Tamás Ferenc: Nyomtatók

Jegyzet az informatika c. tantárgyhoz

Felújítva: 2016.jan.

A nyomtatók (angolból származó, de meghonosodott néven: printerek) az egyik, ha nem a legnépszerűbb adatkiviteli eszközök. (output perifériák) Használatuk során több generációs változtatáson és igen komoly fejlődésen mentek keresztül; ráadásul ez tart a mai napig is. Tény, hogy az informatikai szakma igen komoly lépéseket tett a „papírmentes iroda” megvalósításáért, de ez csak részben sikerült. Nem tudom pontosan, hogy kitől hallottam legelőször, de tény – és én is mélyen egyetértek a következő kijelentéssel: „ A nyomtató csak lelassítja a papír útját a kuka felé.”

Nos, akkor legelőször is kezdjük az alapvető nyomtató típusokkal – más néven printer-családokkal:

 • mátrix

 • mátrix-tűs

 • tintasugaras

 • lézer

Mátrix-nyomtatók

Nyomtatószalag

Printer

 

Ez az a különleges fajta nyomtató, amely lassan, de biztosan kikopik a használatból. A mellékletképen egy Epson LQ300 Plus II típusú, igen korai gyártású nyomtató látható. (Képek forrása: www.epson.co.nz, illetve www.superwarehouse.com)

Működési leírása: egy keréken vannak a nyomtatható karakterek. A kerék előtt halad a festékszalag (másik képen), amelyet a kerék nyom rá a papírra. (Ábra eredetije: www.tpub.com)

 

Printer

Jellemzői:

 • igen olcsó, ha még valahol lehet kapni (gyártása megszűnt, használtan itt-ott még kapható)

 • nagyon hangos (a festékszalag tekeredik és a kerék rácsapódik a papírra)

 • használata igen olcsó (1 festékszalag kb. 1000 lapot bír ki, míg ára pár száz Ft)

 • minősége rossz – grafika nem lehetséges

 • betűkészlete: általában 128 vagy 256 karakter

 • színek nincsenek, bár egyes szalagokon létezik olyan megoldás, hogy a szalag felső széle fekete, míg az alsó széle piros; maga a nyomtató mechanikája emelgeti a szalagot

 • sebessége igen lassú (1 lap jellemzően több perc)

 • kapcsolódásuk többnyire soros, illetve párhuzamos porton keresztül

 • többnyire csak perforált szélű papírt (ún. leporelló) lehet adni a nyomtatóba, de ennek a beszerzése is egyre nehezebb. Alsó kép forrása: shop5.unas.hu

Jogosan merül fel a kérdés: ha ennyi hátránya van, akkor mégis ki használja még? Nos, leginkább azok, akik hatalmas mennyiséget nyomtatnak ki, de a minőség gyakorlatilag lényegtelen. Ilyenek például a könyvelők (leltár-nyilvántartás), a kórházi dolgozók (leletek és belső forgalmú anyagok), stb.

Jellemző (korabeli) gyártók: Epson, Olivetti, Panasonic, IBM, Citizen

Leporello

 


 

Mátrix-tűs nyomtatók


printer

Ebben a családban, az előzőhöz hasonlóan, még mindig kisebb eszközök ütögetik a festékszalagot, ami rányomtatja a kért képet a papírra, csak itt már a betűk helyét átvették a sokkal kisebb tűk. Alapértelmezésben 9 tű van egymás alatt: ezek segítségével többszöri leütéssel jön létre egy karakter. Minden egyes leütés után felemelkedik az összes leütött tű, hogy újra leüthessenek.

Egy átlagos karakter 6-12 egymás melletti leütésből jön létre. Persze vannak nagyobb tűszámmal, így sokkal szebb megjelenítéssel is rendelkező nyomtatók. Gyakori tűszámok: 12, 15, 18, 21 esetleg 24. Jellemzően a nagyobb, 14 feletti tűszám esetén a tűket két, szorosan egymás melletti oszlopban helyezik el, így még jobb megjelenést tesznek lehetővé.

Jellemzői:

 • elég olcsó (elődjével szemben ez még itt-ott kapható!)

 • nyomtatási költsége laponként 1-2 forint (leporellóra értve)

 • minősége elég gyenge! Grafikának csak némi jóindulattal nevezhető!

 • sebessége elég lassú, laponként akár 2-3 perc

 • elképzelhető 2-4 színben is nyomtatni képes kivitel, de nem jellemző

 • strapabíró

 • csatlakozása: túlnyomó többségében párhuzamos port, de néha előfordul USB is (Kép eredetije: www.cablesdirect.com)

Printer cable

Viszonylagos olcsósága és igen nagy terhelhetősége miatt sokan szeretik nagy tömegű nyomtatásra használni, bár a klasszikus felhasználási területe, a tömeges számlák, egyre inkább komolyabb kivitelben készülnek.

Érdekesség, hogy a nagyobb forgalmú üzletek (pl.: élelmiszer-áruházak) a pénztárgépekben is olcsósága miatt előszeretettel használják a mátrix-tűs printerek mai verzióját!

