30.3.) Adobe Acrobat 6.0 - nem csupán Reader!

Az Adobe Acrobat a világ egyik vezető internetes formátuma, a PDF, létrehozója. Az Adobe Corp. üzleti taktikája egészen figyelemre méltó, mivel a bár a PDF-formátum írója egész szép áron kapható csak, ellenben az olvasója teljes mértékben és korlátlanul ingyenesen használható. A formátum célja, hogy a világ egyik gépén létrehozott dokumentum 100%-osan úgy nézzen ki az olvasó gépén is - ugye a HTML-nyelvben ez csak részben valósul meg!
Maga a program egyébként véleményem szerint nem feltétlenül alkalmas önálló használatra, mivel nincs meg benne egy szövegszerkesztő kényelme és lehetőségeinek végtele, sem egy táblázatkezelő képlet-variációi, de igen sok mindenre alkalmas! Nézzük ezeket részletesen is!

30.3.a.) Installálás és indítás

Maga az installáció nem igényel semmilyen különös tudást, csak a szokásos pár kattintás...
Indítás után egy alapvetően magyar nyelvű képernyővel találjuk szembe magunkat - mint ez a képen is látható!

A legfelső a szokásos menüsor, alatta bal oldalon a legfontosabb fájlműveletek eszköztára (Default toolbar), jobbra mellette a leglényegesebb fájl-eszközök csoportja (File toolbar), alatta balról jobbra az kijelölő eszköztár (Tasks toolbar), míg sorban az alaptár (Basic toolbar), a kicsinyítő-nagyító (Zoom toolbar), valamint a nézetváltó (Rotate View toolbar).
Eggyel alatt található a speciális szerkesztés (Special editing toolbar), amit én személy szerint sokat használok, ezért állandóan kint van a képernyőn.

Mielőtt nekifognánk a részletezésnek, csináljunk egy PDF-fájlt!

30.3.b.) PDF létrehozása kész fájlból

Ez az egyik legegyszerűbb művelet. Szinte semmi különös képesség nem kell hozzá. Fogjunk egy fájlt és a lehető leghagyományosabb módszerrel nyissuk meg a Fájl főmenü legelső pontjával, a PDF létrehozása menüpontot kiválasztva ott is a legelsőre kattintsunk rá (Fájlból). Ekkor a hagyományos Megnyitás panelhez jutunk. Itt válasszunk ki egy fájlt - ezúttal legyen egy HTML-kiterjesztésű.
Még egy megfelelően gyors gép esetén is a fájl beolvasása eltart pár másodpercig, mialatt az itt jobbra lévő ablakot nézhatjük. Tapasztalatom szerint 1 MByte fájlméret felett a PDF létrehozása 1.6 GHz-es AMD processzoros gépemmel is több percig eltartott! Viszont a konverzió viszontagságai(?) után a mentés alig pár másodpercig tartott. Egy gyakorlati probléma azért van: az eredeti HTML-fájl 29 KByte szöveg volt és 604 KByte kép, míg a kész konvertált PDF-fájl 707 KByte lett! Szóval a végeredmény kicsit nagy lett, de ennél egyszerűbben nem lehet csinálni...
Azért nem árt egy felsorolás a lehetséges forrásokról; magyarul ezeket tudja megnyitni a program: A módszer ugyanez, ha több fájlból kell létrehozni egy PDf-dokumentumot. Ilyen esetben a Megnyitás panelben több fájlt kell megnyitni - például a CTRL megnyomása után a fájlokra való kattintással. Sajnos az Adobe Acrobat nem minden fájlt hajlandó megnyitni és konvertálni, de a legtöbbel azért prímán elboldogul és igen egyszerű vele PDF-et készíteni.
Hasonlóan prímán elboldogul a scannerekkel (a fordítók szerint lapolvasó!), illetve a kész weboldalakkal, valamint a Windows hagyományos Vágólapjával.
Kimeneti formátumként sok változatot lehet megadni, melyek a következők: A felsorolásból látható, hogy bőségesen rendelkezésünkre áll kimeneti választék is...

