30.4.) Burn4Free

A CD/DVD-írók áresésével együtt lettek egyre népszerübbek az ezt támogató alkalmazások. Sajnoos, ezek egy része, mint az MS-Windows Media Player-e, erösen korlátozott; vagy széles tudású, de drága, mint az Ahead Nero-ja, vagy az AShampoo CD-írója. Helyettük érdemes egy olyan alternatívát keresni, amely igen olcsó - vagy ingyenes, ám mégis mindent tud és ráadásul könnyű használni! Nos, ez a Burn4Free!
Maga az alkalmazás igen kicsi, mivel letölthető a http://www.burn4free.com/ honlapról, ráadásul a mintában szereplő 1.1.4-es verzió a szokásokhoz híven igen kicsi, mivel mindössze 2 010 338 byte, azaz nincs egészen 2 MByte sem! A honlap egyetlen, nekem nem tetsző hiányossága, hogy nem teljesen egyértelmű a verziószám. Az ingyenességgel együtt járó reklámokat pedig tessék elviselni, vagy leblokkolni.

30.4.a.) Installálás

Ez sem egy bonyolult művelet, sőt. Gyakorlatilag majdnem mindig elég az ENTER-t nyomogatni. Az egyetlen EXE-fáj indítása után a következő képernyő fogad:

A NEXT-re kattintása után jön a következő képernyő:

Ez a szokásos, "muszáj-elfogadni-a-licenszet" szöveg. Ez az egyetlen, ahol kattintani kell a felső választógombra. ("I accept the agreement"). A következő képen rákérdez a telepítési helyre:
Szerencsére nem allergiás arra sem, ha nem ezt adjuk meg. Ettől eltérő helyre semmit sem pakol. Nekem, a saját gépemen, installáláskor ez a verzió 2 043 162 bájtot rakott fel, melyből 450 KB a nyelvi fájlok.
Következő ablakban a START-menü nevét (és helyét) kérdezi. Nem érdemes vele vesződni, mivel később is bármikor átpakolhatjuk:

Folytatásban szeretne lértehozni egy ikont a munkaasztalon (érdemes; Create a desktop icon), illetve egy indítást gyorsító memória-szeletkét kér. (Create a Quick Launch icon) Én a magam részéről nem szeretem, hogy minden program a memóriába akar pakolni, így ezt nem szoktam engedélyezni, bár a képen éppen az alapértelmezés van, ami az engedélyezett:

A következő ablakban áttekinthetjük a beállításokat:

Ez után kerül telepítésre a program. Még szerényebb teljesítményű gépeknél is ez pár másodperc alatt megtörténik. Csak a következő ablakot láthatjuk, amivel jelzi az installációs program a végét és engedélyt kér a beindulásra. (Launch Burn4Free)

Ekkor jön a meglepetés: ugyanis egy tucatnyi, eleve installált nyelv közül ad választási lehetőséget, melyek közül egyik a magyar. Becsüljük meg ezt a szolgáltatást, mivel régebbi verzióknál ezt a fájl nem lehetett kikönyörögni a program fejlesztőjétől sem, így kénytelen-kelletlen rá kellett érte csatlakozni az internetre.

A következő kérdést szerencsére csak egyszer teszi fel:

Szerintem nem olyan bonyolult a haladó mód. Így érdemesebb NEM-mel válaszolni. Ekkor már megkapjuk a program teljes képét, melyből ide csak a felső ikon-tengert másoltam:

30.4.b.) Alapvető funkciók

Nem árt, ha a következő próbálkozásokhoz előkészítünk egy újraírható lemezt. Hátha nem minden sikerül elsőre...


Elsőnek írjunk egy egyszerű zenei (audió) CD-t!
Ehhez elsőnek is kattintsunk rá a Hozzáadás ikonra, majd az ott megjelenő szokásos Windows-ablakban keressük meg a kiírandó fájlokat. Amúgy erre az ablak címe is figyelmeztet: Jelölje ki a hozzáadandó fájlokat/mappákat a listában.

