Fontosabb képformátumok

Cikk alapja: Magyar PC-magazin 2003. novemberi szám

logo
BMP = Bitmap
A Windows és az OS/2 rendszerekhez kifejlesztett formátum. A képek lehetnek fekete-fehérek, 16, illetve 256 színűek, esetleg 24 bitesek. A képeket jellemzően tömörítés nélkül, esetleg RLE-tömörítéssel tárolja. (RLE = Run Leight Encoding) Felhasználása jellemző a Windows-os EXE- és DLL-fáljokban is. További érdekesség, hogy BMP-képekből lehet a legegyszerűbben ikonokra használt ICO, illetve mobiltelefonokra használt BMP-fájlokat készíteni.
CPT = Corel Photo-Paint
Ugyan, ki ne ismerné minden grafikai program (egyik) ősét, a kanadai Corel céget és az egyre combosodó CorelDraw programot. Ez egy pixelgrafikus alkalmazás, a cég saját formátuma, melyet azonban mások is átvettek. Képes a képeket veszteségmentes tömörítéssel a programban kiválasztott módon tárolni, akár 1-, 2-, szürkeárnyalatos-, vagy megoldás.
EPS = Encapsulated PostScript
Az Adobe szoftvercég által elterjesztett PostScript lapleíró nyelvre épülő formátum, melyet legfőképpen a kiadványszerkesztő programok használnak. Vektoros és raszteres elemeket egyaránt képes kezelni, ráadásul a tömörítése is meglepően jó és persze veszteségmentes. Az csak ráadás, hogy tetszőleges alakú képet lehet készíteni segítségével.
FPX = Flashpix
A Kodak, a Micorosoft, a Live Picture és a Hewlett-Packard közös fejlesztése még 1995-ből. Eredeti célja szerint nagy felbontású képek otthoni kezelésére szolgált. Itt ugyanis a kép különböző felbontású cellákra van osztva és így lehetővé vált a kép egésze helyett annak csak kicsiny részletével foglalkozni. Mérete hatalmas, mivel a képet többszörösen is tárolja, de memóriaigénye elég csekély.
GIF = Compuserve Graphics Interchange Format
Kifejlesztője az 1987-ben még intenzíven terjeszkedni akaró Compuserve, amely a saját hálózatán belül akarta kiépíteni a grafikus képességeket és formátumokat. Paletta: 1-8 bit, színek száma: 256 (maximum). A palettás formátum (GIF87a) veszteségmentes LZW-tömörítéssel (Lempel-Ziv & Welch) tárolja a képeket. A következő formátumban (GIF89a) a paletta egyik szabadon választott színe már átlátszó is lehet és ekkor jelentek meg az azóta töretlen népszerűségnek örvendő apró, mozgó rajzocskák, az animált GIF-ek. Népszerűségét csak az tudta visszavetni, hogy a használt képtömörítésért a jogtulajdonos, a Unisys cég igen sok pénzt akart kasszírozni. Bár perre nem vitték a dolgot, de a GIF sokat vesztett népszerűségéből. További fajtái: GIF87, GIF89, GIF2000, melyekben már mozgó grafikák is lehetnek.
IFF = Interchange File Format és LBM = Interleave Bitmap Format
Eredetileg a Commodore-féle Amigára fejlesztett formátum, ám a főleg játékok okán közkedveltté vált cég formátumát a '90-es évek eleje óta sokan átvették, így például az Elecronic Arts is, aki az IBM PC-családra is elkészítette a népszerű DeluxePaint programot és azóta a cég több játéka ezt a formátumot alkalmazza.
JPG = Joint Photographic Experts Group File Interchange Format
Az egyik legnépszerűbb formátum. Bár eredetileg több JPG-szabvány volt, mára ez lett a legnépszerűbb. Maga a képformátum kisebb-nagyobb veszteséggel ugyan, de igen jó minőségben tömörít. Mivel a szabvány viszonylag nagy szabadságot tesz lehetővé, ezért a különböző programok más és más módszer szerint tömörítenek - persze eltérő eredménnyel. Mindenesetre kis fájlmérete miatt az internet egyik legkedveltebb formátuma.
JP2 = JPEG 2000 Format
A JPEG utódjának szánt formátum, melyen elég sokat javítottak, de éppen ezért meglehetősen nagy memóriaigény szükséges hozzá. Például az Adobe Photoshop 7-es is csak külön plug-in után hajlandó foglalkozni (érdemben) vele.