30.3.c.) A legfontosabb eszköztárak

Mielőtt nekilátnánk a felsorolásnak, javaslom, hogy mindenképpen gyártsunk le egy PDf-fájlt, hiszen csak így fog minden megfelelően működni... Legfontosabb fájlműveletek:
Ez az egyik legegyszerűbben használható segédeszköz, mivel az ikonjai magukért beszélnek. A bal oldali a hagyományos Megnyitás (PDF fájlból!), utána jön a PDF létrehozása weboldalról. Itt érdemes egy pillanatra megállni, mivel nem egyszerűen az URL-t kell megadni, hanem azt is, hogy hány szint mélységben töltse le a weblapot. Először mindenképpen csak egy szint kell, ez az alapértelmezés! Aztán jöhet a több szint megpróbálása, de mindenképpen érdemes biztonságképpen bejelölni a két négyzetet: Maradjon ugyanazon az útvonalon, illetve Maradjon ugyanazon a kiszolgálón. Ha ellenben minden egyes apró fájlra szükségünk van, akkor mindenképpen érdemes A teljes webhely letöltése. Figyelem! Nagyobb webhely esetén ez elég sokáig tarthat, főleg modemes kapcsolat esetén...
A következő ikon a hagyományos Mentés - a fent felsorolt formátumok valemelyikébe. Utána jön a Nyomtatás, az E-mail küldése a beépített levelezővel (Nem csak az OutLook!), illetve Keresés.
A következő eszköztár a fájl-eszközöké:
Az első ikon természetesen a PDF létrehozása címet viseli, így az egyik legfontosabb, de már letárgyalt témaköré. A következő az Áttekintés és megjegyzés ikonja, melyre kettintással egy újabb - üzleti életben elég hasznos - eszköztár nyílik meg. Itt először a Jegyzet eszköz található, melynek segítségével megjegyzést fűzhetünk a szövegünk egyes objektumaihoz. A jegyzet, illetve a megjegyzés nem látható azonnal, mivel csak egy jel látható helyette a szöveg felett, melyre az egeret rávonszolva látható a beírt szöveg. Szerkesztése természetesen kattintással lehetséges. A Szövegszerkesztések ikon alatt a hagyományostól kissé eltérő metódusok vannak, így a szövegszerkesztések jelölése, szöveg beszúrása a kurzor pozíciójába, a kiemelt szöveg cseréje - kiemelése, jegyzet hozzáadása a szöveghez, szöveg áthúzása törléshez, valamint a kijelölt szöveg aláhúzása.
A következő ki ikonnal az üzleti életben szokásos kis megjegyzésekkel tudjuk felülbélyegezni az aktuális szöveget. Ilyenek például a nyilvánosságra hozható, bizalmas, elfogadva, előzetes eredmények,... Ha valakinek kevés lenne a fenti nem csekély választék, akkor tetszőleges számban tud saját bélyegzőt is létrehozni!
Ez után jön a kiemelések ikonja, melyet külön eszköztárba is ki lehet rakni. A három lehetséges művelet: kiemelés eszköz, szöveg áthúzása eszköz, illetve szöveg aláhúzása eszköz.
A Megjegyzés eszköztár utolsó ikonja a Megjelenítés, mellyel a megjelenítendő megjegyzéseket lehet vezérelni - például típus, szemléző, állapot, kijelölt állapot szerint. De azért szabályozhatók a felbukkanó (pop-up) ablakok nyitása, illetve zárása is. Ezen túl is bőven nyílik lehetőség beállításokra, például a legördülő menü utolsó, Megjegyzés beállítások pontjában.
Visszakanyarodva a fájl-eszközökhöz most a Biztonság ikonja jön. Első pontban itt a megnyitást és a szerkesztést lehet korlátozni. Lehetőség nyílik például arra, hogy csak az Acrobat Reader 3-as, 5-ös, illetve 6-os verziójával (vagy a későbbiekkel) lehessen csak megnyitni. De jelszót rendelhetünk a megnyitáshoz, illetve a nyomtatás-szerkesztés korlátozásához is. Második pontban titkos digitális azonosítót lehet kérni egy Adobe partnertől, ha ez szükséges! FONTOS! Soha nem rendeljünk digitális azonosítót mások által (is) jogvédett anyaghoz! A biztonság finomhangolására ad lehetőséget a Korlátozások és biztonság megjelenítése teszi lehetővé. Szerencsére itt is lehet a menü utolsó utáni, a többitől vonallal elválasztott részén lévő pontban segítséget hívni!
Az Aláírás nagyban hasonlít az előző ikonhoz; ráadásul néhány egyszerű ablak segítségével lehet egy saját aláírást készíteni. Az eszköztár utolsó ikonja (Speciális szerkesztés) a többi szabályozását teszi lehetővé.
A sorban következő eszköztárban csak három ikon található: A legelső, kéz alakú eszköz segítségével az Acrobat Readerben megszokott módon tudjuk mozgatni a dokumentumot. Kérdésként felmerülhet, hogy nem elég-e a szokásos fel-le görgetés, illetve a képernyő alján lévő csíkkal a balra-jobbra mozgás? Véleményem szerint az Adobe annyira különbözni akart a piacvezető Microsoft megoldásától, hogy ezt is lecserélte. Jól tette vagy nem? - Ez kérdés. Nekem mindenesetre tetszik a megoldása. A sorban következő ikon a Szöveg kijelölése egy legördülő menüt takar. A hagyományos kijelölés segítségével egyszerű szövegeket tudunk átvinni szövegszerkesztőbe, de lehetőség nyílik táblázat, valamint kép kijelölésére is. A kijelölés szerencsére a Windows Vágólapjára rakja a kijelölt objektumot, ahol a megfelelő alkalmazás(ok) fel tudja('k) használni. Ha valaki nem boldogulna a legördölő menüvel, akkor ezt a három ikont (is) kirakhatja egy külön eszköztárba. A következő, fényképezőgép alakú ikon nevéhez híven a Pillanatfelvétel eszköz nevet kapta és segítségével a szerkesztési képernyő egy tetszőleges, téglalap alakú részét lehet átvinni a Vágólapra.
A Nagyítás eszköztárban lévő ikonok nagyjából önmagukért beszélnek: A legelső, Nagyító eszköz alatt azonban meglepő apróságok lapulnak. A szokásos nagyítás és kicsinyítés mellett lehetőség van az egérgörgő segítségével a méret dinamikussá tételére - érdemes kipróbálni! A Nagyító ikonjával egy kicsi területet lehet 100 és 6400 % között egy csúszka segítségével nagyítgatni. Maximális nagyításnál lehet igazás érzékelni a pixeles és a vektorgrafikus képalkotás különbségét! Lehetőség nyílik továbbá az aktuális ablak eltolására és nagyítás/kicsinyítésre, valamint itt is egy újabb eszköztárra rakhatjuk ki a legördülő lehetőségeket.
A Nagyítás eszköztár maradék ikonjai már nem ilyen bonyolultak, hiszen a Tényleges méret, az Oldalhoz igazítás és a Szélesség igazítása nem okozhat nehézséget senkinek. A maradék 3 ikon egy kicsinyítő (-) és nagyító (+) gomb között látható százalékos méretből áll. Az alapbeállítások az itt szokásos 8,33% és 6400% közöttiek.
A Forgatások eszköztár kicsit furcsának tűnhet, hiszen általában nem kell egy klasszikus Microsoft-dokumentumot forgatni, ellenben itt ez könnyedén előfordulhat és érdemes is vele élni! A sor legszélén van a Hogyan történik? ikon, melyben mindenre egy elég részletes információ lehet kapni. A program tanulásakor ezt az ablakot érdemes eleve kirakatni - ráadásul egy elég jól navigálható panelben van az egész. (Érdemes sokszor nyomogatni a visszafelé gombot.) Igaz, hogy a képernyő jobb részét elfoglalja, de elég hasznos tanácsokat tud adni; no és akkor is, ha az ember leírást ír magáról a programról :-) Még valami: maguk a témakörök magyarul íródtak, de ha valaki a Teljes Acrobat súgó gombot nyomja meg, akkor már ékes angol nyelvhez jut el!
Valamivel bonyolultabb lehetőségek vannak a Speciális szerkesztések eszköztárban. Az első ikonja rögtön egy újdonsághoz, a cikkhez kapcsolódik. Ez gyakorlatilag egy elég tágan értelmezett objektum, amit tetszőlegesen hozhatunk létre a 2. (Cikk eszköz) ikon segítségével.
Megértéshez segítségül első lépésben jelöljünk ki egy kisebb területet. Ezt a program bekeretezi és feliratozza - az ábrán éppen az 1-1 jelölésű látható. Ez után a kijelölt területen kell kétszer kattintani és így lesz megadható az aktuális cikk pár tulajdonsága (Cím, tárgy, szerző, kulcsszavak). Egyszeri jobb-gombos kattintás után lehet a Cikk olvasása felirat segítségével az aktuális cikket képernyő-szélességnyire kinagyítani, törölni, illetve a tulajdonságokat megnézni/módosítani. Most érdemes visszatérni az 1. ikonhoz, melynek megnyomása után a hivotkozás tulajdonságai szerkeszthetőkké válnak, illetve a CTRL lenyomásakor az egész cikk minden beállított tulajdonsága simán vonszolható! Az apróbb hivatkozás-mozgásokhoz érdemes a nyilakkal próbálkozni a billentyűzeten! Első olvasatra bonyolult, de érdemes kipróbálni!
A Körbevágás eszköz segítségével egy adott cikket tudunk fizikai kivágásában elősegíteni, míg a soros láncszerű ikon segítségével aktív link hozható létre az adott PDF-dokumentum egy oldalára, egy másik fájlra, illetve weboldalra. Ha valakinek ez kevés, akkor Egyedi hivatkozás létrehozásával finomhangolást is végezhet, például a látható téglalapot lecserélheti láthatatlanra, váltogathatja a vonalstílust, a vonalvastagságot, a kiemelés stílusát, illetve nem éppen szokásos - akár egyéni - műveleteket is adhat a hivatkozáshoz.
A következő nyomógomb megint egy legördülő, illetve külön kirakható eszköztárat rejt, mégpedig a weben megszokott Űrlapokat! elemei a szokásosak: nyomógomb, jelölőnégyzet, legördülő listamező, listamező, rádiómező, szövegmező, valamint a kissé kakukktojásként idekerülő digitális aláírásmező. Ha meggondoljuk, ezzel az összes webes szokásos kérdőív prímán szerkeszthetővé válik! Következő eszköz a mozgókép, illetve a hang eszköz. Mindkét nyomógombnál tucatnyi formátum áll rendelkezésre. A teljesség igénye nélkül: Macromedia Flash, QuickTime, MS Media Player, illetve mp3, au, ... Apró figyelmesség, hogy ez a két gomb igény szerint akár szét is nyitható az eszköztáron belül. Végül itt található a szöveg, illetve az objektum javítása eszköz is.

