19. fejezet: Szakszavak szótára - "P" betű

logo
- P&P: Lásd: Plug&Play!
- P2P: A résztvevők egyenlő jogú megosztásán alapuló hálózat, általában a zenecserélők használják. Teljes nevén: Peer-To-Peer. Első komoly kiaknázása: Napster.
- P3P: Az egyik lehetséges javaslat a felhasználók személyes adatainak biztonságos megóvására. Angol mozaikszó. Eredetije: Platform for Privacy Preferences.
- Packed-switched: Angol szavak. Értelmük: csomagkapcsolt. Lényege: egyes adatok/fájlok a küldőtől a fogadóig több csomagra vannak szétszedve, melyek egyesével jutnak el a feladótól a címzettig - akár egymástól gyökeresen különböző útvonalon is! Ilyen például az internet működési elve is!
- PageView: Lásd: hit! Angol szóösszetétel. Értelme: Oldalak nézése.
- Paint: A fejlettebb Windows-ok rajzoló programja, a PaintBrush utódja. Ikonja: Paint ikonja
- Paintbrush: A Windows 9x rajzoló programja. Főleg BMP-kiterjesztésű file-okat tud szerkeszteni.
- Page Up: A PC-billentyűzet egyik speciális gombja. Használata: egy lapnyi, vagy egy képernyőnyi ugrás felfelé. Angol szavak. Jelentésük: oldal fel.
- Page Down: A PC-billentyűzet egyik speciális gombja. Használata: egy lapnyi, vagy egy képernyőnyi ugrás felfelé. Angol szavak. Jelentésük: oldal le.
- PAL: Az egyik színestévé-kódolási rendszer. Angol mozaikszó. Eredetije: Phase-Alternation Line.
- Palmtop: A hordozható számítógépek egyik típusa. Méretük általában a férfi-tenyérmérettel egyezik meg. Másik elnevezésük: PDA! (Personal Data Assistant = Személyes digitális asszisztens).
-Palo Alto: Város az amerikai Mojave-sivatagban. Itt van többek között a Xerox cég főhadiszállása is.
- Panasonic: Lásd: Matsushita!
- Panel: Angol szó. Magyarul: panel.
- Parallel: Angol szó. Magyarul: párhuzamos.
- Parancsgomb: A Windows programjaiban időnként látható egy-egy utasítás végrehajtatására szolgáló "billentyűk".
- Parítás: Matematikai műszó. Értelme: párosság. (A kifejezés páros, páratlan vagy egyik sem)
- PAS: Gyakran használt szöveges file-kiterjesztés. Főleg a Pascal nyelvű programok forrásállományának jelölésére használják.
- Pascal:Az egyik közkedvelt programozási nyelv. Közkedveltségét elsősorban igen egyszerűségének köszönheti.
- Pascal, Blaise: Pascal (1623-1662) Angol fizikus és filozófus, aki az 1640-es években 7 példányban készített mechanikus számológépet, a Pascaline-t. Róla nevezték el a PASCAL programozási nyelvet.
- Password: Angol szó. Jelentése: jelszó.
- Passzív hub: Lásd: hub.
- Patch: Nagyobb programokhoz kiadott, általában ingyen letölthető kisebb javítócsomag. Angol szó. Jelentése: (javító)folt.
- Path (1):Útvonal a számítógép fa-struktúráján belül. Például: C:\WINDOWS\WORD\DOC. Angol szó. Megfelelője: útvonal, ösvény.
- PATH (2): Az MS-DOS egyik parancsa, amit vagy az AUTOEXEC.BAT file-ban, vagy egyszerű DOS parancsként is beírhatunk. Ez a parancs szabályozza, hogy mi legyen a gép keresési útvonalán.
- PBM: File-kiterjesztés. Az egyik grafikus formátum.
- PC: A mai, egyfelhasználós számítógépek elnevezése.
Angol rövidítés. Eredetije: Personal Computer. Magyar megfelelője: személyi számítógép.
- PCD: File-kiterjesztés. Az egyik grafikus formátum. Még igen régen 1991-ben az EastmanColor Kodak Company készített egy önálló CD-formátumot, a fotó-CD-t, melynek lényege, hogy a CD-n készült képek megnézhetők egyszerűen és könnyen. Alapméret (Base = 768*512) a tévé felbontásával egyezik. Egyéb felbontások is persze léteznek 96*64-től egészen 6144*4096-ig. Maga a Kodak fotó-CD írása elég nehézkes, de a kiolvasása igen egyszerű. Angol rövidítés. Eredetije: Kodak Photo Compact Disk. Magyarul: fotó-CD.
- PC-DOS: Operációs rendszer, az MS-DOS egyik ellenfele. Lásd: DOS!
- PCI: Perifériás alkatrészeket összekötő "sín". Angol mozaikszó. Eredetije: Peripheral Component Interconnect.
- PCMCIA: Főleg memóriakártyákra vonatkozó, népszerű szabvány és eme szabványos eszközök csatolófelülete. Angol rövidítés. Eredetije: Personal Computer Memory Card International Association.
- PCX: File-kiterjesztés. Egyik grafikus kép-formátum. Egy régebben igen népszerű formátum, amelynek legelső verziója még az EGA-monitorokra készült 16 színben. Azóta persze már drasztikusan fejlődött akár tömörítéssel, akár e nélkül. Eredeti kifejlesztője: ZSoft's PC PaintBrush
Angol rövidítés. Eredetije: PiCture image eXtension. Magyarul: kép-kiterjesztés.
- PC-X:Az egyik sikeres, főleg játékokkal fogalkozó magyar nyelvű számítógépes havilap. Kiadója: IDG. Web-címe: http://www.pc-x.hu/
- PC-World: Az egyik legsikeresebb nemzetközi számítógépes havilap. Magyar nyelvú kiadása hazánkban az egyik legnívósabb computeres havilap. Kiadó: IDG. Web-címe: http://www.pcworld.hu/
- PDA: Lásd: palmtop!
- PDF: Az Adobe által kitalált, igen népszerű fájl-formátum, melynek óriási előnye, hogy a szerző által írt formát hozza ki a felhasználó gépén (ellentétben pl. a HTML-lel).
- PDP-8: PDP-8 A PDP-8-as kódnevű gép volt az első sikeres üzleti minicomputer, melyet a '60-as évektől gyártott a DEC. Ez a gép tényleg kicsi méretű volt (az akkori fogalmak szerint), ráadásul az első 20000 $ alatti volt! 1973 végétől 1977-ig a PDP-8-as család volt a legkeresettebb számítógép a világon. Az alapkiépítés elfért egy asztalon, amely az akkori nehézkes gépezethez képest hihetetlen volt. Éppen a kis mérete tette a tudományos laborok kedvencévé. A gépnek szokatlan módon 12 bites szavai voltak és 4000 ilyen szó alkotta a mágneses elvű memória alapját. Az első modell intergált áramkörök nélkül épült - ráadásul nem volt CPU-ja - de számos tranzisztor alkotta nyomtatott áramköri panel volt beépítve a gép tetejébe függőlegesen. A PDP-8-as kódkészlete nagyon kicsiny volt, csak nyolc alaputasítás volt elérhető minden 12-bites szó első 3 bitjén és egy regiszter, valamint az akkumlátor. Ennek ellenére a PDP-8-as meglepően jól programozhatónak bizonyult, ellenben elég sokáig tartott a programok futtatása. A bevitelt egy 110 bit/másodperces ASR33-as írógép-konzol tette lehetővé, mely konzolként és a beépített kártyaolvasó adattárolójaként egyaránt funkcionált.
Az évek során az alapmodell számos variációja jelent meg, többek között:
1966: PDP-8/S - minimális ár, lassú memória és soros logikai tervezés
1968: PDP-8/I - az első modell beépített áramkörökkel
1970: PDP-8/E - Az "Omnibus"-nak nevezett új adatátviteli struktúra megjelenése
1975: PDP-8/A - OEM-memória-elemek megjenelése és számos újabb lehetőség
Mindent összevetve a körülbelül 50000 eladott PDP-8-as sorozatú gép nagy sikert aratott és számos helyen lemásolták: többek között az USÁ-ban, Ázsiában és a Kelet-Európai országokban.
