Programok Windows 10 mellé


Immár a legtöbb gépen alaphelyzetben a Windows 10 jelenik meg, érdemes foglalkozni a normális használatához szükséges segédprogramokkal is.
Bár a Microsoft reklámja szerint az operációs rendszer szinte mindent tartalmaz és tény, hogy jól sikerült alkotás, de azért a tökéletestől még messze van; bár a felfrissítések során némi ráncfelvarráson esett át. Lássunk akkor egy-két gyakorlati ötletet!
1.)    Start menü: ez a hagyományos Start menü és a Windows 8-ből megismert Metro különös egyvelege, ráadásul az elfogadhatóságát nagyban növeli az oldalsó csempék komoly átméretezhetősége.

2.)    Szövegszerkesztő: ez bizony hiányzik! A legtöbben ugye megszoktuk a Word valamilyen verzióját, de ezt sajnos nem adják a rendszer mellé ingyen. Helyette viszont eléggé felturbózták a WordPad-et, ami az alapok mellett meglepően sok hasznos funkciót kapott. Ha valaki tényleg csak szöveget akar írni különösebb díszítések és szerkesztési igények nélkül, akkor ez pont megfelelő lesz. Persze azért ott van még a leginkább fapados megoldás is, a jól ismert Jegyzettömb. Sokkal komolyabb teljesítményt nyújt a Google DocsDokumentumok” része, ami ráadásul írja-olvassa a legfontosabb MS-formátumokat. 

3.)    Táblázatkezelő: ez a másik nagy hiány! Az Excel sajnos komolyan hiányzik legtöbbünk munkájához! Ráadásul itt helyettesítő-alkalmazást sem találunk. Alternatíva a Google DocsTáblázatok” része, ami eléggé kezelhető és lassan annyit tud, mint a megszokott Excel, de a rendszerre nem könnyű átszokni.
4.)    Prezentáció-készítő: ez sincs az alapértelmezett programok között. A jól megszokott Powerpoint sokaknak hiányzik a mindennapi munkához. Helyette marad a fenti megoldás, vagy az egyre népszerűbb Prezi. Aki még nem próbálta ki, mindenképpen tegye meg. Érdemes! Ráadásul tényleg ingyenes! URL: https://prezi.com/  Itt is felmerül a Google Docs „Diák” nevű bemutató-készítője.
5.)    Teljes irodai csomag: Itt a Microsoft elég borsos áru csomagja egyértelműen piacvezető, de meggondolandó a tényleg ingyenesen használható LibreOffice (URL: http://libreoffice.hu/ ), vagy az egyre jobban fejlődő Google Docs (URL: http://docs.google.com/ ) használata, bár ez utóbbiban (most még) nincsen adatbázis-kezelő.
6.)    Office 365: Létezik viszont a sokaknak könnyen hozzáférhető, interneten kiválóan működő Office 365 is, de ez üzleti célra fizetős. A cikk írásakor 23.999,- Ft/hó (ÁFÁ-val együtt; az első évre). Ez 5 asztali gépre, illetve telefonra használható egyszerre, valamint tartalmaz 1 TB OneDrive tárhelyet, állandó frissítéseket és automatikusan a legújabb verziót. Tartalma: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access, Publisher, OneDrive és Skype. Havonkénti ár: 2999,- Ft. Az 1-gépes verzió 20999,- Ft egy évre, vagy 2099,- Ft havonta. Létezik egyetemista verzió is, ami 23999,- Ft 4 évre. A cég üzletpolitikája miatt a magyar diákoknak, valamint általános- és középiskolai tanároknak a teljes Office 365 programcsomag jelenleg ingyenes. URL: http://www.o365.educatio.hu/. Kisvállalatoknak jóval többe kerül ugyanez, hiszen a csökkentett csomag (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Access) is 8.80€/hó (kb. 2743 Ft/hó), míg a teljes csomag 10.50€/hót kóstál (kb. 3273 Ft/hó)– persze ezek az árak egy gépre érvényesek! Ez utóbbi már tartalmazza az Exchange, SharePoint, Skype vállalati verzió, Yammer és (angol nyelven) MS Teams szoftvereket is. 
7.)    DVD/Blu-Ray lejátszása: ez a rendszer másik komoly hiányossága! A Windows 10 ugyanis alapértelmezésben nem tartalmaz lejátszót. (Az MS Media Player nem aratott komoly sikert soha!) Persze pillanatok alatt le lehet tölteni erre alkalmas programot, például a VLC Media Playert, ami ingyenes, ráadásul minden szükséges kodeket tartalmaz, nem mellékesen magyarul is tud. URL: http://www.videolan.org/vlc/  A teljességhez hozzátartozik, hogy az operációs rendszer része egy „Filmek+TV” nevű alkalmazás, amit érdemes kipróbálni, de a komoly tudású szoftverekkel szemben ez a beépített (és így alapértelmezett) progi nem sokat tud.
8.)    Képnéző: van egy Fényképek nevű alkalmazás, de ez nem elég kezes. Bár itt is van megosztás, nagyítás, diavetítés, rajzolás, javítás, szerkesztés, forgatás, illetve számos egyéb funkció, de nekem nem áttekinthető az egész alkalmazás szerkezete. Ráadásul nem lehet ráhúzni szerkesztendő képeket sem, csak a felhasználó által megadott mappá(k)ban képes képeket keresni.  Olyan, mintha az egészet mobiltelefonra készítették volna. Ha minden megszokott méretezést, alakítást, forgatást, kivágást és egyéb műveletet is szeretnénk, akkor érdemes egy jobb alkalmazást keresni, például az Irfanview-t. URL: http://www.irfanview.com/ 