30.3.d.) Fájl főmenü

Itt a hagyományos menüpontok mellett néhány újdonság is akad. Lássuk mindegyiket. A legelső PDF létrehozása (fájlból CTRL+N, több fájlból, lapolvasóból, weboldalból SHIFT+CRTL+O, kép a vágólapról) menüpontról már szó esett. Aztán jön a Megnyitás, (CTRL+O) amivel már létező PDF-állományokat tudunk szerkesztésre megnyitni. Ha a program használója elkezd komolyan dolgozni, akkor előbb utóbb összegyűlik nem csekély számú munkája. Ezt célszerű egy Saját könyvespolc összesítésbe szervezni. A következő, E-mail menüpont az éppen szerkesztett (és már elmentett) állományt ajánlja fel E-mailen való elküldésre. Jellemző az alkalmazás kidolgozottságára, hogy nem csak megnyitja az alapértelmezett levelezőt (ami ráadásul nem kizárólag az MS OutLook lehet!), hanem egyből mellékletben hozzá is illeszti az egyenlőre címzett nélküli levélhez a munkaállományt!
Egy elválasztó vonal után jön a Bezárás (CTRL+W), Mentés (CTRL+S), Mentés másként (SHIFT+CRTL+S), valamint a kizárólag komolyabb munkákhoz ajánlott Mentés hitelesített dokumentumként. Itt van még a Visszatérés is, mellyel az utolsó elmentett verzióhoz lehet visszalépni. Ez gyakorlatilag egy mentsvár azoknak, akik elbénáztak pár lépést és nem akarnak bajmolódni a visszalépegetéssel a szerkesztés főmenüben.
Újabb elválasztó után szerepel a Fájlméret csökkentése, amelynek igénybe vételét erősen meg kell gondolni, mivel lehet, hogy így lényeges formázási információk is elveszhetnek!
Megint egy elválasztó vonal után jön a Küldés E-mailben ellenőrzésre, valamint a Feltöltés a böngésző-alapú megtekintéshez, amiket csak élő internetes kapcsolattal érdemes kipróbálni. Ugyanez érvényes a következő két menüpontra, a Visszalépés online üzemmódba, illetve a Megjegyzések küldése a szemle kezdeményezőjének nevűekre. Az utóbbi négy gyakorlatilag a csoportmunkát hivatott segíteni. Véleményem szerint meglehetősen ügyes ötletek! Még az újabb elválasztó előtt jön a magáért beszélő Megjegyzések exportálása Wordbe menüpont is.
A következők viszonylag egyszerűek, hiszen itt csak a szokásos Nyomtatóbeállítás (SHIFT+CTRL+P), a Nyomtatás (CTRL+P), valamint a precíz munkához időnként hasznos Nyomtatás megjegyzésekkel (CTRL+T) szerepel. A csoport utolsó menüje a lefordítatlan PrintMe Internet Printing (ALT+CTRL+P). Ez egy felettébb érdekes szolgáltatás, hiszen ígérete szerint a PrintMe segítségével a szolgáltatásba bekapcsolt bármelyik nyomtatóra lehet kiküldeni anyagot, illetve a világ bármely részére lehet internet segítségével faxolni. Magyarul az otthoni gépről lehet faxot küldeni (ezt más program is tudta!), illetve az irodai gép nyomtatójára anyagot küldeni! A program súgója szerint lehetőség nyílik rá, hogy a Windows-ba feltelepíthető PrintMe Driver segítségével bármelyik program nyomtathat a célgépen, akinek felhasználója be tud lépni a PrintMe jelszóvédett rendszerébe . Kérdés, hogy a szolgáltatás hogyan boldogul a proxy-szerverekkel és az oly' nagyon gyakori vállalati tűzfalakkal?! Mindenesetre az ötlet egész jó!
Végezetül az utolsó néhány megnyitott fájl szerepel, illetve a programból való Kilépés (CTRL+Q).

30.3.e.) Szerkesztés főmenü

A kezdés itt is hagyományos, semmi újdonságot nem mutat: A Visszavonás (CTRL+Z) után az Ismétlés jön. Itt viszont egy hiba történt, mivel a gyorskód itt is CTRL+Z maradt - hibásan! Elválasztó vonal után sorra jönnek a Kivágás (CTRL+X), Másolás (CTRL+C), Beillesztés (CTRL+V), valamint a Törlés. Ezek a hagyományosak. Apró újításnak tűnik a Fájl másolása a Vágólapra, de időnként hasznos lehet!
Újabb elválasztó után jön a Mindet kijelöl (CTRL+A), illetve a Minden kijelölés megszüntetése (SHIFT+CTRL+A).A Helyesírás-ellenőrzés egy érdekes funkció, mivel nem a PDF-szövegben ellenőriz, hanem a Megjegyzésekben és űrlapmezőkben (F7), de lehet egyéni szótárat is készíteni pár telepített nyelven.
Újabb szerkesztési lehetőség a Könyvjelző hozzáadása (CTRL+B), de számomra kicsit hasznosabbnak tűnik a Keresés (CTRL+F), mivel itt a PDF-szövegben tudunk több módon is keresni: teljes szóra, kis- és nagybetűk megkülönböztetése, ékezetek figyelmen kívül hagyása, könyvjelzőkben, megjegyzésekben, aktuális PDF-dokumentumban, illetve az összes adott helyen lévőben is! Radásul a Keresési eredmények újabb lehetőségeket tartogatnak: következő dokumentum (CTRL+J), következő eredmény (CTRL+G), előző eredmény (SHIFT+CTRL+G), illetve előző dokumentum (CTRL+[) - bár ez a fajta gyorskód szerintem nem logikus! Összesítve ez a fajta keresés igen intelligens és rengeteg kiegészítő szolgáltatást nyújt. Érdemes használni!
A Beállítások zárja le a Szerkesztés főmenüt. Igen szerteágazó, több száz lehetőségének teljes körű felsorolása meghaladja eme leírás - és talán a szerző :-) lehetőségeit is!