Jellemző gyártók: Epson, IBM, OKI, Panasonic

Kiegészítés Romhányi Orsolya mérnöktől:

"Sok analitikai műszer a mai napig RS-232 porton nyomtat általában Epson vagy OKI mátrix nyomtatóra. Természetesen a párhuzamos port is jelen van és mostanában az USB. Ezek lehetnek szalagos nyomtatók vagy A4-es A3-as nyomtatók. Dolgozhatnak leporellóra, tekercses papírra, egyedi lapokra. A papírtovábbítás lehet hengeres vagy flatbad. A nyomtatókra nem mondanám, hogy olcsó, 60-300 ezer Ft között van az áruk. Ahogy kopik ki a használatból, egyre drágább. Ezekkel lehet több példányt egyszerre nyomtatni, az iparban sok helyen még előírás az átírós felületű másod...x-ed példányok nyomtatása, ebben az esetben még nem tudunk más típusú nyomtatót használni. A flatbad nyomtatók ott fontosak ahol változó feladatokat kell megoldani, hol többpéldányos mérési jegyzőkönyveket, hol meg címkéket nyomtatni, amik a hengeres továbbítású nyomtatókba beragadnak. Így nem kell külön címkenyomtatót vásárolni. A lézeres címkenyomtató a vízállósága miatt fontos, ahol egyszerű papírcímke is elég, ott komoly megtakarítás egy FB mátrix nyomtató."

Köszönet a hozzászólásért!


 

Tintasugaras nyomtatókEpsonAmikor először megjelentek az elektronikai boltok polcain a tintás nyomtatók, elcsodálkoztam egyrészt a minőségüktől, másrészt az áraiktól. Mostanra ezek lettek a legegyszerűbb, kifejezetten otthoni használatra javasolt nyomtatók. Mintaképen: Epson Stylus Photo 875 DC; Forrás: www.inkjetprinter.org.uk

Működési leírásuk: a nyomtatófejben egy kis festéksugár várja a hátulról jövő parancsot. Ha igenlő utasítást kap, akkor egy adag festéket köp a papír előtte lévő része, ha nemleges utasítást kap, akkor simán odébb ugrik.

Printer

Rajz eredetije: www.hsausa.com

Jellemzői:

 • jó minőségű nyomtatásfestékkazetta

 • aránylag elfogadható ár

 • szürke árnyalataiban is képes nyomtatni a legtöbbjük

 • egy lap nyomtatási sebessége átlagosan ½-2 perc

 • elég drága az eredeti festékkazetta (sok ezer forint !!!), kb. 1000 lapot bír

 • a festékkazetták többsége szerencsére utántölthető, így a költségek töredékükre eshetnek

 • vannak utángyártott kazetták is, amit sokkal olcsóbbak az eredetieknél (A cikk írásának napján az egyik patronokkal foglalkozó honlapom találtam összehasonlítható árakat. Eredeti HP patron: 7800,- Ft, utángyártott: 3000,- Ft) Képek forrása: www.tintacentrum.hu

 • nem szereti a leporellót (vagy kifejezetten tiltja)

 • csatlakozásuk: USB (Kép forrása: www.mainpcstore.com)

 • kényes a betett papír minőségére és vastagságára

 • sajnos a festékkazettának megvan az a rossz szokása, hogy hosszabb kihasználatlanság esetén beszárad, így kénytelenek vagyunk cserélni!

Printer cable
A gyártók többsége már egy nyomtatóba belezsúfolta a fekete és a színes patront is. Ez utóbbi hátránya, hogy ha egyik színe kifogy, akkor lehet feltölteni, illetve cserélni - az egész patront. Ezen gond ellen dolgozta ki a Canon a színenként cserélhető patronok technológiáját, melyet gyakorlatilag minden gyártó átvett.

nyomtató patronok
(Kép forrása: http://www.nyomtassotthon.hu/custom/nyomtassotthon/image/data/cikk/patron.PNG)

Sajnos előfordulhat, hogy egyes nyomtatókban a szürke színt nem a feketéből állítják elő (ami logikus), hanem a többi színpatronból.

Fontos tudni, hogy a nyomtatók egy része kényes a festék, illetve a patron minőségére és nem hajlandó elviselni sem az utántöltött tintát, sem az utángyártott patront!

Még egy jó tanács: a tintás nyomtatók többsége 1-2 hetes használat-kimaradáskor hajlamos beszáradni! Saját tapasztalat :-( Megoldási javaslat: hetente legalább 1-2 oldalt érdemes vele nyomtatni.

Sokan esküsznek arra, hogy csak a gyári nyomtató festékpatron a jó. Személy szerint én ezt a nézetet – már csak pénztárca-kíméleti okokból – nem osztom. Szerintem kifejezetten használatra alkalmas az utántöltött tinta is. Az viszont igaz, hogy nem lelkesedem a saját kezű töltésért. Bemenve kedvenc üzletembe 2-3 perc alatt cseppmentesen és tisztán megoldják a töltést, így nem nekem kell szenvednem egy utántöltővel.