9.)    Képek manipulálása/szerkesztése: erre is fel lehet használni a beépített Fényképek programot, de komolyabb munkára ez sajnos alkalmatlan. Helyette érdemes használni a sokoldalú IrfanView-t, esetleg az AcdSee-t. További alternatívák: Artweaver, Ashampoo Photo Optimizer, Krita. Félprofi termék a kiváló, de kicsit nehézkesen kezelhető GIMP. Professzionális grafikai igényeket képes kiszolgálni a CorelDraw-család, valamint az Adobe PhotoShop-család. 3D-s rajzolásra alkalmas a szintén professzionális Blender. Fontos, hogy ezen termékek cseppet sem olcsók! (pl. a cikk írásakor a CorelDraw 1 gépre 188.700 Ft volt, míg a PhotoShop 1 évre 141.620 Ft volt.)

10.)    Zenejátszó: a Groove Zene újfent gondokkal küzd. Az egyes zenéknél nem lehet látni a címét, csak a letöltési idejét, bár a zenéket korrektül lejátssza. Nem lehet ráhúzni már letöltött számokat, sem betölteni a HDD-n tároltakat, mivel maga az alkalmazás akarja megkeresni a felhasználó által megadott mappában fellelhető zenéket. Ha valaki egyéb szolgáltatásokat is szeretne igénybe venni, akkor maradjon például a már megismert VLC Media Player

11.)    Böngésző: a Microsoft szerencsére nyugdíjba küldte a 20 éves Internet Explorert, helyette behozta a teljesen új motorral rendelkező Edge nevű böngészőt, amely még messze nem érte el a többi, jól bejáratott böngésző teljesítményét. Sok mindenre alkalmas, de például saját gépemen a Facebook nézegetése közben többször kaptam vírusos fájlokat, amit a régi böngészők simán kiszűrnek, de az új versenyző még erre nem képes! Már vannak benne bővítmények, rögzíthető lapok, alternatív nyelvű böngészés, valamint kapcsolat a OneDrive-on található Office-fájlokkal, valamint egy jó PDF-olvasó. Talán a következő ráncfelvarrásnál már komolyabb ellenfél lesz. Szóval, egyelőre érdemes letölteni az alternatívák valamelyikét:
- Firefox (URL: http://www.mozilla.org/hu/firefox/ )
- Chrome (http://www.google.com/chrome )
- Opera (http://www.opera.com/download/ ).
12.)     Fájlkezelő: én személy szerint nem szeretem a beépített Intézőt (mostani nevén: Fájlkezelőt), de a Windows 10-es verziója elég jó lett. Helyette érdemes a Total Commandert bevetni, ami teljes mértékben együttműködik az új rendszerrel is. (URL: http://www.totalcommander.hu/

13.)    Vírusirtó: Ebben lehet, hogy valami erősítést hozott a redmond-i cég, mivel a Microsoft Defender a használók szerint elég jó teljesítményt nyújt és különösebb teljesítmény-csökkenést sem okoz. A vírusok, kártevők és egyéb nemkívánatos szoftverek elleni védekezés egyéb módjai azért megfontolandók. A nagyobb lehetőségek:
-    Eset Nod32: http://www.nod32.hu/  (fizetős)
-    AVG: http://www.avg.hu/  (fizetős)
-    Avast: http://www.avast.com/eng/programs.html  (ingyenes)
-    Ashampoo Antivirus: https://www.ashampoo.com/hu/huf/pin/0449/security-software/Ashampoo-Anti-Virus  (fizetős)
-    Bitdefender: http://www.bitdefender.com/  (fizetős)
-    Clamwin: http://www.clamwin.com/  (ingyenes)
-    Panda Cloud: http://www.cloudantivirus.com/  (ingyenes)
-    Vipre: http://www.vipreantivirus.com/VIPRE-Antivirus/  (fizetős)
Amint látható, a választék elég nagy. ráadásul bőven vannak ingyenes megoldások is, amik nem gyengébbek a fizetősöknél.
14.)    Lemez-író: a régebbi Windows-verziókból már megszokott a zenei CD-t írni képes alkalmazás (Windows Media Player), de ez nagyjából semmire sem jó. Régebben a Nero égető volt az egyértelmű sztár (URL: http://www.nero.com/ ), de a program fizetős, ráadásul túl nagy lett a mérete. Helyette érdemes alternatívákat keresni. Az egyik legegyszerűbb az ingyenes, magyarul is tudó Ashampoo Burning Studio (URL: https://www.ashampoo.com/hu/huf/pin/7110/burning-software/Ashampoo-Burning-Studio-FREE ). Persze a fizetős verzió azért jóval többet tud ennél. Egyéb jó lehetőség: CD Burner XP (URL: http://www.cdburnerxp.se/), de itt is több alternatíva létezik. Mondjuk erősen meggondolandó, hogy kell-e egyáltalán optikai lemezre írni, hiszen a pendrive-ok mérete és ára kicsi lett, viszont a kapacitásuk egyre nő.
15.)    Felhő alapú tárhelyek: ezek gyakorlatilag helyettesíthetik az optikai tárolókat, ha elegendően nagy a sávszélesség. A lényeg – ha valaki nem ismerné a szolgáltatást: némi aprópénzért, de sokszor ingyen a szolgáltató rengeteg adatot tárol. Ilyen lehetőségek közül néhány a cikk írásakor fellelhető tárhely méretével és az alapértelmezett:
-    Microsoft OneDrive (5 GB ingyen, magyarul is tud) – Office 365-höz viszont már 1 TB jár!
-    Degoo.com (100 GB ingyen, angol)
-    DropBox.com (2 GB ingyen, angol) – 10 $/hóért 1 TB.
-    Elephantdrive.com (2 GB ingyen, angol) – 10 $/hóért 1 TB.
-    FlipDrive (10 GB ingyen, angol) – 10 $/hóért 100 GB.
-    Google Drive (15 GB ingyen, magyarul is tud)
-    Hubic.com (25 GB ingyen, angol/francia) – 10 €/hóért 100 GB.
16.)    Tömörítő: a fájlkezelőbe épített verzió igen jó, mivel simán egy kattintással meg lehet nyitni a ZIP állományt, de például a RAR-t nem tudja. Helyettesítő program vagy a Total Commander beépített tömörítője is használható (URL: http://www.totalcommander.hu/ ), vagy a 7-ZIP ingyenes programja (URL: http://www.7-zip.org/ ).
17.)    Csevegő: amióta 2011-ben a Microsoft felvásárolta a Skype-ot, azóta folyamatosan megpróbálta beleintegrálni az éppen aktuális Windows verzióba. Ez most már tényleg sikerült. Aki alternatívát keres, annak jó például a TeamSpeak (URL: http://www.teamspeak.com/ ).
18.)    Levelező: ezt már egyre kevesebben használják, mivel sokan inkább átszoktak az online postaládákra. A Windows 10-ben használt Kapcsolatok igen jól működik, ha valaki korrektül beállítja a megfelelő szervereket. Ettől függetlenül lehet használni a megszokott Outlook-ot (URL: https://www.microsoft.com/hu-hu/outlook-com/ ), illetve a Mozilla Thunderbird-öt is. (URL: https://www.mozilla.org/hu/thunderbird/). 

+1.) Sok gond volt eddig. most lássuk ami jó és működik:
-    Naptár (OutLook fiókkal szinkronizálva!)
-    Időjárás (személyre szabható)
-    Diktafon (általános szövegekre jó, sajnos informatikai cikkekre nem)
-    Hírek (sajnos magyarul még nem – érdeklődési kör beállítható)
-    Számológép (programozói, tudományos, dátumszámítási és mértékegység-átváltási felülettel)
-    PDF-olvasó (akár az Edge, akár az Olvasó nevű alkalmazás)
-    Térképek (Google Maps helyett)
-    Xbox (programok futtatása)
-    Ráadásul minden eddiginél gyorsabb a ki-/bekapcsolás, illetve az alvó állapot és az ébresztés.

 


 
Tisztelt Olvasó!

Ezúton is kérem az Ön véleményét a friss operációs rendszerről a megszokott tferi(kukac)tferi(pont)hu címen.

Köszönettel:

Tamás Ferenc
2015. aug.

© TFeri.hu

Felújítva: 2016. nov., 2017.máj. és 2018. febr.