott, árnyékolt, domború, felső, illetve alsó indexes betűt. Az utolsó két választásnál van értelme százalékot írni.
Sajnos az ikonos választásból kimaradt a színválasztás. Alapértelmezésben a program csak az automatikus és további 8 színt ad, de a további színekre kattintva, majd az "Egyéni" fület kiválasztva a teljes színpaletta rendelkezésre áll!

17.2.g.) Szöveg igazítása, felsorolás

Néhány ikon kimaradt a formázás eszköztárban. Nevezetesen a balra, középre és a jobbra igazítás. Ezek az egyes szövegdobozon belül irányítják az elrendezést. Ezen után van kettő fontos ikon: a sorszámozott, illetve a szám nélküli felsorolás. Mindenképpen érdemes kipróbálni, mivel könnyen áttekinthető és szép eredményt adnak - például egy bevásárlási lista készítésekor. Igaz, hogy az ikonok között nem szerepel, de a Formátum főmenü Igazítás pontjában ki lehet választani a Sorkizárt állást is, amivel újság-szerű, jobbra és balra egyaránt igazított szövegeket hozhat létre.
Ha már pár tételt sikerült felsorolni, akkor érdemes cifrázni is a megjelenítést! Ehhez az egeret a szöveg felett tartva a jobb gombra (NEM BAL!!!) kell kattintani, majd a felnyíló helyi menüből a "Felsorolás és számozás" pontot kell kiválasztani.
Az előbukkanó ablaknak két füle van. Mindegyikben látható, hogy összesen lehetőség van az eleve értelmezett felsoroló-elemre (sorszám vagy jel). Ezek között szabadon lehet választani. Továbbá be lehet állítani a jel méretét, illetve színét.
Listajelnél képet, illetve betűtípust is lehet választani, míg számozásnál a kiinduló számot.

17.2.h.) További szövegszerkesztési lehetőségek

Van még számos érdekes pontja a Formátum főmenünek! A "Sorköz" pont alatt például az egyes bekezdésekben, illetve előttük és utánuk elhelyezett üres helyek méretét lehet igazgatni. Érdemes sűrűn kattintgatni a "Minta" gombra, amivel az előzetesen kijelölt szöveget formázza át a program.
Mindenképpen nézze meg a "Kisbetű - nagybetű" pontot is! Ez az Ön által felfedezendő feladat. Ön szerint mit csinál ez az ablak?
A "Betűcsere" egy érdekes szolgáltatás, ugyanis itt lehet a bemutató karakterkészletét valami szebbre kicserélni.

17.3.) Túl a szövegen - egyéni háttér

Ugye már önnek is kezd elege lenni a szövegszerkesztésből? Nos, jöjjön most valami látványosabb! Válasszon hátteret a diájának! Ehhez a Formátum főmenü "Egyéni háttér" pontját kell kiválasztani. Sajnos nem könnyen feledhető fel a felbukkanó kicsi ablak alján az a fehér csík (mellette egy lefelé mutató nyíl), amire rákattintva egy hagyományos színválasztékhoz juthat. Kérem, hogy válasszon diája háttereként valamilyen egyéni színt!
Ha visszatért az egyéni háttér ablakba, akkor a "Legyen" gombbal lehet a dia hátterébe beépíteni a kiválasztott színt. Eddig minden szép és egyszerű! De most tekerjünk egyet a dolgon! Ha az előbb még fehér kicsi csíkot lenyitja, akkor legutolsó menüpontként a "Kitöltési effektusok"-at kapja. Itt igen látványos háttereket lehet pillanatok alatt létrehozni! Vegye sorra az ablak füleit!

Átmenetes

Ismeri a gyerekmondókát? "Teve lehet egypupú, kétpupú, sőt több! "
Nos, itt ugyanez a helyzet! Háttérből lehet egyszínű (előző módszer, de itt is beállítható), kétszínű (pontosabban a két kiválasztott szín közötti átmenetű), sőt beállított (tucatnyi, látványos beállítás. Feltétlenül nézze végig őket!)
Még ugyanennél a fülnél érdemes a kiegészítő ponttal is szórakozni, mivel itt az árnyékolás módja állítható be: vízszintes, függőleges, átlósan fel, átlósan le, saroktól, illetve címtől.

Anyagminta

Itt 24 darab beépített anyagminta van, de ez továbbiakkal bővíthető!

Mintázat

A két, ön által kiválasztott színt lehet variálni 24 minta alapján. Én személy szerint nem sokszor használtam.

Kép

Itt egy tetszőleges képet lehet kiválasztani a Windows-ban hagyományos módon!
Elérhető fájltípusok: emf, wmf, jpg, jpeg, jpe, png, bmp, gif, ... Gyakorlatilag az összes fontosabb formátum. Ha az által háttérbe álmodott kép formátuma nem lenne kiválasztható, akkor szeretném javasolni, hogy használjon valamilyen átalakító-programot. Én személy szerint az IrfanView-t szeretem, de ez egyéni ízlés kérdése!

17.1. Feladat:
- Készítsen el egy diát, melyben bemutat egy tetszőleges személyt! Lehet pl. önmaga is! Tartalom:
- Név
- Születési hely
- Életkor /ez hölgyeknél kötelezően: fiatal...
- E-mail cím
- Kedvenc szín
- Kedvenc honlap
Ami viszont kötelező: a háttér színátmenetes legyen!
Az egészet mentse el! (Fájl főmenü Mentés pontja)
17.2. Feladat:
Milyen beállított háttérminták vannak? Mi a különbség a "Lassú víz" és az "Óceán" között?