Az árverseny szülte sajátosság viszont, hogy egyes üzletekben sajnos nem teljes értékű patront adnak a nyomtatókba, hanem csak úgynevezett "DEMÓ"-verziót. Az arányok érzékeltetése végett szeretném mondani, hogy a teljesen töltött patronban van pl. 105 gramm festék, a töltő-parton maga 70 grammot tartalmaz, míg az egyes üzletekben reklámcélból igen olcsón kapható nyomtatókban lévő DEMÓ-partonokban mindössze 10 gramm festék fért bele... No comment!

Jellemző gyártók: Epson, HP, OKI, Canon, Xerox, …


Lézernyomtatók

A jelenlegi egyik legjobb minőséget produkáló nyomtató.

Lézernyomtató

Működési elve: a fotóvezető réteggel borított (általában szelén-)henger felületén először fényhatással elektromos hatással alakítja ki a képet. A hengert ellentétes töltésű festékporral hozzuk érintkezésbe, így azon a töltésképnek megfelelően alakul ki a nyomtatandó ábra. Végül a hengerről a festéket hőhatással ráhengereljük a papírra.

(Kép eredetije: www.ett.bme.hu)

Jellemzői:

 • kiváló minőség

 • drága lap-előállítási költség

 • drága festékkazetta (Szerencsére a legtöbb nyomtató elfogadja az utángyártottat)

 • gyors nyomtatás (percenként 2-5 oldal)

 • aránylag lassú bemelegedési idő (akár 1-2 perc is)

 • csak megfelelő papírra nyomtat (általában kényesek rá!)

 • a szelénhengert is időnként cserélni kell, de ez igen durva költség! (pl.: nyomtató alapára: 35 ezer Ft; szelénhenger: kb. 25 ezer Ft)

 • csatlakozásuk: USB

Tény, hogy megvételkor a nyomtató ára elég borsos és itt is érvényes, hogy a termékhez adott festékpatron sokszor nem egyéb sima demo-verziónál. Az is igaz, hogy a lézernyomtató árában a legfontosabb tétel a szelénhenger ára.

A tintasugaras nyomtatók ára olyan mértékben lecsökkent, hogy előállításuk már-már gazdaságtalan. A piacot leginkább a tintapatron-utántöltések tartják el. A lézernyomtatóknál ez a töltés jóval vaskosabb összeg, ráadásul az utántöltés többnyire tiltott saját kezűleg.

Jellemző gyártók: Epson, OKI, Brother, HP, Lexmark, Canon, Samsung


 

Multifunkciós készülékekPrinter

Bár a kezdeti nyomtatók még önálló termékek voltak, de az egymással versengő gyártók hamar rájöttek, hogy újítani kell, így került sor a printer és a fax egyesítésére. Gyakorlatilag a termékekben csak a telefoncsatlakozót kellett beintegrálni, mivel a nyomtatási mechanizmus már készen volt. Tény, hogy a fax különleges nyomtatási formátumát elő kellett állítani, de ezt több gyártónak is sikerült hamar megoldania. Kezdetben az ilyen kivitelű kettős célú gépeket leginkább a faxok kinyomtatására használták és gyakori megoldás volt, hogy mellette külön működött egy hagyományos hőpapíros fax csak a küldéshez. Aki nem tudná, annak szeretném külön mondani, hogy a hőpapíros fax a papír minőségétől függően 2-6 hónap alatt kifakul és így olvashatatlan lesz. Tehát a legtöbb – hosszabb távon is megtartandó - faxot megérkezése után automatikusan fénymásolják!

Innen már csak egyetlen lépés volt, hogy a készülékbe integrálják a scannert is. Így már létre is jöttek a multifunkciós gépek, melyek (a fent leírtak szerint) tartalmaznak nyomtatót, scannert és igen sok esetben faxot is. Apró lehetőség, de sok esetben egyetlen gombbal megoldható a fénymásolás is, akár számítógép segítsége (és főleg bekapcsolása vagy összekötése) nélkül is!

Oldalsó képen: Samsung SCX-4521F multifunkciós gép, mely mind a négy funkciót tudja. Kép forrása: www.pannontheta.hu

Kiegészítés: a faxok kora gyakorlatilag lejárt, mivel gyakorlatilag mindenki e-mailt használ a megfelelő írásbeli kommunikációra, illetve az egyre jobb minőségű fényképezős mobiltelefonok elterjedésével célszerűbb a fényképben felvett adatokat valamelyik üzenetküldőn (pl.: Facebook) továbbítani. Ezt a kiegészítést 2016-ben írom, így már bátran le merem írni, hogy csak elvétve található itt-ott fax. A táviratok és a hagyományos, kézzel írott levelek után egy újabb klasszikus postai szolgáltatás haldoklik.

Jól tudom, hogy ez a cikk korántsem a teljességre törekszik. Nem is ez a célja, csupán annyi, hogy az informatika világával most ismerkedőknek némi áttekintést nyújtson!

 

© TFeri.hu, 2009

Felújítva: 2013 és 2016.