2000-ben még mindig működik néhány PDP-8-as, főleg a fejlődő országokban.
Technikai információk: Név: PDP-8; Gyártó: Digital Equipment Corporation (röviden: DEC); Gyártási idő: 1965-1980; Beépített nyelv: nincs; Billentyűzet: ASR-33-as írógép; CPU: nincs; Sebesség: 1 MHz; RAM: 4000 darab 12-bites szó; Szöveges mód: termináltól függően; Méret: 48 x 55 x 84 cm; Súly: 150 kg; Energia: 780 Watt-os beépített; alapár: 18000 $.
Adatok és kép: http://old-computers.com/
- Pegazus Mail: Az egyik ingyenesen használható, népszerű levelezőprogram. Rövidebb neve: PMail.
- Pen Drive: Pen Drive Egy apró, USB portba illeszthető technikai mütyür, melyet a floppy-k kiváltására terveztek.
- Pentagon: Pentagon, USA Az Egyesült Államok hadügyminisztériuma. Nevét a szabályos ötszög alakú székházáról kapta, mivel az ötszög görögül pentagon-t jelent. Angol szó.

- Pentium: Az Intel processzorok mai modern típusa, az Intel 80486-osok utódja, melyet 1993. március 22-én jelentettek be. Lapkáján 3,1 millió tranzisztort tartalmaz. Klónjai: AMD K5, illetve Cyrix 5x86.
- Pentium 4: Pentium 4 A sikeres Pentium-sorozat zárótagja, a Pentium III utódja.
- Pentium II: Pentium II Az Intel egyik fejlesztése, modern és drága processzor. Az eredeti neve: Pentium MMX Pro, tehát egyesíti a Pentium Pro gyorsaságát az MMX-technológiával.
- Pentium III: Pentium III Az Intel egyik fejlesztése: a Pentium II utóda.
- Pentium Celeron: Csökkentett képességű Pentium II processzor. Olcsó!
- Pentium MMX:Az Intel egyik új fejlesztése, igen modern. Főleg a multimédiás rendszereket, illetve programokat támogatja.
- Pentium OverDrive: Túlhajtott Pentium processzor a hagyományos processzorra való ráépítéssel megoldva.
- Pentium Pro:Az Intel Pentium processszorok mai, igen korszerű utódja. Közvetlen elődje a Pentium. Klónjai: AMD K6, illetve Cyrix 6x86.
- Pentium Xeon: Némileg megerősített képességű Pentium II processzor.
- Periféria:Az alaplapra csatlakoztatható külső eszköz, pl.: monitor, billentyűzet, nyomtató,...
- Perl: Az egyik igen népszerű, objektum-orientált weblapokon használt programozási nyelv. Angol mozaikszó. Eredetije: Pratical Extraction and Report Language. Jelentése: Praktikus kivonatoló és riportkészítő nyelv.
- Person: Angol szó. Magyarul: személy.
- Personal:Angol szó. Megfelelője: személyi, személyes.
- Personal Computer: Lásd: PC!
- PGA monitor:Professional Graphics Adapter. Az egyik legmodernebb monitortípus. Igen komoly grafikai képességei igazán a true color (16,1 millió színű) üzemmódban élvezhetők komolyan.
- PGP: Titkosító kulcsrendszer, mely a webeskommunikációnak adatbiztonságát hivatott szolgálni. Angol mozaikszó. Eredetije: Pretty Good Privacy. Magyar megfelelője: elég jó biztonság.
- Philips: Egy holland tulajdonú multinacionális elektronikai és számítástechnikai óriáscég. Web-címe: http://www.philips.nl/
- PHP: Az egyik legelterjedtebb, általános célú, objektum-orintált, webes programozási nyelv, amely - mint neve is mutatja - egyáltalán nem ennek indult! Weblapja: www.php.net Angol mozaikszó. Eredetije: Personal Home Page. (= személyes honlap)
- PIC: File-kiterjesztés. Egyik grafikus formátum. Eredetije: Picture. Angol szó. Magyarul: kép, képernyő.
- PICS: Nagy webes tartalomszolgáltatók által kidolgozott kategóriarendszer, melynek jelzései felvehetőek az adott HTML-lap META -tagjai közé. Angol mozaikszó. Eredetije: Platform for Independent Content Selection. Jelentése: független tartalomszelektáló fórum.
- PIN: Személyi azonosításra szolgáló szám. Angol mozaikszó. Eredetije: Personal Identification Number.
- Pinball Fantasies: Egy kedvelt flipper-program.
- Ping: A webes kapcsolódási sebesség kiderítését, illetve bemérését szolgáló egyszerű kis program. Angol moaikszó. Eredetije: Packet INternet Gropher.
- Pine: Általában Unix/Linux rendszereken használt katakteres levelezőprogram.
- Pilot ACE: Pilot Ace, 1950 Első generációs számítógép. Alan Turing elveit követve tervezték és építették ezt a gépet 1948 és 1950 között a Nemzeti Fizikai Laboratóriumban. (National Physical Laboratory) "Megpróbálunk olyan gépet építeni, amely minden különböző műveletet egyszerűen végrehajt az összeadásnál nem bonyolultabb műveletekkel." - Alan Turing, 1947, Cambridge, Massachusets, USA.
Műveleti idő: 1,8 millimásodperc. I/O: kártyák. Memória mérete: 352 darab 32-jegyű szám. Memória típusa: késleltetett vonalas. Technológia: 800 darab vákuumcső. Helyigény: 12 négyzetláb. Project vezetője: J. H. Wilkinson
Adatok és kép: http://www.computerhistory.org/
- Pixel: Képpont. A grafikus alkalmazásoknál használt fogalom angol eredetije. Elfogadott rövidítése: px.
- PKUNZIP: Az egyik legismertebb tömörítőprogram kitömörítője. Szerző: PkWare Inc., USA. Betömörítője: PKZIP.
- PKZIP: Az egyik legismertebb tömörítőprogram. Szerző: PkWare Inc, USA. Kitömörítője: PKUNZIP. Kiterjesztése: ZIP.
- PL/1: Programozási nyelv a 3. számítógépes generáció korából.
- PLA: Programozható logikai elrendezés. Angol mozaikszó. Eredetije: Programmable Logic Array.
- Platform: Az operációs rendszerekkel összefüggő teljes környezet.
- Play: Angol szó. Magyarul: játék, játszik, játszani, futtatni.
- Player: Angol szó. Jelentése: lejátszó. Értelme: hardver vagy szoftver.
- PLC: Programozott logikai vezérlés. Angol mozaikszó. Eredetije: Programmed Logic Control.
- Plotter:Rendkívül jó minőségű nyomtatásra képes, főleg mérnöki vagy professzionális grafikai munkákban használatos nagy lapokra is nyomtatni tudó nyomtató.
- Plug-in: Kiegészítő szoftver egy adott nagyobb alkalmazáshoz, mely segíti a nagyobb "testvér" szélesebb alkalmazhatóságát. Eredeti ötlet: Netscape!
- Plug&Play: "bedugod és működik". Egy álom, melyben az egyes csatlakoztatott eszközöket automatikusan felismer az operációs rendszer. Ötlet: Microsoft. Sajnos a rendszer gyakran nem kellőképpen működik, ezért közkedvelt félreértése: Plug&Pray (= Dubd be és imádkozz)
- PNG: Egyre népszerűbbé váló grafikus formátum, mely a jogvédelmi problémákkal küzdő GIF-et szeretné felváltani. 24 bites színmélysége és igen jó tömörítési aránya ezt jogossá is teszi. Angol mozaikszó. Eredetije: Portable Network Graphics.
Poligon: Sokszög. Görög, illetve angol szó.
- Polimorf gráf hálózat: A hálózatok felépítésének egyik lehetséges struktúrája. Ez a jelenleg ismert legjobb felépítés. Ez az Internet felépítése is!
- Polimorf vírusok: A vírusok egy speciális, igen veszélyes fajtája, amely képes saját hosszának és/vagy kódjának átírására. (Magyar félrefordítással: önátíró)
- POP3: Ponttól pontig protokoll - ez az egyik lehetséges kommunikációs összeköttetés két eszköz között. (pl.: levelezőszerver és kliens).
Angol mozaikszó. Egyik eredetije: Point to Point Protocol. Másik lehetséges rövidítése: PPP.
Másik lehetséges származása: Post Office Protocol 3.
- Popular Mechanics:Egy igen népszerű amerikai tudományos magazin az 1940-'50-es években. Ebből a lapból származik a következő idézet, 1949-ből:
"A jövő számítógépei talán már másfél tonnánál is könnyebbek lesznek."
Angol szavak. Magyarul: népszerű mechanika.
- Pop-up window: némely weboldal letöltésekor többnyire magától, vagy kattintásra felbukkanó kisméretű ablak - többnyire reklámcéllal alkalmazzák.
- Port (1): Kapu, illesztési pont a soros/párhuzamos csatlakozáskor.
- Port (2): A webes kapcsolatoknál a fejlécben elhelyezett kis 2-bájtos adatcsomag, mely biztosítja a megfelelő logikai kapcsolódást. Például a 80-as port többnyire a szerver WWW-felületét nyitja meg, míg a 21-es az FTP-felületet.
- Portable: Angol szó. Jelentése: átvihető, hordozható.
- Portál: Belépő- vagy fogadóoldal, mely általános információkkal és további ugrási pontokkal szolgál.
- POS: Értékesítési pont angol rövidítése. Eredetije: Point Of Sale.
- POSIX: Régebbi operációs rendszer. Angol mozaikszó. Eredetije: Portable Operating System Interface for Computer.
- Postgres SQL: Az egyik népszerű, általában ingyenesen használható és installálható adatbázis-szerver. Weblapja: www.postgres.com
- PostScript: Az Adobe által kifejlesztett nyomtatásra előkészített dokumentumok tömörítésmentes formátuma. Elfogadott kiterjesztésük: .ps, vagy .eps.
- PowerPoint: A Microsoft bemutató-készítő program. Lásd: MS-Office.
- P.m.: Déli 12 óra utáni napszak (angol) rövidítése. (Kiejtése: pí-em). Lásd még: a.m.)
- PNM: File-kiterjesztés. Az egyik grafikus formátum.
- PMC: File-kiterjesztés. Az egyik grafikus formátum.
- PR: Lásd: public relations!
- Prehistorik: Egy sikeres, régi, grafikus kalandjáték. A Hubrid terméke.
- PRG: Az egyik leggyakoribb file-kiterjesztés, melyben többnyire valamilyen program forráskódja található.
- Print: Angol szó. Magyarul: kiír, kiírás, nyomtat, nyomtatás.
- Printer: Lásd: Nyomtató!
- Prímszámok: Matematikai kifejezés. Azon pozitív egész számokat jelenti, amelyek az 1-en és önmagukon kívül mással nem oszthatók.
- Primary:Angol szó. Magyarul: Elsődleges.
- Primo: Primo A32 Régi magyar számítógép, melyet a Microkey Kftt. (Kutatási Fejlesztési Termelési Társulás) készített 1984-ben. Eredetileg magyar iskolai számítógépnek készült. A rendszert különféle memória-variánsokkal adták el: Egyéb különbségek:
Az "A" típusnak nem volt beépített joystick-je és soros portja. A "B" típus képes volt együtt működni a Commodore VC1541-es floppy-egységgel, így külső tárolóról tudott programot fogadni a gép. Szintén a "B" típus teljes billentyűzettel volt ellátva, ám technológiai hiányosságai miatt ezzel sem lehetett gyorsan gépelni. Elkészült egy színes kijelzős prototípusa is pro PRIMO néven.
Technikai adatok: Név: Primo A-32; Gyártó: Microkey KFTT, Magyarország; Idő: 1984; Beépített nyelv: BASIC értelmező; Billentyűzet: membrános; CPU: U880A (Z80A továbbfejlesztése); Sebesség: 2,5 MHz (némi hackeléssel 3,5 MHz-re gyorsítható); RAM: 16-48 KByte; ROM: 16 KByte; Szöveges üzemmód: 16 sor x 42 karakter; Grafikus üzemmód: 192x256 képpont; Szín: monochrom; Hang: csipogó; Tápegység: külső.
Adatok és kép: http://old-computers.com/
- Private Right:File- illetve könyvtár csak magánosítási joga a Novell rendszerekben. Angol szavak. Magyar megfelelője: Magánosítási (privát) jog.
- Processzor:Rövidítéssel: CPU. (Central Processing Unit = Központi számító egység) A számítógép lelke. Gyakorlatilag ezen a kicsi mikrochipen megy keresztül az összes művelete, amit valamilyen eszköz hajt végre. Főbb processzor-gyártók: Intel, Cyrix, AMD, Matsushita, Daewoo, Mitsubishi,...
- Proliant: Lásd: Compaq Proliant Server!
- Protokoll: Szokás- és jogrendszer a hálózatokon belül.
- Program: Program. Egy számítógép működéséhez szükséges utasítások, kódok egymásutánja. Szoftver.
- Programkezelő:A Windows 3.x verzióinak legnagyobb méretű ablaka, amely alapértelmezésben tartalmazza az összes adatállományt, programot és kisebb ablakot.
- Programozási nyelvek: Eme speciális programok segítségével lehet teljesen új programokat írni. Például: Pascal, C, J, Logo, Prolog,...
- Prolog: Egyik kedvelt programozási nyelv.
- PROM: Programozható ROM angol rövidítése. Eredetije: Programmable ROM.
- Prompt: DOS- (vagy egyéb) cursor másik elnevezése.
- Protokoll: Szokás-, és jogrendszer. Számítástechnikán belül egy adott operációs rendszer, programozási környezet, vagy hálózati szabvány összes előírásának együttesét jelenti.
- Provider: Angol szó. Értelme: szolgáltató.
- Proxy: Több feladatot ellátó, a letöltést gyorsító segédszerver. Feladata többek között a gyakran letöltött weblapok sűrű letöltése és tárolása. Microsoft megoldása: MS Proxy Server. Linux-os megoldás: Squid.
- PS/2 (1): PS/2 PS/2 végek Egy, a hagyományostól eltérő csatlakozási szabvány, amit főleg az egér, illetve a billentyűzet alaplaphoz csatlakoztatására használnak.
-PS/2 (2): IBM PS/2, 1987 Az IBM egyik, 1987-ben megjelent gépcsaládja.
Operációs rendszere: IBM OS/2. Adatok és kép: http://www.computerhistory.org/
- PSD: Az Adobe cég közkedvelt PhotoShop nevű programjának alapvető formátuma. A Corel PhotoPaint formátumához képest minden lehetséges képtípust támogat a monokrómtól a CMYK-ig, ahogy az összes réteggel, alfa-csatornával és maszkkal egyetemben. A PhotoShop elterjedtségének hála a PSD az ipari grafikai feldolgozás "szabványává" vált.
- PSP: = Paint Shop Pro Image. Napjainkban egyre népszerűbb és egyre inkább ismertebb JASC által készített program alapvető formátuma - egyenlőre még fejlesztésre szorul.
- PUBLIC: Egy Novell szerveren automatikusan meglévő egyik könyvtár neve. Angol szó. Magyar megfelelője: nyílt, nyilvános.
- Public relations: Angol szavak. Magyarul: reklám és marketing.
- PullDn:A Norton Commander által alkalmazott rövidítés. Eredetije: Pull Down. (Értelme: ugorj a felső menüsorra!)
- PWS: Egy helyi gépen telepíthető webkiszolgáló angol rövidítése. Eredetije: Personal Web Server.