17.4.) Képek és effektusok

Kép beszúrása a diába

Az előző alkalommal sikerült háttérbe képet beszúrni. A feladat szintén egy kép beszúrása, de ezúttal a diába kell beszúrni!
Válassza ki a "Beszúrás" főmenü "Kép" pontját. Innen a következő alpontok nyílnak:

17.4.a.) ClipArt

Kicsi rajzokat, ikonokat lehet beszúrni. Kategóriánként néhány áll rendelkezésre, de bőven van lehetőség a bővítésre mind a Pictures = Képek, mind a Sounds = Hangok, mind pedig a Motion Clips = Animációk kategóriában. Természetesen itt is nyílik lehetőség az internetes keresgélésre.
17.3. feladat: Keresse meg a cirkuszi porondmestert!
17.4. feladat: Készítsen egy új diát, melyben saját neve, telefonszáma, valamint lakcíme szerepel.
17.5. feladat: Az előző diát egészítse ki egy képpel!
17.6. feladat: Az előző munkát egészítse ki egy tetszetős, többszínű háttérrel! Ne felejtsen el menteni!

17.4. kép: Egy kész dia - WordArt kicsit lejjebb!

17.4.b.) Fájlból

Ezen ablak ugyanaz, mint amikor háttérképet választott az előző fejezetben, így itt nem is kerül részletezésre!
17.7. feladat: Keressen Windows háttérképeket!
17.8. feladat: Cserélje le a 17.6. feladatbeli hátteret egy Windows háttérképpel!

17.4.c.) Alakzatok és Szervezeti diagramm

Alakzatok: Különféle nyilak és kisebb jelek szerkeszthetők a diába. Hasznos lehet, ha pénzügyi utalásokról vagy szervezeti függőségekről kell diát csinálni.

Szervezeti diagramm: Ha az előző lehetőség nem lett volna elég jó, akkor itt egy újabb. Kicsit sok memóriát kér(het), de érdemes használni.

17.4.d.) WordArt

Tetszetős feliratok pompázatos színekben - saját szöveggel.
Fontos: ez egy igen jó lehetőség a bemutató "teletext-unalmas" szövegének alapos feldobására. Kérem, hogy alaposan kísérletezzen ezzel a lehetőséggel. Tekintse játéknak és nézze meg, hogy mit rejt!

17.4.e.) Lapolvasóból vagy fényképezőgépből... és Microsoft Word táblázat...

Szerencsére a program van olyan intelligens, hogy direktben elfogad adatot hozzácsatolt szkennerből, illetve digitális fényképezőgépből. Akinek van erre lehetősége, az kérem, hogy próbálja ki! Utolsó lehetőség egy Word táblázat beszúrása...

17.5.) Animáció alapfokon

Készítsük el a mintaként oldalt látható diát! Tartalma: egy szövegdoboz, egy kép és egy egyszerű WordArt minta.
Ha a diát kinyomtatjuk, akkor ez a fejezet most felesleges. Ellenben ha be kell valahol mutatnunk egy számítógép segítségével, akkor érdemes szép, hatásos bemutatót összehoznunk.
Válasszuk ki a "Diavetítés" menüből az "Animáció testre szabása" pontot. Itt darabonként láthatjuk az egyes objektumokat. Minden egyes objektumra érdemes beállítani az időzítést és a kivitelezést. .

Egy kész dia - újra
17.5. kép: Animáció testre szabása - Időzítés Az időzítésnél állítani lehet az animáció sorrendjén, valamint indulásán. Ha a bemutatót folyamatosan vetíteni kell, akkor érdemes automatikusra állítani, ellenben ha bizonytalan hosszúságút kell beszélni is alatta, akkor célszerű a "Kattintásra" pontot választani. Egy apróság, ami esetleg zavaró lehet. A lenti ábrán a "Szöveg 1" objektum Automatikusa jelenik meg 2 másodperccel az előző után. Tehát nem 2 századmásodperccel, ahogy esetleg (félre)érthető lenne.
Ezen a képen a kivitelezést láthatjuk Itt a mintánkon a "Képkeret 2" objektum spirál alakban jön be a képbe (animáció) és kísérőhangként a "Musica - bezárás.wav" állomány van megadva, ami a Windows operációs rendszerek egyik hangja. Ide saját zenét is be lehet tenni. Sajnos a program elég kényes a hangra, így csak a meglehetősen nagyméretű "WAV" típusú állományok használhatók. Számomra baj, hogy nem lehet a MIDI, illetve az MP3 kiterjesztéseket használni. Szerencsére WAV állományból is elég bőséges a kínálat! A másik két fület alapértelmezésben nem feltétlenül kell használni, de később már szükség lehet rá. Tapasztalatom szerint érdemes minden fület végignézni és próbálgatással kiválasztani a megfelelő beállításokat. Ha már minden beállítással megvagyunk, akkor érdemes egyszerre végigfuttatni őket -e egyenlőre csak próbaképpen. Ezt a gomb teszi lehetővé.
17.6. kép: Animáció testre szabása - Kivitelezés
Ha készen vagyunk és meg akarjuk nézni az időzítést is, akkor érdemes a diák felsorolása alatt megbúvó kicsi "Diavetítés" ikonra kattintani. (Itt most erős nagyításban látható). Ekkor megnézhetjük a teljes bemutatót - időzítéssel és hangmintákkal együtt. Apóság, ami számíthat ilyenkor. Még vetítés előtt kapcsoljunk ki minden hangkártyát használó programot (pl. CD-játszó, MP3-player,...), mivel ezek mellett nem tud érvényesülni a PowerPoint vetítőgépe. A vetítés teljes képernyőn történik és "ESC" gombbal megszakítható! Például én is ezt a szöveget úgy írom, hogy közben zenét hallgatok, de ettől függetlenül minden PowerPoint animáció előtt lelövöm a WinAmp nevű lejátszót. Amúgy a diavetítés gyorskódja az "F5"...
17.9. feladat: Újra nyissa meg a már egyszer elmentett saját magát bemutató PPT kiterjesztésű fájlt és tetszőlegesen animálja!
17.10. feladat: Animációnál minden újabb részlet csak kattintásra jöjjön elő!
17.11. feladat: Újabb átalakítással minden részlet automatikusan jöjjön elő, de más és más időközönként!
17.12. feladat: Készítse el a példában szereplő animációt!

