Tamás Ferenc: Letöltés az internetről


Bár mostanában minden az állandó internet-kapcsolatról szól, de vannak helyzetek, amikor éppen nem érhető el az internet, vagy esetleg hirtelen kellene valami film vagy zeneszám. Erre szeretnék egy-két ötletet adni.

A legegyszerűbb helyzet, ha már böngészés közben valamelyik oldal felajánlja a letöltési lehetőséget. Ez persze meglehetősen ritka, de néha előfordul! Általában programokat, alkalmazásokat lehet letölteni. Például ilyen oldalak a következők:
- http://www.filehippo.com/
- http://letoltes.prim.hu/
- https://tferi.hu/letoltesek  - Ez itt a reklám helye! ;-)
Azért arra vigyázni kell, hogy ne töltsünk le vírusokat, illetve egyéb kártevőket. Nagyon fontos, hogy minden letöltött fájlt ellenőrizzünk a vírusirtóval! Bár a fent felsorolt oldalak mind megbízható források!

A következő, szintén egyszerű lehetőség többnyire képeknél lehetséges, pl. a Facebook-on. Egyszerűen a képre kattintunk JOBB egérgombbal, majd a felnyíló helyi menüből ki kell választani (Firefox esetén) a „Kép mentése más néven” menüpontot, illetve (Chrome esetén) a „Kép mentése másként” menüpontot.

Firefox helyi menü Chrome helyi menü

 
Megjegyzés: Facebook esetében sokszor előbb rá kell kattintani a képre, hogy egy önálló ablakban jöjjön fel és csak utána lehet bajmolódni a helyi menüvel.

Kicsit bonyolultabb például a zene letöltése. Sok helyen ez nem is engedélyezett, így nagyon fontos minden honlap esetén pontosan megnézni az esetleges jogi következményeket és a végfelhasználói szerződést.
Például a Facebook esetén egy-egy számot simán meg lehet hallgatni, illetve nézni az idővonalban való rákattintással. Viszont letölteni nem lehet sem a számokat, sem a videókat, mivel ezt nem engedi a lejátszó helyi menüje. Kedvenc megoldásom egy aprócska kis kiegészítő (avagy plug-in) telepítése a Firefox alá. Be kell lépni az eszközök főmenübe, majd ott a kiegészítők menübe. (Gyorskód: Ctrl+Shift+A). Itt ki kell választani a DownloadHelper plug-int (vagy a név beírásával kikeresni). A letöltés és az installálás pillanatokon belül megvan, majd a böngésző újraindítása után már működik is a kis kiegészítő! Amikor a menteni kívánt számot kikerestük pl. a Youtube-on, akkor simán rákattintunk a DownloadHelper kis forgó ikonja melletti lefelé mutató nyílra, majd a legördülő menüből kiválaszthatjuk a kívánt minőséget. (Lásd lenti képek!)


A fenti képeken például az 1968-as feldolgozású Rómeó és Júlia főcímzene hallható (Nino Rota tollából). A módszer képeken is látható legfőbb előnye, hogy a kívánt minőséget ki lehet választani. (URL:

) Még egy gondolat: a fenti módszer sajnos nem működik Chrome böngészővel.

A következő módszer már kicsit bonyolultabb, mivel itt már egy önálló alkalmazást is telepíteni kell. Ez a Freemake Video Downloader. Honlapja: http://www.freemake.com/  A teljes letöltési link: http://www.freemake.com/download?id=FreemakeVideoDownloader.exe. A program amúgy teljesen ingyenes és használata igen egyszerű, ráadásul teljesen magyar nyelvű. Jelenlegi verziója: 3.8.0. Mérete: 1,9 Mbájt. A telepítés után a következő kép fogad:


Itt a kék téglalapra kattintás után csupán be kell szúrni a kiválasztott szám URL-jét. Ez most legyen a Sok hűhó semmiért c. vígjáték legszebb betétdala („Sight No More, Ladies”)! A kiválasztott URL most legyen a következő:

