Optikai adattárolás rövid áttekintése

Részletes leírás az optikai adattárolókról: https://tferi.hu/optikai-adattarolok illetve: https://tferi.hu/blu-ray.

Valamikor a floppy-korszak végén tűntek fel a legelső CD-k (1982). Akkor még azt hittük, hogy ez a jövő formátuma. Eredetileg csak a zenei CD-k (Audio CD) voltak forgalomban, aztán fokozatosan jöttek az adat (Data CD), majd az írható (CD-R) és az újraírható (CD-RW) formátumok is. Ám 2012-re a világ legnagyobb zenei piacát jelentő USÁ-ban megszűnt a zenei CD-k gyártása (néhány ünnepi és speciális kiadvány kivételével). A fő piacot jelentő zene szinte kizárólagosan online kerül a felhasználókhoz, például megvásárolható valamelyik áruházból (pl.: Google Play vagy Apple Store), vagy hallgatható a legnépszerűbb zenei megosztóról (Youtube), esetleg a mobilszolgáltató által támogatott zenei platformról, de nagyon sok zenei kiadványt lehet illegálisan letölteni (pl. torrent segítségével) komolyabb jogkövetkezmények nélkül.

A vontatott indulás után 1996 és 1999 között jött ki világszerte a DVD. Ezzel halálra ítélték az akkor még filmek tekintetében piacvezető VHS kazettákat. Pár éven belül sorra jöttek az írható (DVD-R, illetve DVD+R), majd az újraírható (DVD-RW) formátumok. Az igazán jó minősége ellenére sem igazán tört be a piacra a DVD-méretű zenei korong (SACD). A kétrétegű DVD (DVD-DL) inkább gyári kiadású filmek tárolására lett alkalmas. Az otthoni gépekbe nem sok kétrétegű író került be – köszönhetően például a nyers DL-lemezek elég borsos árának. A fő felvevő piacot jelentő filmek egyre olcsóbbak lettek, bár a premier filmek még elég drágák. Itt is érvényes, hogy egyre több film kerül online letöltésre akár a fenti két áruházból, akár valamelyik adó segítségével (HBO Go, CBS All Access, Hulu, Netflix, …), de egyre több mobilszolgáltató biztosít hozzáférést adásokhoz vagy rögzített műsorokhoz és persze itt sem szabad megfelejtkezni az illegális letöltésről sem.


A következő szabvány körüli harc 2000 körül indult a Blu-Ray és a HD-DVD között. Az utóbbi a vereségét 2008-ban jelentette be, de a győztes sem tudott igazán örülni, habár a filmek jó része immáron DVD-n és Blu-Ray-en is megjelenik, de az asztali PC-kben nem sok BR-játszó jelent meg. A jelenségen nem igazán tudott segíteni az írható, majd az újraírható formátum megjelenése sem. A Blu-Ray megjelenésekor már voltak online adattárak, illetve letölthető filmek, de pár évvel később az internet sebességének nagyságrendi növekedése miatt a filmek jelentős része már online került letöltésre.

Ezt a cikket 2017. októberében írom. Jelenleg az optikai adathordozók forgalmazásával foglalkozó boltok polcain százával sorakoznak az olcsóbbnál olcsóbb CD-k, melyekből a premierkiadás még drága, a többi elég olcsó. Forgalmuk van, de már csak tört része a régi sikerrel teli időknek. A kisebb boltokban vannak jellemzően halmokban a különféle filmek – igen olcsó áron. A komolyabb elektronikai áruházakban a tömegárakon kapható tucat-filmek mellett mindig hozzáférhetők a premierfilmek is. Ezek döntő többsége még DVD-n kapható, de a kínálat egyre nagyobb része BR. Itt is érvényes, hogy a premier-filmek elég borsos árúak.

A jövő jelenleg kérdéses. Az sejthető, hogy a zenei CD kis jelentőséggel, de fennmarad. Jellemző terület az ünnepi és speciális kiadványoké. Az adat-CD gyakorlatilag már megszűnt. A film-DVD pár százalékkal megmarad, mert sokan szeretnék a polcukon látni kedvenc filmjeit. Ráadásul a potom pénzért kapható írható változat ideális a saját készítésű családi filmek tárolására is. Más kérdés a BR-ek aránya: a filmek egy részének bőségesen elegendő a DVD is, bár a sokkal jobb felbontás miatt érdemes a BR-t használni. Az elterjedés további gátja az otthoni (asztali) lejátszók elég kicsi száma. Ráadásul a lejátszók nem igazán épültek be az asztali gépekbe. Kérdéses, hogy lesz-e utódformátuma a BR-nek. Az optikai adathordozók számára a legnagyobb kihívást az egyre erősebb online piac jelenti. Az egyre gyorsabban és potom áron elérhető internet-hozzáférés alapjaiban rengette meg az optikai adathordozók piacát: a televíziós társaságok egyre nagyobb arányban jelennek meg az interneten a tetszőlegesen hozzáférhető műsorokkal (hazánkban pl. RTLKlub szolgáltatása: www.rtlmost.hu). Ráadásul sorra alakulnak az online stream-szolgáltatók, akik a klasszikus filmek és sorozatok mellett saját gyártású műsorokkal is nyomulnak. (Elég gondolni az HBO saját gyártású sorozatára, a Trónok harcára). Nem szabad elhallgatni az egyre növekvő illegális torrentezés arányát sem: a jelenlegi hazai törvényi környezet gyakorlatilag jogkövetkezmény nélküli letöltést tesz lehetővé – feltéve, hogy nem osztjuk meg üzleti céllal a letöltött tartalmakat.
Az optikai adathordozók halála valószínűleg nem fog bekövetkezni, de a peremre szorul. Adattárolásban már most, 2017. októberében is jól érezhetően átvette a helyét a külső merevlemez, illetve az egyre jobban hozzáférhető felhő-szolgáltatás. Ez a következő pár évben csak erősödni fog, de az utána jövő évekre még csak jósolni sem lehet!


© TFeri.hu, 2017. okt.