30.3.f.) Nézet főmenü

A máshol erősen háttérbe szorított nézetnek itt nem véletlenül jutott ennyire kiemelt szerep. Nézzük!
A Navigációs tabulátorok nem a legsikeresebb fordítás, de a használata kényelmesebbé teheti a navigációt. Számtalan lehetősége van, például: aláírás, címke, hivatkozások, mezők, oldalak (alapértelmezés), rétegek, ...
Nagyon jó (és főleg magyar nyelvű) segítséget ad az alapképernyőp jobb oldalán lévő Hogyan történik ablak, amely alapértelmezésben minden indításkor megjelenik. Gyorsbillentyűje: F4.
A Feladat gombok menüponttal a már ismert eszköztárat szabhatjuk igényeinkre, de alapértelmezettként az E-könyvek kivételével minden benne van (PDF létrehozása, Áttekintés és megjegyzés, Biztonság, Aláírás, Speciális szerkesztés).
A hagyományos Eszköztárak (értsd: Tools) itt a fordítás miatt Eszközsorok lett; ráadásul ennek legtöbbjéről már szó esett. Érdekesebb a következő pont, melyben a Menüsor (F9) tüntethető el akár egyetlen gombnyomással is! Én a magam részéről nem rajongok a billentyűkombinációk magolásáért (Fő a lustaság, ugye?! :-)), de ezt az egyet azért biztonságképpen megjegyeztem...
A nagyításoknak elég széles palettája van: Érdekes szolgáltatás az Automatikus görgetés (SHIFT+CTRL+H), amely kicsit lassan, de tűrhető áttekintést ad a szerkesztett dokumentumról. Leállítás ugyanilyen billentyű-kombinációval! Valamivel jobb - és főleg angol nyelvterületen hasznosabb a Hangos olvasás. Sajnos nem lehet (egyenlőre?) egy megadott ponttól olvasást kérni, hanem Csak ezt az oldalt olvassa (SHIFT+CTRL+V), illetve Olvasás a dokumentum végéig (SHIFT+CTRL+B). Alapértelmezett hang a Microsoft Sam gépiesen "repedtfazék" hangja 5-ös hangmagassággal és percenként 190 szóval. Ezt a Szerkesztés->Beállítások->Olvasás pontban lehet megávétoztatni, ha van mire! Apró, de fontos megjegyzés: csak az angol nyelvű szövegfelolvasás értelmezhető jelenleg, mivel a magyar nyelvűvel a program még nem boldogul :-)
Hasznos eszközök továbbá a Szünet (SHIFT+CTRL+C), illetve az Állj (SHIFT+CTRL+E)!
Külön misét - és persze almenüt - érdemel az Ugrás. Lehetőségek: Az Oldalbeállítás megint ízlés kérdése. Az Egyetlen oldal segítségével leginkább szerkeszteni lehet, a Folyamatos képpel több egymás utáni lapot lehet áttekinteni, míg az Oldalpár csak távoli áttekintésre alkalmas, míg a Folyamatos - Oldalpár az egész dokumentum áttekintésére alkalmas. Sajnos az utóbbi két, oldalpáros nézetben vízszintesen egymás mellé rakott oldalak automatikus képernyőszélességre igazításakor a méret már (nekem otthon!) 42%-ra csökken le, ami a konkrét olvasást komoly nagyítás nélkül lehetetlenné teszi.
Szintén hasznos a Nézet elforgatása, ami például JPG-képeknél komoly számítási teljesítményt igényelhet. Persze lehet Jobbra (SHIFT+CTRL+Plusz), illetve Balra (SHIFT+CTRL+Mínusz) is forgatni.
Leginkább tervrajzoknál hasznosítható a Rács (CTRL+U), illetve a Rácshoz igazítás (SHIFT+CTRL+U). Ugyanitt lehet fontos a bal oldali és felső Vonalzók (CTRL+R), illetve a Segédvonalak.
Egy komoly szintű PDF-dokumentumot sokan szerkeszthetnek és persze mindenki csak mondja a magáét, avagy egyfolytában Megjegyzések-kel terheli a végső felhasználót. Ezt rengetegféleképpen tehetjük meg. Például a megjelenításre lehetőség nyílik típus, szemléző, állapot, kijelölt állapot szerint is. Ez így elég bonyolult, viszont komoly és főleg érthető segítséget ad a képernyő alján felbukkannó meglehetősen vastag, képernyő-szélességű eszköztár!

Személy szerint úgy érzem, hogy így már jóval könnyebb a munka! Amúgy ez a Megjegyzések listájának megjelenítése. Egy újabb lehetőséget ad az utolsó menüpont, az Áttekintő-követő.