. A következő kép fogad a kék nyomógomb megnyomása után:


Általában elegendő a „Csak letöltés” kiválasztása az alsó ablakban, majd utána a megfelelő videóformátumot is ki kell választani. Én ebben az esetben a letöltés utáni konvertálást választottam, ami a 10-20 másodpercnyi letöltés után csak pár pillanatig tartott. Ekkor már meg is jelenik a letöltési mappában a kész, letöltött, illetve kívánság szerint konvertált fájl is.
Tapasztalatom szerint a fenti módszerrel az lehet az egyetlen gond, hogy ha valaki elfelejti a letölteni kívánt szám URL-jét elmenteni...

Most jöjjön egy böngésző-független lehetőség is. A www.Converto.io

. Helyette a következőt kell beírni a böngésző címsorába: https://www.convyoutube.com/watch?v=zCQMlyXMRJE . Az itt megjelenő oldalból ki kell választani a kimeneti formátumot, pl.: MP3, MP4, vagy GIF. Kiválasztva a célformátumot (pl.: MP3) a következő oldalon már csak a „Convert” feliratú gombra kell kattintani. Utána a következő lapon már azonnal tölthető is a kért (MP3 formátumú) zene. 

Másik lehetőség szintén az internetről: http://www.clipconverter.cc/hu . Itt simán be kell tölteni a letölteni kívánt URL-t és a weblap már menti is a tartalmát, de a szolgáltatás sajnos időnként nem hajlandó letölteni vagy konvertálni ezt-azt; ilyenkor konverziós hibával a weboldal folyamata leáll.

A következő lehetőség szintén a webről van. A meghívandó oldal: www.mp3fiber.com . Itt az URL bemásolása, valamint a minőség kiválasztása után már le is tölthető a kívánt zenei anyag.

Ha már sikerült letölteni egy adott formátumot, akkor néha hasznos, ha megfelelő formátumba tudjuk konvertálni. Ehhez ideális a például a Format Factory alkalmazás, amely szintén teljesen ingyenes, magyar nyelvű és korrektül lehet használni.


Mint a fenti képeken is látható, elég sok kimenti videóformátumot tud létrehozni a program, ráadásul igen zökkenőmentesen, a háttérben is kiválóan futtatható! A fejlesztő honlapja: http://www.pcfreetime.com/freedownload.php?language=en . A letöltési link: http://www.pcfreetime.com/download/FFSetup3.9.5.0.exe . A fájl letöltési mérete: 45,0 MB.

Ha már lent van a videó vagy a zene, akkor azt le is kell tudni játszani. Ehhez persze ott van a beépített Media Player, de ez elég kevés szolgáltatást tud és túl nagy a memóriaigénye. Több lehetőség is felmerül. Egyik ilyen a kifejezetten képek lejátszására és nem mellesleg konvertálására alkalmas az IrfanView.
 
(Teljes körű leírás: https://www.tferi.hu/irfanview ) Bár ez a program le tud játszani zenéket és videókat is, de erre érdemesebb egy önálló alkalmazást használni. Ha csupán zenét szeretnénk hallgatni, akkor érdemes egy kis memóriaigényű, habkönnyű alkalmazást használni. Ilyen lehet a telepítés nélkül is használható orosz fejlesztésű AIMP.


Videók nézésére azonban hasznosabb egy másik alkalmazást használni. Személyes kedvencem a VLC Player, ami természetesen ingyenes, ráadásul az összes szükséges kiegészítőt tartalmazza, illetve szükség esetén le is tölti az internetről.


A fentiek a személyes kedvenceim, így természetesen csak egy lehetőségnek minősülnek.

  (Paul Potts - British Got Talent – első meghallgatás.)

© TFeri.hu, 2014.
Felújítva: 2016, illetve 2017.szept.