17.5.a.) Animálási effektusok eszköztár

17.7. kép: Animálási effektusok

Az első ikonnal a címet lehet animálni, ha van ilyen az adott dián. Szintén lehet animálni a dia szövegét is.
A továbbiakban vegyesen fordul elő többfajta effektus. Az első a "Kocsizaj effektus" . Utána jön a beúszás effektus (balról egyenesen) , majd sorra a kamera, a felvillanás, a lézerhang, majd a gépírás. Érdekes hatást lehet elérni a szöveg előtűnés fordított sorrendben, illetve a bedobás. Nagyon fontos és hasznos az "Animálási sorrend" megváltoztatása. Természetesen innen is elő tudjuk hívni az "Animáció testre szabása", valamint az "Animálási minta". Én személy szerint jó ötletnek tartom, hogy eme hatásokat egy csokorba szedték, de úgy érzem, hogy egy kicsit össze-vissza dobálták. Kár érte!

17.5.b.) Ötletek animálásra

- Szöveg mellé, főleg ha szabályos betűtípus, érdemes írógéphangot rendelni. Rövid szövegnél meggondolandó a betűnként való megjelenés, de hosszabbnál ez már idegesítő lehet.
- Az elfordulás effektus igen látványos, de hosszú ideig tart. Ne sokat használja, hacsak nem akarja vele direkt húzni az időt!
- Animáció után lehet színt váltani. Én ezt akkor szoktam használni, ha valamilyen objektumot el akarok rejteni a megjelenés után. Ugyanez viszont felvillanással is elérhető...
- Óvatosan az animáció hosszával! Egyetlen perces bemutató is lehet pokoli unalmas, de 10 perces is lehet olyan jó, hogy a nézők körmüket rágják le az élvezettől!
- Érdemes használni a "Véletlenszerű hatás" animációst, mivel egy folytonosan futó (fényújság-jellegű) bemutatónál így folyamatosan változó megjelenést lehet biztosítani!

17.6.) Több dia összefűzése - További formázások

Alapok

Ha már készen van egy diával, akkor nem okozhat továbbiak beszúrása sem! Tehát kérésem a következő: az előző bemutatót nyissa meg és válassza ki a "Beszúrás" főmenüt, majd ezen belül az "Új dia" menüpontot. Ekkor megkapja a 2. számú diát. Ezt megint töltse ki az előbbiekben tanult módon!

17.13. feladat: Gyakorló feladat - a követelmények:
Háttér: előre beépített minta - papírzsák. CSAK EHHEZ A DIÁHOZ!
Beszúrandó objektumok:
- 1 db szövegdoboz fehér háttérrel és fekete betűkkel. Szöveg: http://www.jaky.sulinet.hu/ Animáció: hasadás függőlegesen befelé, diavetítő hanggal.
- 1 db kicsi kép. Animáció: nagyítás, csökken, dobpergés hanggal.
- 1 db WordArt. Szöveg: Csongrádi Kata. Animáció: behúzás, jobbról, taps hanggal. Ugye nem kell külön mondani, hogy ide is automatikus lejátszást rendeljen?!

Több dia összefűzése

Ahhoz, hogy a jelenlegi 2 diából álló bemutatót le lehessen játszani, elegendő egy F5-ös gombot megnyomni. Viszont lejátszásnál tapasztalhatta, hogy a két dia között le kellett nyomni valamilyen billentyűt, vagy egyet kattintani. Ez kifejezetten hátrányos, ha egy hosszabb bemutatót (főleg kirakatit) kell összerakni. Az összefűzéshez elengedhetetlenül fontos beállítás ugyanis a "Diavetítés" főmenüben van, mégpedig az "Áttűnés" pontban. Itt kell kiválasztani a kívánt hatást a rendelkezésre álló tucatnyiból. Ha Ön bizonytalan, akkor sincsen semmi baj, hiszen ott van a minta-animáció, melyben a két képecske lejátssza a kiválasztott áttűnést. Sebességben lehet variálni a lassú, a közepes és a gyors között. Tanuláskor nyugodtan csinálja meg, hogy minden egyes áttűnést másra állít be ("Legyen" gomb), ám egy elegáns üzleti bemutatókor talán jobb ugyanolyan sebességű áttűnéseket elkészíteni! ("Legyen mind" gomb)
Érdemes azt is megfontolás tárgyává tenni, hogy ne egy adott hatás legyen mindenhol, hanem a legördülő menüben legutoljára szereplő "Véletlenszerű hatás"! Lehet, hogy így egy amúgy unalmas bemutató is jobbra sikeredik!
A program lehetőséget ad még arra is, hogy hanghatást rendeljen az áttűnésekhez!

Objektumok további formázása

Minden egyes objektumnál lehet van a formázási beállítások további finomítására. Általában az objektum méretével szokott a legtöbb gond lenni. Ezen könnyű segíteni, ugyanis elegendő az objektum belsejébe egyszer kattintani, majd a megjelenő határolópontok valamelyikébe kormányozni az egeret és az ablakok átméretezésénél megszokott módon már növelhető vagy csökkenthető a méret. Ha pl. egy WordArt alakzatban a szöveget kell kicsit átalakítani, akkor egy további pont jelenik meg, amit mozgatva könnyedén rá lehet jönni a helyes megoldásra.
Általában is igaz, hogy minden objektum szerkeszthető az egér JOBB gombbal való kattintáskor.

Akcióbeállítás

Az objektum feletti jobb gombbal való kattintásnál érdemes bekukkantani az "Akcióbeállítás" nevű pontba is. Itt szintén érdekes szolgáltatásokra lelhetünk. Igaz ugyan, hogy ezek főleg élő (értsd: nem kirakati vagy automatikus) továbbításnál érvényesülnek, de oda se neki!

Kattintásra

Minden egyes (bal gombos) kattintásra az egyes objektumokhoz hozzá lehet rendelni:
- hiperhivatkozást a következő vagy az előző diára, egy önálló internetes honlapra, stb.
- programot lehet indítani, amit tallózóval meg kell keresni.
- makrót lehet lejátszani, illetve szerkesztett objektumeseményt lehet futtatni, de ezek itt nem kerülnek tárgyalásra.
- hangot lehet lejátszatni.

Áthaladáskor

Ugyanezek érvényesek, ha az egér áthalad az objektum felett.

De mire jó ez?

Mikor "éri meg" ezekkel a finomságokkal vacakolni? Ha például videorészletet szeretne a bemutatójába lejátszani, de nem tartja szerencsésnek az időzített indítást. Másik eset: Egyik beszúrt képhez szeretné hozzárendelni magyarázatként azt a honlapot, ami inspirálta ezen kép megalkotására. Esetleg olyanon is érdemes gondolkozni, hogy egy kisebb képre való kattintáskor a gép jelenítse meg a kép teljes méretű eredetijét. Higgye el, hogy megéri vacakolni ilyen apróságokkal!

17.14. Feladat: a 2. számú diához a követelmények:
Háttér: előre beépített minta - papírzsák. CSAK EHHEZ A DIÁHOZ!
Beszúrandó objektumok:
- 1 db szövegdoboz fehér háttérrel és fekete betűkkel. Szöveg: http://poszter.ini.hu/ Animáció: hasadás függőlegesen befelé, diavetítő hanggal.
- 1 db kicsi kép. Animáció: nagyítás, csökken, dobpergés hanggal.
- 1 db WordArt. Szöveg: Csongrádi Kata. Animáció: behúzás, jobbról, taps hanggal. Ugye nem kell külön mondani, hogy ide is automatikus lejátszát rendeljen?!

17.15. Feladat:
Kérem, hogy készítsen el egy 10 diából álló sorozatot néhány autó bemutatásával. Minden 2. háttér legyen kétszínű átmenetes, a többi pedig kinagyított kép. NE rendeljen hozzá háttérzenét, sem videót!
(Amúgy WAV kiterjesztésű fájlok és Zene CD lehet a háttérzene, sajnos MP3 nem lehet!)
Minden dián legyen legalább 2 kép, 1 szövegdoboz, valamint az illető autómárka nevéből készített, egymástól különböző WordArt. Ha készen van a mű, akkor kérem, hogy tömörítse WinZip programmal, majd küldje el E-mailben vagy rakja fel a webhelyére!
Képek forrása lehet az ön kedvenc autókereskedőjének/autómárkájának honlapja, de nyugodtan használhatja a http://poszter.ini.hu/ oldalt is, ami egy elég nagy képgyűjteményt tartalmaz.
Tudom, hogy a feladat cseppet sem könnyű, de kérem, hogy fogjon hozzá! Fontos szempont, hogy a kész file NEM haladhatja meg a 2 MByte-ot! (Indoklás: meg kell tanulnia takarékoskodni a sávszélességgel, illetve a telefonköltséggel.

17.7.) Szokásos eszköztár

17.8 kép: Szokásos eszköztár
Ez egy sokszorosan tárgyalt, igen jól ismert eszköztár. Az első 4 gomb hagyományos: új dokumentum (CTRL+N), megnyitás (CTRL+O), mentés (CTRL+S), illetve elektronikus levél. Folytatásban nyomtathatunk (CTRL+P), illetve a beírt szöveg helyesírását ellenőrizhetjük. Természetesen itt is lehet kivágni, másolni, beilleszteni, illetve formátumot másolni. (Ha éppen van mit!) A soklépcsős visszavonás, illetve a visszaállítás is megbízható. Sokan felejtik el, hogy a fájl mentése után már nem lehet visszavonni a mentés előtti műveletet, így erre érdemes vigyázni! A következő körben is ismerősök vannak: hiperhivatkozás beszúrása, táblázatok és szegélyek, táblázat beszúrása, illetve diagramm beillesztése.
Most pár új ikon jön! Az elsővel egy új diát szúrhatunk be az éppen aktuálisan szerkesztett mögé. A következő ikon "Mindent kibont" címmel megjeleníti a teljes címet és szövegtörzset. (Ritkábban használt.) A következő, a "Formázott megjelenítés" kicsit átvariálja a Normál nézetet. A következő ikon, a "Szürkeárnyalatos minta" egy érdekes szolgáltatás, de tapasztalatom szerint szintén ritkán használt. Az egész diát a program átrakja fekete-fehérbe. Előny: így sokkal gyorsabb a megjelenés. Az utolsó két ikon a hagyományos nagyítás, illetve a súgó.
17.16. feladat: Ha jobb minőségű nyomtatója van, akkor nyomtassa ki az egyik diáját szürkeárnyalatos kivitelben!
17.17. feladat: Egy kész mintába illesszen be egy hiperhivatkozást, például a saját E-mail címét!

17.8.) Formázás eszköztár

17.8. kép: Formázás eszköztár

Az előzőhöz hasonlóan itt is nagyon sok az ismerős ikon, de azért van néhány új is. A két legalapvetőbb ikon a betűtípus és a betűméret.  A következő körben a három hagyományos ikon (félkövér CTRL+B, dőlt CTRL+D, aláhúzott CTRL+A) mellett feltűnik egy új (szövegárnyékolt) is.  Érdekes és jó ötlet volt ide kihozni ezt a fajta karakter-formázást, de a Microsoft-tól szokatlan is, hogy eltér az "egyenruhától". Szintén ismerős a háromféle szövegrendezési lehetőség (balra CTRL+L, középre CTRL+E, jobbra CTRL+R Nem érdemes keresni a Word-ben megismert hasábszerű elrendezést, mivel az itt ikonként ismeretlen. Érdekes, hogy a Formátum főmenübe már belekerült! Szintén ismerős a "'Számozás" és a "Felsorolás"akár csak a betűméret növelése, illetve csökkentése.  Új ikonok az előléptetés és a lefokozás.  Ezekkel az egyes objektumok láthatóságát lehet megváltoztatni. A következő ikonnal egy új eszköztár nyílik ki, az "Animálási effektusok" nevű.  Ebben benne van az összes fontosabb effekt. Az utolsó ikon a legfontosabb ""-at gyűjti össze.
17.18. feladat: Készítsen egy új diát, melyben van cím, 2 szövegdoboz, egy kép és egy WordArt diszítés!
17.19. feladat: Az előzőleg elkészített diát animálja az imént ismertetett eszköztár segítségével!
17.20. feladat: Az egyik objektumon egy jobb kattintással válassza ki az 'Animáció testreszabása" pontot, majd az iménti vonalzóban nem szereplő hatásokat állítsa be!

17.9.) Varázslók használata

17.9.a.) Előadástervező Varázsló

A PowerPoint szokásos indítása után ezúttal ne az "Üres bemutatót" válassza ki, hanem az "Előadás-tervező Varázsló"-t. Ekkor egy különlegesen kényelmes és igen jól használható szolgáltatás indul el. Maga a varázslási procedúra 5 fontosabb lépésből áll. Az első az indítás. Itt simán csak a "Tovább" gombot kell megnyomni.

Bemutató típusa

Itt ki kell választani a számos lehetőségből az Önnek tetszőt. Alapértelmezésben az "Általános" típus jön elő, melyben 6 kisebb lehetőség áll rendelkezésre: általános, javaslat új stratégiára, rossz hírek közlése, képzés, ötletbörze, hitelesítési bizonyítványok.
Ezek közül válassza ki a "Képzés"-t, majd kattintson a "Tovább" gombra.
További kategóriák - alapértelmezésben:
Vállalati: üzleti terv, cég pénzügyi áttekintése, értekezlet, eligazítás, csoport honlapja, vállalati kézikönyv.
Projektek: projekt áttekintése, jelentés állapotról vagy előrehaladásról, projekt utólagos elemzése.
Marketing/értékesítés: termék vagy szolgáltatás értékesítése, marketingterv, termékek vagy szolgáltatások áttekintése.
Carnegie oktató: ötlet értékesítése, csapat ösztönzése, találkozó elősegítése, szakmai előadás, átszervezés, előadó bemutatása és köszönetnyilvánítás.

Bemutató stílusa

Itt pusztán 5 lehetőségünk van: bemutató képernyőn, webes bemutató, fekete-fehér fólia, színes fólia, 35 mm-es dia.
Hogy melyik mit jelent: azt hiszem nyilvánvaló. Az eddig tanult metódus a legelső: bemutató képernyőn.
Ha webes bemutatót választ, akkor az egész fájlt internetre fogja kimenteni a program HTML-formátumban. Vigyázat! Nem biztos, hogy így minden beállítás és akció működni fog, de érdemes megpróbálni!
Most válassza ki a legelső lehetőséget, a "Bemutató képernyőn"-t, majd nyomja meg a "Tovább" gombot.

Bemutató beállításai

Itt a bemutató címét és az élőlábat lehet beírni. Mindkettő szöveges formátum.
Rá lehet tetetni minden lapra az utolsó frissítés dátumát is, illetve a diaszámot.
Ismételten nyomja meg a "Tovább" gombot.

Befejezés

Ezzel készen is van az előkészítés. Most az ablak jobb alsó sarkában lévő "Befejezés" gombra kell kattintania!
És íme kész is a mű! A képernyő -eddig meglehetősen üres- bal oldala hirtelen telelett sok, alaposan megírt dia vázlatával. Ebben a kiválasztott esetben kilenc dia lesz: azonos háttérrel, azonos beállításokkal, szépen, szolidan, elegánsan megcsinálva!
A varázslóban szerencse, hogy igen könnyen átvariálható. Az egyes szövegek könnyedén kicserélhetőek, a hátterek egy mozdulattal átvariálhatóak, stb. DE! A teljes kitöltéshez alaposan, akár többször is át kell olvasni a teljes anyagot! Nem szabad semmiképpen sem olyan feliratokat benne hagyni , mint "Cím beírásához kattintson ide".

17.21. feladat - ellenőrzésként: Csináljon végig egy teljes varázslást, például a fent ismertetett módon. Kikötések: cserélje le a beépített hátteret, de csak a legelső lapon. Továbbá szúrjon be egy új lapot, melyben egy teljesen oda nem illő kép is kapjon helyet! Ha készen van, akkor kérem, hogy az egészet rakja fel a weblapjára - most kivételesen webes formátumban. Kérem, hogy ezúttal is legyen a fájl mérete maximum 2 MByte.

17.9.b.) Újabb bemutató

Most zárja be az esetlegesen nyitott fájlt, majd kezdjen el egy újabbat. Amikor az "Új bemutató" ablak megjelenik, ezúttal NE az általános fület válassza ki, hanem a "Bemutatók"-at. Ezen belül ismételten van 24 választási lehetőség.
Válassza ki a "Cég bemutatása új munkatársnak" pontot. Ekkor egyből megjelenik az ezúttal 10 pontból álló diasorozat, aminek meg kitöltését egyből meg is lehet kezdeni!
17.22. Feladat: Kérem, hogy mutassa be saját cégét egy hasonló bemutatóban!

