Microsoft Internet Explorer

Az IE rövidítésű böngésző kezdeti berobbanása után hamarosan legyőzte a Netscape-et, majd szinte egyeduralkodóvá vált, ám a Firefox megjelenésével piaci szerepe komolyan megrendült. A cikk jelen verziójának írásakor – 2009 szeptemberében – még 50% felett van a részesedése, de ez szépen  csendben csökken, míg a rivális FireFox-Opera-Chrome hármasnak a szerepe egyre nő. Sokak szerint az IE legfőbb vonzereje, hogy a PC-piacon kvázi monopolista operációs rendszernek, a Windows-nak szerves része.

A később IE-nek rövidített böngészőt az eredeti NCSA-Mosaic licensze alapján fejlesztette ki 1994 nyarán a Spyglass cég számára Thomas Reardon, majd Benjamin Slivka. Ezt a valóságban soha el nem készült böngészőt licenszelte tovább 1994 végén a Microsoft, majd a kód alapos átgyúrása (tulajdonképpen újraírása) után átnevezték Internet Explorer-ré. Az eredeti ár a licenc negyedéves díja volt, valamint a Microsoft Windows-bevételeinek 1 %-a.IE 1 és 2

Az IE 1.0-s verzióját 1995. aug. 16-án dobták piacra a Windows '95 Plus! csomag szerves része volt, tehát a félreértések elkerülése végett nem volt része az eredeti Windows '95-nek! Ebben a korai fejlesztési korszakban az IE-csapatot nagyjából 5-6 ember alkotta. (Képen IE 1.0 és 2.0 logo)

Az IE 1.5-ös verzióját pár hónappal később adták ki a Windows NT csomagjában és immáron alapvető táblázatokat is képes volt megjeleníteni. Azonban ez a verzió már a Windows NT szerves (és ingyenes) része volt, így immáron nem kellett jogdíjat fizetni a Spyglass-nek. Ezt a jogtulajdonos persze nem vette jó néven, a vitát több millió dolláros perek sorozata követte.

Az Internet Explorer 2 egy októberi béta-verziót követően 1995. november 22-én jelent meg a  Windows '95, NT 3.5 és NT 4.0 részére. (Ez csak pár hónappal az 1.0-ás verzió megjelenése után volt!) Támogatja az SSL-t, a sütiket (cookies), VRML-t (virtuális valóság modell), RSA-t és a hírcsoportokat. A 2.0-ás verzió eredetileg még támogatta az akkor még piacon lévő Windows 3.1-et is, valamint a Macintosh 7.0.1-et is, de a teljes Mac verzióra 1996-is várni kellett. A 2.1-es verzió 1996. augusztusban jelent meg, melynek legfőbb vonzereje 24 nyelv – köztük a magyar – támogatása volt.

 

Az első böngészőháború alakulása

Év

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

Netscape

80,1

73

57,6

54

30,7

17,7

9,8

7,2

3,7

IE

2,9

20

39,4

39

67,5

82,2

89,8

91,5

95,9

egyéb

17

7

3

7

1,8

0,1

0,3

1,3

0,4

(Forrás eredetije: http://news.cnet.com/2009-1032-995681.html?tag=toc)

Browser war 1.

 

IE 3Következő verzió az Internet Explorer 3.0 volt, amit 1996.aug.13-án bocsájtottak ki Windows-ra, míg 1997.jan.7-én Apple Mac OS-re. Ez volt az első komoly csapás a Netscape-re, magyarul ezzel a verzióval vette kezdetét az első böngészőháború. AZ IE 3 legkomolyabb újítása a CSS teljes támogatása volt. További támogatások: ActiveX-(játék)vezérlő, Java applet-ek, inline multimédia, PICS-támogatás (internetes tartalom-ellenőrzés). Továbbfejlesztett Internet Mail és News szolgáltatás, NetMeeting, valamint a Windows Címjegyzék (Address Book) egy korai verziója is felbukkant. Hivatalosan a Windows '95 2. javítócsomagja tartalmazta (Windows '95 OEM Service Release 2) Érdekes, hogy egyaránt volt 16 és 32 bites verziója!

Az IE3 volt az első verzió, amit teljesen Spyglass-féle eredeti forráskód nélkül adtak ki. Az IE3-ról nyilatkozta a Microsoft: „Az IE3 rengeteg új fejlesztést tartalmaz, mely bizonyítja elkötelezettségünket a W3 HTML-szabványai iránt.” A cég böngészője későbbi kiadásaiba már integrálta a Windows Media Player-t is.

Sajnos már 9 nappal az IE3 kiadása után, 1996.aug.22-én a Princeton Word Macro Virus egy biztonsági lyukat fedezett fel a programban, amely lehetővé teszi, hogy a hozzáértők átvegyék a gép irányítását. A biztonsági foltot a Microsoft már másnap javította. A probléma oly' annyira nem volt egyedi jelenség, hogy sorra jöttek hasonló esetek, amely így a böngészők biztonsági problémáit tette világszerte a figyelem központjába.

IE 4A következő verzió az IE 4.0 volt, amit 1997.szeptemberben dobtak piacra. Elsődlegesen Windows-ra szánták, de elkészült az Apple Mac OS, a Solaris, valamint a HP-UX verzió is. Innentől a böngészőháború kiélesedett és a Microsoft fokozatosan kezdte átvenni az uralmat. Eredetileg a Windows '95 OEM 2.5-tel együtt került forgalmazásra. A következő 5.0-ás verzió megjelenésekor (1999-ben) már a piac több, mint 60%-át uralta. Mivel a böngészőt beleintegrálták az operációs rendszerbe, ezért több per is indult a Microsoft ellen, például maga az USA is indított egyet. Az IE4 bevezetett egyfajta csoportházirendet, amivel a vállalati ügyfelek számára lehetővé tette, hogy sok gépen egyszerre szabják meg a web-használat feltételeit. Az Internet Mail és News (levél és hírek) helyett bejött az Outlook Express, valamint a Microsoft Chat; továbbá a Netmeeting is jelentős fejlesztésen esett át. Ez a verzió került be a Windows '98-ba.

Új ötletként megszületett az Active Desktop, amely a felhasználó számára lehetővé tette, hogy HTML-tartalmakat valamint egyéb elemeket tegyen az asztalra. Az akkori Windows '95, majd a későbbi Win '98 felhasználók számára így lehetővé vált, hogy például az aktuális hírcsatornákat, időjárást, vagy tőzsdei árfolyamokat jelentessenek meg közvetlenül az asztalon – böngésző megnyitása nélkül! Az Active Desktop és a csatornák megjelenése nagyban felgyorsította az addigi statikus HTML-tartalmak dinamikussá fejlődését.

 

A folytatás, az IE5 csak 1999.márciusában jelent meg. A szokásoknak megfelelően elsősorban Windows-ra, de elérhető volt Apple Macintosh, Sun Solaris, valamint HP-UX rendszereken is. Számos újítása közül csak párat vegyünk számba: teljes weblapok lementése, nyelvi kódok, előzmények és keresés, kedvencek, begépelt szöveg kiegészítése, HTML-szerkesztő, FTP-hozzáférés támogatása, a Hotmail levelezőrendszer integrációja,...

A folyamatosan integrált fejlődés közben 2000.ápr.3-án az Egyesült Államok kontra Microsoft perben ítélkező Jackson bíró kiadott egy ténymegállapítást, miszerint a Microsoft visszaélt monopolhelyzetével és visszatartotta a Netscape használatától a felhasználókat, ráadásul a cég kenőpénzt fizetett bizonyos cégeknek az Explorer terjesztéséért. Ráadásként a cég OEM partnereit arra kötelezte, hogy a Windows asztalán az Explorer ikonja mellett ne helyezzenek el semmilyen más böngészőikont. Jackson kiadott egy javaslatot, mi szerint a Microsoft-ot fel kellene osztani két vállalatra. Viszont a vállalat fellebbezése során kiderült, hogy a bíró elfogult volt a cég elleni sajtóhadjáratban. 2001.szept.6-án az Igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy már nem kívánja szétszakítani a Microsoft-ot, helyette igyekeztek csökkenteni a tröszt-ellenes büntetést. Pár hónappal később az Igazságügyi Minisztérium  megállapodott a Microsoft-tal a törvényellenes helyzet megszüntetése érdekében és ezt a megállapodást a legtöbb amerikai szövetségi állam elfogadta.

Az IE5-tel együtt telepített szoftverek: Windows Media Player 6.0 (egy új Real Audio kodekkel), NetMeeting 2.11, MS Chat 2.5, valamint FrontPage Express 2.0.

