LCD/TFT monitorok

Casiotron
A mai modern, hétköznapi monitorok többsége már LCD (Liquid Crystal Display), azaz folyadékkristályos elven működik. Az ilyen típusú kijelzők őse a kvarcórákban fordult elő legelőször az 1960-as években, bár magával a folyadékkristályos elvvel már 1911 óta kísérleteztek. (Képen: az egyik legelső sorozatban gyártott kvarcóra, a Casiotron. Kép forrása: http://netidok.postr.hu/kvarcora-az-elso-digitalis-tomegcikk )

A folyadék-kristályos anyagokat Friedrich Reinitzer német biokémikus fedezte fel. Ezek az anyagok bár a folyadékokhoz hasonlóan folyékonyak, de mivel a molekuláik bizonyos mértékben rendezettek, ezért szilárdnak (is) tekinthetők.

Az LCD monitorok működési elve elég egyszerű annak ellenére, hogy maga a kép több millió világító képpontból áll össze. Az LCD monitor két belső felületén mikroméretű árkokkal ellátott átlátszó lap között folyadékkristályos anyag található, továbbá a kijelző mindkét oldalán egy-egy polárszűrő helyezkedik el, melyek a fény rezgését csak egy meghatározott síkban engedik tovább. Hátulról megvilágított panel a hátul lévő polarizátoron átjutó fényt a folyadékkristály elforgatja így a fény az elülső szűrőn átjutva világos képpontot ad. Ha kristályokat feszültség alá helyezik, akkor nem forgatják el a fényt, ennek az eredménye a fekete pixel. A polárszűrő előtt egy színszűrő található és ezen keresztül kalibrálják a színeket.

LCD

(Kép eredetije: http://www.agt.bme.hu/szakm/szg/monitor/elemek/LCD.htm )

A gyártási technológia tökéletlenségéből, illetve a túl sok használattól előfordul gyakran az a hiba is, hogy egyes képpontok „beragadnak”, azaz egy adott színen kívül nem képesek mást sugározni. Ezek típusai:

  • fekete/halott (black/dead) képpont: mindig kikapcsolva, mindig fekete.

  • fehér/forró (white/hot) képpont: mindig bekapcsolva, állandóan fehér.

  • beragadt (stuck) képpont: egy vagy több szűrő (vörös, zöld, kék) kikapcsolt, illetve beragadt.

Fontos, hogy a fenti három eset egyikében nem lehet az egész képet maradéktalanul jól látni. Ezen problémák általában javíthatók úgy, hogy az egész monitort min. 24 órán keresztül hagyjuk felmelegedve (azaz bekapcsolva), mivel ez általában a pixeleket helyre szokta rázni. Következő lépésként érdemes a monitor gyártójának honlapját felkeresni, mivel ott is kaphatunk hasznos tanácsokat, de a végső esetben sajnos csak a szerviz marad.

LCD működési elve

(Kép eredetije: http://www.computersltd.com )

TFT monitorNagyságrendileg fejlettebb technológia a TFT (Thin Film Tranzistor), melynek lényege, hogy a kép minden egyes képpontjáért egy önálló tranzisztor felel, amely aktív állapotban elő tud állítani egy világító pontot. Így az ilyen kijelzőket szokás aktív-mátrixos LCD-nek is nevezni.

A TFT technológia előnye az igen kis fogyasztása és a rendkívül jó minősége. A képen egy 2x2 inch-es dajkafigyelő kamera látható. (Kép eredetije: http://www.ebay.com/ )

Éppen a kis fogyasztása miatt előszeretettel használják hordozható eszközök, mobiltelefonok. Mivel már egy ideje léteznek nyomásérzékeny áramkörök, ezért létrejöttek az érintőképernyős telefonok, amik a mobilok újabb forradalmát eredményezték. (Képen: az egyik legelső érintőképernyős telefon, az Ericsson R380-as telefon még 2000-ből; kép eredetije: http://www.webdesignerdepot.com/2009/05/the-evolution-of-cell-phone-design-between-1983-2009/ )

Ericsson R380

Az érintőképernyős mobiltelefonok (és az okostelefonok) piaca hazánkban igazán 2008-2009 táján kezdett kiteljesedni, így jelen cikk (2013. nyári) írásakor már elég olcsón lehet hozzájutni komoly teljesítményű, tökéletes kijelzőjű és havidíjas előfizetésessel elérhető áru telefonhoz.

(Képen: pár jelenlegi telefon; kép eredetije: http://geree.wordpress.com/2009/09/07/lg-km900-arena/ )

Érintőképernyős telefonok