Quantum dot technológiás monitorok


2016-ban robbantak be a köztudatba a quantum dot technológiás, röviden QD-televíziók. Ezek névadó alkotóelemei a félvezető kadmium-szelenid nanokristályok, amelyek a QD-LED-ek középpontjában találhatóak. Ez utóbbiak felépítése egyébként erősen hasonlít az OLED-re, mivel a fénykibocsájtó anyagot is ez a nanokristály képezi. Ez a nanomag egyébként az elektron-vezetőréteg és az elektron-lyukvezető réteg között helyezkedik el. Az elektronok, illetve ennek ellenpólusai, a lyukak együttesen vándorolnak a középső nanorétegbe, amely így fény (fotonokat) bocsájt ki.
Maga az elnevezés egyébként tényleg kvantumfizikai alapokon nyugszik, mivel a nanokristályok fényelnyelő és fénykibocsájtó képessége valóban eme technológiától függ. Általában elmondható, hogy a nanokristály növekedésével a kibocsájtott fotonok energiája is növekszik, azaz más lesz a kibocsájtott fény színe. Példának okáért egy 5 nanométeres kadmium-szelenid kristály vörös fényt ad le, míg egy 1,5 nanométeres lilát.
 
Képen: UV fénnyel megvilágított, különböző méretű QD-részecskéket tartalmazó folyadékok
Kép forrása: https://www.hwsw.hu/hirek/53392/quantum-dot-kijelzo-technologia-sony-samsung-lg.html

A technológia lényege nem csupán a szokásos marketingfogás, hanem a minden eddiginél szebb színhűség, valamint az eleve keveset fogyasztó LED-hez képest is alacsony fogyasztás (30-50 %-kal). A QD-képernyők abban hasonlítanak az OLED-es elődjeikre, hogy nem kell háttérvilágítás, mivel pl. ahol a kép fekete, ott nem kell semmilyen háttérszín sem. A QD-technológia egyik látható előnye, hogy ezzel az eljárással az OLED-hez hasonlóan hajlékony vagy hajlítható kijelzők is létrehozhatóak. Ráadásul mivel a szerves részecskéket használó OLED képernyőkkel szemben a QD-LED-képernyők magját nem szerves részecskék alkotják, ezért a magas páratartalom is kevésbé károsítja. Mivel teljesen nem sikerült eltüntetni a szerves részecskéket (az elektron-közvetítő és –elnyelő rétegek organikusak!), ezért a QD-LED technológiák élettartalma még nem elég nagy, habár már léteznek alternatív gyártási módszerek. A 2015-ös CES-kiállításon az LG és a Samsung is megszellőztette a saját QD-technológiáját, de az igazi áttörés 2016-ban jött. A gyártók sorra hozzák le a hajlított kijelzőket, de az áruk most (2017 közepén) még elég borsos (pár millió Ft-tól)!
 
Képen: Sony KDL-55W900A televízió.
Kép forrása: http://www.hwsw.hu/hirek/53392/quantum-dot-kijelzo-technologia-sony-samsung-lg.html

A másik nagy gyártó a Samsung a kezdeti próbálkozások után kirobbant az ívelt kijelzős SUHD televízióival, ami minden eddiginél nagyobb színhűség mellett tökéletes megjelenítést ad.
 
Képen: Samsung JS9000 SUHD televízió
Kép forrása: http://www.samsung.com/uk/discover/news/samsung-unveils-curved-suhd-tv-at-ces-2015/
Érdemes megnézni az alábbi reklám-videót az új technológiáról (angol nyelven):
http://www.samsung.com/hu/suhdtv/quantum-dot-display/quantum-dot-color/

Pár szó a méretekről: A QD-technológiás monitorok és televíziók min. 22 colos kijelzővel kaphatók, de például a kifejezetten profi játékosoknak tervezett Samsung CH711-es ívelt QD-monitora 27 colos, illetve 31,5 colos verzióban létezik. (69, illetve 80 cm). Az ár is a nagy mérethez méltó: kb. 1100€, azaz kb. 340ezer Ft. A 2017 elején megjelent Samsung UH750-es monitor például 28 hüvelykes mérettel és 1 ms válaszidővel kifejezetten felhasználóbarát.
Amúgy a görbületnek és az igen széles betekintési szögnek hála a megjelenítendő tartalmak a helyiség minden részéből tisztán láthatók. A javasolt felbontás amúgy: 2560x1440 WQHD. Persze mindez perem nélküli megjelenítéssel és igen vékony kivitellel párosul, valamint a hatalmas monitor mögé jól el lehet rejteni a táp-, illetve adatkábeleket. A legtöbb ilyen monitorhoz hasonlóan ez a modell is állítható magasságú, illetve kényelmesen dönthető.
 
Képen: Samsung UH750 monitor
Kép forrása: https://news.samsung.com/global/samsung-to-introduce-new-quantum-dot-curved-monitor-at-ces-2017Felhasznált irodalom:
–    http://www.hwsw.hu/hirek/53392/quantum-dot-kijelzo-technologia-sony-samsung-lg.html
–    http://www.samsung.com/hu/suhdtv/quantum-dot-display/quantum-dot-color/
–    http://www.pto.hu/uj-samsung-quantum-dot-ivelt-monitorok/
–    https://news.samsung.com/global/samsung-to-introduce-new-quantum-dot-curved-monitor-at-ces-2017

© TFeri.hu, 2017.