Tamás Ferenc: Körpanorámák - friss példákkal

Be kell vallanom, hogy szeretek sokfelé kirándulni. Mivel én is az eléggé bezárt szocializmusban nőttem fel, így nagyon szeretem a szebbnél szebb és gyakran külföldön található helyeket. Párizs, London, Berlin, Egyiptom – ide sikerült eljutnom. Persze, ismerjük meg hazánk szépségeit is, de nagyon jól esik külföldre is menni! Tény, hogy ennek pénztárcám kicsit kevésbé örül. :-(

Ráadásul nagyon szeretem a kilátókat, ahonnan körpanorámás képek tárulnak elém. Sajnos mindeddig nem volt igazán jó lehetőségem körpanorámás képeket készíteni, mivel a sávszélességem elég kicsi volt. Most, hogy szolgáltatót váltottam, ez a gond megszűnt.Körpanorámák

Lássuk, hogy mi is kell egy körpanorámás fotó elkészítéséhez!

 

Először is egy megfelelően jó fényképezőgép. Én a saját 4.3 Megapixeles gépemmel is már egész tűrhetőket tudok összehozni, csak sajnos nem elég részletgazdagok...

 

Az összeállításhoz aztán szükség van vagy a fényképezőbe beépített alkalmazáshoz (ilyenem sajnos nincsen), vagy egy célprogramra. Ilyen például a nyílt forráskódú, tehát teljesen ingyenesen használható Hugin. (URL: http://hugin.sourceforge.net/) Tud magyarul is és ha elég részletgazdagok a képek, akkor simán összerakja a körpanorámát.

Ha csak amatőr módon, kézzel akarjuk elkészíteni az alkotást, akkor nem lesz pontos az alsó-felső szegélyünk. Ezt a Hugin alapértelmezésben nem küszöböli ki, de azért némi ügyességgel (meg esetleg egy kis Photoshop-pal) megoldható...

Az igényesebbek számára már érdemes beszerezni egy állványt, amivel biztosan nem remeg a készítő keze és így nem lesz cikk-cakkos a körképek alja és teteje. A munkát komolyan vevőknek kell még továbbá egy speciális 360 fokos tükörgömb, esetleg több speciális optikai alkatrész is... (Aac 360 fokos optika – http://www.aacix.com/AAC_360.htm; One-shot Virtual Tours: http://www.0-360.com/; Panoscan - http://www.panoscan.com/)

Aztán szükség lehet egy komolyabb programra is, ami a 360 fokban készített képek helyes összeillesztését, valamint összefűzését végzi. Ilyen a Panorama Stitching Software 360 Professional Suite-ja (URL: http://www.360dof.com/panorama-stitching-software/), vagy a Panorama Factory cég programja (URL: http://www.panoramafactory.com/). Megnéztem a programok árait. Otthoni – tehát nem professzionális felhasználóknak szánt végső ár 100 dollártól 500-ig terjed, de a drágább árhoz egyáltalán nem párosul a jobb felhasználhatóság és a könnyebb kezelhetőség sem. (a felhasználók portálokon olvasott véleményei szerint!)

Közös jellemzőjük, hogy ezek már nem ingyenesek és sokkal jobb összeillesztéseket lehet bennük elvégezni, mint a fent emlegetett Hugin-ban.

Profiknak szükség lehet egy fotószerkesztőre is, melyek közül én magam az ingyenes IrfanView (http://www.irfanview.com/) és GIMP (http://gimp-win.sourceforge.net/) mellett nagyon tudom dícsérni a CorelDraw-t (http://www.corel.com/) , illetve a Photoshop-ot (http://www.adobe.com/products/photoshop/family/) , de sokan kedvelik az ACDSee-t (http://www.acdsee.com/) , illetve a PhotoPlus-t (http://www.freeserifsoftware.com/software/PhotoPlus/) .

Ha mindezzel készen vagyunk, akkor következő lépésként jöhet a körpanoráma beillesztése EXE-be (Pano2exe – http://change7.com/pano2exe/index.html), Apple Quick Time servletbe (PanoCube – http://www.panoshow.com/panocubeplus.htm), vagy egyből webre hanggal és kísérőszöveggel (Pleinpot – http://www.qtbridge.com/pleinpot/).

Ha mindezzel nem szeretnénk személyesen foglalkozni, csak „simán nézegetni”, akkor rengeteg hely áll rendelkezésünkre. Fontos, hogy ehhez mindenképpen telepíteni kell az általában szükséges Apple Quicktime bővítményt!

Miközben ezt a cikket írtam, megnéztem elég sok honlapot. Akadnak kedvenceim is. Például a 360days.com lapon minden nap szerepel egy-egy körpanoráma. A http://360days.com/360/71 címen a nyári Sziget Fesztivál egy salsa-jelenete látható.

Technikai segítség: körbenézni az egeret balra-jobbra mozgatva lehet. Kicsinyíteni-nagyítani általában a shift-ctrl-alt gombok valamelyikével lehet.

Másik kedvencem a köztársasági elnök rezidenciája, a Sándor-palota. 7 db interaktív panorámaképén sok hasznosnál hasznosabb információ is van, de azért - őszintén szólva – a lényeg a látvány: http://www.panoramablog.eu/media/budapest/sandorpalota/

Rengeteg látnivalóval szolgál a Worldwidepanorama.org oldal, ahol egy térképen lehet választani a felkínált helyszínek közül. Nekem személy szerint nagyon kellemes (nászutas) emlékeim jönnek elő a pisai helyszíntől:Körpanorámák

http://worldwidepanorama.org/worldwidepanorama/wwp609/html/PaulPalmer.html (A kis kép ne tévesszen meg senkit! A jobb alsó sarokban felnagyítható teljes képernyőre!)

Szintén olasz emlék a (kivételesen vízmentes) velencei Szent Márk tér – szintén érdemes nagyítani teljes képernyőre: http://worldwidepanorama.org/worldwidepanorama/wwp609/html/IsaacMartinez.html

 

Egy szervezet a második világháborúval kapcsolatos panorámaképeket készít. Ilyen például a Nagasakira ledobott atombomba helyén épült emlékhely interaktív képe: http://ww2panorama.org/panoramas/nagasaki

Jelenleg 186 panorámakép van a ww2panorama.org oldalon 38 fotóstól a világ 23 országából.

 

A panorámaképek iránti szenvedélyem egy érdekes képpel kezdődött: körkép a Megyeri híd tetejéről: http://album.reality.hu/OLD/panos/megyeri/2/ Amúgy érdemes megnézni a cég honlapját is! (http://album.reality.hu/)

 

A cikkre készülődéskor ismerősöknek körbeküldtem a Megyeri-hidas képet. Kedves fizikatanár ismerősömtől (Moróné Tapody Éva) kaptam egy rakat szebbnél szebb képet. A legtöbbet a Photojpl.com oldalról van, de szebbnél szebbek. Még valami: többségéhez jár némi hang is!