Tamás Ferenc: Memóriák

 

A számítógépes memóriáknak alapvetően két típusa van:

- ROM = Read-Only Memory (csak olvasható memória)
- RAM = Random Access Memory (véletlen hozzáférésű memória)
Ez az alapvető kép, de nézzük csak meg ezeket részletesen!

A ROM: védett, belső tárhely

Minden gép belsejében van egy kicsi tárhely, ahol a legfontosabb adatok vannak. Ott mást nem lehet tárolni, onnan csak kiolvasni lehet, de beleírni tilos. Lényeges eleme, hogy a gép kikapcsolásakor (tehát áramtalanításkor) is megőrzi a gyártás során benne eltárolt értékeket. Ilyen értékek lehetnek például a gép bekapcsolási folyamatának legfontosabb jellemzői vagy például a gép típusa, gyári száma, stb. A ROM-chipeket nem csak számítógépek használják, hanem egyéb elektronikai termékek is, pl.: mosógép, mikrohullámú sütő vagy egyes autók fedélzeti számítógépe.

 

ROM
Képen: ROM-chip.

(Kép eredetije: http://www.tutorialspoint.com/computer_fundamentals/computer_rom.htm)

A ROM különféle típusokkal rendelkezik:

- „Klasszikus” ROM: az adatok már gyártáskor belekerülnek és azok végleg ott is maradnak változtathatatlanul.
- MROM (Masked ROM = Maszkolt ROM): Ezek a legelső ROM-ok voltak, amelyek adathalmazokat vagy utasításokat tartalmaztak. Jellemző igen olcsó áruk.
- PROM (Programmable ROM = Programozható ROM): ezen eszközöket a felhasználó töltheti fel adatokkal a gyártó által meghatározott módon. Az eljárás neve: beégetés. Ám az így programozott adatok már nem törölhetők!
- EPROM (Erasable and Programmable ROM = Törölhető és programozható ROM): az adatok ugyanúgy beégethetők, mint a PROM esetén, ám ezek kb. 40 percnyi UV-fényű megvilágítással törölhetőek. Az eszköz programozása során az elektromos töltés megfelelő szigetelését is megoldják, így az adatok általában 10 évre is megbízhatóan megmaradnak. Ezt a szigetelést töri át a megfelelően erős UV-fény. Magát a törlést egy speciális eszköz, az ún. EPROM-radír végzi el.
- EEPROM (Electrically Erasable and Programmable ROM = Elektromosan törölhető és programozható ROM): ez már nem UV-fénnyel, hanem egyszerű elektromos jelekkel törölhető. A legtöbb EEPROM kb. 10ezerszer törölhető. Mind a törlés, mind a programozás 4-10 ezredmásodpercig tart. Az EEPROM-on belül bármelyik helyet kiválaszthatjuk törlésre vagy programozásra, azaz akár egyetlen bájtot is lehet törölni anélkül, hogy a többi adat sérülne. Így a folyamat igen rugalmas, viszont meglehetősen lassú!

Összefoglalva a ROM előnyei:

- Áramszünetkor nem száll el a tartalma.
- Tartalmát nem lehet véletlenül változtatni.
- Olcsóbb, mint a RAM.
- Igen könnyű tesztelni.
- Sokkal megbízhatóbb, mint a RAM.
- Tartalma statikus így nem igényel periodikus frissítést.
- Tartalma mindig ismert, így nem kell ellenőrizni.