 

IE 6A szerver folytatás, az IE 6.0 nem csupán egy szokásos kis frissítés volt egy új verziószámmal, hanem a program újragondolása. A IE6 számos újabb CSS-elem támogatása mellett számtalan biztonsági frissítést és funkciót is kapott, például a DOM level 1 részleges támogatása, Media eszköztár, Windows Messenger integráció és az automatikus képátméretezés. A legszembetűnőbb változás egy új felület bevezetése volt, ami sok hasonlóságot mutatott az XP alapértelmezett Luna felületével. A másik szembetűnő változás program ikonja, amely az eredeti sima kék „e” betűből valamivel kékebb lett és 3D-s jelleget kapott.

Az IE6 hivatali idejének csúcsán, 2002-ben és 2003-ban az IE6 a böngészők piacának 90%-át uralta. Mindennek ellenére a Microsoft elkövette azt a hibát, hogy nem frissítette a böngészőjét és gyakorlatilag a biztonsági frissítéseken kívül a lényeges fejlesztésekkel leálltak. Mivel az XP-t követő Vista sikertelen lett, ezért sokan még most, 2009-ben is az IE6-ot használják, bár az automatikus frissítések közben jöttek az új verziók. Ezt támasztja alá az is, hogy a 2. és a 3. javítás között csaknem 4 év telt el. További problémát jelez az is, hogy 2009.január 10-én a Secunia nevű biztonsági cég 142 sebezhetőséget jelzett az IE6-os programban, melyek közül 22 foltozatlan (2009.szept.), köztük pár mérsékelten kritikus súlyosságú!

2003. május 7-én a Microsoft online chat-jén bejelentette, hogy többé nem lesz önálló IE-verzió. Minden további verzió csak a további frissítésekkel jön. Ezt egy darabig tartotta is a Microsoft, azonban az IE7-es verzió már nem csupán frissítésként jött. Maga az IE6-os volt az utolsó ilyen névvel. Mivel a következő verziók már a Windows Internet Explorer nevet kapták. Az IE6 támogatása tervek szerint 2010. július 13-án ér véget.

 

IE 7Habár igen sokan a Windows XP-ben lévő IE6-ot használják, ennek ellenére már 2006. október 18-án megjelent a közvetlen utód, a Windows Internet Explorer 7-es (rövidítve: IE7). Ez a verzió immár magában foglalja a szokásos hibajavításokon túl a frissebb webes szabványokat, a többfüles böngészést, a többmotoros keresést, a webes hírolvasót, a nemzetközi domain-támogatást, a módosított biztonsági tanúsítványt, valamint az adathalászat elleni szűrőt. A verzió fejlesztését Bill Gates, a Microsoft elnöke jelentette be az RSA Konferencián San Franciscoban. Már ekkor úgy tervezték, hogy az IE7 nem csak a Windows Vista alatt fog futni, hanem a változatlanul sikeres Windows XP alatt is hozzáférhető lesz. Az IE7 a korábbi IE-verziókkal szemben már nem része a Windows-magnak (Windows Shell), hanem önálló folyamatként fut; továbbá az IE7 ActiveX-szűrője nem része magának az IE7-nek, hanem önálló folyamatként fut. Az IE7 a Windows Vista része volt, valamint a Windows Server 2008 is tartalmazta, de elérhető volt a Windows XP SP2 részeként is, valamint később is önálló programként. Az IE7 eredeti verziója kérte a „Windows Eredetiségvizsgálat”-ot, de 2007.okt.7-én a Microsoft törölte ezt a követelményt.

Az IE7 továbbra is támogatja az FTP-kapcsolatot, bár ez gyakorlatilag azonos a Windows beépített Intézőjével. A biztonsági kifogások kivédése miatt a Windows Vista alatt futó IE7 képes „védett módú” üzemelésre, amikor speciális jogokkal csak a böngésző fut: csak az ideiglenes fájlok mappájába tud írni és nem tud telepíteni semmilyen programot vagy kisalkalmazást, de még a konfigurációs sem tudja módosítani. Az IE7 sok kérelem után végre elkezdte támogatni a bejelentett adathalász webhelyek elleni küzdelmet! Mindezen újítások ellenére az Internet Explorer 7 igen komoly piacot veszített a Mozilla Firefox, az Opera, az Apple Safari és a Google Chrome újdonságokkal telezsúfolt, villámgyors böngészőjével – és iszonyú sebességű letöltésvezérlőjével - szemben.

Mellékesen szeretném megjegyezni, hogy mindezen újdonságokat a Mozilla Firefox, illetve a többi alternatíva már egy ideje tudja...