Bemutatótervek

Ha már kész háttérterveket és/vagy ötleteket keres, akkor érdemes használni a kiválóan kidolgozott mintákat használni. Természetesen eme terveket is az "Új bemutató" ablakból lehet kezdeni, csak ezúttal a harmadik fület kell kiválasztania: "Bemutatótervek". A választék ezúttal 44 darab. Szerintem a legszebbek az Azúrkék, a Hegyvidék, a Nagyfeszültség és a Tűzgolyó fantázianevűek.
Érdemes felfigyelni arra is, hogy ha egy adott diát bemutatótervből készített el, akkor a dia vázlata segít önmaga kitöltésében.
17.23. Feladat: Az előzőleg elkészített bemutatót variálja át olyanra, hogy minden egyes lapon más és más mintázatú legyen!

Új dia

Kezdjen el egy üres bemutatót, majd válogasson az új diák elrendezése között. Ebből is 24-es választék van. Ha nem üres diát választ, akkor a keletkező diában több bejegyzés lesz. Lásd: "Szöveg beírásához kattintson ide".
Szerencsére az egyszer létrehozott objektumot könnyedén le lehet törölni a DELETE billentyű megnyomásával.

Mentések

Készítsen egy eddigiektől eltérő hátteret és mentse el mintaként! Ezt a Fájl főmenü "Mentés másként" pontjában lehet megtenni. A Powerpoint szerencsére igen sok mentési lehetőséget nyújt.
PPT: Ez már ismerős, hiszen lehet bemutatóba menteni. Eddig is ez volt.
HTM, HTML: Ez is már ismerős, hiszen ez a hagyományos weblapos mentés.
PPT: PowerPoint 95-ös verzió. Sajnos nem mindenben kompatibilis a jelen 2000-es verzióval. Ugyanez érvényes a többi verzióra is. Szerencsére a 97-es verzióban minden szabályszerűen működik.
POT: Tervezősablon. Saját mintáját is elmentheti egy későbbi felhasználásért!
PPS: PowerPoint vetítés. Ez a verzió szerencsére működik a teljes PowerPoint nélkül is. Elegendő egy ingyenes vetítőt rámásolni a lejátszást végző gépre.
PPA: PowerPoint bővítmény.
GIF: CompuServe Graphics Interchange Format = Az egyik legnépszerűbb, igen tömör grafikai formátum.
JPG: Joint Photographic Experts Group = A másik legnépszerűbb grafikai formátum.
PNG: Portable Network Graphics = Mostanban népszerűvé váló grafikus formátum.
BMP: Bitmap = A Windows egyik alapértelmezett formátuma.
WMF: Windows MetaFile = A Windows alkalmazások közti grafikus formátum.
RTF: Vázlat/Rich Text File.
TIF, TIFF: Tag Image File Format = Nagy pontosságú és terjedelmű grafikus formátum.

17.24. Feladat : Csináljon végig egy teljes varázslást, például a fent ismertetett módon. Kikötések: cserélje le a beépített hátteret, de csak a legelső lapon. Továbbá szúrjon be egy új lapot, melyben egy teljesen oda nem illő kép is kapjon helyet! Ha készen van, akkor kérem, hogy az egészet mentse webes formátumban. Kérem, hogy ezúttal is legyen a fájl mérete maximum 2 MByte.

17.10.) Fájl és Szerkesztés menük

Ebben a két menüben semmi lényeges újítás nincsen, csak pár apró változtatás. Ezért könnyű is áttekinteni őket. Az "Új dokumentum" természetesen gyorskóddal is elérhető (CTRL+N), akár csak a "Megnyitás" (CTRL+O). Ezek ellentéte a "Bezárás". Szintén gyorskóddal van ellátva a "Mentés". (CTRL+S) Ha más néven akarunk menteni, akkor ez is lehetséges. (Mentés más néven). Szintén érdemes használni a "Mentés weblapként" funkciót, ahol az animálási effektek kivételével mindent kiment a program. Igaz, hogy ez a pont egy hatalmas állományt hoz létre, de jól megtekinthető. A Microsoft "jó öreg" hagyományaihoz képest leginkább Internet Explorerrel tekinthető meg. Új szolgáltatás az "Úticsomag". Ez egy igen hasznos szolgáltatás. Ha a kész bemutatót máshová akarjuk vinni, de azon a gépen nincsen PowerPoint (vagy nem vagyunk egészen biztosak benne), akkor érdemes egy úticsomagot összeállítani. Ez tartalmazza az ingyenes vetítőt, valamint a teljes kivetítendő anyagot részletesen! Véleményem szerint ez egy igen jó ötlet, de ott sántít, hogy az anyag időnként hatalmas méreteket ölthet és nem mindenki szeret több tucat floppyval sétálgatni. Persze ha van valakinek CD-írója (esetleg újraírója), akkor a dolog mindjárt könnyebb, hiszen így a munkát egyszerűen kiírhatja egy könnyen hordozható médiára.
Érdekes és jó szolgáltatás, hogy a weblapként elmentett anyagot meg is nézhetjük. (Megtekintés weblapként) Természetesen itt is lehet vacakolni az "Oldalbeállítás"-sal, illetve a "Nyomtatás"-sal. A kész anyagot lehet postázni (Küldés), valamint megnézhetjük az "Adatlap"-ját is. A főmenü utolsó pár pontjában a legutoljára kinyitott fájlokat lehet újra megnézni, valamint ki lehet lépni az alkalmazásból.
A "Szerkesztés" főmenüben szintén a hagyományos menükkel kezdődik a felsorolás. Így lehet visszavonni (CTRL+Z), illetve ismételni (CTRL+Y). Itt is lehet élni a "Kivágás"-sal (CTRL+X), a "Másolás"-sal (CTRL+C), valamint a "Beillesztés"-sel (CTRL+V). Az "Irányított beillesztés" sok mindent tud, érdemes kipróbálni, ám érdemes élni a "Beillesztés hiperhivatkozásként" ponttal is.
Az elválasztó vonal utáni menükben jön a "Tartalom törlése" (DEL),  valamint a "Mindet kijelöl" (CTRL+M), de az éppen aktuális diáról készíthetünk "Másolat"-ot (CTRL+G) is. Ez utóbbi akkor lehet hasznos, ha minden beállítást elvégeztünk a háttéren és az alapon is és ezzel már nem akarunk vesződni, illetve akkor is, ha van hasonló diánk. Lehetséges a "Dia törlése" is. Vigyázat! Ekkor kérdezés nélkül töröl! Saját tapasztalatom, hogy a munkát igen sűrűn kell menteni, mivel ez a parancs igen szerencsétlen helyen van. Utána ugyanis két gyakorta használt funkció van. az egyik a "Keresés" (CTRL+K), míg a másik a "Csere" (CTRL+H). A maradék 3 menü már egyszerű, mivel lehet "Ugrás adatlapra", "Csatolások", illetve "Objektum".
17.25. feladat: Az előzőleg elmentett pár diát másolja össze egy fáljba és mentse ki weblapként. A végeredményt nézze meg Internet Explorerrel és Netscape Composerrel is!
17.26. feladat: Az előző bemutatóból készítsen úticsomagot is!

17.11.) Nézet és Beszúrás menük

Alapvetően 4 nézettel találkozhatunk. A diák felsorolása alatt érdekes módon 5 nézet van: A 4 menübeli nézet sorra: A kockasorban van még egy "tagolt megjelenítés", ami érdekes módon kimaradt a menükből.
Ha nem lenne egyértelmű a diák szerkezete, akkor lehetőségünk nyílik minták megtekintésére is. Lehetőségek: dia-, cím-, emlékeztető-, valamint jegyzet-minta. A "Fekete-fehér" nézettel már megismerkedtünk fentebb, a "Szokásos" eszköztárban, bár ott még szürkeárnyalatos minta néven szerepelt. A "Kicsinyített dia" nem igazán fontos, mivel egyszerűbb a diarendező nézet. Itt is lehet válogatni az "Eszköztárak"-ban, ezúttal 13 van belőlük, de lehet élni a "Testreszabás" lehetőségével is. Alapértelmezettek a "Szokásos", a "Formázás" és a "Rajzolás". Bekapcsolhatjuk a méretezést nagyban segítő "Vonalzó"-t, valamint segítségül kérhetünk "Vezetővonalak"-at. Ez utóbbi fontos lehet egy precíz rajz elkészítésénél és jó segítség! Természetesen a többi Office programhoz hasonlóan itt is van "Élőfej és élőláb". Kérhetjük a diákhoz tartozó megjegyzéseket is (Megjegyzések megmutatása). Véleményem szerint ezt a funkciót hasznosabban lehet a diák alatt szerkesztéskor látható Jegyzetre bízni. Végül itt lehet még állítani a "Nagyítás"-t is!
A "Beszúrás" menüvel már találkoztunk a fejezet elején.
17.27. feladat: Egy előző bemutatóhoz fűzzön több helyre is megjegyzéseket!
17.28. feladat: Hasonlítsa össze a megjegyzést a jegyzettel!

17.12.) Formátum és Eszközök menük


A "Formátum" menüvel is már találkoztunk korábban, így itt csak pár apróságot szeretnék megemlíteni. "Betűtípus"-t könnyű formázni. Ez a legelső menüpont. Utána jön a felsorolás és számozás. Ez sokszor nagyobb választékot ad, mint a Formázás eszköztárban található két ikonIgazítani lehet balra (CTRL+L), középre (CTRL+E), jobbra (CTRL+R), valamint sorkizárással. Ez utóbbinak nincsen ikonja a Formázás eszköztárban! Lehet alakítani "Sorköz"-t, "Kisbetű - nagybetű"-t, valamint lehet kérni "Betűtípuscseré"-t is. Sok segítséget adhat (főleg kezdőknek) a "Beépített elrendezések" használata. Ezzel ellentétben a "Dia színválasztéka" elég szegényes. Viszont közvetlenül alatta van az "Egyéni háttér" lehetősége is. Érdemes ötletként megnézni a "Tervezősablon használata" pontot is, ahol számtalan kidolgozott és kiválóan használható mintát találhatunk! Cserélhetünk többek között színeket és vonalakat, de ezt időnként csak hosszas kísérletezgetés után sikerül egy tetszetős összhatást biztosítani! Végül lehet egyes objektumokat is alakítani. (Szövegdoboz, WordArt, ...)
Az "Eszközök" menüben szintén sok ismerős van. Lehet "Helyesírás"-t (F7) ellenőrizni, illetve "Nyelv"-et változtatni. Persze itt is van "Automatikus javítás". Javaslat: ha kicsi a gépünk memóriája, akkor érdemes ezen funkciókat kikapcsolni! (Eszközök\Beállítások\Helyesírás és stílus fül) Az "Online közös munka" menü csak két pontot takar: lehet értekezni most, illetve lehet webes vitafórumot is rendezni. A közös munkával összefügg a "Jegyzőkönyvvezető" pont is, melynek funkciója magáért beszél. A sokszor ismételt, unalmas műveletsorokat itt is lehet "Makró"-ban rögzíteni, de ezt csak biztos kézzel rendelkezőknek ajánlom. Lehet alkalmazni a "Bővítménykezelő"-t, de ez sem ajánlott kezdőknek! Maradt végül a "Testreszabás" és a "Beállítások", amelyeket lehet nézegetni, de eleinte semmiképpen sem ajánlom a bennük való variálgatást.
17.29. feladat: Kapcsolja ki az automatikus helyesírás-ellenőrzést!
17.30. feladat: Alkalmazzon pár tervezősablont ízlése szerint!