PCD = Kodak Photo CD
Még igen régen 1991-ben az EastmanColor Kodak Company készített egy önálló CD-formátumot, a fotó-CD-t, melynek lényege, hogy a CD-n készült képek megnézhetők egyszerűen és könnyen. Alapméret (Base = 768*512) a tévé felbontásával egyezik. Egyéb felbontások is persze léteznek 96*64-től egészen 6144*4096-ig. Maga a Kodak fotó-CD írása elég nehézkes, de a kiolvasása igen egyszerű.
PCT = Macintosh Picture
Az Apple-gépek alapformátuma (kb. Windows alatti BMP). A képek tömörítésére a QuickTime JPEG-tömörítőjének segítségével veszi igénybe.
PCX = ZSoft's PC PaintBrush
Egy régebben igen népszerű formátum, amelynek legelső verziója még az EGA-monitorokra készült 16 színben. Azóta persze már drasztikusan fejlődött akár tömörítéssel, akár e nélkül.
PDF = Portable Document Format
A formátumot még 1993-ban fejlesztett ki az Adobe cég, mint a PostScript oldal-leíró nyelven alapuló képformátumot. Azóta egyre többen használják, mivel a PDF pontosan úgy jelenik meg a felhasználó gépén, ahogyan azt a készítő megcsinálta - ellentétben pl. a HTML-lel.
PNG = Portable Network Graphics
A GIF-formátum körül kirobbant botrány miatt készítette a World Wide Web konzorcium a PNG-szabványt. A PNG a képeket a 2-256színig paletta-alapúak, 8 vagy 16 bitesek szürkeárnyalatosak, de a 24-48 bitesek true colorok lehetnek. Maga a tárolás veszteségmentes, ám a tömörítési eljárásuk 10-30 százalékkal jobb a GIF-nél. Alkalmas átlátszóságra is, de ezt nem minden program ismeri egyelőre.
PSD = Adobe Photoshop Format
Az Adobe cég közkedvelt PhotoShop nevű programjának alapvető formátuma. A Corel PhotoPaint formátumához képest minden lehetséges képtípust támogat a monokrómtól a CMYK-ig, ahogy az összes réteggel, alfa-csatornával és maszkkal egyetemben. A PhotoShop elterjedtségének hála a PSD az ipari grafikai feldolgozás "szabványává" vált.
PSP = Paint Shop Pro Image
Napjainkban egyre népszerűbb és egyre inkább ismertebb JASC által készített program alapvető formátuma - egyenlőre még fejlesztésre szorul.
RAW = Raw Binary Data
A professzionális fényképezőgépek egyre inkább lehetővé teszik, hogy a képérzékelőből nyert nyers adatokat a szükséges kiegészítő információkkal együtt veszteségmentesen tömörítsük, esetenként némi veszteséggel is. Eme fájlok szerkezete igen gyakran változik, nem csupán gyártónként, de igen sokszor típusonként is. A RAW tulajdonképpen egyfajta "digitális negatív", mivel a fényképezőgép nem végez rajta semmiféle képfeldolgozási műveletet. (értsd: képélesség, színtelítettség, kontraszt megváltoztatása,...)
TGA = TrueVision Advanced Raster Graphics Adapter
Mostanában csak szűk körben ismert (videótechnika, 3D-s alkalmazások) és használt a TrueVision cég grafikus kártyájához készített formátum, amely 1-32 bites színmélységű képek tárolására alkalmas.
TIFF = Tagged Image File Format
Eredetileg az Aldus cég által kidolgozott, azóta ipari szabvánnyá vált képformátum, bár maga a cég az Adobe tulajdonába került. A pár munkaverzió után az 1986-os megjelent 3.0-ás verziót alig egy évvel követte a 4.0-ás , majd újabb egy évvel később az 5.0-ás is, melynek legfőbb újdonsága az LZW-tömörítés és a színpalettás képek voltak. Az 1992. június 3-án megjelent 6.0-ás verzió már támogatja a CMYK, YCbCr és Lab színtereket, a 16 bites szürkeárnyalatos és a 48 bites színes képeket, valamint a JPEG-tömörítést is. A TIFF 6.0 gyakorlatilag napjaink vezető nyomda-formátuma lett.