Érdemes megvárni az egérmutató alatti felirat megjelenését, mivel sok egyedi információt hordoz! Nevezetesen ebben az ablakban elegendő egy dupla kattintás az összeállításhoz való hozzáadáshoz, de a jobb gombbal előhívhatjuk a prgram saját gyorsmenüjét, melynek legelső poontja ugyanez. A gyorsmenü 2. pontja néha hasznos, mivel ez nem egyszerűen hozzáadja az adott könyvtárat/fájlt a mappához, hanem be is zárja ezt a lebegő ablakot.
Miután kiválaszotttunk pár fájlt és bezártuk e hozzáadási ablakot, érdemes egy kis figyelmet szentelni a program-ablak legalján lévő Naplóra. Itt azonnal kiírja, hogy eddig mekkora lett az összeállításunk Megabájtban, illetve hanganyagban is. Érdemes figyelni a CD/DVD maximális méretére, mert sajnos nem minden olvasó képes lejátszani a (méretben) túlírt lemezeket.
Ekkor, ha már nem szándékozunk többet írni a lemezre, elkezdhetjük az égetést. Két nyomógomb áll rendelkezésünkre. Az egyikkel adatlemezt lehet írni (Adat vagy MP3 WMA kompiláció írása), míg a másikkal lehet egyszerű audió CD-t írni. (Hanglemez írása)
Fontos lehet, hogy a lemezt valaha még szeretnénk folytatni, akkor ne hagyjuk, hogy a program lezárja. (Lemez lezárása jelölő-négyzet)
Az egyébként kikapcsolható biztonsági lekérdezés után (Biztos, hogy ezt akarom?) már jöhet a konkrét égetés.
Mint az oldalsó képen látható, az égetés elején alakítja át az MP3-as számokat egymás után, majd miután a hangfájlok átalakításával elkészült a program, kezdi a konkrét égetést. Véleményem szerint a párbeszéd ablak kicsit bőbeszédű, de így legalább minden benne van.
Sajnos itt egy kis hiba felfedezhető, mivel az ablak legalján az eltelt és a hátralévő idő feliratok nem lettek átfordítva. (Time elapsed - kék; Time remaining - piros).


Most próbáljunk meg egy adat CD-t írni!
Természetesen kell egy újabb írható CD. Mielőtt bármit is elkezdenénk, nyomjuk meg az ablak bal felső sarkában lévő "Új projekt" gombot, melyet egy biztonsági rákérdezés után el is kezdhetünk. A módszer amúgy teljesen azonos, mint az előbb. Mindössze arra kell vigyáznunk, hogy a tényleges íráskor NEM a "Hanglemez írása", hanem az "Adat vagy MP3 WMA kompiláció írása" gombot kell megnyomni, ha zenét szeretnénk kiírni. Ellenben ha félreérthetetlenül adatot szeretnénk kiírni, akkor a gomb felirata megváltozik egyszerűen és egyszerűen "Adat írása" lesz.
Itt szeretném megjegyezni, hogy az iménti "Hozzáadás" gomb mellett/helyett érdemes a hagyományos Windows Intézőt, illetve a Total Commandert is használni, mivel innen is simán át lehet húzni az egyes állományokat, illetve könyvtárakat a Burn4Free főablakába. Érdemes kihasználni!

Biztonsági rákérdezés közvetlenül írás előtt.

Figyelmes szolgáltatása a programnak, hogy írási és törlési műveletek közben az asztal jobb alsó sarkában, az óra mellett villog a program kis ikonja és az aktuális művelet készenléti százaléka. Így legalább nyugodtan lehet dolgozni mással is.
Most, hogy két CD-nk is készen van, érdemes megtanulni a törlést.