30.3.g.) Dokumentum főmenü

Kezdjük mindjárt a legelső és talán a legfontosabb menüponttal, az Oldalak nevűvel. Lehetőség nyílik a következőkre:
Megszokott lehetőség az átlagos szövegszerkesztőkben is az Élőfejek és élőlábak hozzáadása, természetesen itt sem maradhatott ki. Annyiban tetszetős ez a megoldás, hogy itt a dátum-, illetve oldalkódokat nem kell innen-onnan kipuskázni, hanem elég egyértelműen egy-egy legördülő menüből állíthatók be!
Újabb biztonsági lehetőség a Vízjel és háttér hozzáadása, ami annyiban különbözik, hogy a háttér az oldal mögött jelenik meg, míg a vízjel a lap telején. A forrásoldal PDF-ben és az oldaltartomány természetesen megadható, de ez mellett beállítható a pozicionálás, az elforgatás fokokban, az áttetszőség százalékban, valamint a megjelenítés nyomtatáskor/képernyőn megjelenítéskor. Érdemes elgondolni, hogy például képernyőn ne jelenjen meg semmi, csak a nyomtatáskor teljes erősséggel!
Miután már sok szó esett a megjegyzések megjelenítéséről, íme itt a beszúrási lehetőség a Megjegyzések hozzáadása menüpontban! Maga a megjegyzés az oldalt látható kis sárga buborékablakkal jelenik meg.
Érdekesség, hogy lehetőség nyílik Dokumentumok összehasonlítására. Beállítható a két dokumentum mellett a látvány-, illetve a szövegbeli különbségek is. Jelentést lehet kérni oldalanként, illetve összevontan is! Személy szerint én úgy mentem a PDF-dokumentumaimat, hogy annak címében biztosan benne legyen a verziószám, illetve a dátum, de ezt sok interneten publikáló cég nem szívesen teszi meg. Rajtuk legyen, ők tudják miért...
Sorban a Megjegyzések összegzése következik. Persze itt sem maradhatunk meg beállítási opciók nélkül! Aztán lehetőség nyílik megjegyzések kivitelére, illetve behozatalára is. Lehetséges formátumok: FDF, PDF, XFDF. Nem tévedés: FDF!!! Azért lehetőség nyílik a Megjegyzések exportálása Wordbe menüpont használatára is némi kötözködés után.
A Fájlcsatolások pont magáért beszél, ellenben a következő, Biztonság már több figyelmet érdemel! Nem lehet elhanyagolni, bár már szó esett róla korábban! Sorban következik a Digitális aláírások. Kéretik nem elfelejteni, hogy csak és kizárólag saját dokumentumot szabad digitálisan aláírni, ellenkező esetben súlyos perek következhetnek. És ez nem vicc!!!
Maga a menüpont lehívása után egyébként a program felszólít egy hitelesített aláírás lekérésére valamelyik Adobe partnertől. A lekérési procedúra nem feltétlenül egyszerű, de azért érdemes végigcsinálni. Persze ott van még a "mezei" felhasználóknak szánt Üres aláírásmező létrehozása is, ami nem igényel internetes kapcsolatot.
Most pár furcsaság következik. Sajnos nem a legsikerebb fordítás a Papírdokumentumok rögzítése, mivel itt a szkenner-műveletek talán szerencsésebb lett volna, mivel itt a digitalizását (értsd: szkennelést) lehet elindítani, valamint az OCR-gyanúsak sem került igazán jól lefordításra. Szóval arról van szó, hogy az optikai karakterfelismerő program beolvasási hibái/gyanúi kerülhetnek rögzítésre. Az utolsó menüpont, a Preflight igazán magyar szó, ugye?! Szóval az egyes beállított profilokat lehet beolvasni, illetve az itt szokásos óriási választékból beállítani. Használata kellemes, de kezdőknek a Szerkesztés -> Beállítások menüpontjával együtt szigorúan tiltott terület és itt nem csak a kizárólag angol nyelvi ablakokat értem...

30.3.h.) Eszközök főmenü

Csupa ismerős és megszokott eszköz, csupa kellemes szolgáltatás. Lássuk őket!
Megjegyzés menüben 4+1 lehetőség nyílik: A Jegyzet eszköz segítségével természetesen jegyzeteket tudunk gyártani. Ugye, ki gondolta volna ;-) Aztán itt van sorra a Szövegszerkesztések, a Bélyegző és a Kiemelés is. Talán a legjobb lehetőség, hogy önálló eszköztárat is lehet nyittatni eme megjegyzésekből, ahogy erről már szó volt kicsivel korábban.
Jóval bonyolultabb és eddig nem láttott összeállítás a . Itt négy újabb menüpontot, illetve eszköztárrá kinyitva ikont látunk. Az első a Rajzolás, pontosabban annak utoljára használt verziója. Ahhoz képest, hogy "csak" egy alapszintű szövegszerkesztőről van szó, meglepően sok lehetőség nyílik: téglalap, ovális, nyíl, vonal, felső, sokszög, sokszög vonal. De persze ezt is ki lehet rakni az oldalt látható önálló eszköztárrá.
A speciális megjegyzések következő pontja a Szövegmező, mely ilyen néven talán ismeretlen, de a szövegdoboz név talán ismerősebb innen-onnan. Nekem valahogyan azért az a nagyon-sárga háttér nem tetszik... Következő pont a Ceruza eszköz. Értelemszerűen rajzolni lehet vele - vékonyan, piros színnel. De ha rajzolni lehet, akkor azt el is lehet tüntetni! Erre való a Ceruza-radír eszköz. Szerencsére a program a dokumentum többi részébe (szövegek, képek, megjegyzések, feliratok,...) nem radíroz bele. Egy apró hiányossággal azért találkoztam, ami bár kicsiség, de engem zavart: az eszköz nem azonnal végezte el a radírozást, hanem csak a hosszabb műveletek befejeztével. Igaz, akkor precízen.
Az utolsó speciális megjegyzés aztán a Csatolás, melyet persze megint ki lehet tenni önálló eszköztárba is. (Lásd oldalt!) Csatolhatunk fájlt, hangokat - közte frissen rögzítetteket is (!), illetve képeket.
A speciális megjegyzések utolsó utáni menüpontja az egész speciális eszközsor megjelenítése. Az Eszközök főmenü kövekezője az Alap eszköztár, melyről már szó volt korábban is - lévén, hogy az standard képernyő alapvető része.
Lehet, hogy véletlen, de esetleg tudatosság is lehet benne, hogy a sorban következő a Nagyítás/kicsinyítés, melyről épp az előző után volt szó, mivel a standard képernyőn is egymás után jönnek.
Most a Speciális szerkesztések eszközsor, illetve menüpont következik, amelyről a változtosság kedvéért szintén szó volt fentebb.
A főmenü utolsó menüpontja egy mérnöki, illetve precíziós munkáknál igen hasznos szolgáltatás, a Méretezés. Maga a menü, illetve eszköztár csak három lehetőséget takar, (távolság-, kerület-, illetve területmérés) de ezeket igen jól méri a program. A dolog technikai része, hogy az utolsó mérési pont mindig együtt mozog az egérrel (és a megfelelő távolsági-, szög-, stb. adatok is azonnal változnak). A pont kattintással lerögzíthető, de így folytatható a méricskélés. Az utolsó pont után egy dupla kattintással lehet lezárni a mérés-sort! Ami számomra zavaró volt: a távolságmérő külön megjelenítési sort nem tudtam könnyen lelőni, illetve az egyes mérési adatokat csak hüvelykben volt hajlandó a program kiírni...

30.3.i.) Speciális főmenü

Egyszerűsítve ide került mindaz, ami már máshová nem fért be. Lássuk eme pontokat!
Az Adobe Distiller pont a megfelelő bedolgozót hozza be, melynek segítségével többek között PostScript fájlokból lehet PDF-et csinálni.
A Digitális azonosítók kezelése már almenüt is előhoz, ami - az eddigieket ismerve csoda - nem nyitható külön eszköztárba! Az egyes almenük kezelése értelemszerű: Megbízható azonosítók, Saját digitális azonosító fájlok, Saját digitális azonosító, Azonosító kereső könyvtárak konfigurálása.
A következő, Hozzáférhetőség pontban egy érdekes és felettébb hasznos lehetőség nyílik meg: a program saját maga ellenőrzi a készülő dokumentum betölthetőségét és megjelenítési lehetőségét. A hozzáférhetőségi gyorsellenőrzés még nem mond sokat. A következő almenü a teljes ellenőrzés már annál inkább. Nem egészen véletlen, hogy a beindításához is egy kiadós beállítópulton kell továbbhaladni. Maga a jelentés egy HTML-fájlban jelenik meg, melynek segítségével a felhasználó azonosíthatja a hozzáférhetőségi hibákat. Az egyes hibák hivatkozására kattintva kiemelheti azok helyét a PDF fájlban. A látszólag kötözködésnek látszó hibarengeteg bosszantó lehet időnként, ellenben óriási előnye a jelentésnek, hogy a legvégén hibatípusonként ad javítási ötleteket, amik ráadásul hasznosak és kiválóan működnek is!
A Kötegelt feldolgozás alatt rejtőző Parancssorok a máshol szokásos makrózást rejtik, bár csak bizonyos műveletek, illetve műveletsorok engedélyezettek. A képernyőn megjelenő, egyébként oldalt látható menü lefordítatlan kifejezései a következőek:
A Dokumentum metaadatok ismerős lehet, például a Microsoft Word-ből is. Részletei: cím, szerző, leírás, leírás írója, kulcsszavak, szerzői jogi állapot, szerzői jogi információ és szerzői jogi információ URL-je. A speciális fülön az egyéb beállítások, például az alkalmazott segédprogramok és plug-in-ok állíthatók be. Ez utóbbit nem ajánlom birizgálni! Nagyon el lehet vele rontani a működőképes gyári beállításokat.
A Hivatkozások a fájlban lévő aktív linkeket gyűjti össze, de itt is szabályozható az oldalszám: Pl.: csak ettől eddgi gyűjtsön! Alapbeállítás: Mind. Természetesen lehetőség van az összes hivatkozás eltávolítására is.
Az Internetes E-könyv szolgáltatások igénybevételéhez csatlakozni kell az internethez! Két alpontot is láthatunk: az Adobe E-könyv központ rácsatlakozik a http://www.adobe.com/epaper/ebooks/ címre, ahonnan néhány nagyobb szolgáltató E-könyveit tölthetjük le. Érdekes, hogy eme eszköz segítségével könnyen összeállíthatjuk (és persze publikálhatjuk) a saját E-könyvtárunkat! Persze mindezt pénzért tehetjük, tehát első körben pénzt kereshetünk a publikált könyvekkel, de azért legyünk realisták és lássuk be, hogy inkább költeni fogunk. Például Jules Verne: 20000 mérföld a tenger alatt c. könyvének elektronikus (angol nyelvü) változata 4.46$-ért meggondolandó. A másik lehetőség az Adobe DRM Activator, amivel a Microsoft agyondícsért .NET Passportjára jelentkezhetünk rá, majd a programot ténylegesen tudjuk aktiválni!
A Javascript menüpont kizárólag eme nyelvhez jól értőknek javasolt! Található itt hibakereső, szerkesztés, dokumentálás, illetve a dokumentummal összefüggő műveletek beállítása.
A Katalógus pontban teljes szövegű indexet lehet létrehozni a PDF dokumentumból, illetve dokumentum gyűjteményeiből. Ezt érdemes megtenni, mivel az index felépítése után a Keresés paranccsal az egész dokumentum gyűjteményben gyorsan kereshet. Ráadásul az "Új index..." jobb oldali gombra kattintva lehet kijelölni azon fájlokat, melyeket bele lehet foglalni az új indexbe.
Érdekes lehetőség a Minden kép exportálása. Itt a PDF-dokumentum összes képét szép, egységes, összerendezett, jól egyéb gyűjteményektől megkülönböztethető nevekkel ment ki.
A PDF optimalizáló sok lehetőséget nyújt 3 beállító fülön keresztül. Fontossága miatt kiemelt helyen szerepel, hogy melyik Acrobat Reader verziót követelje meg az alkalmazás (4.0, 5.0, illetve 6.0). Az első fülön több lehetőség is kínálkozik színes, szürkeárnyalatos, illetve monokróm képeknél. A második fülön a beágyazott és a be nem ágyazott betűtípusokat lehet csereberélni, míg a harmadik, takarítás nevű fülnél az előző kettőből kimaradt lehetőségeket gyűjtötték össze a program írói. Főleg a finomhangoláshoz nagy segítséget ad a nyomógomb is, mely kattintás után pontosan kiadja az egyes alkotórészek pontos arányát.
Az Űrlapok értelemszerűen az űrlapmezőkkel foglalkozik. Persze lehet kész űrlapadatokat importálni (FDF, XFDF és TXT fájlokból) és exportálni (ugyanilyenekbe). Ezen túl foglalkozhatunk az egyes mezőkkel, illetve az oldalsablonokkal. Eme menüponttól függetlenül űrlapok szerkesztéséhez változatlanul az űrlap eszköztár javasolt!
A Webrögzítő egy újabb, felhasználó szempontjából nagy segítséget adó eszköz lehet, ha valaki értelmesen használja fel! A legelső és talán legfontosabb lehetősége, hogy teljes weblapot adjunk hozzá a PDF-dokumentumhoz. (Weboldal hozzáfűzése - oldalt látható) Mindenképpen érdemes első próbálkozásra csak 1 szintet és 1 weblapot kijelölni, ráadásul érdemes bejelölni, hogy maradjon ugyanazon az útvonalon, illetve szolgáltatón. A leszedett méret könnyedén 1 GByte (Nem tévedés: GigaByte!!!) fölé nőhet. Csak ha 120%-osan biztosak vagyunk a dolgunkban - na, meg a weblapban, akkor érdemes próbálkozni a teljes webhely letöltése nyomógombbal.
További lehetőségek az oldal összes hivatkozásának hozzáfűzése (könnyen lehet túl hosszú!), a webhivatkozások megtekintése (ezt a hozzáfűzés előtt érdemes megtenni), az oldalak frissítése (mármint a webről leszedetteké), pár szavas oldalinformáció, valamint az oldal megnyitása (az alapértelmezett) web-böngészőben.
Elválasztó vonalak után a következő menüpont a Helyi betűtípusok használata (SHIFT+CTRL+Y) - értelemszerű.
Újabb elválasztás után jön a Proof beállítások, amely a tintafekete és a papírfehér utánzásán kívül egyéni finomhangolást is lehetővé tesz. Alapbeállítás a tintafekete utánzása. Sem ezt, sem az egyéni beállításokat nem érdemes birizgálni...
Nyomdai munkákhoz hasznos lehet a Proof színek (CTRL+Y), valamint a Felülnyomásos nézet (ALT+SHIFT+CTRL+Y). Ehhez a kicsit érthetetlen témához visz kicsit közelebb a Szétválasztási előkép. Másképpen: a 4 nyomdai alapszínre felbontás. (CMYK = Cyan - Cián, Magenta - Bíbor, Yellow - Sárga, Khaki - Fekete?)
Az utolsó menüpontban megint egy apró helyesírási hiba köszönt: Átátszóság simítási előnézet. Az első szóból nem hiányzik egy "l" betű a 3. helyről?! A pontosabb képhez érdemes sokszor kattintgatni a Frissítés nyomógomra.

30.3.j.) Ablak főmenü

Itt a máshol jól megszokott pontok jelentkeznek - néha meglepő billentyű-kombinációkkal.

30.3.k.) Súgó főmenü

Meglepően szószátyár és terjedelmes a hagyományos 3-6 pontos súgókhoz képest! A Hogyan történik menüponttal az alapértelmezésben jobb oldalon indításkor megjelenő azonos nevű ablakot lehet (újra) indítani.
Aztán jöhet a Teljes Acrobat 6.0 súgó - természetesen angolul. Szerencsére nagyon jól navigálható és a kezdőnél jobb angol-tudás birtokában érdemes használni. Sajnos a keresési eredmények száma időnként átláthatatlanul rengeteg!
Az Acrobat 6.0 CE névjegye a máshol szokásos pár sor helyett ugyancsak hatalmas lett :-) Álljon itt a terjedelmes ablak TETEJE!

Az Adobe egyik, ha nem a legjobb ötlete, hogy rengeteg bővítményt használ. Éppen ezért az Adobe bővítmények névjegyei jól áttekinthető, de igencsak terjedelmes lap.
Ehhez képest a Külső bővítmények névjegyei elég kicsi, mivel alapértelmezésben csak a PrintMe Internet Printing-et tartalmazza.
Az elválasztóvonal után jöhet a Rendszerinformáció, ami itt egy elég alapos hardware-kijelzés (Rendszerparaméterek), valamint a Telepített bővítmények igencsak hosszú listája. Ez a részletesség persze még messze áll a professzionális hardware-kínzó programok kilométeres listájától, ám engem személy szerint meglepett a maga részletességével! Még valami: mindkettő ablak egy másolással simán kivihető jegyzettömbbe.
Az Online támogatás a http://www.adobece.com/support/main.html oldalra visz el, ahol megkaphatjuk a magyar disztribútor, a Trans-Europe Kft. levélcímét, telefon- és faxszámát. Ez nem túl sok :-)
A sorban következő Frissítések, Regisztráció és Acrobat Online pontokhoz is aktív internet-kapcsolat szükséges. Viszont használatuk elég egyszerű és könnyen érthető.
A Felismerés és javítás udvariasan megkért, hogy minden egyes jelenleg nyitott programot (amelyeket meg is nevezett) csaukjak be, majd az eredeti telepítő CD-t kérve újraindítás után lefagyaszottta a gépemet :-)
Vegezetül a CE-specifikus jellemzők egy magyar nyelvű pót-súgó. Egyetlen gond mindössze az ablak felirata, ami bizony angol nyelvű maradt (CE Specific Features.pdf)

30.3.l.) Rövid összegzés

Az Adobe Acrobat 6.0 CE Professional egy igazán hasznos eszköz és kiválóan megírt program. Komoly, megbízható munkatárs és kisebb-nagyobb gondok esetén kiváló segítség. Igen nagy kár, hogy a fordításba véleményem szerint több hiba is becsúszott!