Tamás Ferenc: MDA monitorok

A legelső ipari méretekben gyártott PC-monitort az IBM fejlesztette ki még 1981-ben a monokróm kijelző adapter (Monochrome Display Adapter = MDA) néven. Ez egyszerre volt a videókártya, valamint a hozzá való monitor rövidítése. Ez a monitor egy igen kezdetleges példány volt, mivel még egyáltalán nem tudott grafikus megjelenítést, csak szövegest, ráadásul azt is csak fekete-fehér színekben. Helyesebben előtérszín és háttérszín, ami időnként fekete-fehér volt, de előfordult világoskék-sötétkék páros is. A képernyő alapvető felbontása: 80*25, illetve 40*25 volt csak karakteres üzemmóddal.

 

A szabványos MDA kártya mindössze 4 kByte memóriával rendelkezett, de ez elegendő volt az akkori igények szerinti alapvető üzleti információk, valamint a legalapvetőbb szövegszerkesztési műveletek elvégzésére. Minden egyes karaktert egy 9*14 képpontos kis téglalapban jelenítettek meg, melyben a karakter egy 8*14-es helyet foglalt el, a többi helyet üresen hagyták. Az alábbi képen egy korai 6845-ös MDA-kontroller kártya látható.

MDA contoller

(Kép eredetije: http://www.seasip.info/VintagePC/mda.html)

Az MDA a következő karakteres tulajdonságokat tudta: láthatatlan, aláhúzott, normál, félkövér, inverz és villogó. Ezek között néhányat lehetett kombinálni, például lehetett egyszerre vastag és aláhúzott.

Az elméleti teljes képernyőfelbontás 720*350 képpont volt, bár az egyes képpontok darabonkénti megcímzése nem volt kivitelezhető. Ráadásul az akkori fejletlen hardware-ek miatt egyszerre csak 256-fajta karaktert tudott megjeleníteni. Ez volt a 437-es számú kódlap. A karaktermintákat akkoriban még a ROM-ban tárolták, így azt szoftveresen nem lehetett megváltoztatni. A grafikushoz némileg hasonlító képek megjelenítésének egyetlen módja az ASCII „grafikus” karaktereivel volt lehetséges. Az eredeti IBM-féle MDA képernyő az akkori nyomtatáshoz használt párhuzamos porton volt a számítógéphez csatolva, innen származik az eredeti „Monochrome Display and Printer Adapter” kifejezés.

Monitor csatlakozók

(Kép eredetije: http://mypcmag.com/2010/11/serialparallel-port/ )

Az akkori képernyőméretek általában 14-17 inch-esek voltak, ráadásul a monitorok még elég nehézkes CRT-sek voltak, ráadásul még erősen torzítottak is! Rendszeres volt a monitor káros kisugárzása ellen védő fólia vagy üveg. Az alábbi képen egy jellegzetes korabeli monitor látható...

MDA Monitor

(Kép eredetije: http://www.tgdaily.com/hardware-features )

Összegezve első kísérletként ez a videókártya-monitor páros megfelelő volt, de szigorúan csak első kísérletként. Az utána jövő próbálkozást ezúttal nem az IBM vitte végbe...

 

Folytatása következik!

 

 

Felhasznált irodalom: