Tamás Ferenc: A monitorok általános tulajdonságai

Egy kis visszatekintés: valamikor réges-régen, amikor még az egyetemen tanultam a számítástechnika alapjait, a monitoroknak három lényeges tulajdonsága volt: a méret, a felbontás és a színek száma. Azóta a világ jócskán megváltozott, így például a színek száma helyett sokkal fontosabb lett a technológia; bár a méret (értsd: képátló) és a felbontás megmaradt. No, de akkor nézzük mindezt egyesével!

Méret (képátló):

KépátlóMinden egyes monitornál ez a leginkább szembeötlő tulajdonság. Nagyon fontos, hogy a méret nem a tulajdonképpeni képernyő, hanem a keret átlója! (Kép eredetije: CorelDraw program).

A legelső monitorok még 13-15 inch (kb. 33-38 cm) közöttiek voltak, de ezt a technológia hamarosan kinőtte. Szerencsére nem csak a méret növelése volt a lényeg, hanem a megjelenítés minőségének növelése is. Így a kezdeti meglehetősen szellemképes, igen erősen szemcsés megjelenítést felváltotta az egyre jobb és jobb képi megjelenítés. A mai (2012 nyár) monitorok 19-21 inch (kb. 48-53 cm) átlójúak. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a régi monitorokhoz képest a maiaknak sokszorta nagyobb a felbontása és ez a kis képernyőn nem igazán férne el! Érdekes, hogy a képernyőméretek többnyire páratlan számok (inApple iPad 3ch-ben).

Még egy apróság: 2010 körül jöttek divatba a Tablet PC-k, amiket eredetileg az érintőképernyőjükről és rengeteg alkalmazásukról egyaránt ismert okostelefonok (értsd: Smart Phones) nagyra nőtt testvéreinek (is) szántak. Ezek képernyője hordozhatóságuk ellenére is méretében vetekedett a korai monitorokkal, például az egyik kiváló telefon, az Apple iPad 3 kijelzője 7,31x9,5 inch (kb. 18,5x24 cm) volt. Kép eredetije: http://www.apple.com/ipad/specs/

Egy tipikus Tablet PC volt az Asus Eee Pad Slider, amely 10,10 inch-es (kb. 25,6 cm) képernyőjével egy kifejezetten jó vételnek számított. (Kép eredetije: http://www.techradar.com/ )

 

Asus Eee Pad Slider