IE 8

A böngésző következő verziója az IE8-as, amely több béta-verzió után 2009.márc.19-én jelent meg. Támogatott operációs rendszerek: Windows XP SP2 és SP3, Windows Server 2003 SP2, Windows Vista, Windows 7 és Windows Server 2008 – valamennyi verzió esetén támogatott mind a 32,mind a 64 bites verzió. Már a Béta-2 verzióban megjelent a privát (InPrivate) üzemmód – magyarul a böngészőt használó minden nyomát eltüntetheti az IE8 használatának. Ebben a verzióban már jelentősen igyekeznek a W3C-szabványokat betartani és így sokkal jobb lett, mint az IE7. Az IE7-ben bevezetett adathalász-szűrő további fejlesztésen ment át. További apróbb javításon ment át a kedvencek, javult a HTML5/CSS/JavaScript-támogatás is. Minden előzetes várakozás ellenére sem támogatja az IE8 a következő W3C XML szabványokat: XHTML, MathML, SVG.

További újítás a WebSlices, amiben egyes oldalak tartalmi tartalmi változásait tudjuk nyomon követni anélkül, hogy megnyitnánk az adott weblapot. Beállíthatjuk azt is, hogy a böngésző milyen időközönként nézzen rá a figyelt oldalra. Ez a megoldás a Microsoft szerint azért jobb a hasonló szolgáltatást nyújtó RSS-nél, mivel sokkal gyorsabban cserélőd(het)nek az oldalak, mint a hírek hosszabb távú hírszolgáltatást nyújtó RSS esetén. Jelenleg, 2009-ben még elég kevés oldal képes ezt a WebSlices-t kiszolgálni, de a Microsoft reményei szerint ez a kör hamarosan bővülni fog.

A fülcsoportok (Tab Groups) alapvetően hasonlít a rivális böngészők által használt fülekhez. Itt mindössze annyi az újítás, hogy az egymással összefüggő oldalakat ugyanazzal a színnel egy csoportba rendezi, így a nyitott csoportok egységenként átrendezhetőek vagy bezárhatók.

Kompatibilitási nézet (Compatibility View): egyes oldalakat az IE8-as nem képes helyesen megjeleníteni. Ilyenkor kell ehhez a speciális üzemmódhoz nyúlni, mivel ebben az esetben a böngésző az IE7 motorjával jelenik meg. Ráadásul az IE8 képes megjegyezni az ilyen oldalakat, így többet valószínűleg nem kell ehhez a gombhoz nyúlnunk.

Gyorsítók (Accelerators): Kijelölhetünk egy tetszőlegesen hosszú szövegrészt, melyet pár egyszerű mozdulattal pl. lefordíthatunk, vagy térképet kereshetünk hozzá, vagy szócikket kereshetünk rá a Wikipédián, stb.

Fejlesztett keresőmotor (Extended Search Engine): a máshol már megszokott módon ki lehet választani a kívánt keresőmotort, illetve hírszolgáltatót.

Rövidített címsor (Smart Address Bar): a böngésző címsora tulajdonképpen keresővé válik. Ilyenkor az IE8 elkezdi végignézni az előzményeket, a kedvenceket, hogy hátha megleli a kért utalást vagy hivatkozást.

 

2011.március 15-én nagy nehezen megjelent az IE9-es. A Microsoft óriási lépéshátránya került az egyre több helyen előnybe kerülő vetélytársak előtt, mivel csak keveset frissített és azt is igen sok késéssel tette. Az IE9 már külön verzióval jelent meg a Vista, illetve a Win 7 alá. Érdekesség, hogy a hagyományos XP-t már nem támogatja az új verzió. Újítások:

– Hardveresen gyorsított kép-, szöveg és videó-megjelenítés. Új JavaScript-motor (Chakra).

– Gyorsabb letöltés és telepítés.

– Jelentősen egyszerűsített felület, a címsáv és a keresőmező egyetlen sávba került.

– Nagyobb „Vissza” gomb.

– Két weblap gyors és zökkenőmentes összehasonlítása (Snap). Ugrólisták megjelenítése; fejlesztett InPrivate böngészés. Kezelőelemek a miniatűr előképen.

– Információ az ikonokon, pl.: beérkezett e-mailek száma.

– Rögzített webhelyek segítségével a kedvenc webhelyek közvetlenül a tálcáról is elérhetőek.

– SmartScreen szűrő segítségével az IE9-es nem jeleníti meg a veszélyes weboldalakat. (pl.: adathalászat elleni védelem; kockázatos alkalmazások tiltása; kártevőirtó eszközök)

Nagy kérdés, hogy a régi elveszett dicsőséget az új IE9-es vissza tudja-e szerezni?

 

2012.okt.26-án, a Windows 8-on belül megjelent az IE10-es, amit csak 2013.febr.27-én követett a Windows 7-re optimalizált verzió. Újítások:

- Akár 20%-os sebességnövekedés az IE9-hez képest

- A „Do not track / Ne kövess” alapértelmezésben be van kapcsolva, azaz a hirdetők nem tudják automatikusan nyomon követni a felhasználói aktivitást

- Hardveres Direct2D és DirectWrite gyorsítás

- Beépített helyesírás-ellenőrzés és -javítás

- Megújított JavaScript motor

- Újult HTML5, CSS3 és Web Application támogatások

- Az új böngésző immár frissítésként is elérhető, ami a fontos minősítés miatt automatikusan települ

Az IE9 óta eltelt időben a főleg mobil platformokra koncentráló Windows 8 rohamosan veszít teret az egyre sikeresebb Android-dal szemben. Kérdés, hogy mi lesz a folytatás?

 

2013.október 17-én jelent meg a Windows 8.1-en belül az Internet Explorer 11, amit november 7-én követett a Windows 7-es verzió. Újítások:

- gyorsabb web-böngészés

- WebGL és CSS-border kép támogatás

- weboldalak elő-megjelenítése a gyorsító tárból

- HTML húzd-és-rakd (drag-and-drop) technológia

- javított JavaScript-teljesítmény

- nagyobb frissítés az Internet Explorer fejlesztő eszközökhöz

- tabletek miatti giroszkóp-támogatás

- hardveresen gyorsított JPEG-megjelenítés

- videók feliratozása

- HTML5 teljes képernyős, illetve előmegjelenítés

Csak Windows 8.1-es újítások:

- kriptográfia (WebCrypto)

- adaptív bitráta streamingelés

- titkosított média kiterjesztések

 

A 2015-ben megjelent Windows 10-ben megszűnt az Explorer böngésző támogatása, bár a név maga megmaradt. Helyette a Microsoft Edge néven alapoktól újraírt böngésző igyekszik felvenni a versenyt a riválisokkal.

 

A második böngészőháború alakulása 2007.nov.-2009.aug.

(Kép eredetije: http://marketshare.hitslink.com/browser-market-share.aspx?qprid=2)

Browser war 2.

Verzió

Dátum

Leírás

'1.0

1995.aug.16.

IE 1.0 – a Windows '95 Plus csomag része.

2.0Beta

1995.okt.

2.0 kiadás előtti verziója. Támogatás: HTML táblázatok és egyéb elemek.

2.0

1995.nov.22.

2.0 végleges kiadása. Támogatás: SSL, cookies, VRML, Internetes hírcsoportok,

'2.01

 

Hibajavítás.

2.0 Mac

1996.ápr.23.

IE 2.0 Apple Mac kiadás.

3.0 Alpha 1

1996.márc.

Táblázatok, keretek fejlesztése és pár újabb elem.

3.0 Alpha 2

1996.máj.

VBScript és Jscript támogatás.

3.0 Beta 2

1996.júl.

CSS és Java támogatás.

3.0

1996.aug.13.

Az IE3 végleges kiadása. Tartalmazó program: Win95 OSR 2.

'3.01

1996.okt.

Hibajavítás.

'3.02

1997.márc.20.

Hibajavítás.

4.0 Beta 1

1997.ápr.

Megújított CSS és MS DOM támogatás.

4.0 Beta 2

1997.júl.

HTML/CSS-javítások.

4.0

1997.szept.

HTML/CSS-javítások. Tartalmazó: Win95 OSR 2.5.

'4.01

1997.nov.18.

Hibajavítás. Tartalmazó: Win98.

Mac 4.0

1998.jan.6.

Apple Mac 4.0 verzió

Mac 4.5

1995.jan.5.

Apple Mac 4.5 verzió

5.0 Beta 1

1998.jún.

IE 5.0 első bétája. CSS2 támogatás fejlődött.

5.0 Beta 2

1998.nov.

Második béta-verzió. A kétirányú szövegirány támogatása mellett újabb XML/XSL, valamint a CSS-elemek is jöttek.

5.0

1999.márc.

Az IE 5.0 végleges verziója. Tartalmazó: Win '98 SE. Utoljára támogatta a Win 3.x-et és az NT 3.x-et.

'5.01

1999.nov.

Hibajavítás. Tartalmazó: Windows 2000.

5.5 Beta 1

1999.dec.

További CSS-elemek, valamint a keretek kisebb változtatása.

5.0

2000.márc.27.

Apple Mac OS verzió.

'5.5

2000.júl.

Végső kiadás. Tartalmazó: Windows ME.  Utoljára támogatta a Win '95-öt.

'5.6

2000.aug.

Különleges kiadás, mivel csak a Windows Whistler (későbbi néven: XP) béta-verziójában jelent meg.

6.0 Beta 1

2001.márc.

További CSS-elemek megjelenése, pár további W3C-szabványhoz igazodás.

6.0

2001.aug.27.

Végső kiadás. Tartalmazó: Windows XP.

6.0 SP1

2002.szept.9.

Biztonsági javítás. Utoljára támogatta a Win '98, 2000, ME és NT 4. rendszereket. Tartalmazó: Windows XP SP1, illetve Windows Server 2003.

6.0 SP2

2004.aug.25.

Biztonsági javítás. Felugró ablakok,ActiveX tartalmak blokkolása. Tartalmazó: Windows XP SP2, illetve Windows Server 2003 SP1.

'-

2005.febr.15.

Bill Gates, a Microsoft elnöke bejelenti a IE új, 7-es verzióját.

7.0 Beta 1

2005.júl.27.

IE7 első béta-verziója. PNG alfa-csatorna támogatása, CSS-hibajavítás. Többfüles böngészés. Tartalmazó: Windows Vista Béta 1.

7.0 Beta 2 Preview

2006.jan.31.

További CSS-javítások, RSS-integráció. További javítások.

7.0 Beta 2

2006.ápr.24.

Teljesen működőképes verzió, további CSS2-javítások, HTML 4.01 támogatás. Alkalmazások  kompatibilitása teljes.

7.0 Beta 3

2006.jún.29.

A legtöbb CSS-hiba javítása. Hibajavítás.

7.0 RC1

2006.aug.24.

Jobb teljesítmény, stabilitás, biztonság, kompatibilitás és végső CSS-javítások.

7.0

2006.okt.18.

Végső verzió.

8.0 Beta 1

2008.márc.5.

A legelső próbaverzió. Csak 3 nyelvet támogatott.

6.0 SP3

2008.ápr.21.

A 6.0 verzió utolsó frissítése. Tartalmazó: Windows XP SP3.

8.0 Beta 2

2008.aug.27.

Újabb béta-verzió – immár 25 nyelv támogatásával. Privát üzemmód létrehozása.

8.0 Pre RC

2008.dec.10.

MS-partnerek számára kiadott előzetes verzió – csupán angol nyelvet támogatott.

8.0 RC

2009.jan.26.

Kiadás előtti verzió, immáron 25 nyelv támogatásával.

8.0

2009.márc.19.

Végleges verzió. Komolyabb javítások már nincsenek benne.

9.0 Pre

2010.márc.16.

Előzetes verzió. Bár jelentősen gyorsult, de még korántsem sikerült elérni a többi böngésző színvonalát.

9.0

2011.márc.15.

Végleges verzió. Seregnyi nyelv egyszerre debütálásával – de a Win XP kizárásával.

10.0

2012.okt.26.

Akár 20%-os sebességnövekedés, a „Do not track / Ne kövess” alapértelmezésben be van kapcsolva, hardveres Direct2D és DirectWrite gyorsítás, beépített helyesírás-ellenőrzés és -javítás, megújított JavaScript motor, újult HTML5, CSS3 és Web Application támogatások. Az új böngésző immár frissítésként is elérhető, ami a fontos minősítés miatt automatikusan települ.

11.0

2013.okt.17.

Gyorsabb web-böngészés; WebGL és CSS-border kép támogatás;  weboldalak elő-megjelenítése a gyorsító tárból; HTML húzd-és-rakd (drag-and-drop) technológia; javított JavaScript-teljesítmény;  nagyobb frissítés az Internet Explorer fejlesztő eszközökhöz;  tabletek miatti giroszkóp-támogatás; hardveresen gyorsított JPEG-megjelenítés; videók feliratozása; HTML5 teljes képernyős,  valamint elő-megjelenítés

Böngészőháború állása (2009.szept.)

Browser war 3.

Forrás: http://marketshare.hitslink.com/browser-market-share.aspx?qprid=0