30.2. fejezet: Winamp 5

Befejezve: 2005.

logo Minimális verzió: 2.91
Ajánlott verzió: 5.01
Ár: Ingyenes!
Eredeti verzió: www.winamp.com
A leírásban szereplő, 5.0-ás verzió mérete: 4 207 711 Byte, szóval meglehetősen kicsi. Ehhez képest tudása professzionális!

30.2.a.) Miért éppen a Winamp?

Sok médialejátszó van a Windows alatt, kezdve a beépített Windows Media Player-rel, a számtalan ingyenes lejátszón keresztül egészen az ezerféle tudással rendelkező "full-extrás" kiszerelésűkig. Akinek nem tetszik a Microsoft mindent-uralni-akarok típusú gondolkodása, azoknak bátran merem ajánlani ezt a valóban rengeteg tudással rendelkező, ráadásul ingyenes és nem túl nagy számítási kapacitást igénylő lejátszót. A program képességeit ismerve egyszerűbb lenne teljes körű multimédia-lejátszó. Álljon itt a program on-line segítségéből vett indoklás a címben szereplő kérdésre:
A program minimális hardware-követelményei: 400MHz Pentium II CPU, 64MB memória, 10MB hely a merevlemezen, 16 bites hangkártya, Windows '98 vagy újabb verzió. Belegondolva gyakorlatilag minden mai gép ilyen.
Javasolt követelmények: 1GHz Pentium III CPU, 128MB memória, 10MB hely a merevlemezen, Windows 2000 vagy újabb verzió. Ez sem valami sok!

A Winamp a következő népszerű audió-formátumokat tudja lejátszani: CDA, MP3, MP2, MP1, AAC, NSA, OGG, WMA, MID, MIDI, RMI, KAR, MIZ, MOD, MDZ, NST, STM, STZ, S3M, S3Z, IT, ITZ, XM, XMZ, MTM, ULT, 669, FAR, AMF, OKT, PTM, WAV, VOC, AU, SND, AIF, AIFF. (37 darab!)
A támogatott videó-formátumok: MPG, MPEG, M2V, AVI, ASF, WMV, NSV.
Lejátszási lista-formátumok: M3U, PLS.

30.2.b.) A főablak

Letöltés után a programot természetesen installálni kell, de ez az ENTER billentyű párszori leütésén kívül nem kíván semmi különöset. Futtatáskor a program kér egy E-mail címet, de ennek nem kell feltétlenül létezőnek lennie.
Futtatáskor a program sok mindent szeretne megnyitni, de nézzük csak a legfontosabbakat sorban:
A bal oldali képen a program legfontosabb ablaka, maga a standard lejátszó (angol nyelvű verziója) látható. A szokásos gombsor a jól ismert funkciókkal rendelkezik, balról jobbra: előző szám (Previous), lejátszás (Play), szünet (Pause), állj (Stop), következő szám (Next).
A gombsor mellett látható a hangerő-csúszka, melyet egér segítségével állíthatunk 0 és 100 % között. Jó ötlet, hogy az éppen aktuális hangerő a lejátszó-ablak alsó sorába is kiíródik (képen: STEREO M. C. - CONNECTED). Ide amúgy az éppen játszott zene előadója és címe íródik ki...
A következő gomb a konfigurációé, majd a Winamp logó zárja a legalsó sort, melyre kattintással csak az 5-ös verzió (amúgy nem elhanyagolható) újdonságai tűnnek elő egy új ablakban.
A főablak egyéb funkciója az audió-lejátszókon szokásos, állandóan villogó, spektrum-analizátor (Spectrum analyzer), ami az egér jobb gombjára kattintással leváltható oszcilloszkópra (Oscilliscope) vagy képi hatásoktól mentes (No visualisation) felületre.
A legalsó sor felett látható egy szép hosszú csúszka, melynek segítségével az aktuális számban tudunk előre-hátramenni. Ettől jobbra három fontos gomb található: Az elsővel értelemszerűen az új számokat tudjuk megnyitni (Open files), a második a lejátszási lista szerkesztőablakát (Playlist Editor) nyitja meg, míg az utolsó a média-könyvtárat (Media Library).
Az imént tárgyalt gombok felett van három, szerintem kevésbé jelentős kapcsoló. (Ezek bal oldalt is láthatók.) A három közül a legfelső a videós/látványok (Open Video and Visualization) ablakát kapcsolja ki-be. Ezek a vizuális látványok meglehetősen érdekesek, ráadásul rengeteg van belőlük. Használatuk csak gyorsabb gépeken javasolt! A középső kapcsolóval a lejátszási listán lévő számokat ismétli. (Toggle Playlist Repeating) A legalsóval pedig a listán lévő számokat játssza le véletlen sorrendben. (Toggle Playlist Shuffling)
A főablakban a szokásos menükön kívül még látható a bitráta (példában: KHZ: 44) és a szám kódolási mélysége (példában: KBPS: 198).

30.2.c.) Beállítások - CONFIG

A legfontosabb beállításokat itt tehetjük meg. Előhívása: a főablak legalján lévő CONFIG felirat alatti kis gombot kell megnyomni, mire a bal oldalihoz hasonló felület jelenik meg. Maga a felület már-már szokásos az audió-lejátszóknál, ám rejt meglepetéseket. Három külön fület kell tárgyalnunk: Equalizer, Options, Color Themes.
Az Equalizer fülön, mely az ALT+G gyorskóddal is előhívható, a bal felső csúszka egyértelmű: bal és jobb oldali hangszórók között osztja meg a kivezérlést. A következő két gombbal a számok közötti átmenetet, illetve a lehalkítást lehet vezérelni: .
A most következő három gomb elég egyértelmű: az equalizer ki/be-kapcsolása. (Felirat: ON; alapértelmezés: kikapcsolva!) Alatta jön az automatikus használat: (Felirat: AUTO; alapértelmezés: kikapcsolva!), míg legalul lehet betölteni egyes EQF-kiterjesztésű equalizer-beállításokat.
Maga a dinamika-szabályozó különben elég egyszerű, mivel van egy elő-erősítő (Felirat: Preamp), majd 10 különböző frekvencia-erősítő. Persze mind a 11 beállítás hagyományosan csúszka-alakú. Egy apró jótanács: az alapértelmezett beállítást lehetőleg NE RONTSUK EL, mert ez általában megfelelő! Hülyeségnek hangzik elsőre, de az equalizer-beállítások kipróbálásához először BE KELL KAPCSOLNI az eszközt az ON gomb segítségével!
Az Options fülön minden eddiginél több finomhangolás érhető el. Kérhető animálás a csúszkákhoz (DRAWERS) és a menükhöz (MENUS), szabályozható a Windows árnyék-effektusa (WINSHADE), elérhetőek a látvány-effektus gombok (VIS BUTTON), lekérhetőek a bejelentések (NOTIFICATIONS), valamint az egyes dalok címkéi (SONGTICKER). Az egyéb beállításoknál (MISC) a főablakról leválasztható lett a látvány-ablak (Detach Vis Window), valamint a Videó-ablak (Detach Video Window), valamint megengedhetővé vált a zenei látvány. (Enable Beat Visualization).
Legvégére maradt a Color Themes fül, mely nevéhez méltóan figyelemre méltó mennyiségű szín-témát hoz fel az eredeti ablakhoz. Váltás egyszerű kétszeres kattintással lehetséges, vagy a Switch gomb megnyomásával.

30.2.d.) Egyéb fontos apróságok

Van még számtalan funkciója a Winamp 5-nek, ami hol hasznosnak bizonyul, hol pedig nem. Nézzünk ezekből néhányat!
Playlist Editor = Lejátszási lista szerkesztője
Itt a lejátszásra váró, illetve a már lejátszott számok láthatóak. A jobb oldali példában éppen egy zenei CD "játszódik le". A beállítási gombok elég egyszerűek: ADD = hozzáadás a lejátszási listához; REM = kitörlés a lejátszási listából; SEL = Szelekció/számok kiválasztása; MISC = Egyebek, például sorbarendezés, fájl információ, HTML formátumú lejátszási lista generálása, stb.
CDDB = Compact Disc DataBase
Ha a gép éppen internettel kapcsolatban áll, akkor kérésre rákapcsolódik a (csaknem) minden zenei CD-t tartalmazó nemzetközi adatbázisra, ahonnan az lejátszott számok előadóján, címén kívül elég sok adatot le tud hívni. Az oldalsó kép tanulsága szerint a zenei CD információit némi hibával ugyan, de képes későbbre is elraktározni. Kapcsolat kérése: Playlist Editor ablak, Misc gomb, File info menü, File info almenü. Itt megjelennek a következő információk: Lemez címe (Disc Title), Előadó (Artist), Év (Year), Műfaj (Genre) valamint Számok címei (Track Titles). A négy nyomógomb: Mentés (Save) érdemes!, Kilépés (Cancel), CDDB (Compact Disc DataBase) ERRE KELL KATTINTANI az adatbázisos csatlakozásért!, valamint Címek törlése (Remove titles).
CD Ripping = Számok digitalizálása
Elsőnek meg kell nyitni a média könyvtárat (Media Library) például ALT+L kombinációval, vagy a főablakból View főmenü Media Library menüje. A bal oldalt megjelenő listából ki kell választani az eszközt, ahonnan történjen a digitalizálás (Például: Devices, majd CD D:). Erre megjelenik a CD teljes tartalma jobb oldalon. Ebből kell kiválasztani a digitalizálandó számokat. Az alsó képen csak egyetlen szám került rippelésre. Megválasztható a bitráta, mely az alapértelmezett AAC-formátumban 8-320 kbps lehet. Az eleve beállított 128 kbps elég jó. Sajnos az ingyenes verzióban NEM használható az MP3-as kódolás, ráadásul a rippelés is maximum 2-szeres sebességen engedélyezett. A professzionális verzióban persze ezek a korlátok eltűnnek. Persze lehet WAV-formátumot is kérni, de akkor a méret drasztikus növekedésével számolnunk kell. Összehasonlításként a képen látható szám méretei AAC-formátumban: 3 028 992 byte, míg WAV-formátumban: 40 868 352 byte, szóval kb. 13,5-szeres méretű lett. Szerencsére az AAc-kódolás kevés veszteséggel, igen jó minőségben tömörít!
Egy fontos dolog: Rippelés közben NE HALLGASSUK a digitalizálandó CD-t!
Internet Radio/TV = Internetes Rádió/televízió
Akinek módjában áll nem egyszerű modemes csatlakozással használni a világhálót, annak érdemes kipróbálni az on-line zenehallgatás lehetőségét. Sajnos modemes csatlakozáskor gyakran szaggatott lesz az adás! Ennek kiküszöbölésére jelentős minőségromlás mellett érdemes beállítani a Bandwidth kapcsolót és az alapértelmezett Any, illetve Broadband helyett Modem-et választani. Így nem túl zsúfolt vonalnál meglehetősen ritka a leszakadás! Több ezer, minden igényt kielégítő on-line rádió, illetve egyenlőre pár tucat televízió sugároz ingyenesen a neten. Többségük ráadásul teljesen ingyenesen. Szerencsére a Winamp gondolt a káosz elkerülésére és így az elektronikus médiákat kategóriákba sorolta, így vannak a 60-as, a 70-es, a 80-as évekkel, az alternatív, az akusztikus zenével, stb. foglalkozó tematikus adók is, mint az a lenti képen látható. A média pillanatnyi hallgatottságáról tájékoztat a hallgatók száma (Listeners), illetve ennél fontosabb a jelenleg játszott szám (Now Playing). Csatlakozáshoz meg kell nyitni a jól ismert Media Library-t (ALT+L), majd a bal oldali menükből ki kell választani az Internet Radio, illetve Internet TV-t. Érdemes kipróbálni!!!
Skins = Felületek
A legfontosabbat, a főablakot lehet ugye színezni. (Config ablak, Color Themes) Ez szerencsére hat a többire nyitott Winamp ablakra is. Az új, 5-ös Winamp-ban lehetőség nyílik a klasszikus 2.x-es felület megőrzésére (Classic Skin). Ezt a Winamp készítői elsősorban a lassúbb gépek tulajdonosainak ajánlják. Aztán lehetőség nyílik a modern felületek használatára is (Modern Skin). Ezzel a balul sikerült 3.0-ás, illetve az 5-ös széria felületei jönnek be. Aztán letölthetőek egészen egyedi felületek is, például az oldalt látható Taxi2 nevű is, melyet legegyszerűbben a Winamp weboldaláról lehet letölteni. Pontos URL: http://www.winamp.com/skins/details.php?id=122741 Persze a felületek között bőségesen lehet találni szépet és csúnyát egyaránt, érdemes próbálkozni már csak azért is, mivel az oldalt látható skin végleges mérete csak 296 373 byte lesz.
A modern skinek lelőhelye: http://winamp.com/skins/
A klasszikusoké: http://classic.winamp.com/skins/ HA valamit nagyon sikerült elszúrni a felületek között, akkor a jobb oldali egér-gomb (majd Skins menü) segítségével vissza lehet állítani a megszokott felületet!
Pro version = Professzionális verzió
Aki nem szeret kötöttségekkel vesződni, annak javaslom a Winamp Pro 5.0 verzió megvásárlását, mely on-line fizetéssel 10 felhasználóra 14,95 $-ba kerül.
CD Burning = CD írása
A Winamp lehetővé teszi zenei CD-k írását a jól megszokott "Drag and Drop" (kb.: fogd és dobd) technika segítségével. Bár én inkább az Ahead Nero-t szoktam használni, de érdemes kipróbálni!

30.2.e.) Gyorskódok

Jelen lista a Winamp készítői szerint sem teljes!
F1Open HelpSegítség előhívása
Ctrl+F1About BoxA Winamp 5 újításai
Ctrl+AToggle Always on TopMindig az előtérbe (a fontosakat) ki-/bekapcsolója
Ctrl+Alt+AToggle always on topMindig az előtérbe (mindent) ki-/bekapcsolója
Ctrl+WToggle Windowshade modeKicsinyített lejátszási mód ki-/bekapcsolója
Ctrl+DToggle Doublesize ModeDupla-méretű üzemmód ki-/bekapcsolója
Ctrl+EToggle Easymove
(only applicable in classic skins)
Könnyített átviteli mód ki-/bekapcsolója
(csak a klasszikus módban)
Ctrl+TToggle Time Display ModeHátralévő/lejátszott idő átkapcsolója
Alt+WToggle Main WindowA főablak ki-/bekapcsolója
Alt+EToggle Playlist EditorA lejátszási lista ablak ki-/bekapcsolója
Alt+GToggle Graphical EqualizerA grafikus equalizer ki-/bekapcsolója
Alt+VToggle Video WindowA videóablak ki-/bekapcsolója
Alt+LToggle Media LibraryA médiakönyvtár ki-/bekapcsolója
Ctrl+TabCycle through different Winamp windows Váltás a Winamp ablakinak aktualitása között
Alt+SGo to Skin selectionUgrás a felületek (Skinek) kiválasztásához
Ctrl+PGo to PreferencesUgrás a Winamp beállításaihoz
Alt+FOpen Main MenuNyisd meg a (Fájl) főmenüt
Alt+KConfigure current visualization plug-in A jelenlegi nézet plug-in beállításai
Ctrl+Shift+KStart/stop current visualization plug-In A jelenlegi nézet plug-in ki-/bekapcsolója
Ctrl+KOpen visualization plug-in section of preferences Nyisd meg a jelenlegi nézet plug-in beállításait
Ctrl+JJump to time in current track Ugorj az aktuális zene egy időpontjához
J vagy numerikus . (PONT)Open jump-to-file box "Egy fájlra ugrás" ablak megnyitása
Ctrl+Alt+NSpawn new Winamp instance A Winamp új példányának megnyitása
Alt+MMinimize WinampA Winamp minimalizálása
Ctrl+HShow recently played files/streams (History :) Mutasd az utoljára lejátszott fájlokat Történet :-)
Main Window Keyboard Shortcuts A főablak beállításai
RToggle RepeatAz ismétlés ki-/bekapcsolója
SToggle ShuffleVéletlen sorrendű lejátszás ki-/bekapcsolója
Alt+3Current file info box/tag editor A fájl jellemzőinek (pl.: ID3) szerkesztése
ZPrevious TrackElőző felvétel
XPlay/Restart/UnpauseLejátszás/Újrakezdés/Szünet vége
CPause/UnpauseSzünet/Szünet vége
VStopLeállítás
Shift+VStop with FadeoutLeállítás elhalkítással
Ctrl+VStop after current trackLeállítás az aktuális szám után
BNext TrackKövetkező szám
LOpen/Play FileSzám megnyitása/lejátszása
Ctrl+LOpen/Play locationHely megnyitása/lejátszása
Shift+LOpen/Play DirectoryKönyvtár megnyitása/lejátszása
Balra nyílRewind 5 secondsVisszatekerés 5 másodpercet
Jobbra nyílFast-forward 5 secondsElőreugrás 5 másodpercet
Felfelé nyílTurn Volume UpHangerő növelése
Lefelé nyílTurn Volume DownHangerő csökkentése
Numerikus 0-ásOpen/Play FileFájl megnyitása/lejátszása
Numerikus 1-esJump Ten Songs BackTíz számot ugorjon vissza
Numerikus 2-esTurn Volume DownHangerő csökkentése
Numerikus 3-asJump Ten Songs ForwardTíz számot ugorjon előre
Numerikus 4-esPrevious TrackElőző szám
Numerikus 5-ösPlay/Restart/UnpauseLejátszás/Újrakezdés/Szünet vége
Numerikus 6-osNext TrackKövetkező szám
Numerikus 7-esRewind 5 secondsElőreugrás 5 másodpercet
Numerikus 8-asTurn Volume UpHangerő növelése
Numerikus 9-esFast-forward 5 secondsGyors előreugrás 5 másodpercet
CTRL+ Numerikus 0-ásOpen/Play locationHely megnyitása/lejátszása
InsertOpen/Play DirectoryKönyvtár megnyitása/lejátszása
Playlist Window Keyboard Shortcuts Lejátszási ablak beállításai
RToggle RepeatIsmétlés ki/bekapcsolása
SToggle ShuffleVéletlenszerű lejátszási sorrend ki/bekapcsolása
LAdd FileFájl hozzáadása
Ctrl+LAdd LocationHely hozzáadása
Shift+LAdd DirectoryKönyvtár hozzáadása
Ctrl+NNew (Clear) PlaylistÚj (tiszta) lejátszási lista
Ctrl+OOpen (Load) PlaylistNyiss meg (tölts be) egy új lejátszási listát
Ctrl+SSave PlaylistMentsd el a lejátszási listát
Alt+3View/Edit Track Info for selected track(s) Jelenítsd meg a kiválasztott szám(ok) információit
Ctrl+EEdit Selected Track Filename(s)Javítsd ki a kiválasztott szám(ok) címét
Ctrl Numerikus 0-ásAdd LocationHely hozzáadása
InsertAdd DirectoryKönyvtár hozzáadása
Ctrl+ASelect AllMinden kiválasztása
Ctrl+IInvert SelectionA kiválasztás megfordítása
DeleteRemove Selected Files from PlaylistKiválasztott fájlok törlése a lejátszási listából
Ctrl+DeleteCrop PlaylistLejátszási lista kiürítése
Ctrl+Shift+DelClear Playlist (same as Ctrl+N)Lejátszási lista törlése (azonos a CTRL+N-nel)
ALT+lefelé nyílMove Selected Files DownKiválasztott fájlok mozgatása lefelé
ALT+felfelé nyílMove Selected Files UpKiválasztott fájlok mozgatása felfelé
Lefelé nyílMove Cursor DownKurzor mozgatása lefelé
Up ArrowMove Cursor UpKurzor mozgatása felfelé
EnterPlay Selected FileKiválasztott fájl lejátszása
EndJump to End of ListUgrás a lista végére
HomeJump to Start of ListUgrás a lista legelejére
Page UpMove up by a fifth of a pageUgrás 5-tel felfelé
Page DownMove down by a fifth of a pageUgrás 5-tel lefelé
Alt+DeleteRemove missing files from playlistHiányzó fájlok törlése a lejátszási listából
Ctrl+Shift+1Sort Playlist by TitleA lejátszási lista rendezése cím szerint
Ctrl+Shift+2Sort Playlist by File NameA lejátszási lista rendezése fájlnév szerint
Ctrl+Shift+3Sort Playlist by File Path and NameA lejátszási lista rendezése útvonal és név szerint
Ctrl+RReverse PlaylistA lejátszási lista sorrendjének megfordítása
Ctrl+Shift+RRandomize PlaylistA lejátszási lista sorrendjének összekeverése

Felhasznált irodalom: