DVD-s fogalmak

Cikk alapja: Magyar PC-magazin 2004. januári szám

logo
5.0 channel
Itt jelenik meg bal első és a jobb első hangszórók között a középső harmadik és a két darab hátsó hangszóró is. Elődje: Prologic. Utódja: 5.1 channel.
5.1 channel
A jó "öreg" 5.0 mellett megjelent még egy, csak mély hangokat kiadó "mélynyomó". Elődje: 5.0 channel. Utódja: 6.1, illetve 7.1 channel.
AC3 - Audio Compression 3
A Dolby Digital kódolási formátuma
Anamorphic Widescreen - (kb.) szélesvásznú tévékre optimalizált kép
A képet digitálisan vízszintes irányban összenyomják, majd a lejátszó ezt széthúzza. Eredmény: 1-3-dal több (hasznos) információ, mint a jó öreg "szélesvásznú". Konkrétan: 462 sor 345-tel szemben. A képfelbontás aránya leggyakrabban: 16x9.
CSS - Content Scrambling System
A DVD-k másolását megakadályozni hivatott eljárás, melyet azonban a dán Jon Lech Johansen ("DVD-Jon") 1999-ben tört fel, hogy saját Linux-os gépén is jól lejátszhatók legyenek a DVD-k.
Dolby Digital
1965-ben, Londonban Ray M. Dolby amerikai fizikus alapította meg a Dolby Laboratories-t, amely az 1990-es évek elejére fejlesztette ki ezt a többcsatornás kódolási eljárást, az eredeti PCM hangot a veszteségmentes AC3 kódolással, 48 kHz-es mintavételezéssel 16-24 bites felbontással tömöríti. A sávszélesség 64 és 448 kbit/s között lehet. Dolby Digital 5.1 esetén ez többnyire 384 és 448 kbit/s között mozog, míg a hagyományos sztereónál elegendő a 192 is!
Fontos kritérium, hogy a Dolby Digital nem egyértelműen jelenti az 5.1-es hangzást, mivel a szabvány tartalmazza a monó (1.0), duál monó (1+1), sztereó (2.0), surround (3.0) és a prologic (4.0) hangsávok alkalmazását is, sőt mindegyik esetén használható az LFE csatorna is.
Dolby Digital Surround EX
A Dolby Digital szabvány kibővítés egy-pár hátsó center-csatornával. (Center Surround)
DTS - Digital Theater Systems
Többcsatornás, digitális hangformátum, amely a Dolby Digitalhoz hasonlóan az eredeti PCM-et 48 kHz-es minta alpján 24 bites felbontással tömöríti, ám itt 64-1536 kbit/s a sávszélesség. A modern DVD-k szerkesztői ezt előszeretettel ki is használják, ám így sokkal kevesebb hely jut pl. a többi szinkron sávjának vagy az extráknak. Viszont a minőség mindenek felett!
DTS ES
6.1-es DTS hang, melynél a 6. csatorna jelét a két másik hátsóba rejtik el.
DVD - Digital Versatile Disc
A klasszikus 12 cm-es átmérőjű korong, mely felépítésétől függően lehet egyoldalas és egyrétegű (DVD5 = 4.7 GByte), egyoldalas kétrétegű (DVD9 = 8.5 GByte), kétoldalas és egyrétegű (DVD10 = 9.4 GByte), illetve kétoldalas és kétrétegű (DVD18 = 17 GByte).
DVD Audio
Neve alapján is látható, hogy ez NEM videó, hanem kiváló minőségű hanganyag, mely kötelezően tartalmaz legalább 1 db LPCM hangsávot. AZ MLP (Meridian Lossless Packing) eljárással veszteségmentesen tömörített, legfeljebb 6-csatornás hang mintavételezése max. 192 kHz, felbontása pedig 24 bit, mag a megengedett legnagyobb adatátvitel 9.6 MBit/s is lehet!
Érdekesség, hogy a DVD Audió nevével ellentétben sávonként akár 99 képet is tárolhat, valamint lejátszás közben ki lehet írni a dalszöveget. (Lásd: Karaoke)
Firmware-update
Egyre több gyártó lehetővé teszi, hogy az otthoni asztali DVD-játszókban is lehessen frissíteni a programokat. Ez jellemzően szakszervizekben történik, de otthon sem lehetetlen! A várható tendencia egyértelmű: A DVD-k programozását otthon is el lehessen végezni!
Letterbox
A DVD-k dobozain azt jelenti, hogy a szélesvásznú képet nem anamorfikusan rögzítették, hanem "klasszikus" módon.
A lejátszók beállításain viszont azt jelenti, hogy a képet arányosan összenyomja annyira, hogy teljes egészében látható legyen és a maradék részt fekete csíkkal takarja le. (TV-kép: 4:3 arányú, míg a mozik esetében 16:9 a helyes arány. Egyes filmek ennél jóval szélesebbek is lehetnek!)
LFE - Low-Frequency Effects
Az 5.1-es rendszereknél a teljes értékű 5 csatoran mellett megtalálható még egy extra csatorna is, mely csak az alacsony (120 Hz-nél mélyebb) hangokat "nyomja". Ugyanez a módszer érvényes a 6.1-es, illetve a 7.1-es rendszerek esetében is!
Lineáris PCM - Pulse Code Modulation
Tömörítetlen, tehát veszteségmentes digitális hang. Jellemzően a CD-ken 16 bites 44.1 kHz-es mintavételezés történik, míg a zenei DVD-ken többnyire 24 bites, 96 (néha 48) kHz-es a mintavételezés. Az LPCM hangsáv 1-8 csatornát tartalmazhat, de átviteli sebességét 6,144 Mbit/s-ben maximalizálták. Szerencsére a DVD-lejátszók az LPCM minden verzióját támogatják.
Macrovision
Ez az áramkör akadályozná meg a DVD-k VHS kazettára másolását. Gyakorlatban egyes lejátszókban ilyen áramkör eleve nincsen, míg más típusoknál simán kikapcsolható.
Méretarány = Aspect Ratio
A televíziók, monitorok, kivetítők, stb és a DVD-ken lévő filmek szélesség-magasság aránya. A megjelenítők igen kevés kivétellel 4:3, illetve 16:9 arányúak, ám egyes filmek készítői ennél sokkal ötletesebbek és így a filmek arányai egészen eltérőek is lehetnek!
Gyakoribbak: 1,66:1, 1,78:1 (azaz 16:9), 1,85:1 (Academy Flat), 2,35:1 (Anamorphic Scope), 2,40:1 (Super Technirama), és még így tovább!
Monó
A legalapvetőbb, 1.0-ás hangrendszer, egy darab első hangszóró van. Elődje: PC-speaker. Utódja: sztereó.
PC-Speaker
A PC-házába épített, jellegzetesen igen gyenge minőségű kis hangszóró. Általában 0,5-1 Watt körüli teljesítménnyel rendelkezik. Utódja: Monó.
Prologic
A 4.0-ás hangrendszer, ahol a két első hangszóró mellett megjelent a középső harmadik és egy darab hátsó hangszóró is. Elődje: Surround. Utódja: 5.0 channel.
Rejtett Extra - Hidden Features / Easter Egg
Több lemezen is vannak olyan, többé-kevésbé eldugott részletek, melyek nem egyértelműen követhetők a menük alapján. Felesleges próbálkozások helyett:
www.eeggs.com/tree/1899.html
www.dvdreview.com/html/hidden_features.shtml
Regional Codes = Régiókódok (DVD Zones)
Egyértelműen üzleti szempontok alapján a gyártók és a filmforgalmazók több régióra osztották a Földet, így egyes területeken időzíteni lehet a megjelenést. A legtöbb asztali lejátszóban párszor (pl.: 5) lehet változtatni ezt a kódot, ám utána végleges marad! Elvileg a kódokkal meg lehet akadályozni, hogy a eltérő régiós lemezek lejátszhatóak legyenek, ám ez a gyakorlatban nem mindig érvényesül. Ráadásul egyes gyártók engedélyezhetik, hogy lemezeiket bárhol lejátszhassák.
A régiók beosztása:
  1. : Egyesült Államok és területei, valamint Kanada
  2. : Európa, Japán, Dél-Afika és Közel-Kelet
  3. : Kelet-Ázsia és Délkelet-Ázsia (Hongkong is)
  4. : Ausztrália, Új-Zéland, Óceánia, Mexikó , Közép- és Dél-Amerika, Karib-szigetek
  5. : A volt Szovjetunió tagállamai, valamint Észak-Korea, Mongólia, India és Afrika
  6. : Kína
  7. : fenntartott további fejlesztésekre
  8. : speciális nemzetközi területek (pl.: repülőterek, tengerjáró hajók, stb. )
SACD = Super Audio CD
A DVD-Audio konkurrense, melyet a Sony és a Philips fejlesztett ki vájtfülű zeneértőknek. Az SACD a hangot max. 2.8224 MHz-cel mintavételezi és a nem a szokásos PCM, hanem DSD (Direct Stream Digital) kódolással tárolja.
Surround
A 3.0-ás hangrendszer, ahol a bal első és a jobb első hangszóró mellett megjelent egy darab hátsó hangszóró is. Elődje: sztereó. Utódja: Prologic.
SVCD = Super Video CD
A kínai kormány által kidolgozott és szorgalmazott formátum, melynek megszületését a jogdíjviták elkerülése ihlette. Kép- és hang-minősége jobb, mint a Video CD, de rosszabb, mint a DVD. A PAL (480x576), illetve az NTFS (480x480) képpontos képeket változó bitrátájú MPEG-2 kódolással tömöríti és lehetővé teszi a feliratok alkalmazását is, valamint két külön hangsáv használatát. Sok DVD le tudja játszani az SVCD-ket, ám nem mindegyik képes a feliratok megjelenítésére.
Sztereó
A 2.0-ás hangrendszer, ahol megjelent a bal első és a jobb első hangszóró. Elődje: monó. Utódja: Surround.
THX = Tomlinson Holman's eXperiment
Egy rendkívül szigorú hang-minőség ellenőrzési rendszer. Magát a THX Ltd.-t George Lucas alapította még 1983-ban, hogy biztosítsa a mozikban az általa elvárt minőséget. Jellemző, hogy már a legelső DVD-lejátszók és filmek megjelenése előtt a cég elkezdte kidolgozni az egyes eszközökre (csatlakozók, kábelek, hangfalak, erősítők, dekóderek, lejátszók) vonatkozó ajánlásait és méréseit. Például a DVD-lejátszók gyártásakor 50 oldalnyi a betartandó szabályzat (kép/hang/kezelőfelület/...)! Értelemszerűen a kiadóknak is komoly elvárások teljesítése után engedik meg a "THX" márkejel feltüntetését!

Javasolt webcímek