CD/DVD törlése
Miután a CD/DVD íróba beraktuk a lemezt, zárjuk le az eszközt (értsd: toljuk be a lemezt!), majd keressük meg a "Menet beolvasása" ikont és kattintsunk rá.
Ha valaki véletlenül nem lenne tisztában a fogalommal, egy menet azt a folyamatot jelenti, amikor az előzőleg felírt anyagok után írunk valamit az adathordozóra. A mai lejátszók már kivátel nélkül felismerik és lejátsszák a többmenetes lemezeket is, de a régi (még 24-szeres sebesség alatti) számítógépes CD-ROM-ok és egyes régebbi Audió CD-k nem hajlandóak megbarátkozni velük.
Szóval, a "Menet beolvasása" gomb megnyomása előtt ki kell jelölni valamelyik menetet, mivel csak így lehet sikeres a beolvasás. Ez általában pár másodperc alatt meg is történik. Ekkor már be lehet zárni ezt a kellemetlenkedő (?) ablakot. Javaslat: mindig a legutolsó számú menetet válasszuk ki, mivel így a program beolvassa a régebbieket is!
Most, hogy meggyőződtünk arról, hogy tényleg törölhető az adathordozó, ki lehet adni a törlési parancsot a (Hmmm, ki gondolta volna?) "Törlés" ikonra kattintással.
Persze, itt is van egy biztonságinak tűnő rákérdezés. (Gyorstörlés mehet?) Mivel az optikai adattárolókon kétféle törlés lehetséges (gyors és lassú), ezért van ez a látszólag kellemetlenkedő kérdés. Tapasztalatom szerint az esetek 99%-ában elegendő a gyorstörlés is, ami ténylegesen sokkal gyorsabb, mint lassú párja. Ha valamiért ezt a gép visszautasítja, akkor (és csak akkor) érdemes megtiltani ezt a gyors verziót.

30.4.c.) Gyakorlati tanácsok

Sok optikai adathordozót írtam, így bártan merem elmondani a saját tapasztalataimat, de kérem, senki ne fukarkodjon ezt kiegészíteni, illetve ellent mondani! Szóval:

30.4.d.) További lehetőségek


A Burn4Free, mint látszik, egy elég egyszerű kis alkalmazás. A legfelső, Meghajtó eszköztárban az új projeck mellett meg lehet nyitni elmentett régiket (Open), menteni jelenlegieket (Save). Érdekes lehetőség, hogy az egész alkalmazást össze lehet tömöríteni egyetlen, pici, lebegő ablakká. A következő pár ikon, remélem, nem szorul bemutatásra. (Hozzáadás, Adat írása, Hanglemez írása) Mint minden, magára valamit is adó égető-programnál, itt is van lehetőség kész CD/DVD-tartalmak kiírására. (ISO írása) Ilyen tartalmat legegyszerűbben egy már megírt adathordozóról menthetünk el, bár az ISO mentése nevű ikont sajnos nekem nem sikerült működésre bírnom!
Természetesen lehet még a fentiek szerint menetet beolvasni, valamint újraírható lemezt törölni, alapvető adatokat kinyerni, lustaság jegyében a lemezt kidobatni és bezárni, valamint pár apró beállítást áttekinteni.
Az alatta lévő, Web címek eszköztár célja egyértelműen a pénzszerzés, amin egy ingyenes program esetén cseppet sem szabad csodálkozni. A frissítésekről mindig hírt adó hírlevélen kívül őszintén szólva nem is használom. Itt szeretném megjegyezni a prgram egy újabb kellemetlenségét: sajnos nem lehet a szokásos módon frissíteni, hanem teljesen le kell szedni az egész alkalmazást, majd egy újraindítást követően újra fel kell rakni. Remélem, hogy ezt a gyermekbetegségét hamarosan levetkőzi az alkalmazás!
Legvégén marad a harmadik, Parancssor eszköztár.

Ezzel főleg a beépített fájlkezelőt tudjuk vezérelni, mivel itt lehet egy-egy fájlra Törlést kérni, illetve Mindent törölni. Az Átnevezés persze csak akkor működik, ha már van valami értékelhető az adathordozón. Értelemszerűen lehet itt is élni a Mappa létrehozásával, hogy áttekinthetőbbé váljon a fájlrendszer. Ne felejtsük azonban el, hogy a mappák elnevezésekor nem biztos, hogy szerencsés a tetszőlegesen bonyolult, nem angol helyesírású, össze-vissza elnevezés.
Mivel lehetőség van mappánként a tömörítésre, ezért időnként szükséges a Fájl kibontása, illetve sorban a többi Mindent kijelöl, Mindent összecsuk, Mindent kibont is. A Tulajdonságok ikon legnagyobb haszna számomra az, hogy a kijelölt állományok közül a legelsőnél lehet lejátszást, illetve futtatást kérni a saját külső alkalmazás segítségével.

30.4.e.) Rövid összegzés

Ez a program egyenlőre nem tud sok mindent, de amit csinál, azt pokoli gyorsan csinálja, hibátlanul, ráadásul igen könnyedén kezelhető. Az csak hab a tortán, hogy ráadásul mindezt ingyensen és magyarul csinálja. Egyet lehet mondani: így tovább!