17.13.) Diavetítés menü


Ez az egyik legfontosabb főmenü! A "Diavetítés" (F5) menüt már ismerjük korábbról. Az "Időzítéspróba" igen hasznos funkció, mivel itt másodpercnyi pontossággal be lehet állítani a vetítési sebességet. Ez folyamatosan vetített (fényújság-jellegű) bemutatóknál igen hasznos lehet. Lehetőség van arra is, hogy a bemutatóhoz rögzítsünk egy kísérőszöveget, ha a számítógéphez van egy megfelelő mikrofon is csatolva. Tapasztalatom szerint nem szabad megijedni az első hallásra igen szörnyűnek tűnő saját hangunktól, mivel az egy idő után kialakul és egyre elviselhetőbb lesz. Ha valamilyen hálózatra kötött gép előtt szerkesaztettük meg a bemutatót, akkor érdemes kipróbálni az "Online adás"-t is, amivel sok feleslegesnek tűnő beállítás után le tudjuk nyűgözni a kevésbé hálózathoz szokott kollégáinkat. Még a folyamatos vetítés élőtt fussunk át a "Vetítési beállítások" menün, mivel itt értelmes ötletek sorakoznak.

17.13.a.) Akciógombok


Ez egy igen hasznos és nagyon jó szolgáltatás, ha nem automatikus vetítésű bemutatót készítünk. Ilyenkor érdemes pár akciógombot kirakatni a képernyő egy adott részére és ezek segítségével lehet vezérelni a bemutatót. Ilyenek például a következő dia, előző dia, ugrás az első/utolsó diára, hang, mozi, információ, súgó, ... Mindenképp érdemes vele élni, de csak akkor, ha a mögöttes tartalmat is meg tudjuk írni. Ellenpélda: nincs értelme információs gombot kirakni, ha rákattintáskor semmi értelmes gondolat nem tűnik fel.

17.13.b.) Akcióbeállítás


Az egyszerűen animált bemutatónkat tovább színesíthetjük, ha kattintásra, illetve egér-áthaladásra történik valami látványos. Ez is, mint az előző "Akciógombok" csak akkor érdekes, ha élő bemutatót csinálunk. Automatikus vetítés esetén a menüpont használata felesleges!
Szóval egy akció lehet egy hiperhivatkozás, egy program indítása, egy makró lejátszása, illetve speciális objektumesemény. Leggyakoribb viszont az akció alatti  hanglejátszás.

17.13.c.) További menüpontok


Az "Animációs beállítások" a régebben tárgyalt "Animálási effektusok" eszköztár kiteljesítése. Itt lehet elérni az " Animáció testre szabásá"-t is, valamint az "Animálási mintá"-t is. Az egyes diák megjelenítését tehetjük érdekesebbé, ha kiválasztjuk az "Áttűnés"-t, mint az a jobb oldali képen is látható. Itt tucatnyi effektus között válogathatunk két egyszerű rajz segítségével. Érdemes minél többfajta hatást kipróbálni, mivel csak így biztosíthatjuk a megfelelő változatosságot. Még egy apróság: mindenféleképp ki kell próbálni a teljes képernyős vetítést is, mivel lehet, hogy egyes áttűnések kis méretben gyorsak, ám nagyban már lelassulnak!
A felsoroltakon kívül lehetőségünk van egy-egy dia elrejtésére, illetve egyéni diasorok összeállítására is.
A maradék két menüpont, az Ablak és a Súgó semmi újdonságot nem tartalmaz. Arra az egyetlen apróságra szeretném csupán felhívni a tisztelt olvasó figyelmét, hogy a viszonylag ismeretlen gombok 1-2 szavas leírása helyett sokkal többet nyújthat a SHIFT+F1 lenyomása után a kérdéses ikonra való rákattintás. (Szolgáltatás neve: Mi ez?)

17.14.) Ismétlő feladatok


17.31. feladat: Állítson össze egy minimum 10 diából álló bemutatót, melyben saját önéletrajzát megfelelő körítéssel adja elő!
17.32. feladat: Az előző bemutatóban minden egyes diát más és más módszerrel, háttérrel, valamint áttűnési effektussal jelenítsen meg!
17.33. feladat: Az előző bemutatót mentse el úticsomagként, valamint weblapként is!
17.34. feladat: Kedvenc külföldi (lehetőleg amerikai) színészéről állítson össze egy minimum 12 diából álló bemutatót! Szerepeljen benne a színész rövid életrajza, sok képe, esetleg egy rövid filmrészlete - eredeti nyelven és a fontosabb filmjei. Ne takarékoskodjon a WordArt objektumokkal és az egyéb díszítő elemekkel, valamint a kísérő zenével és hanghatásokkal. Segítséget többek között az International Movie Database (Nemzetközi Mozi Adatbázis) honlapján találhat. Címe: http://www.imdb.com/
17.35. feladat: Az előző bemutatót mentse el úticsomagként, valamint weblapként és ha jónak ítéli meg, akkor rakja fel az Internet egyik ingyenes szolgáltatójára! (Extra, Freeweb, Tar, Netlap, ...)
17.36. feladat: Ha mindezen műveletekben sikerrel járt, akkor kérem küldjön róla nekem értesítést! Címem: ferenctamas@freemail.hu

Felhasznált irodalom: