19. fejezet: Szakszavak szótára - "T" betű

logo
- T1: Az egyik igen gyors és modern internetes csatlakozási sebességi szabvány. Átviteli sebessége: 1,544 Mbps.
- T3: Az egyik igen gyors és modern internetes csatlakozási sebességi szabvány. Átviteli sebessége: 44,746 Mbps.
- TAB: A PC-billentyűzet egyik speciális gombja.
- Tablet PC: Kicsi alakú, általában érintőkijelzős, hordozható számítógép amerikai elnevezése. Jellemző felhasználási területe: e-könyvek olvasása.
- Tag: A HTML-nyelv egy alapelemének, címkéjének angol neve.
- Tápkábel: A monitor második kábele, amely a feszültséget viszi a monitorhoz.
- Target: Angol szó. Magyarul: cél, célpont.
- Tasztatúra:Magyarországon kevésbé használatos szó. Lásd: Billentyűzet!
- TB: TerraByte. Lásd byte!
- TBAV: Lásd: Thunderbyte!
- TCP: Csomagolt file- és adatátviteli szabvány a hálózatokon. Kialakítása: 1982. Angol mozaikszó. Eredetije: Transmission Control Protocol. Angol szavak. Magyar megfelelője: átviteli ellenőrzési szabvány.
- TCP/IP:Gyakorlatilag csak az Internetre, illetve az Intranetekre jellemző adatátviteli szabvány, amely a TCP-ből és az IP-ből alakult ki és mind a mai napig jellemzi az Internetet.
Angol mozaikszavak. Eredetijük: Transmission Control Protocol/Internet Protocol.
- TDK: A világ egyik legnagyobb elektronikai alkatrész- és eszközgyártója. Internetes címe: http://www.tdk.com/
- TDMA: A vezetéknélküli adatátvitel egyik, időmegosztásos szabványa. Angol mozaikszó. Eredetije: Time Division Multiple Access.
- Telefonmodem: Egy eszköz, amely a számítógépet egy telefonvonal segítségével összeköti távoli számítógépekkel, illetve fax küldésére/fogadására alkalmassá teszi.
- Teleteaching: Az internetes keresztüli távoktatás egyik lehetséges elnevezése.
- Televízió: Egy központi egységből, az adóból jövő képek és hangok egyidejű lejátszására alkalmas rendkívül népszerű készülék. Másodpercenként 25 kép jelenik meg a 3:4 arányú képen. Egy képen 625 sor lehet. Letapogatása váltottan történik, azaz először a páratlan, majd a páros sorokat írja ki. A képcsövet egy elektronsugár pásztázza végig, melyet két pár elektromos kondenzátorlemez térít el a kívánt irányba.
- Teleworking: A távoli munkavégzés, a távmunka angol rövidítése.
- Teljes összeköttetetésű hálózat: A hálózati struktúrák egyik lehetséges felépítése. Angolul: full contact.
- Telnet: Egy mára meglehetősen ritkán használt Internetes protokoll, mely lehetőséget ad távoli számítógépekre való bejelentkezésre.
- Temp: Angol rövidítés. Eredetiben: temporary. Magyar megfelelője: ideiglenes.
- Terminál: A Windows egyik programja, mellyel egy távoli géphez csatlakozhatunk, mint ama gép külső billentyűzete.
- TerraByte: Lásd byte!
- Texel:A 3dfx-kártyák egyik techológiai fogalma. Lényege: mintákat építenek fel, alapvetően egy színnel rendelkező pixel.
- Textúra:A 3dfx-kártyák egyik techológiai fogalma. Lényege: 2 dimenziós bittérkép (Bitmap), mely a tárgyak realisztikus megjelenítéséhez szükséges.
- TGA: File-kiterjesztése. Az egyik grafikus formátum.
- The White House: Lásd Fehér Ház!
- Thumbnail: Kicsinyített képek sorozata egy adott könyvátrban lévő képekről a könnyebb áttekinthetőségért.
- Thunderbyte: Egyik menüvezérelt vírusirtó neve. Rövid alakban: TBAV. A gyártó Internet címe: http://www.thunderbyte.com/
- Thursday, 12th: Az egyik számítógépes vírus. A .COM és az .EXE kiterjesztésű file-okat fertőzi. Megtámadja a vírusirtókat. Csak csütörtök, 12-én támad. Létrejöttét annak köszönhette hogy eleinte a péntek-13 vírustól (Friday, 13th) való félelmében sok hivatalban nem kapcsolták be a gépeket péntek 13-án, hanem mindent előző nap akartak befejezni. Angol kifejezés. Magyarul: csütörtök, 12.-e (Kiejtésük: tförzdéj, dhö tve'lfh)
- Thübingen: Német város, amelynek egyetemén dolgozott Wilhelm Schickard professzor.
- TIFF: File-kiterjesztés. Az egyik tömörítés nélküli grafikus formátum. Eredetileg az Aldus cég által kidolgozott, azóta ipari szabvánnyá vált képformátum, bár maga a cég az Adobe tulajdonába került. A pár munkaverzió után az 1986-os megjelent 3.0-ás verziót alig egy évvel követte a 4.0-ás , majd újabb egy évvel később az 5.0-ás is, melynek legfőbb újdonsága az LZW-tömörítés és a színpalettás képek voltak. Az 1992. június 3-án megjelent 6.0-ás verzió már támogatja a CMYK, YCbCr és Lab színtereket, a 16 bites szürkeárnyalatos és a 48 bites színes képeket, valamint a JPEG-tömörítést is. A TIFF 6.0 gyakorlatilag napjaink vezető nyomda-formátuma lett. Angol mozaikszó. Eredetije: Tagged Image File Format.
- Time: Angol szó. Magyarul: idő.
- Time-sharing: Időmegosztás. Az adott eszköz, vagy gép a rendelkezésre álló idejét beosztja és felváltva foglalkozik több feladattal. Angol szó. Magyaul: idő-szeletelés.
- Times New Roman: A Windows által használt egyik közkedvelt betűtípus.
- Titus Interactive: Egy sikeres programcég. Terméke pl.: Prehistorik c. kalandjáték.
- TLD: A legfelsőbb szintű internetes domain angol rövidítése. Eredetije: Top Level Domain.
- Toggle: Angol szó. Magyar megfelelője: (át)kapcsoló.
- Token Ring: A jelgyűrűs hálózat amgol elnevezése. A hálózati struktúrák egyik lehetséges felépítése. Angol szavak. Magyarul: jel-gyűrű.
- Tomlinson, Ray: Amerikai programozó. Az első E-mail program kifejlesztője még az Arpanetes korszakból, 1972-ből.
- Tool: Angol szó. Jelentése: szerszám, eszköz.
- Toolkit: Egyik menüvezérelt vírusirtó rövid neve. Teljes alakban: Dr. Solomon's Anti-Virus Toolkit. (Kiejtése: túlkit) A gyártó internetes címe: http://www.sands.com/prods/toolkit
- Torvalds, Linus: Linus Thorvalds A LINUX operációs rendszer finn kitalálója.
- Total Commander: TC-ikon Az egyik igen közkedvelt, könnyen és ingyenesen használható fájlkezelő-program. Régebbi nevén: Windows Commander.
- Touchpad: Főleg a kisméretű noteszgépekben a billentyűzetbe beleépített egér-helyettesítő eszköz, melyen megfelelő helyen és időben kell a kis érintőkkel telezsúfolt lapocskát nyomogatnunk. A nem túl sikeres trackball utóda. Félresikerült magyar fordítása: érintőpad. Angol szóösszetétel.
- TouchScreen: Angol szóösszetétel. Értelme: érintőképernyő.
- Trackball: Főleg a kisméretű noteszgépekben a billentyűzetbe beleépített egér, melyben csak a golyót kell mozgatni és ezt a mozgatást érzik meg a belső szenzorok. Félresikerült magyar fordítása: hanyattegér. Angol szóösszetétel.
- TRADIC: TRADIC, 1955 A legelső teljesen tranzisztorokkal épített második generációs számítógép, melyet 1955-ben az AT&T Bell Laboratóriumában épített meg J. H. Felker és J. R. Harris. Ez a gép közel 800 tranzisztort tartalmazott, melyeket hatékonyan hűtöttek, hogy a jelentősen felerősített jelek által generált hőt el tudják vezetni. Maga a gép kevesebb, mint 100 Watt-on működött, de ez kb. huszadrésze volt az addigi vákuumcsöves gépeknek! A gép heyligénye: 3 köbláb. Adatok és kép: http://www.computerhistory.org/
- Transmission Control Protocol: Lásd: TCP!
- Tree (1): Az aktuális meghajtón az aktuális könyvtáron belül meglévő fa-struktúra kiíratása a képernyőre. (MS-DOS parancs) Angol szó. Magyar megfelelője: fa.
- Tree (2): A fa-struktúrás hálózat angol elnevezése. A hálózati struktúrák egyik lehetséges felépítése. Angol szó. Magyar megfelelője: fa.
- Trigonometria: Matematikai műveletek csoportja. Például: sin, cos, tg, ctg.
- Trilinear Filtering: A 3dfx-kártyáknál használt egyik technológiai eljárás. Lényege: olyan MIP Mapping, melynek során a két szomszédos MIP szintre Bilinear Filtering eljárást alkalmazunk, hogy a végleges textúrát megkapjuk.
- True Color: A nagyon fejlett monitorok üzemmódja. Értelme: a legkomolyabb, valósághű színmegjelenítés. A színeket a gép 3 byte-on ábrázolja, ami 16,1 millió színt megjelenítését teszi lehetővé.
- TrueType: A Windows alatt alkalmazott karakterkészletek egyik jellemzője. Értelme: a betűkészlet ugyanúgy néz ki nyomtatón, mint a monitoron.
- Turbo Pascal: TP, 1983 A Pascal nyelv egyik legismertebb nyelvjárása. Kifejlesztője: Borland Inc. Jelentősége a Windows-korszakban megjelent egyre komolyabb nyelvek miatt jelentősen lecsökkent.
- Alan Turing Turing, Alan Mathison: Amerikai matematikus, aki az 1930-as években elsőnek megadta a programozható számítógép és a program modelljét. Róla nevezték el a Turing-gép c. modellt.
- Tutor: Angol szó. Jelentése: tanító, oktató.
- Tűzfal: A vírusvédelem egy speciális fajtája, amelyet többnyire nagygépekben alkalmaznak. Lényege: a programok teljes, tökéletes izolációja tűzfalak között. A tűzfalakon csak igen kemény biztonsági ellenőrzések után lehet átmenni. Angol fordítása: firewall.
- TV: Lásd: Televízió!
- TV-tuner Card: A televízióadások számítógépes rögzítését lehetővé tevő apró kis hardver-bővítmény.
- TXT: File-kiterjesztés. Többnyire szöveges állományokra használt. Előszeretettel használja a Windows Jegyzettömb nevű programja is. Angol rövidítés. Eredetije: Text. Magyarul: szöveg.
- TYPE: MS-DOS parancsszó. Segítségével egy file tartalmát lehet kiíratni a képernyőre. Angol szó. Magyarul: gépel.